Nem akar kiköltözni az albérlő!


vierzo # 2019.06.23. 10:12

Gondolom az is benne van, hogy a Bérlő a lakást másnak albérletbe nem adhatja ki.

Zoltanuss # 2019.06.23. 08:16

Köszönöm mindenkinek a reagálást !
Hogy miért probléma ?
Hát pl. a lakás lényegesen gyorsabban amortizálódik, nő a baleset veszély, stb.
j..drnak . beleveszem és törlöm a kitételt.
Habár az életvitelszerű tartózkodásra még konkrét meghatározást nem kaptam.
A felhozott példára amikor a főnök ott lakott : ő aludt a szobában, a beosztott - a bérlő pedig a konyhában pótágyon.
A volt bérlő ezt leszámítva jó ügyfél volt. Egy hónap híján 10 évig lakott nálam, jól fizetett, igaz néha volt adóssága felém.
Más : a mostani mustrán jön egy mama, a 19 és fél éves fiacskája és még a papa is. nézik, kérdeznek stb., majd a papa jelentőségteljesen megszólal, hogy bizony "azt a fürdőszobát teljesen át kell alakítani
Majd a magadét, gondoltam.
Aztán megköszöntem a látogatást és elmentek.

Szomorú örökös # 2019.06.23. 04:41

Ezt sosem értettem, hogy miért probléma...adott egy lakás, ahol maradéktalanul kifizeti a teljes bérleti díjat valaki, maradéktalanul rendezi minden hónapban a felmerülő rezsiköltségeket. Nos akkor miért is baj, ha egyedül költözik be, de később mégis maga mellé költözteti esetleg a barátját? Ha nem jelentkezik be az illető - mert nem teheti meg ugyebár - akkor egyébként semmilyen hátrány nem éri belőle a bérbeadó tulajdonost.

Anno az én "drága" rokonom egyszer sem kérdezett meg, hogy ki költözhet be és ki nem, mégis mindig előbb-utóbb megjelent az éppen aktuális pasija.

MajorDomus # 2019.06.22. 19:53

Nagyon egyszerű:
Egy: Nekem minden szerződésemben benne van a bérlő személye,mint szerződő fél.
Kettő:
Külön pont:
A bérlővel együtt költöző személyek: 1 vagy két ember név szerint.
Három:
A szerződés rögziti,hogy bérbeadó engedélye nélkül a lakásba más személyt befogadni tilos.

drbjozsef # 2019.06.22. 19:45

Zoltanuss,

én ezt a pontot teljesen kihagynám. Se korlátlan használat, se korlátlan vendég ne legyen benne. Nem kell, ez eleve adott.

Viszont írjátok bele helyette ezt :

"A bérlő a bérbeadó engedélye nélkül az ingatlanba további lakót nem fogadhat be, életvitelszerűen csak a bérlő tartózkodhat az ingatlanban"

Zoltanuss # 2019.06.22. 18:05

Van ugyan egy olyan pont ahol ez említve van, a következő képen :
4. A bérlő jogai és kötelezettségei:
A bérlő lakáscéljára korlátozás nélkül használhatja az ingatlant. Vendéget korlátlanul fogadhat, a lakáshoz tartozó kertet pihenési céllal korlátlanul használhatja.

Ez egy elég pongyola megfogalmazás.
Tehát a vendégeskedés és az életvitel szerinti használat megkülönböztethető ??

Zoltanuss # 2019.06.22. 17:58

Üdvözlöm a topikosokat !
A tiszteletteljes kérésem a következő lenne. Bérleti szerződést kötnék egy megfelelő jelentkezővel. Nem akarok úgy járni mint korábban, amikor is az egyik bérlőmnél 'vendégeskedtek' hosszú hónapokig.
Volt egy kollegája, aki 8 hónapig nála lakott, majd egy földi barátjának a barátnője szintén majd egy évig, sőt a főnöke egyenesen 2,5 évig. Ez szerintem már nem vendégeskedés , hanem életvitel szerű ott tartózkodás.
Lehet e az ilyen korlátozni ?
Hol végződik a vendégeskedés és honnan életvitel szerű ott tartózkodás ?

vierzo # 2019.06.22. 08:23

Teljesen megértem a biztonságos államkötvény melletti érveket. A szüleim se kezdenének már bele egy lakáskiadásba, maradnak az államkötvénynél. A mai fővárosi lakás árak már az egekben vannak. Aki pár évvel ezelőtt tudott venni lakást, annak érte meg. De kvázi emiatt is van egy réteg, aki a fővárosban lakik, de már irreális számára egy lakásvásárlás. Ők igénylik az albérleteket, és emiatt egy lyukat is már 100 e -ért lehet kiadni.

MajorDomus # 2019.06.20. 18:20

Mi egy másfél szobás lakásban gondolkodtunk,de olyan árakat mondtak a lepukkant panelra,hogy a családtag ügy döntött,megtart egymilliót a számláján,a többiből vett államkőtvényt,s a kisujját kell csak félévente mozditani(hogy megnézze a telefonján,mennyi kamatot irtak jóvá!)

vierzo # 2019.06.18. 18:57

puporka, én is kreatív lennék, ha egy nem fizető bérlő nem menne ki. :)

De teljesen jól teszed, hogy ezzel lezársz egy problémát. Nagyon szerencsésnek kell lenni, hogy egy normális bérlőt találjon az ember.

Azért azt tanácsolnám, hogy ne ülj nyugodtan, járjál a bérlőidre hetente, hívogassad, hogy áll a költözés, esetleg keress te is albérletet nekik amit, ajánlasz. Lássák, hogy nem hagyod őket békén . Keress nekik költöztető céget. Érezzék, hogy törődsz velük és minél kívánatosabbnak tartod, hogy menjenek. Esetleg vigyél mester embereket, akik felmérik az ingatlant felújítás címszó alatt :) Ha meg úgy látod nem mocorognak, én bizony két szekrény nagyságú pasival a hátam mögött mennék megkérdezni, miért nem. Lehet ilyet is bérelni :)

Sok sikert!

puporka # 2019.06.18. 15:55

vierzo egyet tudok mondani anelkül hogy rosszat kivannek barkinek :Isten nem ver bottal.
Mi eldöntöttük hogy többet nem foglalkozunk mas problemaival(mert az en berlöimnek is van böven)korrekt voltam nekem nincs rossz erzesem.Nyilvan nekik sem söt,de mondom...Es olyan nincs hogy mindig jol jarjon valaki es mindenhol egy ilyen tulajjal talalkozzon mint en:-)Vagy mint te:-)
Mondjuk ha tenyleg nem költöznek ki a hataridöig belölem is elöjön a szemet allat.

vierzo # 2019.06.18. 14:31
puporka : én sokszor elgondolkodom, hogy valóban a bérlő hülye?
  • mert ő milyen okos, hogy ő ingyen akar élni. És amit tud, megpróbál másról legombolni. És valóban mi vagyunk az okosok, akik korrektek akarnak lenni?

Ma voltam az albérlőmnél, holnap aláírja máshol a szerződését, szuper mondom, akkor csütörtökön tud adni kulcsot. Ja hát ő szeretne kényelmesen átköltözni, hogy ne kelljen sietnie, így hétvégén akar és kulcsot majd jövő héten ad. (bútorozott a lakás tehát olyan sok mindent azért nem kell vinnie).
Hát nem vagyok egy erősködő, de azért mondtam, hogy jó lenne csütörtökön, hátamra a púp, hogy egy hete bejelentette, hogy menne, mindenhova vihetem a nyári szünetben magammal a gyerekeimet . És még a kauciót és kéri vissza. Ezért tartom pofátlannak, hogy ő azért még kényelmesen pakolgatna.

puporka # 2019.06.18. 12:51

vierzo huha nem mondom ügyes ügyved lehetett...Nem tudom,de azert egy ilyenhez amit leirtal pofa kell..a vevö reszeröl is.En odaig jutottam mar a vegen a berlökkel(amikor a közjegyzönel a közös költseget sem akartak kifizetni igy azt is beleirtuk),hogy megmondtam en nem vagyok szocialis intezmeny:amit fogyasztottak es a közös költseget ki kell fizetni.Kaptak penzt abbol kitelik,ha meg nem akkor levonhatom a kauciobol.Nyilvan az sem jo nekik..ök ingyen akarnak lakni,es elni.
Eddig jofej es megertö voltam de eleg volt.Ök folyamatosan hazudtak nekünk ,ugyhogy mindenkeppen kiraktam volna öket,es inkabb eladjuk de hülyekböl eleg volt.Es akkor a hazban levö folyamatos problemaktol is megszabadulok...
Sok sikert a kiadashoz reszemröl soha többet.

vierzo # 2019.06.18. 08:34

Hát az ügyvéd írta meg a szerződést...

Én egyszer árultam egy üres lakást, egy pár megvette volna, de engedjük meg a beköltözést, mert a hölgy mindjárt szül. Még el kell adniuk egy házukat és majd abból fizetnek. Mi belementünk. Egy kedvező havi díjat megállapítottunk bérleti díjként. Amikor ügyvédnél aláírtuk volna a szerződést, 9 hónapos!!! fizetési határidőt írtak bele , hogy legyen idejük eladni a házukat, de ha nem adják el addig, akkor visszajár a kaució nekik, a bánatpénz pedig egyenlő lett volna az addig kapott kedvező bérleti díjként megállapított összeggel (piaci ár alatt kértük a díjat)
Tehát a vevőnek semmilyen kockázata nem lett volna.
Egy órát próbáltunk egyezkedni, és én megmondtam az ügyvédnek, hogy ilyen inkorrekt szerződéssel még nem találkoztam. Bepróbálkoztak, de végül nem írtuk alá, egy hónap múlva megvette egy másik pár a lakást drágábban, mert ők kevesebbet alkudtak.

drbjozsef # 2019.06.18. 07:10

Nem.

vierzo # 2019.06.18. 06:22

Szerintem egy tulajdonos annak adja ki a lakását akinek akarja. Én is látta a hírekben. Szerintem nem diszkrimináció. A mai lakáspiacon aki megfelelő áron hirdet válogathat a jelentkezokbol.

puporka # 2019.06.18. 05:32

vierzo ha nem talalunk megoldast en is felalltam volna..nekem furcsa,mert en ilyen ügyveddel meg nem talalkoztam.

SolnesM # 2019.06.18. 03:36

Hirdetem egyik lakásomat kiadásra.
Olvasom az indexen ,hogy bu… bocs meleg pár jelentkezett és nem adták ki nekik. Na lett belőle nagy perpatvar.

Nálam is jelentkezett egy nyanya.. beszélgetünk, majd ki nyögi, hogy macskáival szeretne költözni.
Nem állapodtunk meg semmiben, de teszem fel nemet mondanék, akkor az diszkrimizáció lenne ?
A tárgyalás egyébként azért feneklett meg, mert csak elmondta, hogy nincs megfelelő jövedelme.
Ilyenkor jön be a szokásos panel : majd értesítjük !!

vierzo # 2019.06.17. 18:28

puporka:
megértem miről írsz. Viszont én eladóként kétszer is felálltam már ügyvédi irodában, mert egyszerűen nem volt vállalható, amit leírt az ügyvéd . Annyira a vevő érdekeit helyezte előtérbe, és számomra olyan sok kockázatot tartalmazott a szerződés, hogy inkább hirdettem tovább az ingatlant és kerestem másik vevőt. És megjegyzem, hogy rendkívül rugalmas ember vagyok, korrekten mindenki érdekét nézem , de amikor egy olyan szerződést tesznek eléd, ami vállalhatatlan, akkor nem írom alá! Mert aláírtad, tehát elfogadtad!

puporka # 2019.06.17. 17:13

vierzo atlüldte,megirtam neki amiket kifogasoltam,de ö benne hagyta...Nyilvan az en dolgom kirakni öket,van közjegyzö elött alairt papirom.Nekem a fö problemam a 2 honap volt amit beleirtak csak ugy maguktol hasraütve ,hogy ha nem megy el a berlö akkor addig a datumig biztos lezajlik a kilakoltatas..Ja ha meg nem,akkor igy jartam.Riziko föleg nekem.Na ezert nem került bele datum Persze mindenki mondta hogy hat en milyen vagyok hogy kepzelek en ilyet mert a kilakoltatas pikk pakk megvan.Aha.Na de remeljük hogy eltakarodnak minel hamarabb a berlök mert több helyen is böven megsertettek a szerzödesben leirtakat,nincs kedvem miattuk birosagra jarni.(nem a berleti szerzödes miatt)
Tenyleg jo lett volna megvarni az üres lakast..nem csak nekem,a vevöknek is.
Allampapirt nem vennek.

SolnesM az ügyved ahogy irtam minket a lakasmaffianak nez..3 lakast vettünk es adtunk el(nen vagyunk fiatalok)de ilyen hülye ügyveddel akinek 3an magyaraztuk hogy mit szeretnenk es ö azert sem azt csinalta..Egy vicc volt .A sajat ügyfele amit kert arra is nemet mondott..en neha ugy ereztem magam mint egy kabareban.

vierzo # 2019.06.17. 14:53

puporka: ez így igaz, a te dolgod üresen átadni a lakást. Máskor emailen küldessed át a szerződés tervezetet és akkor nem ér meglepetés helyben.

Államkötvény: érdekes, hogy mihez képest számolják a hozamot, ha azt az árat nézem, amennyiért a lakást vettem, akkor simán kijön 10 %. De nem is ez a nagy pénz, hanem az, hogyha üresen áll, akkor is kb egy év alatt 5 M-t emelkedett az ára minden évben. És egy pici fővárosi panelről van szó. Emiatt most nem is igazán tudom eladni, mert jócskán kéne még adóznom belőle (meg van pár gyerekem, nekik vettem a lakást) . De mai árakon már én sem vennék lakást a fővárosban. Na mindegy, tegnap meghirdettem 10 e ft-tal drágábban, mint amennyit a mostani bérlő fizet (és még fizetett volna egy ideig) és máris 10 jelentkező van a lakásra. Megint a facebook on pörgött az érdeklődés, a többi helyről csak ingatlanos hív.
A csoda államkötvényről azt olvastam, hogy ezek után megéri a kormánynak inflációt generálni....

SolnesM # 2019.06.17. 13:33

pu.... írásából :
”adasveteli szerzödesnel a vevö ügyvedje közölte velünk,hogy ö nem irja bele azt,hogy ha a berlö nem költözik ki a megadott hataridöig,akkor az nem az en hibam..

Van benne valami. A vevő ügyvédje azt ír a szerződésbe amit a vevő kér.... elsősorban.
De hát ki hibája lenne ha a bérlő nem költözik ki ? Csak nem a Franci pápáé ?
Bizony a bérlőt a bérbeadónak kell ki tennie úgy ahogy tudja.

SolnesM # 2019.06.17. 13:11

Miért nem veszel államkötvényt?
kérdezi MD, de vajon kitől ?
Amúgy ha valakinek most készpénze van akkor nem érdemes kéglit venni..... másnak kiadásra. Saját magunknak igen.
A kiadásra általában az un.' maradék' lakások kerülnek.
kihalt a nagymami , elköltözött a gyerek ott a lakás mi legyen vele ? Hát kiadjuk.

puporka # 2019.06.16. 19:39

Folytatom a törtenetemet...csakis azert ,hatha mas tanul belöle.
Az adasveteli szerzödesnel a vevö ügyvedje közölte velünk,hogy ö nem irja bele azt,hogy ha a berlö nem költözik ki a megadott hataridöig,akkor az nem az en hibam..Szerinte az a Ptk ellen megy.Ilyet nem lehet beleirni.Es igy nins szerzödes..a vevövel mert néztünk hülyen,hogy most akkor ezt igy eldönti?Nekem föleg azzal volt bajom,hogy a hataridö utan 2 honap lett beleírva,hogy addig kell az adasveteli szerzödest megkötni(a véglegest).Na es ez nem tetszett nekem,mert erre nulla a garancia..akar azert is elhuzodhat mert akinek intezkedni kell,biro,vegrehajto,pontosan nem tudom,töketlenkedik,akkor meg en fizessek.
Végül születetett megegyezes,de nem az ügyveden mult..ö nem akart semmit...

dr bj igazad volt,hogy jobb lett volna a vegleges szerzödes,de a vevö eröltette az elöszerzödest,es mindenképpen akart foglalot adni..erre az ügyvedjük kb ugy beszelt velünk,mint egy lakasmaffia tagjaival..es az öneröt sem engedi elutalni csak ha mar vegleges papirjuk van a banktol,hogy biztosan megkapjak a hitelt.Elegge kiakadtam,mert ezt elötte valo nap tudtam meg,es mar igazabol nem volt mit tenni,max hazamegyek 1000kmt ...úgyhogy belementünk.Lehet hogy ez igy jo,de ez egy nagy ertekü ingatlan,10%al foglalozva,majd varva a berlök kiköltözesere(jo ez rajtam mulik) es meg utana a hitelbiralatra...Nyilván sok minden van ami miatt igy irta a szerzödest,de azt lattam hogy kb a vevöt vedi 100%ban,en meg a nyomorult csalo vagyok...
Ja es a lakasatvetelnel ott akar lenni,de öszinten szólva nem is ertem minek...A vevök ugyan fiatalok,de nem hülyek,es teljesen rugalmasak,de az öreg(cirka 80 eves ügyved) kötözködik a vegtelensegig:-(

MajorDomus # 2019.06.15. 20:13

Miért nem veszel államkötvényt?
Magasabb a hozama mint a bérbeadásnak,s nincs vele macera!