albérlet kiadása adózással


nandy # 2009.09.24. 14:32

Ha a bérlő elfogadja, akkor beleírhatod.

A közjegyzőtől szvsz. nem kellene sajnálni a pénzt, egy esetleges per sokkal többe kerülhet...

Arra figyelj még, hogy a számlát inkább csak akkor add oda, amikor ki is van fizetve a bérleti díj, ne előre.

escargot # 2009.09.23. 12:09

Kiköthetem a szerződésben, hogy minden hónapban jogom van -felügyeletükkel - bemenni és a mérőóraállásokat leellenőrizni?

A bérbeadó a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltathatja, s így per nélküli bírósági végrehajtást kérhet.

közjegyzőre nincs pénzem :S

ragyasdezso # 2009.09.23. 12:04

Azért erre figyelj oda:

A bérlő jogai ma felülírják a tulajdonosét: a hazai bírói gyakorlat egységes abban, hogy ha a lakás használója jogszerűen költözött a lakásba, és ott is lakik, akkor megilleti a használatához való jog. A tulajdonos a bérlő engedélye nélkül legfeljebb tűzoltás vagy segítségnyújtás ürügyén mehet be saját lakásába, így ha esetleg feltöretné az ajtót és kipakolja a bérlő holmiját, akár 1 év börtönt is kaphat.

A bérbeadó a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltathatja, s így per nélküli bírósági végrehajtást kérhet.

escargot # 2009.09.23. 09:08

Köszi. :)

Nem akarom odaadni nekik a csekkeket, én akarom befizetni, de nyilván nyugtát nem írhatok nekik a rezsipénzről, mivel, gondolom a számlák alapján adózok...ilyen esetben sima papír, hogy x összeget átvettem ilyen és ilyen csekkekre, ez elég? Egyáltalán szabad így?

SolnesM # 2009.09.23. 09:00

Üdv escargot !

Eőbb az apeh. Be kell jelenteni a tevékenységet, kapsz egy adószámot, egy papírt, amivel vásárolhatsz számlatömböt, majd kiadod a lakásodat (ami nem könnyű )
közüzemi számlákat átírassuk a bérlő nevére?
Isten ments ilyen dologtól. A jelenlegi Mo. közállapotók fizetési morál stb. idején ez célszerűtlen sőt veszélyes, A legegyszerűbb, ha továbbra is a szerződött tulaj nevére érkeznek a számlák - ezt a levelezési cim változtatásával el lhet érni.Jönnek a számlák, átadod a bérlőnek, kegyenlíti, közben az óra állásokat leolvasod elküldöd a szolgáltatónak stb.
beleírhatjuk a szerződésbe, hogy ha adott hónap x-dikéig nem fizet, utána van 5 munkanapja rendezni a számlákat vagy költözzön?
beleírhatjuk-e, hogy ha a szomszédok panaszkodnak a viselkedésükre – nyilván nem mondvacsinált okokról beszélek, hanem pl. állandó zajongás, rongálás, italozás stb – akkor lehet költözni

Egy szerződésbe mindent bele lehet írni, amit a másik fél elfogad , ill. ami nem törvénytelen.

hogy minden oldalról védve legyünk és az esetleges hátralékot utólag behajthassuk rajtuk?
Abszolút védelem nincs. Óvatosnak és körültekintőnek kell ellni, de csak az ésszerűség határain belül - különben nincs üzlet

escargot # 2009.09.23. 08:30

Kedves jogász Urak és Hölgyek!

Kérek szépen tanácsot arra nézve, hogyan tudjuk úgy kiadni a lakást, hogy jogilag minden oldalról védve legyünk, ha esetleg nem akarna fizetni a bérlő.

  • tudom, Apeh bejelentés...de előre, vagy ráér az adóbevallásnál? nyugtatömb kell-e vagy elég egy papír, hogy ennyi meg ennyi pénzt átvettem?
  • közüzemi számlákat átírassuk a bérlő nevére?
  • beleírhatjuk a szerződésbe, hogy ha adott hónap x-dikéig nem fizet, utána van 5 munkanapja rendezni a számlákat vagy költözzön?
  • beleírhatjuk-e, hogy ha a szomszédok panaszkodnak a viselkedésükre - nyilván nem mondvacsinált okokról beszélek, hanem pl. állandó zajongás, rongálás, italozás stb - akkor lehet költözni kifele?
  • mit tanácsoltok, mit írjunk még a szerződésbe, hogy minden oldalról védve legyünk és az esetleges hátralékot utólag behajthassuk rajtuk?

Köszi :)

Endura # 2009.04.22. 12:04

Tisztelt Grád András!Négy éve bérbe adtam egy üzlethelységet,amit azóta is ugyanaz a bérlő használ.Sajnos a közüzemi órákat nem írattam át a bérlő nevére és a befizetett közüzemi számlákról sem kértem másolatot.Mivel nem ott lakom,de minden számla oda érkezik,ezért nem is tudtam róla,hogy nem fizette be a villanyszámlákat a bérlő,és már bírósági végzés is van ellenem az Émásszal szemben.Erről is csak akkor szereztem tudomást,amikor a postás véletlenül a lakcímemre hozta a birósági jogerős végzést.A bérlőm persze az összes hivatalos papírt eltüntette.A bérleti díjat egyébként rendszeresen fizette és fizeti is.Elismeri,hogy ő halmozta fel a tartozást.Szeretnék öntől tanácsot kérni,hogy mit lehet kezdeni ilyen helyzetben?Előre is köszönöm válaszát.

Grád András # 2009.04.13. 20:44

Kedves Kuha!

A bérbeadást végezheti magányszemélyként, egyéni vállalkozóként, Bt.-ként, Kft. keretében, nem írta, miként szeretné, az adózási szabályok meg mások lesznek egy magánszemélynél, egy evás Bt-nél, egy Kft.-nél stb. Jogász vagyok, nem könyvelő, de azt tudom, hogy a bevételt akkor is le kell adózni, ha vannak kiadások, legfeljebb a kettő közömbösíti egymást pl. a társasági adónál. Viszont pl. az iparűzési adót már tisztán csak a bevételi oldal alapján fizeti az ember, hiába esetleg nullás a cég, szóval azért ez bonyolultabb annál, mintsem a kettő "közömbösítené" egymást. Javaslom, hogy e tárgyban inkább könyvelővel konzultáljon, hogy jön ki a legjobban! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.13. 20:20

A rezsit tovább passzolod, a bérbeadásból a szja 25%-ot vélelmez. (Adóbevallást mindig a tárgy évet követő év május 20-ig kell tenned, addig legfeljebb előtörlesztés a ténylegesen fizetendő adóból.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

kuha # 2009.04.13. 19:17

Kedves Grád András!

Köszönöm a tanácsot, azt hiszem, akkor marad ez utóbbi verzió. Igazából - józan paraszti ésszel - azt gondoltam, hogy ha egyszer befizetem a saját nevemre érkező számlákat, tehát kiadásom van, másszor pedig számla ellenében bevételem van belőele, akkor a végén nullán leszek, tehát semmiféle kötelezettségem nincs a továbbiakban emiatt.
Úgy látszik, rosszul gondoltam.
Köszönöm, üdvözlettel: kuha

Grád András # 2009.04.13. 19:12

Kedves Kuha!

A rezsiszámlák továbbszámlázása rossz ötlet, mert adókötelezettséggel járna egy olyan bevétel után, ami valójában nem is jövedelem. Ennél jobb ötlet az órák átíratása, mert akkor ő közvetlenül leírhatja költségként a cégnek. Tulajdonosként bármikor visszaírathatja, ez még költséggel sem jár. Az egyetlen kockázat a nemfizetés, mert bár formailag ő felel a tartozásokét, ha kikapcsolják a szolgáltatást, Önt terheli majd a visszakapcsolás tetemes költsége. Ezt a legkönnyebben azzal előzheti meg, ha minden hónapban kér egy fénymásolatot a számláról a befizetési csekk másolatával együtt. Ha az ember nem akar sumákolni, semmi kifogása nem lesz ellene, ha meg akar, ezért zavarja, - nem kell kiadni neki a lakást! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kuha # 2009.04.13. 18:50

Sziasztok!

NEkem is lenne egy "rezsiköltséges" kérdésem. Hivatalosan, számlával szereném kiadni a lakást, mert vállalkozás venné bérbe, neki meg ugye kell a számla.
A bérleti díj része világos, de mi van a rezsi költséggel?? Gondolom, az albérlő el akarja számolni a vállalkozásában a rezsiköltésgeket, de hogyan? Az összes nevemre érkező számlát számlázzam át neki, tételesen felsorolva (esetleg az eredeti számla másolatát csatolva), hogy miből tevődik össze a rezsiköltség???
Vagy egyszerűbb, ha a saját nevére íratja az órákat?
Azon kívül, hogy nehezebben tudom nyomon követni, hogy fizeti -e rendesen a számlákat, van-e, lehet-e valamilyen hátrányom abból, ha a saját nevére íratja az órákat???
Ez elég fontos kérdés, nem szeretném, ha emiatt nem jönne létre a bérlet....
Köszönöm!

podravka # 2008.12.01. 13:50

A lakás északi, a szigetelés belülről van, kívülről nincs szigetelve. A lakásban szinte állandóan nyitva van az ablak, gondolj csak bele, fizetünk albérletet, de mindegy lenne, ha kint ülnénk a teraszon, mert megfagyunk bent, csak hogy szellőzzön a lakás. A jelenlegi helyzetben nem fogunk fizetni 10-20 ezres nagyságrendben páramentesítőért, amire alapból egy jó lakásban nem lenne szükségünk. Megnéztük az árakat és drága, plusz annyira rossz a helyzet, hogy azon nem segít semmi. 1 hete tönkrement a mikró, a tv is zárlatos lett és a penész egészség károsító. A mi vagyontárgyaink mennek sorra tönkre, nem a tulajé:( Költözni kell és ezért érdeklődök, hogy a jog mennyire áll mellettünk, ha vitába torkollana a beszélgetés, nyílván nem pereskedésre gondolok. A szerződés sajnos arra nem tér ki, hogy mi van akkor, ha a tulaj nem tudja biztosítani a "szolgáltatást". Amúgy a szellőzés már csak azért is meg van oldva, mert az ajtó annyira nem zárható (kulcsra sem!), hogy alul van kb 2-3 cm rés, ami nem illeszkedik:)
Mint írtam, 1 év hűségszerződésünk van, tehát olyan segítséget várnék, amit fel tudunk használni, hogy visszakapjuk a kauciónkat. Ezért is kérdeztem, hogy ha a legrosszabb történik, akkor mi büntethetőek vagyunk-e, mert ők nem számlázzák a lakásbért?!

kadaj01 # 2008.12.01. 10:57

Lehet nem jól tudom, de a penész akkor alakul ki, amikor a lakásban túl jó a szigetelés, és nincs egy pici szellőzés sem, és melegben lévő pára lecsapódik. Vegyetek páraelszívó készülékeket.

podravka # 2008.12.01. 10:09

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek az alábbi ügyben: a párommal 8 hónapja élünk albérletben, szerződés kötéskor 1 évet írtunk alá, ha hamarabb költözünk el, akkor elbukunk 1 havi kauciót. 90 ezer Ft-ot raktunk le becsületesen az asztalra, remélve, hogy a szerződés sem egyoldalú, tehát a probléma adódik, akkor akár vissza is kaphatjuk az egész összeget. Sajnos a beköltözés után jöttek a bajok, a tulaj elfelejtette megemlíteni, hogy a szomszédokkal évek óta rosszban vannak, akik alkoholisták és cserébe minket szivatnak. Mi ezt tűrjük egy ideje, bíztunk benne, hogy jön a hideg, már nem lesznek kint a teraszon, így kötekedni sem fognak. Eljött a hideg, vele együtt a nagyobb gond, a lakás rettenetesen bepenészesedett, kezd lakhatatlan lenni. Minden penész és gomba szagú, a fa bejárati ajtó annyira vizes, hogy nem lehet rendesen bezárni, a szekrényben bepenészesedett a holmink, ki kellett dobnom a frissen megbontott teánkat is, mert az is penészes lett, egyszóval nem bírjuk tovább. A kérdésem az lenne, hogy ha odaállunk és közöljük velünk, el akarunk menni, ők pedig nem akarják visszaadni a pénzünket, mit tehetünk? Tutira feketén adták ki nekünk is a lakást, de nem vagyunk olyan szemetek, (mint ők:) ) hogy rögtön feljelentésről beszéljünk, illetve azt sem tudjuk, hogy minket büntethetnek-e? Most nagyon el vagyunk keseredve, mert úgy érezzük a szerződés nagyon is egyoldalú lett és minket nem véd semmi:( A pénzre szükségünk van, hisz ha másik lakásba szeretnénk menni, ott is elfognak kérni 2 havi kauciót. A válaszokat előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2008.11.19. 17:52

Ok. eddig, de nem csak rezsi kölség van !

Egy lakásnál a költségek időben nem mindig esnek egybe a használattal !
Meg a legtöbb embernek dunsztja sincs az könyveléséről !

nandy # 2008.11.19. 16:28

Na, azért valamit tisztázzunk:

A bérleti díjból száűrmazó jövedelem megállapítására és az szja fizetésére az adózó kétféle módszer közül választhat:

  1. Forrásadós jövedelemként a teljes bevétel (rezsi is idetartozik) után 25% szja-t fizet.
  2. Önálló tev. jövedelmeként kezeli, ez esetben lehetőség van költséglevonásra. Levonhatja a rezsiköltséget is.

A 2. módszernek is van viszont hátulütője. Így ugyanis megemeli az összevont jövedelem adóalapját (forrásadósként nem). Előfordulhat, hogy 36%-os adót kell fizetnie. Plusz elvesztheti az adójóváírást.

Érdemes átszámolni mindkét lehetőséget.

SolnesM # 2008.11.19. 16:13

limma

Kérdésed :
akkor ktg miért nincs? A közművek díjának annak kellene lennie, nem?

Igen vannak költségek, ezek az un. folyó kölségek, de vannak korábban felmerült költségek, ami évekkel korábban merültek fel. Erre van, amit irományom végén említek az un. értékcsökkenési (tán amortizációs költség). Na ez az, ami átlag polgár részére nem megy

Hogy ne legyen ennyire hihetetlen, egy másik példa :
Kiadja a lakását az adózó jóhiszemű állampolgár. Nem nagy a lakás és nem valami felkapott helyen van sőt nem is luxus kégli, de emberi tartózkodásra megfelel, az ára is 7 -8 millió., így 30eft - nál többet nem kap, hiába kér. A költségei viszont azonosak a rózsadómbi villáéval (fajlagosan) annyi az áram, a víz+ csat, a gáz díja, a hulladékszállításé is.

Egy átlagos hónapban a rezsi 30 eft ( fűtés 15 , villany 8 eft, víz + csatorna 4 eft, hulladék száll. 3 eft, az annyi mint 30 eft. Leadózik a pógár a lakbér után 25 % -ot, azaz 7.5 eft és szívességből elvállalja, hogy elviszi a postára a közüzemi számlakat befizetni, ami eleve egy adózott (ÁFÁ-val kiszámlázott szolgáltatásnak az ellenértéke ) és jön az APEH ezután újabb 7.5 eft - ért. Ekkor már csak 15 eft marad a tiszta bevétel.
Ne adj isten van internet is a lakásban telefonnal, ami lehet egy újabb 12 eft -os adózott számla, ez után az apeh jogtalan igénye újabb 3 eft.

Már csak 12 eft marad !
Na ezért is kerülik el az adózást a pógárok.. Természetesen lehet választani a költség alapú adózást is, de ott meg könyvelő kell, és nem tisztázott az ingatlan értékcsökkenése, mert elvileg tiszteséges helyen az is költség.
De tiszteséges orszában élünk ???

limma # 2008.11.19. 10:06

Ha bevétel van ugye a bérbeadás után, akkor ktg miért nincs? A közművek díjának annak kellene lennie, nem?

SolnesM # 2008.11.19. 09:42

T. emimese !

Nagyon egyszerű : nem Te fizeted be, ezért nem kell a mérőket átíratni. Adózni csak átvett pénz után kell.
Egyébként nem tudom megállná é az alkotmányosság próbáját ez a kettős adózás.
Egy pl. Kiadod a lakásod cirka 1000 ft ért. Ennek adója 250 ft. Ok. A bérlő elfogyaszt 1o eft áramot 15 eft gázt viz, csat 5 eft stb. Ez természetesen ÁFÁ- val van. 30 eft-ot jóhiszüleg átveszed és befizeted - adóval.
És még ez után kéne fizetned 0.25 x 30 eft = 7500 ft -ot. Azaz 1000 -250 - 7500 = -6750 ft.

Jó ilyen lakbér nincs, de az elvet akartam szemléltetni. És a törvényhozóink hozzáértését !

Vagy cinikusságát ??

SM

emimese # 2008.11.19. 01:05

Tanácsra van szükségem: Legálisan kiadom a lakásomat és ezért adózom is, de hogyan tudom megcsinálni, hogy a rezsi után ne adózzak? Ha a közüzemi dolgokat a bérlőre iratom, akkor hogyan tudom nyomon követni hogy egyáltalán fizeti e??
Ha meg marad a z én nevemen, akkor meg adóznom kell utána ugye?

Zoltanuss # 2008.11.10. 10:29

Kicsi ma valószinűsége ennek, de a magyari apeh kiszámíthatatlan, náluk fordítva működik minden.
Az elmúlt évekeben milliókat kerestél adózatlanul állítja az apeh, nem ő fog bizonyítíni, hanem Te.
Ilyen országban élünk !

Vannak ajrópában más esetek is. PL. az olaszoknál a vevő is köteles megőrízni a bizonylatot, nyugtát az üzletből távozás után - mondjuk 100 méteren belül.
Érdekes !
De a digók a szeméttel nem boldogulnak !
Ők se tökéletesek !

kerdezo99 # 2008.11.10. 10:03

Kedves Fórumozó Szakértő Urak!

Több helyen olvastam, hogy az apeh, akár egy rosszindulatú szomszéd bejelentésére, vizsgálatot indíthat, ha úgy tűnik, a lakást kiadó személy nem fizet adót e bevétele után.
Kérdem én: ha ez a vizsgálat megállapítja, hogy valóban adóelkerülésről van szó, akkor a bérlő is megütheti a bokáját?
Akár visszamenőleg is? (a bérleti viszony lejárta után)

Köszönöm
üdv
kérdező

matthiasi # 2008.01.07. 07:37

A legfontosabb a lakás visszaszerése, a többi veszteség !
Késöbb ajánlott az óvatosság, azaz a számlák, befizetések rendszeres ellenőrzése.
Természetesen a 'veszteséget' szembe kell állítani a korábbi bevétellel !
Ennyi !
MI.

Pöttöm-ke # 2008.01.07. 06:56

Köszönöm! Utána járok...