Önkormányzati lakás "eladása"


MajorDomus # 2010.10.05. 12:18

Miki
eppen ez az hogy s ferj volt a berlotars. O sajat jogon lerhet ott,az anyos meg a nagyi jogan aki befogadta.
be kell koltozni a lukba, azutan a berleti dij felere meg a rezsi harmadara nyugdijletiltast inditani, de elobb fizetesi meghagyast.
ajtokat zarni, ha hozzanyul,azonnal feljelenteni betoresert, ha alkoholista, elindítani a gondnokság alá helyezést. Ne sokat gondolkodj. A marxizmusnak egy tételével nem lehet vitatkozni. ,,, A LET HATAROZZA MEG A TUDATOT'' PONTOSABBAN A ''LÉ". A munkahely ma mindennél fontosabb.

Berényi Miki # 2010.10.05. 11:52

A nagymama halála után az édesanya a bérleti jogviszony folytatására volt jogosult.

  • Ha élt ezzel a lehetőséggel, bérlőtárssá vált.
  • Ha nem élt, nincs jogcíme, hogy a lakásban tartózkodjon.

A probléma, hogy a jogviszony folytatása és a bérlőtárssá válás kifejezett jognyilatkozat nélkül is bekövetkezik. Ezért nem világos, miért kötött az önk. új szerződést a férjeddel. Szerintem csak akkor lett volna szükséges, ha a nagymama kijelenti, nem kívánja a bérleti jogviszony folytatását.

megyo # 2010.10.05. 08:23

Nem sajnos nincs lakásom, Évek óta albérletről albérletre mászunk azért mert az önkormányzat közölte anno a férjemmel, hogy oda lehet költözni de anyukát nem rakhatjuk ki mert a mama befogadta. Hova költöztünk volna a 90-éves mamikának a szobájába vagy az alkoholista anya szobájába? De ez az önkormányzatot nem érdekelte Igen nem lakunk egy városba, de ezt a lakást, ahol most vagyunk megvehetném amire most súlyos összegeket fizetek ki már így is. De mivel beadta ezt a nyilatkozatot így az önkormányzat nem veszi meg a bérleti jogot addig amíg nem költözik oda legalább a férjem, ami azzal jár, hogy elvesztheti az állását és kötelezik arra, hogy eltartsa anyukát mert állítólag szerintük nem teheti ki. Éveken át fizettük azt a lakást sőt anyósomét is amit aztán ügyesen ő pénzé tett. Így tehát kénytelenek vagyunk beköltözni mert amibe most vagyunk nem fogom tudni tovább fenntartani, ami azzal jár, hogy nem elég, hogy a férjem elveszti az állását ami mostanába kincs de a gyerekeimet kiszakítom egy megszokott környezetből és emellett beköltöztetem egy lukba őket ahol egy perc nyugtuk nem lesz mert kedves mama birtokolja a fél lakást és közli, hogy nem hajlandó semmit fizetni.

MajorDomus # 2010.10.05. 06:38

Nem értem mi a probléma? Amit leírtál abból az derül ki hogy neked van lakásod. Nem albérletben élsz. Akkor nem mindegy hogy alkoholista anyósod mikor kerül utcára nagyi lakásából? Egyébként neki most nincs jogalapja ott lakni. A bérlő meghalt ő csak oda van bejelentve. Az új bérlő a férjed. Költözzön be egy hónapra és rakja ki a mamát abba a lakásba ahová mint írtad van hová költöznie. Ami nem világos hogy ti milyen lakásban laktok most. Miért fontos az a lakás ha úgysem tudod megvenni s neked van lakásod?csak a munkahely miatt? Ezek szerint nem egy városban laktok?

megyo # 2010.10.04. 21:50

Nem sajnos ez nem vigasztal. Ráadásul ez a lakás nem megvehető, nem adja el az önkormányzat. Be lett adva a kérelem, hogy vegye vissza a bérleti jogot, de ezzel a nyilatkozattal, amit anyósom beadott az lett a vége, ha nem költözünk oda, a férjemet kirakja az önkormányzat./A férjemnek vidéken van állása így azt is elveszti./ Kedves mama meg beadhat kérelmet a lakásra igaz az övéért nem keveset markolt fel az önkormányzattól és most még egy lakást meg akar szerezni. Kisemmizi a fiát és utána ezt is leadja. Hol itt az igazság? Milyen jogon kaphatna meg még egy lakást más évekig vár egy önkormányzati lakásra. De a kérdésem továbbra is: Hogy lehet kitenni onnan? Egyáltalán milyen joga van ott? Segítsen valaki!

nandy # 2010.10.04. 20:47

Ha nincs fizetve a bérleti díj és a rezsi, előbb-utóbb az önkormányzat fogja kirakni a mélyen tisztelt anyukát...
Bár ezt titeket talán most nem vigasztal.

megyo # 2010.10.04. 20:30

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, nagyon gyorsan!

A férjem a nagyszüleivel együtt bérlő társak voltak egy önkormányzati lakásba. A férjemék mellett szintén önkormányzati lakásba a férjem anyukája.
Összejöttünk a férjemmel és odaköltöztünk akkor már a nagypapa meghalt így a nagyival éltünk együtt.
A nagymamával nem volt gond, de a férjem édesanyja mindent elkövetett, hogy elköltözzünk, folyamatosan átjárkált eltűntek a cuccaink az időközben született gyerekem elől elvitte a kaját, bezártuk a szobaajtónkat feltörte és még sorolhatnám… Emellett ráadásul alkoholista.
Megelégeltük albérletbe mentünk.
Ezután anyóson az önkormányzatnak visszaadta az ő lakásának bérleti jogát, amit az önkormányzat meg vett tőle, majd beköltözött a nagymamához, aki befogadta. Be is jelentkezett. A férjem erről csak később értesült.
Most nyáron meghalt a nagymama, így a lakás kizárólagos egyedüli főbérlője a férjem lett. A bérleti szerződést megkötötte az önkormányzattal aláírta, tehát minden rendben volt.
Eközben anyósom beadott egy nyilatkozatot, hogy a férjem x éve nem lakik ott.
Az önkormányzat felszólította a férjemet, hogy 15-napon belül költözzön be és kizárólagos egyedüli bérlőként életvitelszerűen használja.
Kérdésem: A férjem kirakhatja az anyukáját? Mivel ezért nem laktunk eddig sem ott.
Ha beköltözünk, és a férjem fizet, mindent mér, vagyunk kötelesek elviselni és eltartani,egy alkoholistát, aki ráadásul agresszív, hogyan vigyek oda két kiskorú gyereket?
Az önkormányzat azt mondta joga van anyósomnak ott lakni, mert anno a mama befogadta és oda van bejelentve.
Ezen kívül lenne hova költöznie tehát nem az utcára raknánk, csak akkor nem lenne ki eltartsa.
A segitséget előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.09.13. 23:34

Elviekben A lemond berleti jogarol B javara, a tulajdonos onkorm. Rabolint s megkoti B-vel a berleti szerzodest.
A elkoltozik,de dlottd behxny tucat szines pspirdarabot ott felejt az asztalon.
vagy .
bekoltozik A lakasaba berlotarsnak, mert A egyedul nem tudja kifixetni a rezsit. A kesobb elkoltozik, es B egyedul berlo lesz. Utana szinten szines papirok maradnak az asztalon.

Hajno # 2010.09.13. 19:26

Vagy bérlakás, vagy tulajdon. Ha az önkormányzattól megveszed a lakást, amiben laksz, az a tulajdonod lesz, soha többet nem kell a bérleti jogért fizetni senkinek, és a lakást a gyerekek öröklik.

Ha úgy veszel akárkitől bérleti jogot – hogy utána te leszel annak a lakásnak a bérlője, a lakás meg továbbra is az önkormányzaté, a bérleti jog nem örökölhető. Erre az a megoldás, hogy a gyerekek legyenek bérlőtársaid, akkor ha bármi történik veled, ők maradnak a lakásban, folytatják a bérletet. Persze, ha kiskorúak, ez nem működik, de a társad is lehet bérlőtárs. Ha marad a lakásban olyan bérlő a családból, aki szerepel az önkormányzattal megkötött lakásbérleti szerződésben, akkor ő folytathatja a bérleti viszonyt, nem kell újra „megvásárolni” a bérleti jogot.

Csak óvatosan, ha magánszemélytől vásárolnád meg a lakás bérleti jogát, a levezénylésben én igénybe venném ügyvéd segítségét, nehogy az történjen, hogy fizetsz, aztán hoppon maradsz. Én sem tudom, hogy szokták ezt megoldani, ha valaki tudja, kérem, írjon róla pár szót!

haragabi # 2010.09.13. 16:25

Akkor most lakást veszel, vagy mit veszel? Ez így elég zavaros.

nandy # 2010.09.13. 15:59

Az elég érdekes lenne, ha te önkormányzati bérlakást vásárolnál...

lgt69 # 2010.09.13. 09:25

sziasztok!
érdekelne, hogyha önkormányzati lakást vásárolok , bérleti joga örökölhető-e? arra gondolok, hogy pl a gyermekeim örökölhetik -e a bérleti jogot,vagy ha véletlenül történik velem valami,akkor nekik ujból meg kell vásárolni a jogot?
minden érdekel.
köszönöm szépen!!!


lgt69

Hajno # 2010.09.07. 13:52

Ha a bérleti szerződésben anyukád a bérlő, és apukád nem szerepel, mint bérlőtárs, csak az állandó lakhelyének ez a cím van bejelentve, akkor nem kell őt cipelnetek magatokkal egy esetleges cserénél, bele sem szólhat. Ha viszont bérlőtárs, akkor bizony össze vagytok kötve, mi több, hozzá is kell járulnia a cseréhez. Elővenni tehát a lakásbérleti szerződést, és megnézni, rögtön kiderül!

Érdekes probléma, egyben emberségsen, jogszerűen és taktikusan is eljárni ebben. Nem szép dolog valakit csak úgy kitenni az utcára, akkor sem, ha nem vagyunk vele jóban, de tény, hogy ha apukád nem járul hozzá a lakás fenntartási költségeihez - és valószínűleg az új helyen sem lenne másképp, ha veletek költözne - , akkor nyilván neki is felróható a mostani jelentős tartozásotok.

Sajnos, amíg a szüleid házasok, addig mód sincsen arra, hogy valami pénzt a lakhatás fejében behajtsatok rajta, mert törvény szerint a házasok közös kasszán vannak. Ha jól értelmezem, akkor ez már csak adminisztratív kérdés, lehet, hogy nem ártana egy füst alatt ezt is elrendezni? Ha ilyenben gondolkodtok, csak óvatosan a lépések sorrendjével, mert nem mindegy, hogy költözés és válás, vagy válás és költözés. A bíróság ugyanis hasonló esetben lakásmegosztást szokott megítélni, és akkor soha nem szabadultok...

A Családsegítőben ingyenes jogi tanácsadás is van, ott megkérdezhettek mindent.

Hajno # 2010.09.07. 13:24

BERNUSNAK
A lehető leghamarabb keressétek meg a helyi, kerületi Családsegítő Központot, ott az adósságrendezésben segítséget nyújtanak, technikailag is, és ami még fontosabb, jelentős anyagi segítséget is lehet kapni önkormányzati és alapítványi forrásokból is. Az emberek nemigen tudnak erről, mondhatni, ajándék pénz, amit nem szabad veszni hagyni. Nagyon lassan mennek a dolgok náluk, ezért is tanácsos már tegnap hozzákezdeni. Elképzelhető, hogy az ő támogatásukkal sikerül végleg kimászni a kátyúból, és utána talpraállni, hiszen a körülményeitek is változhatnek jó irányba. Nagyon sokaknak ment már ez kilátástalannak vélt helyzetben is. Ha mégsem, azután is lehet a cseréről gondolkodni.

dika5 # 2010.09.05. 09:25

Kedves Major Domus, nem tudom ki vagy, de elég hülyeségeket válaszolsz mindenkinek, hogy nem tudod a törvényeket, az biztos...

MajorDomus # 2010.08.31. 18:45

Bernus
ez nem bejelentes kerdese.
a hazastarsak egyuttal berlotarsak is, ha a berleti szerzodes kozos nevre szol.
amig papiron hazastarsak addig az adossag is kozos. Az a kerdes kinek a neven van a berleti szerzodes.
hz kozos, akkor gond van.
kerssetek meg ax onkorit, hogy kisebbre cserelnetek, ertekegzeztetessel, a kulonbozetbol rendeznetek az adossagot.
gyorsan lepjetek,mert ha ok mondjak fel a berkei szerzodest, akkor csak alberletbe mehettek, de az draga lesz.

MajorDomus # 2010.08.31. 18:03

Nemo plus juris senki sem adhat tobb jogot annal mint amenyivel maga is rendelkezik.
miert akarod eladni azt ami nem a tied.
Te egy berlo vagy, s nem tulajdonos.
nem adhatod el az onkormanyzat vagyonat,mert az sikkasztas.
ha elado leaz, mdgveheted, s madnap eladhatod.
a berleti jogot -ha van - atsdhatod, de csak a tulajdonos - az onkormanyzat hozzajarulasaval.
addig berelheted tovabb

SolnesM # 2010.08.31. 16:18

Bernus -nak!

Milyen lehetőségeink vannak?

Nagyon sok !
Először is az adóságot le kell rendezni !

Azután a tulajdonossal kell elsősorban tisztázni belemegy e a cserébe !
Ha igen, kell keresni olyan lakás bérlőt akinek megéri a félmilliós tartozást kifizeni. Ha jó állapotú a lakás és jó helyen is van, talán akad aki vállalja. Nyilván szerényebb lesz , kisebb stb.

Az út innen csak lefelé vezet.

Bernus # 2010.08.31. 14:27

Üdv,

Szeretnék tanácsot, véleményt kérni.
Van egy önkormányzati lakásunk a XIII. kerületben 58nm.
Az édesanyám a főbérlő, apukám és én vagyunk még bejelentve.
A szüleim házastársak papíron.
Anyukám lenyugdíjazták, én pedig elveszítettem az állásomat, apukám pedig nem hajlandó beszállni semmiféle költségbe, de használja a lakást.
Már nagyon magas elmaradásaink vannak, a fűtés és a lakbér meghaladja a fél millió forintot.
Milyen lehetőségeink vannak?
Elcserélhetjük kisebbre vagy már nincs vissza út, ha nem tudunk fizetni és fedél nélkül maradunk?
Illetve csak ebben a kerületben vagy máshol is nézhetünk egy kisebb lakást?
Van arra lehetőség, hogy ha most elindítjuk a cserét esetleg vagy nem is tudom, hogy őt már nem jelentjük be a másik lakásba? Vagy amíg házasok erre nincs mód?
Illetve hol kaphatok tájékoztatást a lakás cseréről.
Én szívesebben laknék egy külvárosi kerületben, amit olcsóbb fent tartani.
Milyen lehetőségeink vannak?

Köszönöm a választ!

dika5 # 2010.08.26. 21:05

Szabadforgalomban vettem egy IKV-s lakást és 3 hónap alatt teljesen lepenészesedett, a bíróság megítélt az eladótól egy bizonyos összeget, az IKV-t nem találta hibásnak. A per 3 és fél évig tartott, mostanra a lakás teljesen roncs. Az eladó részletekben fizeti a megítélt összeget, melyből kb. 14 hónap múlva lesz meg a pénz. Kértem az IKV-tól cserelakást, mert itt nem lehet lakni és azt mondták, hogy a szabadforgalomban lévő lakásokért ők nem vállalnak felelősséget, holott minden felújításra ők engedélyt adtak, de azok nem megfelelően lettek megcsinálva /szigetelés, stb/. Mi ilyenkor a jogszerű?

monalisa1 # 2010.05.09. 16:44

Általában az egyszeri igénybevételi díj háromszorosa - ötszöröse kerül kifizetésre lakás visszaadáskor, a lakás helyétől és állapotától függően.

G.Zoltan1975 # 2010.05.09. 15:19

Igen, utána járok majd ennek.

Köszi a választ.

MajorDomus # 2010.05.09. 14:31

Na , erre kérdeztem rá az előbb. Csak éppen a lényegről feledkeztél meg.
Ha a tulajdonos is ellenjegyzi a szerződést, akkor a rokon halála után köt veled bérleti szerződést. Nem a bérleti jogot öröklöd meg, hanem a jogviszony folytatásának lehetőságét.

Most annak nézzél utána, hogy a helyi önkormányzatnál milyen rendelkezések vannak a bérleti jogviszonyról történő lemondás ellentételezésére. A bérleti jog vagyoni értékü jog, tehát pénzügyileg forgalomképes.

MajorDomus # 2010.05.09. 14:31

Na , erre kérdeztem rá az előbb. Csak éppen a lényegről feledkeztél meg.
Ha a tulajdonos is ellenjegyzi a szerződést, akkor a rokon halála után köt veled bérleti szerződést. Nem a bérleti jogot öröklöd meg, hanem a jogviszony folytatásának lehetőságét.

Most annak nézzél utána, hogy a helyi önkormányzatnál milyen rendelkezések vannak a bérleti jogviszonyról történő lemondás ellentételezésére. A bérleti jog vagyoni értékü jog, tehát pénzügyileg forgalomképes.

G.Zoltan1975 # 2010.05.09. 11:43

Lehet hogy akkor kihagytam egy kis részt a mondandómból. Én az önkormányzat közreműködésével kötöttem szerződést. Ez nem csak egy "papir" köztem és a rokon között. Kint voltak az önkormányzattól a polgármester megbizottja és egy jegyzőkönyvvezető, ez egy 5 oldalas hivatalos szerződés.

Amiben záró részként pontosan ez áll : "az eltartott halála után a kedvezményezett a bérleti jogot megörökli"

Ha bérleti jogot nem lehet örökölni akkor ez hogy lehet benne egy hivatalos iratban?