Birtokbaadás


Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.22. 19:03

Mindent át kell adnia, ami ahhoz szükséges, hogy a kivitelezővel szemben az esetleges szavatossági, jótállási igényeket érvényesíteni tudjátok.

MajorDomus # 2020.03.22. 20:42

És ami a társasház beinditásához szükséges. Tervrajzok Alapitó Okiat stb.

Tímea111 # 2020.03.28. 17:17

Eladtam ingatlanomat novemberben és úgy egyeztünk meg, hogy a birtokbaadás napja ápr.30. 1 millió forint híján a vevő kifizette a vételi összeget.Rendszeresen hívogat és nagyon ki volt akadva mert megtudta, hogy egy kutya is lakik velem./amúgy 4éve ott él/.Utoljára avval hívott, hogy hozna albérlőt megnézni az ingatlant.Mivel üvöltözött velem a talefonba,mondtam neki, majd a birtokbaadás után hozhat.Mire kijelentette, neki joga van bemenni a lakásba.Kérdésem: valóban így van?

drbjozsef # 2020.03.28. 18:46

Tímea111,

Ismerjük mi a Ti szerződéseteket, amit kötöttetek? Nem.

Tulajdonjoga már be van jegyezve? Ha nem, és külön nem rendelkeztetek róla, akkor nincs joga a birtokbaadás előtt semmire.

Ha tulajdonos, akkor a Ptk. alapján joga van az ingatlanát ellenőrizni (bár nem konkrétan erre az esetre van ez kitalálva, inkább a haszonélvező ellenőrzésére), úgyhogy akár be is kellhet engedned esetleg. De a leendő albérlőjét akkor sem.

(Megjegyzem, a kölcsönös együttműködés célszerűbb, például ha nem akarod, hogy a következő 5 évben folyamatosan a lakás szavatossági problémáival zaklasson. Ha nem esik nehezedre, akár be is engedheted őket, de te tudod.)

MajorDomus # 2020.03.28. 19:33

Nem történt birtokbaadás. Sem a vételár maradéktalan kifizetése.
.
Addig az eladó dirigál.

Tímea111 # 2020.03.28. 19:52

Köszönöm a válaszokat

Yeti86 # 2020.04.01. 22:12

Szép estét!

Az alábbi esetben szeretnék tanácsot kérni.

Most vettünk egy családi házat. 30.-án történt meg a teljes vételár megfizetése.

A szerződésünkben ez szerepel:
3.1 A szerződő felek megállapodnak abban, hogy az ingatlan birtokbaadása, a birtokátruházás a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, legkésőbb 2020. április 15. napján esedékes.

Ha jól értelmezem, akkor 30.-án már birtokba kellett volna adnia az eladónak számunkra a házunkat. De nem hajlandó ezt megtenni. Nem készült el az új háza ahova költözni fog.

A tulajdoni bejegyzés holnap/holnap utánra meglesz.

Eddig az utalás után az ügyvédünk jelezte számára, hogy birtokba kell adnia az ingatlant, de többszöri megkeresésünkre sem reagál, hogy mikor adja át számunkra azt.

Mit tehetek mint vevő?

Jelenlegi albérletünket felmondtuk, s el kell hagynunk ebben a hónapban. Az eladó pedig vígan él a házunkban.

Hogyan tudom mihamarabb kikényszeríteni a birtokbaadást?

Ha bejegyzésre kerülünk mint tulajdonos, milyen jogaim vannak az eladóval szemben, birtokbaadás nélkül?

Előre is köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2020.04.02. 04:51

Yeti86

Ha jól értelmezem, akkor 30.-án már birtokba kellett volna adnia az eladónak számunkra a házunkat.

Ezt vajon az alábbi mondatból hogy következtetted ki? :-O

A szerződésünkben ez szerepel:
3.1 A szerződő felek megállapodnak abban, hogy az ingatlan birtokbaadása, a birtokátruházás a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, legkésőbb 2020. április 15. napján esedékes.

Engedelmeddel a lényeget kiemeltem! Tehát határidő van rá, azt meg még nem lépte túl. Egyébként teljesen normális, hogy időt kap az eladó az ingatlan elhagyására, nem egyből adja azt át, amikor kifizetik azt neki. Az már más kérdés, hogy nem szokás a teljes összeget egyből átadni neki, a birtokbaadásra szoktak egy keveset visszatartani.

Hogyan tudom mihamarabb kikényszeríteni a birtokbaadást? Ha bejegyzésre kerülünk mint tulajdonos, milyen jogaim vannak az eladóval szemben, birtokbaadás nélkül?

A türelmes várakozásnál egyelőre többet nem tehetsz, mert nem múlt el még április 15-e. Az utcára végrehajtóval nem rakhatod csak úgy ki, még ha túllépi is a határidőt kicsivel. Javaslom, hogy maradj vele jó viszonyban, mert ha később bármi szavatossági probléma felmerül az ingatlannal kapcsolatban, akkor rossz viszony esetén nehéz lesz vele szemben bármit is érvényesíteni.

Yeti86 # 2020.04.02. 08:21

Ez az április 15.-e a mi határidőnk nálunk volt feltüntetve, hogy addig kell legkésőbb megfizetnünk a az utolsó vételárat.

A mondat elejében "az ingatlan birtokba adása, a birtokátruházás a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg".

Ezt mondta, az ügyvédünk, hogy emiatt kellett volna már megtörténnie a birtokba adásnak.

gerbera317 # 2020.04.02. 08:36

a birtokátruházás a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, legkésőbb 2020. április 15. napján esedékes.
Ez egy nagyon helyes kis gumimondat, amit az eladó így értelmez: "a birtokátruházás legkésőbb 2020. április 15. napján esedékes." És ehhez tartja magát. Ez elkerülhető lett volna azzal, ha a szerződésben így fogalmaztok: "a birtokátruházás a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg esedékes, a vételár megfizetésének végső határideje 2020. április 15. napja."
Mielőtt visszaszólnál, tudd, hogy tudok magyarul, és igenis értem az eredeti mondat szándékát. És attól tartok, hogy az eladó is érti, de most éppen olyanja volt, és elhatározta, leckét ad nektek magyar nyelvből.

Yeti86 # 2020.04.02. 09:24

Kedves gerbera317,

Köszi, akkor ez itt a gond.

Nem mi fogalmaztuk, hanem az ügyvéd. S pont azért kértünk ügyvédi segítséget, mert nem értünk a jogi dolgokhoz.

És jól látod az eladó 15.-ével értelmezi a határidőt.

Mi vevők, pedig az a vételár megfizetésével értelmezzük.

Csak nem tudom, hogy a tényleges jog mit mond. Vagy csak az számít, mi van leírva és éppen, ki hogyan értelmezi?

Plusz infó,két részletből tevődött össze az utolsó részlet:

  • Fundamenta, aminek az utalási határideje legkésőbb március 31.-e volt.
  • CSOK amire vonatkozott 3.1-es rész amit korábban írtam.

Februári személyes találkozón az eladót kérdeztük, hogy hogyan számoljunk a költözéssel, akkor mondta, hogy ő is a 31.-ével számol.Csak hát az szóban történt és a helyzet is változott a karanténos időszakkal.

S az ügyvéd ügyvédi letétből elutalta mindkettőt 30.-án. Hogy teljesüljön a részünkről minden feltétel.

wers # 2020.04.02. 09:28

Vagy csak az számít, mi van leírva és éppen, ki hogyan értelmezi?

Nehéz másképpen értelmezni, mint ami konkrétan le van írva. A "legkésőbb április 15" az konkrétan április 15.

MajorDomus # 2020.04.02. 15:41

15-ig jogosan van ott.

molyos # 2020.08.31. 04:48

Tisztelt Szakértők!

Az adásvételi szerződésünkben ez a pontos szöveg szerepel: "Szerződő felek megállapodnak, hogy az ingatlan birtokbaadására a teljes vételár megfizetését követő 5 munkanapon belül, a felek által előzetesen e-mailben egyeztetett időpontban, de a felek ellenkező tartalmú írásbeli megállapodása hiányában nem korábban, mint 2020. október 31-én kerül sor. A birtokbaadás időpontjával kapcsolatban a felek kifejezetten vállalják, hogy kölcsönösen és jóhiszeműen együttműködnek egymással."

A problémám pedig a következő: az ingatlan teljes vételárának megfizetése megtörtént, a tulajdonjogunk bejegyzésre került. Eladó azonban az október 31-i dátumot tekinti irányadónak, ennél korábbi időpont egyeztetésére nem hajlandó, és mivel még ki sem nézte a lakást, ahova ezután költözne, biztosan marad október 31-ig. Azt, hogy hónapokon keresztül odáig sem jutott az ügyintézésben, hogy kinézzen egy lakást, illetve nem hajlandó ennél korábbi időpontban megegyezni, kifejezetten rosszhiszeműségnek tekintem.

Van-e bármilyen jogi útja annak, hogy a birtokbaadás korábban megtörténjen, illetve jogszerűen követelhetem-e tőle a vételár megfizetését követő 5. munkanap és október 31. közötti ingatlannal kapcsolatos költségeim (azaz a jelzáloghitelem törlesztőjének) megtérítését?

Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2020.08.31. 05:33

Így állapodtatok meg. Ő a szerződésben foglaltak szerint fog teljesíteni, te pedig erre az időszakra nem követelhetsz semmi olyat, amit nem kötöttetek ki.

SolnesM # 2020.08.31. 06:03

az ingatlan teljes vételárának megfizetése megtörtént, a tulajdonjogunk bejegyzésre került. Eladó azonban az október 31-i dátumot tekinti irányadónak, ennél korábbi időpont egyeztetésére nem hajlandó, és mivel még ki sem nézte a lakást, ahova ezután költözne, biztosan marad október 31-ig. Azt”,

Volt pénzed, kifizetted. De ki akadályozott meg abban , hogy 10 - 15 %-ot visszatarts ??
Akinek van pénze, az diktál.

Tanács azoknak akik pénztelen, kevés pénzzel rendelkező vevőkkel összeakadnak :
Ha kiderül nincs pénze, akkor udvariasan el kell utasítani. Ha kevés, akkor annak mennyiségétől függően a birtokba adás részleges legyen.
A meséket kerülni kell !!

SolnesM # 2020.08.31. 06:10

Mondjuk a vételár és az ingatlan értékének az arányát is figyelembe kell venni. Ha valaki bagóért jutott hozzá, akkor talán enged, de valami biztosíték azért el kell. Ráadásul a molyos panaszosunk mint vevő az ügyvéddel is ő rendelkezik, ő fizeti és mégis ilyen műhiba megtörtént !!

molyos # 2020.08.31. 06:31

@gerbera317: Köszönöm a válaszát! Sajnos én is így gondolom, ahogy Ön látja, ezt a békát le kell nyelnem. Jóhiszemű voltam, elegendő időt hagytam neki a birtokbaadásra, de nem gondoltam volna, hogy ő ezt az időt láblógatással tölti majd. Nem vitatom, hogy eladó jogszerűen tartózkodik az ingatlanban október 31-ig, én a jóhiszeműségét vitatom, és ezzel kapcsolatos volt a kérdésem is, hogy amennyiben semmilyen módon nem hajlandó korábbi időpont egyeztetésére, ez esetben van-e bármilyen jogi út rosszhiszeműségre hivatkozva korábbi birtokbaadást kikötni.

@SolnesM: Az Ön hőzöngését nem tudom mire vélni. A vételárból lakáshitel révén nem tarthattam vissza 10-15%-ig. Mit jelent az, hogy a kispénzű vevőt kerülni kell? Nem vagyok kispénzű vevő, de az ingatlan megvásárlásához hitelt is igénybe kellett vennem, ez talán nem ördögtől való dolog. Mit jelent az, hogy bagóért jutottam hozzá? Pontosan annyit fizettem, amennyit eladó kért érte, és az értékbecslés is alátámasztotta az ingatlan értékét. Úgy gondolom, hogy Ön mindenféle előismeret nélkül tesz hangzatos kijelentéseket és nem a konkrét kérdésre válaszol, így a továbbiakban kérem Önt, hogy ne reagáljon a kérdéseimre.

drbjozsef # 2020.08.31. 07:18

molyos,

A jóhiszeműség az együttműködésre vonatkozik, semmi másra. Jogszerűen tartózkodik október 31-ig az ingatlanban, hiszen ebben egyeztetek meg, azt, hogy ezt az időt ő mivel tölti, ahhoz neked semmi közöd nincs. Majd lesz, ha nem költözik el időre, de addig nincs.

Ha nem hajlandó időpontegyeztetésre, nem veszi fel a telefont ha a saját számodról hívod (majd), az lesz rosszhiszeműség. Az együttműködésben. De nem másban.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.31. 07:25

Bár sokszor láttam már, mégis mindig újra és újra rácsodálkozom, amikor az emberek meglepődnek azon, hogy a szerződő fél a szerződésben foglalt jogaival élni kíván. Mégis, mit gondoltak, az a bizonyos feltétel miért került a szerződésbe? Volt még egy bekezdésnyi üres hely, és valamivel ki kellett tölteni?

molyos # 2020.08.31. 07:52

@drbjozsef: Köszönöm a kérdéses mondat tisztázását.

@Kovács_Béla_Sándor: Egyetlen pillanatig sem lepődtem meg azon, hogy az eladó a jogaival élni kíván. Én is kívánok élni a jogaimmal, ezért kérdeztem Önöket, hogy van-e erre bármilyen jogom. Nincs, várok október 31-ig, ezt el is fogadom, pikírt megjegyzése felesleges.

gerbera317 # 2020.08.31. 08:12

Én is kívánok élni a jogaimmal
Ezt senki nem vitatja, azonban ez a jogod csak október harmincegyedik napjával fog megnyílni. Addig nincs mit érvényesítened.

wers # 2020.08.31. 08:20

Esetleg mérlegelheted mennyit ér meg neked, ha gyorsan kiköltözik. Ajánl fel némi plusz pénzt. (én ezt tenném, mert nagyon gyorsan kilakoltatási moratórium jön, ki tudja meddig)

drbjozsef # 2020.08.31. 08:37

molyos,

Arra azért figyelj, hogy ha én jól értelmezem a mondatot, akkor a "kifizetés+5 nap, de legkorábban október 31" esetedben most konkrétan október 31-ét jelenti, ha már kifizetted a teljes vételárat. Nem azt, hogy majd megegyeztek okt 31 és nov 4 között valamiben.

Vedd fel vele a kapcsolatot mondjuk október közepén, két héttel előtte, hogy akkor 31-én birtokbaadás, és mikor alkalmas neki. Esetleg ha előbb elköltözne, szóljon.

Akkor kiderül mennyire jóhiszemű.

Megjegyzem, erre a "jóhiszeműségre" olyan sok mindent nem tudsz alapozni a jövőben sem, ez egy eléggé gumivalami, nem nagyon lehet ezzel _önmagában_ megfogni. Viszont a dátum, az legalább nagyon konkrét, ott nincs kérdés.

drbjozsef # 2020.08.31. 08:39

Mondjuk a normál moratórium is november 1-ével kezdődik, eléggé gyanús nekem az embered, hogy nem véletlenül találta ki ezt az időpontot.

Készülj fel, hogy jövő nyár közepéig te nem nagyon fogsz ott lakni, ha az eladód nem együttműködő...
(vagy, vírushelyzettől függően, azután sem)