Nem akar kiköltözni az albérlő!


drbjozsef # 2019.04.14. 09:06

Persze hogy van : megegyezés a lakóval. Akár órákra is lerövidítheti az ügymenetet. Lehet, hogy pénzbe kerül, de lehte, hogy bőven meg is éri...

Futrinka Utca # 2019.04.14. 09:02

Kedves Fórumozók,

meddig tart (átlagosan) egy lakáskiürítési per? Gondolom, hogy óriási különbségek vannak, de mégis, hogyan számíthat az ember. Van-e olyan körülmény, amelyik gyorsíthatja a pert? A lassításról már írtatok... :)

MajorDomus # 2019.04.13. 20:02

Nem járhatsz el önkényesen....

drbjozsef # 2019.04.13. 19:13

Keress.

Ezerszer el lett mondva.

Címszavakban : bérlet-jogviszony-jogcím-felmondási vita-birtok-birtokvédelem.

Csuklósbusz # 2019.04.13. 18:59

Nemfizető bérlőnél miért nem lehet jogilag kikapcsoltatni az áramot ha pl az én nevemen van az óra?

Mert általában az a leghatásosabb ha nincs áram meg víz. :-)

MajorDomus # 2019.04.13. 18:52

A piac nem emberiességi alapon működik....

Futrinka Utca # 2019.04.13. 14:19

Kedves Grave7 és _Zoltán_!

Nagyon köszönöm az észrevételeiteket, mindenképpen megfogadom a tanácsokat, mert a sejtéseimmel és az eddigi tapasztalataimmal sajnos egybevágnak.

Persze nem annyira fontos körülmény, csak az érdekesség kedvéért: az albérlőim tulajdonképpen nem "rossz emberek". Tíz éve laknak nálam, meg is akarták venni a lakást, csak sajnos anyagilag teljesen megbízhatatlanok és rengeteg hibás döntést hoznak. Szóval ezért vacilláltam sokáig, hogy mi legyen, mert tényleg sajnálom, hogy a bíróságon kell befejezzük. Többen tanácsolták (nem itt), hogy barátságtalanabb eszközökkel próbáljam meg őket jobb belátásra bírni, de ez nekem nem megy, nem tetszik. Én Németországban élek, itt azért elég gyorsan megy, ha valaki nem fizet. Hipp-hopp jön a kényszerkiürítés... De ez persze egy másik történet.

Grave7 # 2019.04.13. 10:59

@Futrinka Utca: Ahogy előbb _Zoltán_ írta, minél több dolgot kérsz a perben, annál több dologról kell a bíróságnak döntenie, annál több dologba köthet bele a másik fél és így próbálhatja elhúzni az eljárást.

Ezért megfontolásra javaslom, hogy a pert csak a lakáskiürítésre indítsd meg, a bérleti díjat ne követeld ebben a perben.

A bérleti díjat külön, közjegyzőnél benyújtott fizetési meghagyás útján érvényesítsd. Ha ellentmond az adós, akkor per lesz abból is, de ha nem, akkor a jogerős fmh után rögtön kérheted annak végrehajtását.

_Zoltán_ # 2019.04.13. 09:20

Kedves Futrinka Utca!

Szerintem a keresetleveledben elsősorban arra érdemes hivatkoznod, hogy a felmondásod alapján a bérleti jogviszony megszűnt, ezáltal a lakásodat használók már jogcím nélkül tartózkodnak a lakásodban. Ekként például hivatkozhatsz a Ptk. 6:347. szakaszában foglaltakra, határozatlan időre kötött szerződés rendes felmondása esetén.

A pernyertességhez (lakás kiürítésének elrendeléséhez)) elsősorban azt kell bizonyítanod, hogy a bérleti jogviszony megszűnt. Az ügy ebben a tekintetben kifejezetten egyszerű. Viszont ettől függetlenül a tapasztalataim szerint a bíróság a pert jelentős ideig elhúzhatja.
Ha esetleg a szerződés érvénytelenségére szeretnél hivatkozni, akkor szerintem ne arra hivatkozz, hanem a jogviszony megszűnésére.
Benyújthatsz ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is. A tapasztalataim szerint az ügyet ez még tovább lassítja. Vagyis ha Magyarországon a bíróság előtt valamelyik jogodat szeretnéd érvényesíteni, az ésszerűtlenül sokáig tart. Ha több jogodat szeretnéd érvényesíteni, az hatványozottan tovább tart. Akár olyan sokáig, hogy mire a jogaidat bírósági úton végül érvényesíteni tudod, az olyan jelentős időkieséssel, sérelmekkel, kárral jár, amit igen nehéz érvényesítened (vagy ha igen akkor annak az érvényesítése és jelentős időráfordítással és idegi megterheléssel, sérelemkkel jár), tehát a jogaid bíróság előtti érvényesítése (a tapasztaltaim szerint) összességében nagyobb hátránnyal járhat, mint amilyen előnyt végül a jogaid érvényesítése eredményez. Ezért sokan már nem is tartják célszerűnek a bírósági utat. (És a tapasztalataim szerint egyre több a sikeresen jogsértő személy, akik mások kárára jogtalanul hasznot, előnyöket tudnak szerezni, a bíróság lassúságát a bíróság előtti jogérvényesítést jelentős nehézségét, bonyolultságát, ráfordítás-igényét és mindennek visszatartó erejét kihasználva.)

Futrinka Utca # 2019.04.12. 19:31

Jaj de mafla vagyok... azt elfelejtettem leírni, hogy igen, lakáskiürítési pert szeretnék indítani. Nem tudom, hogy miért mondtak nemet a városban, mert velem nem közölték az indokot. 4-5 ügyvédet kérdeztem meg. Mondjuk volt egy ügyvéd, aki konkrétan inkább eltanácsolt a lakáskiürítési pertől, mert nagyon drága és hosszú. Mármint az ügyvédi tiszteletdíjat beleszámítva. A lakáskiürítés per miatt tettem fel a 2 és harmadik kérdésem.
Mégpedig: A lakáskiürítési perben:
2 A PTK 112 és 119 paragrafusain kívül a keresetben mire érdemes még hivatkozni?
3 Érdemes a bíróságtól kérni ideiglenes intézkedést, vagy teljesen reménytelen? ( "természetesen" szorgalmasan gyűjtik a rezsitartozást...)

Mondjuk visszaolvasva tényleg nem olyan egyértelmű... Elnézést. Ha valakinek még lenne hozzászólása, azt nagyon megköszönném és természetesen az eddigieket is.

MajorDomus # 2019.04.12. 18:40

Indits el,egy lakáskiüritési pert!
.
de miért nem találsz ügyvédet?

Futrinka Utca # 2019.04.12. 18:15

Kedves drbjozsef,

Ok, értem. Mondjuk nekem nem is annyira az elmaradt bérleti díj fáj, hanem az, hogy nem akarnak kiköltözni. Mert az elmaradt bérleti díjra praktikusabb a fizetési meghagyás... Ha jól gondolom. A problémám, hogy nem akarnak kiköltözni, mert nincs pénzük és pénz nélkül nem lehet albérletet szerezni. SZóval egy álló helyben toporgok már egy jó ideje...

drbjozsef # 2019.04.12. 16:04

Amit a keresetben kérsz összeget, az legyen a pertárgy. Amit nem kérsz, azt nem fogják megítélni (nem is ítélhetik meg).

Ha a bírónak kifogása van a pertárgy értékének általadi megállapításával, leírja, és hiánypótlásra és az esetleges plusz befizetésére fog felszólítani.

Ugyhogy nagyjából mindegy. Amine van szerinted jogalapja, azt add össze, aztán majd meglátod.

Futrinka Utca # 2019.04.12. 14:57

Kedves Fórumozók!

Van esetleg valakinek még tippje,vagy véleménye a témához? Nagyon örülnék, mivel a lakóhelyemen egy ügyvédet sem találtam, aki vállalta volna az ügyet, igy egyedül próbálom a keresetlevelet megírni. Szóval nagyon jól jönne minden hozzászólás... Előre is köszönöm mindenkinek.

MajorDomus # 2019.04.11. 17:36

amit megjelölsz
megjelölhetsz 6x35,000 ft-It,az ülni fog,mert szerződés van róla,továbbá jelöld meg a tárgyidőszakban felmerült rezsiköltséget.

Futrinka Utca # 2019.04.11. 16:49

Kedves Fórumozók,

segítséget, tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Szeretném az albérlőimet lakáskiürítési per keretében a lakásomból kirakni, mivel a szép szó nem használt. ( A csúnya szóban pedig nemigen hiszek. Akkor inkább a bíróság.)
A szerződést annak rendje és módja szerint felmondtam még 2018-ban, október 1-vel. Mivel azóta megy az alkudozás, ezért idén januárban felszólítottam őket írásban a lakás elhagyására és közöltem velük, hogy lakáshasználati díjra tartok igényt. A bérleti díj korábban 35000 Ft volt, és februártól 70 000 Ft lakáshasználati díjat jelöltem meg.
A bíróságon megkérdeztem, ott azt mondták, hogy mivel megemeltem a bérleti díjat (ami ugye nem is bérleti díj) ez megbonyolítja a számítást.Én úgy tudtam, hogy a pertárgy értéke egy évi bérleti díj (javítsatok, ha nem jól tudom), de most teljesen elbizonytalanodtam.

Mivel a keresetben meg kell adni a pertárgy értékét, ezért jó lenne ha képben lennék... Gondolom az illeték, az ennek a hat százaléka.

Három kérdésem lenne:

1 Esetemben mennyi a pertárgy értéke?

2 A PTK 112 és 119 paragrafusain kívül a keresetben mire érdemes még hivatkozni?

3 Érdemes a bíróságtól kérni ideiglenes intézkedést, vagy teljesen reménytelen? ( "természetesen" szorgalmasan gyűjtik a rezsitartozást...)

Előre is köszönöm a segítséget és a tippeket!

drbjozsef # 2019.04.11. 08:04

Nem kiköltözési, hanem befogadási nyilatkozat kell. Ha olyan van, akkor nem számít a moratórium, hiszen van hova mennie.

Retec # 2019.04.11. 07:56

drbjozsef

Köszönöm szépen a segítségét!
A jövőre nézve megkérdezhetném, hogy kiköltözési nyilatkozat esetén is számít-e a moratórium vagy ott nem.

drbjozsef # 2019.04.11. 05:53

Retec,

1. Nem, nem kell közjegyzői záradék. Ha határozott idejű a szerződés, nem peres eljárásban a bíróság intézkedik a kiürítésről. Pontosabban a végrehajtó, a bíróság végzése alapján. Ha nem rontasz el semmit, és a végrehajtó is csipkedi magát, pár hét. Jogcím nélküliekre vonatkozó szabályok alapján rakják ki, vagyis a kiskorú lakó sem számít, DE a moratórium igen.
Fontos a 60 nap (mert jogvesztő), és hogy ne csússz a moratóriumba.

2. Határeset. Nem egyértelmű a jogértelmezés. Mivel a határozott idő eltelte egy objektív tény (nem lehet vele vitatkozni, nincs félreértés), ezért is lehet nem peres eljárásban lezavarni a kilakoltatást. Normál, határozatlan szerződésnél nem lehet, ott a birtokvédelem egyértelmű. Itt nem teljesen.

3. Azon túl, hogy a 60 napból ki ne csússz, nincs extra.

Retec # 2019.04.11. 05:46

Köszönöm, de az 1. biztosan nem így van.

MajorDomus # 2019.04.10. 18:58

1.
Ha közjegyzői okiratba foglaltattad a szerződést,akkor igen
2.
Nem,
köteles vagy
3, ügyvéd

Retec # 2019.04.10. 09:49

Tisztelt Hölgyek, Urak!

A problémám hasonló. Egy éves határozott idejű szerződést kötöttem a bérlővel. Külön pontban rögzítettük, hogy jelen szerződés 2019.április 9-én minden további értesítés nélkül megszűnik. Nem akar kiköltözni. (mellékinformáció, hogy 3 hónapja nem fizet, 2 hete FMH-t kértem)
Hároom kérdésem lenne a tapasztaltabbakhoz.

  1. Ha jól tudom 60 napon belül nemperes eljárásban kérhetem a bíróságtól a lakás kiürítését. Tudja-e valaki ennek az átfutási idejét, ill. van-e lehetősége a kedves bérlőnek húzni az időt, fellebbezni, stb...
  2. Ellentmondó információkat találok arról, hogy kikapcsoltathatom-e ebben az esetben az áramot. Az órák az én nevemen maradtak. Lejárt szerződéssel a nemfizető volt bérlőmnek köteles vagyok áramot szolgáltatni?
  3. Ha esetleg valakinek van valami ötlete vagy tud segíteni a probléma megoldásában.... Természetesen díjazás ellenében.

Köszönöm szépen!
(A leckét megtanultam, ezentúl közjegyző előtti kiköltözési nyilatkozattal adom ki a lakást.)

MajorDomus # 2019.02.26. 18:58

Igen, ki!
nálam 3 napig nem volt mosógép,mert tönkrement,
5.000 ft engedményt adtam a dijból,még a bérlő érezte kínosan magát,mert későn szólt.

wers # 2019.02.26. 05:55

Én meg a tulajjal! de gyorsan!

:) ez jó, a kérdező - Zoltanuss - a tulaj (vagyis mintha, csak úgy ír, hogy a tulaj az ismerőse)

Így szerintem a bérlő számára mégiscsak a Pápa marad első körben, utána a Jóisten.

De viccet félre, ilyen esetben kijelentheti a bérlő, hogy a bérlemény nem az komfortfokozat, amire szerződött, így a tulaj ne számítson arra a havi díjra, amiben megegyeztek?

MajorDomus # 2019.02.25. 19:22

Én meg a tulajjal! de gyorsan!