lakásbővítés


MajorDomus # 2019.05.22. 19:42

Járható út!
De légy óvatos.
A bérbeadáshoz a közgyűlés jóváhagyó döntése kell,a képviselő csak ennek alapján köthet veled bérleti szerződést.
Attól,hogy bérled a padlást,csak a társasházi procedurától mentesülsz.
.
A beépiteshez kell a szakhatóságok hozzájárulása,tűzoltóság stb.
.
A tető továbbra is közös tulajdon,arra a társasház biztositása érvényes.
A parkolásnál ez nem játszik,mert nem uj ingatlanról van szó.
.
A bérleti szerződést bizd ügyvédre,mert sok buktatója van,a lakótársak hülyeségének nincs felső határa....

Kerolcico # 2019.05.22. 13:21

Kedves szakértők és fórumozók.
Szinte ugyanez lenne az én problémám amit már előttem leírtak kis különbséggel.

A lakásom feletti tetőtér (lakatlan padlás) egy részét szeretném beépíteni és födém bontással egy belső lépcsővel összekötni vele.
A közös képviselő, mint legegyszerűbb megoldást (ellentétben a megvásárlás procedúrájával, mert rengeteg lakó van és nem túl együttműködők) azt javasolja, vegyem ki bérbe 99 évre a társasháztól. Hasonló volt már, egy lakó engedély nélkül beolvasztott egy kis közös helységet a lakásába (régi WC), és mikor el akarta adni a lakást, derült ki, és így oldották meg. Ez a bérlet örökölhető, eladható.

  • Ez működhet?
  • Illetve hogyan működik egy 99 éves bérlet a biztosító szempontjából, bérletként ki lehet-e terjeszteni a biztosítást pl a tetőszerkezetre?
  • van erre jogszabály vagy olyan feltételekkel fogalmazzuk meg a bérleti szerződést én és a társasház ahogy akarjuk amíg a törvénynek nem mond ellent?
  • érvényes-e a kötelező parkolóhely vásárlás (abszurd) törvénye egy lakás tetőtér felé történő bővítésére (Erzsébetváros)?

Nincs is szükségem az egész területre, a padlástér átjárható marad, nem lesz gáz, víz bekötve csak áram stb.

Köszönöm a segítséget előre is

Nagye # 2007.11.05. 11:06

Köszönöm szépen a tanácsokat!

Ritucci # 2007.10.15. 06:45

hmmm. ide én már írtam egy hozzászólást, de valamiért eltűnt...nem vagyok jogász, de hasonló az én ügyem, ezért bátorkodtam hozzászólni. Ki törölte ki???
Szóval akkor mégegyszer:
ha nem akarsz hosszú, véget nenm érő történetbe kerülni, akkor szerezd be az összes tulajdonos hozzájárulását, mégpedig közgyűlési határozattal(ügyvédi ellenjegyzés is kell rá), aztán készíttess, Alapító Okirat módosítást, amit szintén minden tulajdonossal írattass alá, ennek hiányában ugyanis a Földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjogot. A földhivatali bejegyzéshez 100%-os hozzájárulás kell! Amennyiben valamelyik albetétre jelzálog van bejegyezve, akkor kérheti a Földhivatal a bank hozzájárulását is. Tőlünk ilyet is kértek.
A tulajdoni hányadok fognak változni, mert azt a lakások(albetétek) méretéből kell számítani. Ha a ti lakásotok alapterülete nagyobb lesz, az osztatlan közös tulajdon alapterülete viszont csökken.

gitron # 2007.10.13. 09:08

lacfy!

A méretkorlátozás a szomszédos telek oldalhatárán, vagy attól 3 méteren belül álló homlokzatra, illetve 30 foknál meredekebb tetőfelületre vonatkozik.
Ha a fenti szabályt nem sérti a tetőkibúvó ablak, valamint nem kell a teherhordó szerkezethez (pl. szarufa) hozzányúlni, akkor engedély nélkül elhelyezhető.

monalisa1 # 2007.10.12. 09:55

Ha az eredetileg kért és jóváhagyott építési tervben szerepelt tetőtéri ablak, akkor vélem az a +40 cm senkinek sem fogja bánatni a szemét. Azonban ha "kutyafülablakra" gondolsz akkor az már tervmódosítást jelenthet.

lacfy # 2007.10.12. 06:54

Padlásra szeretnék beépíteni egy 66x98 tetőkibúvót, ami hőszigetelt. Be kell-e jelentenem ezt, mert nem szerepel az elfogadott építési engedélyben. Találtam arra utalást, hogy a tetőkibúvót nem kell bejelenteni, de nem tudom, hogy van-e erre méreti (úgy tudom a szabvány 60x60) megkötés, vagy csak az nem mindegy, hogy tetőkibúvó, vagy tetőtéri ablak (az elöbbi oldalra nyíló, tehát tetőkibúvó, utóbbi billenő, tetőtéri ablak).

ObudaFan # 2007.10.03. 16:07

Ehhez ismerni kellene a társasház alapító okiratát, ugyanis ha az úgy rendelkezik, hogy a tulajdoni hányadok 2/3-ának határozata ehhez elég, akkor ilyen hányadú határozattal a társasház dönthet az elidegenítésről, ha pedig nem, akkor az összes tulajdonos hozzájárulása szükséges az értékesítéshez. A kifizetett vételár további sorsáról a társasház közgyűlése fog dönteni. Ha a közgyűlés úgy dönt, hogy azt a te kertrészedre fordítja, akkor arra, ha nem, akkor másra. Ha a közgyűlés kifejezetten nem engedi el az ennek megfelelő közös költséget, akkor ezt nem is követelheted. Az állam nem lett attól tulajdonos, hogy szocpolt vettél fel, ettől függetlenül az átalakításhoz valóban nem árt megkeresned a bankot és a jegyzőt is.

Nagye # 2007.10.03. 06:10

Férjemmel nemrég vettünk egy lakást egy öt lakásos társasházban.Miután 4 hónapja itt lakunk, rájöttünk, ogy szeretnénk még egy fürdőszobát, és egy nagy tetőteraszt arra az oldalra, ahol még ablak sincs.Ehhez a közös tulajdonhoz tartozó tetőből egy részt meg kellene vennünk,és arra kellene mindzt feépítenünk. Ez így elsőre lehet bizarrul hangzik, de mivel kétszintes a lakás, igazából csak annyit jelent, hogy a felső szintet egy kicsit kibővítenénk.Jelenleg a fenti szint az alsónak csak a fele,és nem a lenti szint közepe, hanem az egyik oldala felett helyezkedik el.Mi a fenti szintet is pont akkorára szeretnénk, mint az alsó.
Végül is nem is ez a lényeg, hanem az, hogy igaz-e hogy a mi lakásunk fölé eső tetőrészt-ami közös tulajdon-meg kell vennünk a társasháztól?Ráadásul kinek a számlájára kell befizetni?Mire lehet azt a pénzt fordítani? Használható-e pl. arra, hogy a kertrészemet (ami elvileg közös terület, de mi lakók megegyeztünk abban, hogy mindenki a sajátjának tekinti a lakása előtti kertet)rendezzem belőle? Vagy kérhetem-e, hogy a befizetett összeg erejéig ne kelljen közös költséget fizetnem? Igaz-e, hogy ez mindenkinek(mind az öt lakásnak) azzal jár, hogy az ingatlan adatai megváltoznak, és ezt a Földhivatalban is mindenkinek be kell jegyeztetni?Igaz-e, hogy mivel a mi lakásunkon szocpol is van, ezért az állam hozzájárulása is szükséges (mivel ő is tulajdonos).Hol kell ezt a hozzájárulást beszerezni?Szocpolt többen is felvettek, nekik is külön be kell szerezni az állam engedélyét? Igaz-e, hogy ha így többet fog érni a lakásunk, visszafizettethetik velünk a szocpolt (ha így értéke a megengedett maximum fölé kerül)?
Előre is köszönöm, ha valaki elolvassa ezt a kissé hosszúra sikeredett kérdést, és válaszol rá!