Önkormányzati lakás "eladása"


Zoltanuss # 2009.07.22. 06:28

Még mindig erről az önkormányzati lakástémáról.
Anno nem is olyan régen a hatalom rabolt magának egy csómó házat /lakást, majd ezeket az arra érdemeseknek bérbeadta jelképes összegért.
Akárcsak még jóval korábban a 'hűbérúr a hűbéreseinek földet adományozott.
Aztán mivel az a jutányos lkabér még a karbantartásra se volt elég, csak romlotttak romlottak a jobbsorsra érdemes házak.
meg kell nézni egy hasonló időben épült münchni vagy akár bécsi lakóházat és összehasolítani egy budapestivel. A külömbségek szemléletesen látszanak.

Más : abban a ‚boldog‘ szociálizmusban se jutott mindenkinek bérlakás – sokan kemény munkával megdolgoztak a lakhatásukért.

Ök voltak a kispolgári invidiulista gondolkodású emberek – ideológiailag fejletlenek (mondák az akkori hatalom urai, akik melllesleg a legjobb rabolt lakásokban laktak szintén szarért húgyért ) – vagy csak lakni szerettek volna valahol.

A kifejezésekről : a ‚szociálizmus‘ kifejezést nagy elődöm Rákosi elvtárs használta, a ‚szarért húgyért‘ kifejezést meg az egyik csalaádtagom amikor a másik eladta szerinte áronalul a sajátját. Ami szintén egy ‚rabolt‘ ingatlan volt. Apám vette – ó úgymondta : olyan jutányos, hogy a hülyének is megéri (valóban a piaci ár 20 % -áért vette, azt is részletre ) majd kedvenc lányának ajádékozta.

Csak a hülye hagyja ki a jó üzleteket, a még hülyébb meg nem lát a dolgok mögé.

Zoltanuss # 2009.07.22. 06:06

atom976 -nak !

nekünk adná önkormányzati lakását.

Hát amig az emberek fejében így keringenek a gondolatok nem is lesz 'rend ' Mo. -on.
Egyesek adják /veszik a másét. Majd csak elfogynak azok a lakások.
Van aki nagyban ( 6. - 7. kereületi 'nagyok' és vannak akik kicsiben csinálják.
Egyébként annyi bérlrménye lehet valakinek amennyinek a bérleti díját kifizeti.
Ja , hogy ezeknek az un. önkorményzati bérlakásoknak a bérleti díja köszönö viszonyban sincs a realítással az egy más kérdés. Ezeket, hogy úgymondjam 'szarért - húgyért adják bérbe - néha igaz rászorúlónak, de sokszor arra érdemtelennek.
Hát ezért annyira kapósak - amig vannak.
De ne felejtsétek _ a ti adótokból is juttatnak erre a célra !!!

monalisa1 # 2009.07.21. 07:49

Laikus hozzászólóként az jut az eszembe, hogy un. tartási/eltartási szerződést kellene kötni a bácsival az általa lakott lakás bérleti jogának megszerzése érdekében. Természetesen ehhez az önkormányzat előzetes hozzájárulása szükséges.

Ügyvéd elkészíti a szükséges okiratot, egyben tájékoztat mivel is jár részetekről mint jogok és kötelességek egy ilyen tartási és/vagy eltartási szerződés.

Zárójelben: ha okés a szerződés, ne a saját nevedre legyen kötve hanem a házastársad netán valaki családtagod részére, így nem leszel majdan két lakás főbérlője.

atom976 # 2009.07.21. 06:38

Szép napot mindenkinek!
Új vagyok itt és segítséget kérnék.
Családunk egy ismerőse nekünk adná önkormányzati lakását. Hogyan lehetne ezt hivatalossá tenni?
Elég beteg az öreg úr, de ennyivel segítene nekünk.
A dolog pikantériája, hogy mi is önkormányzatiban lakunk. Lehet két önkormányzati bérleti jogom? Esetleg valakinek van ötlete? Köszönettel: Atom976

monalisa1 # 2009.05.22. 18:32

Gyorgyii

Az jó, hogy bejelentkeztél, de ezzel együtt kaptál-e időpontot - hogy ne az esetleges "semmire" várakozzál.

Az az évenkénti 25%-os lakbéremelés az nagyon önkényes és egyben kirívó, ezt semmiféle gazdasági ok nem indokolhatja, főleg akkor nem ha egy "rom" épületről van szó. (Bírósághoz lehetne fordulni, de a jelen helyzetedben persze nem célszerű...)

Hát akkor várakozunk...
Üdv.

Gyorgyii # 2009.05.22. 15:07

Lisa, bocs, hogy csak most válaszolok. Komolyan vettem azt a tanácsot, hogy fentről lefelé esnek a dolgok, és bejelentkeztem fent. Azóta várok. Azért kérdeztem a 30 napot. Azzal egyidejűleg, pontosabban pár perccel utána gondoltam a tanácsok alapján a lentet. (A tanácsot ma is jónak tartom.)
Hát így.
Önk. határozat alapján, tökmindegy, milyen állapotú a lakás, a 25%-os emelés évente beszedendő.

Gyorgyii # 2009.05.22. 15:07

Lisa, bocs, hogy csak most válaszolok. Komolyan vettem azt a tanácsot, hogy fentről lefelé esnek a dolgok, és bejelentkeztem fent. Azóta várok. Azért kérdeztem a 30 napot. Azzal egyidejűleg, pontosabban pár perccel utána gondoltam a tanácsok alapján a lentet. (A tanácsot ma is jónak tartom.)
Hát így.
Önk. határozat alapján, tökmindegy, milyen állapotú a lakás, a 25%-os emelés évente beszedendő.

monalisa1 # 2009.05.18. 17:46

Bocs, de egy hónappal ezelőtti az első beírásod, azóta voltál-e lakáscsere-kérelem ügyben az illetékeseknél?! (Az első hozzászólásokban többektől is tippet, ötletet kaptál.)

Azóta csak keverve-kavarva a téma...

Azt nem tudom minek okán az évenkénti 25%-os lakbéremelés - nem egy topp állapotú piaci bérlakásról van szó... (Legfeljebb az éves inflációt követhetné ezen drágulás.)

Gyorgyii # 2009.05.18. 16:19

Köszönöm Lisa!
Lassan már olyan türelmes leszek, mint Buddha...
Elolvastam - leszedtem a netről - az összes erre vonatkozó kerületi jogszabályt. (Brrr.) Elméletileg a padló állapota pl. az önkormányzat "asztala". Gyakorlatilag az is antik, nemcsak nálam, máshol is.
Az a legviccesebb, hogy 2011-ig évente 25%-kal emelik a lakbért. Ez, 2007-es, így ahhoz a kiindulási ponthoz 2011-re 100%. Ezért.

monalisa1 # 2009.05.16. 17:45

Bár a jogszabály 30 napot ír elő, de annyi körülmény jöhet közbe "a" hivatalban...

Mindent meg lehet fellebbezni ill. kifogással lehet élni, és végső soron (= elkeseredésben) a bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért.

Alapból sajnos az a probléma, hogy arra a lakásra az önkormányzat már egy fillért sem akar költeni., vagy te a sajátodból (?) vagy lakni és türni míg össze nem dől magától...

Végső soron - és remélve - csak felajánlanak valami cserelakást, bár túl jó állapotúra ne számíts.

Átérzem a helyzetedet, az emberhez nemigen méltó odu miatt. (Bocs, jobb szót nem tudnék találni a körülmények olvasása után.)

Gyorgyii # 2009.05.16. 15:45

Kedves Lisa, ha erre jársz, azt szeretném megkérdezni, hogy a 30 napos válaszadás egy bejelentkezésre is vonatkozik-e.

A korábbi, zsebeim feltáró hozzászólásom töröltem, úgyse érkezett rá semmi.

Fejlemény: kint volt két ember megnézni a ház állapotát, mert azt találták ki, hogy a füstös kémények helyett a padlásra gázkazánt tesznek. A húsz-harminc centinként foltozott vízvezeték szóba se került, az antik villamosvezetékek se. A napról nem is szólva. Az a furcsa, hogy volt egy nagy udvar, aminek a negyede maradt meg. Eladták az építőnek, aki a Kondorosi lakónegyedet építette. A ház lakóinak nagy részétől meg elvették a napot. Még mit nem, ingyen fényterápia.

Zoltán György # 2009.04.20. 10:46

A beadvány rövid, tömör és lényegretörő legyen, különben el sem olvassák rendesen (Tisztelet a kivételnek!).
Részletezni majd a fogadóórán ráér...

Kérd esetleg a Bérleti Jog megváltását...
Mi az elképzelésed forintálisan???

Fel a fejjel, lesz ez még így sem! :-))))))))))

monalisa1 # 2009.04.19. 18:00

Igazából azt kívánom, hogy "szakadjon rád" az OTP (...) mert akkor lesz egy börönd pénzed és egyből megoldódik a lakásprobléma. Addig meg kilincselés és türelem...

HA ESETLEG vállalnátok a vidéki életet - valamint a körülmények ezt lehetővé tennék - akkor esetleg lehet találni olyan cserepartnert aki a vidéki lakását elcserélné/eladná egy "akármilyen" Bp.-ire - az ügylet jóváhagyásához szükséges az önkormányzat előzetes jóváhagyása.

Érdekes kutakodni a hírdetési újságok és net-es ingatlanközvetítők "lakáscsere" rovatában - hátha...

Valamint a cserével/adásvétellel kapcsolatban lentebb több esetet és hozzászólást lehet olvasni.

Gyorgyii # 2009.04.19. 13:59

Köszönöm szépen a segítséget és a jókívánságod! :)

monalisa1 # 2009.04.18. 16:21

Kívánom járj mielőbb eredménnyel.
És legyen sok türelmed...

Gyorgyii # 2009.04.18. 11:54

Jóóó, igazad van Lisa :)
Nem jól tettem fel a kérdést, a mélységére, részletességére értettem...
És ígérem, beszámolok a pozitív eredményről :)

monalisa1 # 2009.04.17. 21:05

Az alacsony kémény miatt a gyakorta visszaáramló füst (= szénmonoxid) életveszélyes is lehet, valamint a lakás elvett világossága, benapozottság hiánya.

És ahogy György ajánlotta: akár egy rendbehozandó, felújítandó lakás is szóba jöhet - költségetekre, ha a lakással egyébként fenti problémák nincsenek.

monalisa1 # 2009.04.17. 21:00

Hát csak meg kell indokolni a kért lakáscserét...

Gyorgyii # 2009.04.17. 20:58

Kedves György!
Nem akarok visszaélni a türelmeddel, de egy utolsó kérdésre még válaszolj kérlek. A beadandó kérelmemben vázoljam a helyzetet, amely miatt szeretném a cserét vagy bármit?
Köszönöm szépen!

Zoltán György # 2009.04.17. 15:48

Györgyii!
Bemehetsz a lakásügyi Osztályra is, sőt muszáj is, de előtte nem érint hátrányosan, ha a polgármesternél kezdesz. (A dolgok fentről esnek lefele.)
Időpontot kérsz mindenkihez és leadod az írásos kérelmed. Fogadóórára elmész és szóban elmondod, majd várod a válasz (ajánlatot, ott helyben). Cserelakás, bérleti jog megváltás, bármi...

Gyorgyii # 2009.04.17. 14:59

Kedves Lisa!
Köszönöm szépen a segítséged! :)

Az önkormányzat idevágó osztályai, sőt egyes területi - oldaltól független - képviselői is eléggé tisztában vannak a helyzettel.
Érdekességképp: volt a közelműltban, januárban egy pályázat a bontásra. Az egyik oldal képviselői - számomra ismeretlen ok(ok)ból megvétózták. Kiírt pályázat volt, én elmentettem a szövegét, de az adott helyen a meghiúsulásról nem jelent meg semmi.
Igazából ez volt a befűtés lehetetlensége mellett az utolsó csepp, ami lépésre ösztökélt.

monalisa1 # 2009.04.17. 13:00

Menj be, de a kérést egyben terjeszd elő írásba is - és adjanak ügyiratszámot, hogy át is vették. Az a kéményprobléma nyomós ok a lakáscserére - egészségi ok, már ha a visszafújt füsttől megfulladni nem akartok...

Az önkormányzat engedélyezte a közeli magas épület létrehozását, ti meg azóta csak szenveditek - több okból is.

Az elírt komfort fokozat miatt elnézést.

Gyorgyii # 2009.04.16. 21:47

Kedves György!
Ööö, csak úgy menjek be?
Ne a lakásgazdálkodási osztályra?
Együttműködnék én... :)
Köszönöm a válaszodat!

Zoltán György # 2009.04.16. 18:28

Menj be a Molnár Gyulához, és kérj egy akár felújítandó lakást, amit rendbe raksz!
Mutass együttműködést!
Májusban ismét lesz lakáspályázat Újbudán! Van nekik elég.

Gyorgyii # 2009.04.16. 17:12

Kedves Lisa :) köszönöm a válaszod, meg is fogadom.
Ne vedd zokon, hogy kijavítalak, de nem félkomfortos, hanem komfortos.
(Csak csipkeként említem, hogy a böhöm, ami elveszi a napot, magánkézben van, és a mi kéményünk szegényeket felfüstöli, hiába magasították meg, az É-ÉNy-i szél pont bevágja az átriumos részükbe, ők meg utálnak minket, és többször írkáltak már ezügyben az önkorm.-nak. Ez egy kétemeletes régi ház, míg a böhöm 6, de a füst - nem gyorspác - állandóan tartósítja őket, mint a sonkát.)