albérlet kiadása adózással


Szomorú örökös # 2018.12.09. 12:35

MajorDomus

Senkinek sem tilos venni!

Ez így van, bár nem értem, hogy miért ragaszkodnak nálunk annyira a magántulajdonhoz, holott egész Nyugat-Európában jól bevált gyakorlat a lakásbérlet. Mondjuk az már más kérdés, hogy ott a bérleményeket szinte sajátjukként becsülik meg, fizetik tisztességesen a rezsit és a bérlet akár örökölhető is egyes országokban, ergo a tulajdonosok sincsenek annyira kiszolgáltatva, mint nálunk. Sőt biztosítva van náluk a hosszútávú lakásbérlet is mindamellett, hogy maga a lakás bérbe vétele szigorú feltételekhez van kötve, eleve nem akárki bérelhet lakást. Németországban pl. ha nem vagy állampolgár, vagy esetleg nincs megbízhatóan stabil állandó jövedelmed, akkor kell valaki, aki kezességet vállal érted, azaz a nevét adja a történethez.

Kedves fórumtársunk, istvanp szerint úgy olvasom, hogy ő bérel egy lakást, ahol bár ő nem vallotta be, nagy valószínűséggel összeszűrte a levet a tulajjal valamiért és most így akar visszavágni neki. Ezzel valóban azt éri el, hogy repülni fog - akár az ablakon keresztül is - a lakásból, ha a tulaj megtudja. Márpedig miért is ne tudná? Ki tudhat a bérlőn kívül arról, hogy ő lakást adott bérbe? Nyilván neked van igazad, mikor azt írtad, hogy előbb-utóbb hajléktalan lesz a srácból.

MajorDomus # 2018.12.09. 11:23

Senkinek sem tilos venni !

ma már nem osztogatnak a ,,tanácson,, lakásokat
az ,,arra érdemeseknek,, !

Zöldövezeti11 # 2018.12.08. 20:29

Micsoda igazságtalanság !
Van akinek kettő, sőt annál több lakása is van. Másnak pedig egy sem !!

Méltatlankodnak egyesek !!

MajorDomus # 2018.12.08. 00:01

istvanp

előbb utóbb hajléktalan leszel,ilyen hozzáállással!

matthiasi # 2018.12.06. 08:23

Bérleti szerződés van, viszont mindig készpénz a preferált és egyszer sem kaptam bizonylatot a befizetett díjakról.” írja
istvanp

Kérni kell ilyen egyszerű.
Legközelebb ha fizetése kér fel meg kell említeni, hogy de hát én már fizettem.
elcsodálkozik a bérbeadó. ok. mond neki hogy fizetek, de valami nyugta kell. Értelmes ember megérti.
Úgy is nevezik, hogy átvételi elismervény.
A nav-hoz viszont semmi közöd !!

MajorDomus # 2018.12.05. 17:45

A szerződés lejártáról beszéltem,az pedig csak a hstározott idejünél tud lejárni.

Értő olvasás.....

drbjozsef # 2018.12.05. 05:42

Az szuper ha Te arról beszélsz, bár előtted senki más nem arról beszélt, és Te is ezzel kezdted, és csak utána tértél rá arra, Te hogy csinálod. Sebaj.

MajorDomus # 2018.12.04. 20:01

Én is határozott időröl beszéltem,mást nem is kötök.

Lehet hogy más lakást kellene nézned.

Hol laksz?
Mekkora a lakás -m2-?
Mennyit fizetsz/hó?

MajorDomus # 2018.12.04. 20:00

Én is határozott időröl beszéltem,mást nem is kötök.

Lehet hogy más lakást kellene nézned.

Hol laksz?
Mekkora a lakás -m2-?
Mennyit fizetsz/hó?

Sombokor # 2018.12.04. 19:08

MajorDomus

Határozatlan idejű szerződés, úgyhogy nincs olyan, hogy amikor lejár. Szerintem határozott idejű szerződés bérleti díját nem lehet menet közben megemelni, ha az emelés lehetősége és mikéntje nincs külön kikötve a szerződésben.

Eredetileg amúgy határozott idejű szerződés volt az enyém is, és inflációkövető emelés volt benne kikötve. De a határozott idő letelt, és határozatlan idejűvé vált, mivel maradtam, és ez ellen a bérbeadó nem tiltakozott.

És kb. fél évente vizsgálja felül az árat. Ez nem jogszerűtlen. Az más kérdés, hogy mennyire örülök neki, de az egyéni szociális probléma.

drbjozsef # 2018.12.04. 06:42

Ha a szerződés lejártakor,az természetes,az már nem ha évközben többször emel.

Az már nem természetes? De kit érdekel, mi a természetes? Legfeljebb az evolúcióbiológusokat. Ez jogi fórum, nem egy TIT előadás.

Akkor és úgy emel, ahogy akar, akár minden második nap is - kivéve, ha erről megállapodtak a szerződésben. Ha nem, bármikor emelhet.

MajorDomus # 2018.12.03. 20:30

A kérdés csak az,hogy mit jelent a ,,rendszeresen,, szó?

Ha a szerződés lejártakor,az természetes,az már nem ha évközben többször emel.

Én ezt úgy csinálom,hogy minden bérlőm választhat,mennyi időre kiván szerződést kötni.
Addig fix,nem változik a bérleti dij.

Két bérlőnek jár le a szerződése,január 1-el,és március 1-el.

Mindkettőnek jeleztem,5 és 10 ezer ft emelés lesz. Mindkettő elfogadta,és 2 éves hosszabbitást irnak alá.

A harmadik bérlő, 2021.májusig irt alá,fix,nem változó összegű bérleti dijjal.

A bérlő nem fejőstehén,korrekt egyűtműködéssel,hosszú távra lehet üzletet kötni.
A sűrű fillér többet hoz,mint a ritka forint.

,,clara pacta boni amici,,

Szomorú örökös # 2018.12.02. 09:48

Sombokor

Az én bérbeadóm is pontosan ezt csinálja velem. Rendszeresen emeli a bérleti díjat, mindig egy felmondási időnyivel előre szólva. Teljesen lényegtelen mekkora bérleti díjra szerződtünk le eredetileg, semmilyen jogi eszköz nem áll a rendelkezésemre, hogy védekezzek a szerződés utólagos módosítása ellen.

Akkor kiemelem, mit is írtál! Nos, miért is kellene „jogi eszköz” neked, ha a bérleti díj emeléséről van szó? Ha nem így akartad érteni, akkor kicsit kevésbé félreérthetően kellett volna leírni, de legyen úgy, ahogy szeretnéd, én kérek elnézést, nekem sem volt szándékom a kötözködés! Teljesen korrekt a bérbeadó, ha időnként jelzi, hogy emelni kívánja a bérleti díjat. Ha elfogadod, akkor maradsz, ha meg nem, akkor felmondja, ez ennyire egyszerű!

gerbera317

Én azért a fentebb leírtak alapján kicsit annak éreztem, de mindegy, a lényegen nem változtat.
A bérbeadó emelhet, ha úgy gondolja, hiszen az ő lakása, ő dönt.

gerbera317 # 2018.12.02. 09:44

Nincs abban semmi, ha a határozatlan idejű szerződést időnként módosítják a változó piaci viszonyokhoz igazítva. Ha a bérlő máshol sem tudna kedvezőbben szerződni, el kell ezt fogadnia.
Én nem láttam méltatlankidást a hozzászólásban.

Sombokor # 2018.12.02. 09:36

Szomorú örökös

Semmit olyasmit nem írtam, amit a számba adsz. Csak leszögeztem, hogy a bérbeadó nem "így járt" mint wers írta, hanem legfeljebb kéri a feltételek módosítását. És hátrébb az agarakkal.

Szomorú örökös # 2018.12.02. 09:15

Sombokor

Az én bérbeadóm is pontosan ezt csinálja velem. Rendszeresen emeli a bérleti díjat, mindig egy felmondási időnyivel előre szólva. Teljesen lényegtelen mekkora bérleti díjra szerződtünk le eredetileg, semmilyen jogi eszköz nem áll a rendelkezésemre, hogy védekezzek a szerződés utólagos módosítása ellen.

Már megbocsáss, de amikor szerződést kötsz, miből gondolod, hogy a díj életed végéig szól és a bérbeadó nem is emelheti sohasem? Te komolyan gondolod, mikor ekkora marhaságot írsz?

Sombokor # 2018.12.02. 09:06

wers
":))) ajj de kis feledékeny arany a szíve, hát így járt. De nem lesz ott 27% adóbefizetés, ha jól csinálja."

Ha határozatlan idejű a szerződés, akkor a bérbeadó módosítást kér, és ha a bérlő nem egyezik bele, akkor felmondja a szerződést, keres másik bérlőt. Az én bérbeadóm is pontosan ezt csinálja velem. Rendszeresen emeli a bérleti díjat, mindig egy felmondási időnyivel előre szólva. Teljesen lényegtelen mekkora bérleti díjra szerződtünk le eredetileg, semmilyen jogi eszköz nem áll a rendelkezésemre, hogy védekezzek a szerződés utólagos módosítása ellen.
Persze elköltözhetnék, de a piaci viszonyok elégé a bérbeadó oldalán állnak.

Szomorú örökös # 2018.12.02. 04:49

istvanp

Főbérlő elleni NAV bejelentéshez milyen bizonyíték szükséges? Bérleti szerződés van, viszont mindig készpénz a preferált és egyszer sem kaptam bizonylatot a befizetett díjakról. Egyenesen rákérdezni pedig nem szerettem volna, nehogy zsarolásnak vagy fenyegetésnek tűnjék.

  1. És van utána hová menned? Nagy valószínűséggel másik albérletet kell keresned, mert hogy kipenderít onnan a tulaj, az egészen biztos és nem tehetsz ellene semmit. Ha magadtól nem mégy el onnan, akkor mindenki szeme láttára a végrehajtó fog kihajítani a lakásból.
  2. Hogy adózik utána vagy sem, ahhoz neked nem sok közöd van. Azt kapod a pénzedért, amire szerződtél? Igen? Akkor vajon mi a gond? Nem a te dolgod az adózási fegyelem betartatása vele. Ezek után szerintem legyen az ő gondja, hogy mit csinál.

Szóval javaslom, hogy mérlegelj, mielőtt ilyesmin gondolkodsz. ;-)

istvanp # 2018.12.01. 23:15

Szervusztok,

Főbérlő elleni NAV bejelentéshez milyen bizonyíték szükséges? Bérleti szerződés van, viszont mindig készpénz a preferált és egyszer sem kaptam bizonylatot a befizetett díjakról. Egyenesen rákérdezni pedig nem szerettem volna, nehogy zsarolásnak vagy fenyegetésnek tűnjék.

Köszönettel:
István

MajorDomus # 2018.12.01. 18:16

Brucsong

Vezess be új elszámolást !

Minden közüzemi számlát másoljon le,s,azt fizesd ki!

A közüzemi számla eleve tartalmazza a 27 % áfát,a távhő %-ot.

Magyarul Brucsong fizesse ki a 100 ezer ft-ot,és a számlával igazolt rezsi költségeket!

Nem pedig bemondásra!

Én is igy számolok el a bérlőkkel!

drbjozsef # 2018.11.30. 14:45

Itt valami nagy zavar van a fejében - jobb esetben csak tök fogalmatlan.

Kérdezd meg, milyen elszámolást választott az adózáshoz : tételeset, vagy költségátalányosat?

Bejelntkezett a NAV-nál, és váltott ki adószámot?

Magánszemély, alapesetben, nem kifizetőnek kiadás esetén csak annyiban alanya az ÁFA törvénynek, hogy számviteli bizonylatot kell (ÁFA felszámítása esetén adandó számla helyett) kell kibocsátania a bevétel átvételekor. De se felszámítania, se befizetnie, se semmi köze az ÁFÁ-hoz.

Brucsong # 2018.11.30. 12:59

Szomorú örökös!

Amikor rákérdeztünk, hogy miért bruttósít (ahogy ő fogalmazott) annyit mondott rá, hogy "mert úgy tudom, hogy kell"... Rákérdeztem, hogy kért-e ezzel kapcsolatban bárhonnan tájékoztatást, segítséget, azt mondta nem, csak tudja, hogy adóköteles.

Bemutatta a papírt, ahol ő is vezeti a havi elszámolást, rezsit, ami egy kockás füzetben történik.. ahol csak annyi van feltüntetve, hogy x Forint rezsi + 27% = x Forint. Ezt nyújtja be nekünk havonta.

Ha ÁFA körbe tartozna, vagy tudatosan számlázna és számolna el, feltételezem, hogy ezt azonnal közli a kérdésem feltételekor. Vagy akkor a szerződésben, vagy az albérlet kivételekor eszébe jut közölni ezt.

Szomorú örökös # 2018.11.30. 12:48

Brucsong

Magánszemélyek vagyunk, Ő is az. Nem tartozik ÁFA körbe.

Hogy a magad nevében ezt írod, az oké, de ezek szerint öt is leellenőrizted? Vagy ő mondta ezt? Szóval honnan vetted, hogy ő csak szimpla magán személy? Mellesleg attól még lehet ÁFA körös, ha adószámos magánszemély.

wers # 2018.11.30. 12:15

csak épp a szerződésből maradt volna ki.

:))) ajj de kis feledékeny arany a szíve, hát így járt. De nem lesz ott 27% adóbefizetés, ha jól csinálja.

Ti pedig nyugodtan várjátok a kisbabát!

Brucsong # 2018.11.30. 12:02

Wers!

Igen, ezt tanácsoltuk neki mi is. Járjon utána, és mi is azt tesszük, majd aztán egyeztetünk.

Egyértelmű, hogy nem szeretnék ezrekkel többet fizetni, ha nem kéne... És ez a szerződésben,vagy az albérlet kivételekor fel sem merült. Most pedig egy picit úgy kezeli, mintha már mondta volna, csak épp a szerződésből maradt volna ki.