albérlet kiadása adózással


wers # 2018.11.30. 11:55

Brucsong, szerintem akkor lenne közöd hozzá, ha ezt így szerzőztétek volna le. Rezsi + áfa. Ha nem, akkor fájjon az ő feje utólag. De szerintem vagy csak a sarki ződséges ződségeivel együtt jutott el idáig, vagy egymaga. Jobb lenne könyvelőt megkeresnie, mert, (lásd. lent) ha van is áfa, a 0-át bármennyivel szorozzuk, az 0 marad.

Brucsong # 2018.11.30. 11:51

Szomorú örökös

Értem.

Magánszemélyek vagyunk, Ő is az. Nem tartozik ÁFA körbe.

A kérdésem az volt, hogy a Bérlő a fogyasztásán (rezsi) kívül köteles-e fizetni ilyen jellegű pluszokat? Vagy ezt kiszokták-e róni a Bérlőre?

Az előbb már kaptam egy választ, miszerint semmi közöm az ő adózásához, így nem fizettetheti meg velem azt.

wers # 2018.11.30. 11:50

Ez akkor is badarság, ha 27% ha 80%

Tehát 16.500 Ft gázszámla - 16.500 Ft rezsi megfizetés = 0Ft.

Szomorú örökös # 2018.11.30. 11:38

Brucsong

Ha ÁFA körbe bejelentkezett, akkor jogos a 27%, mivel így köteles még a nyugtát is kiallitani. Számla adása csak akkor kell, ha a vevő el akarja számolni. Viszont egy szimpla mezei vevő részére adóügyileg teljesen azonos kategória. Az ÁFA is adó egyébként...

Brucsong # 2018.11.30. 11:32

Szomorú örökös!

Nem találgatok, vagy találgatunk.

A napokban megkértük a Bérbeadót, hogy magyarázza el, miből és hogyan áll a rezsink, ugyanis februárban születik a kislányunk, szeretnénk ténylegesen átlátni, hogy mire mennyit költünk.

Eljött, elmondta, hogy mi-hogy működik és akkor elmondta, hogy 27%-ot tesz a rezsire, mert adózás... És már akkor sem értettük, hogy ez pontosan miért és hogyan. Ezért is jártam körbe a témát, hogy ez hogyan működik.

Számlákat nem kapunk.
Egy házban élünk velük, csak külön lakrész van, külön mérőórákkal. Ők mérnek minden hónapban, és erről kapunk egy táblázatot, amiben leírja, hogy mennyit fogyasztottunk.

Ebben az évben októberben alig voltunk itthon, fűteni nem fűtöttünk, csak az egyik szobában egyszer, akkor is kb. fél óra - órát, ez látszott is a fogyasztáson, mégis a fizetendő összeg magas volt. Így jutottunk el idáig.

Azóta természetesen átnéztem a szerződést is, sehol sincs szó erről a fajta számolásról, meg százalékokról.
Bruttó 100.000 Forint + a rezsit fizetjük fogyasztás alapján. Ennyi.

wers # 2018.11.30. 10:14

Nem kellene találgatni, ha lemássolná a számlákat havonta. Úgy korrekt. Ki tudja tényleg mennyit tesz rá. 27? 30? 50%?

Szomorú örökös # 2018.11.30. 10:01

wers

Igen, megállapodtak abban, hogy fizeti a rezsi költség rá eső részét. Vajon a bérlő honnan találgat, hogy a bérbeadó „rátett” 27%-ot a rezsire? Ő maga találgat, hogy mennyit kell(ene) fizetnie? :-O

wers # 2018.11.30. 09:30

Márpedig ha ez a bérbeadó átlépi a 8 Milla éves árbevételt

Ezt csak ő tudhatja, mi köze ehhez a bérlőnek? Megállapodtak valamiben, előre, utólag mit akar kitalálni?

Szomorú örökös # 2018.11.30. 09:14

arra, drbjozsef

Ha nyugtát ad a pénz átvételéről, akkor nagy valószínűséggel együtt írja egy összegben a bérleti díjat és a rezsit. Attól, hogy csak egy nyugta és nem számla, még lehet ÁFA tartalma. Mivel a bejövő rezsi számlákat költségként leírja, így az már nem jövedelem, jövedelemadó terhe nincs, de a forgalmi adó tartalma bevallás és befizetés tárgya. Márpedig ha ez a bérbeadó átlépi a 8 Milla éves árbevételt, akkor muszáj neki ÁFA körbe tartoznia. Ez az az adat, amit nem tudunk sajna, mert ez a része nem tartozik a bérlőre.

Brucsong # 2018.11.30. 09:07

drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a választ, így már teljesen érthető számomra! :)

drbjozsef # 2018.11.30. 08:47

Brucsong,

A magánszemély kiadó kétféle elszámolást alkalmazhat.

Vagy tételes költségelszámolást. Ekkor jellemzően az ő nevén vannak a mérőórák, neki fizeted a rezsit, ő fizeti be a szolgáltatóknak (ez akkor is így van jogilag, ha a gyakorlatban te fizeted be a csekkeket). Ezesetben neki a rezsi bevétel, de a tételes elszámolás miatt kiadás is. Ilyenkor semmit sem adózik utána, nem is kell, logikusan.

Vagy 10% költséghányadot. Ilyenkor nem számolhat el semmi költséget, csak simán a bevételéből levon 10%-ot, és úgy adózik. Ez akkor célszerű, ha nincs semmi kiadása a lakással (mert pl, új, nem kell rákölteni semmit) ÉS a mérőórák a bérlő nevén vannak, mert akkor a rezsi neki nem bevétel (és nem is kiadás persze).
Ha ezt választja, de mérőórák a nevén vannak, akkor a rezsi bevétel, de nem tudja leköltségelni, csak 10%-kal csökkenti és utána valóban adózik. De akinek a nevén vannak az órák, és ezt választja az szimpla hülye, és direkt veri magát vagy téged plusz költségbe.

Ha az előbbi szerint adózik, akkor simán át akar verni, nincs semmi adófizetése.

Ha az utóbbi után, akkor is csak +13-14%-ot illene elkérnie az átalány levonás miatt, de ha erre nem tér ki a szerződésetek, akkor még ez sem jogos.

Ahogy neked semmi közöd ahhoz, hogy hogyan adózik, ahhoz se, hogy egyáltalán adózik, úgy ő sem kérhet tőletek többet, mint a fogyasztásotok. Erre előtte kellett volna gondolnia. A 27% meg szimpla lehúzás.

Brucsong # 2018.11.30. 07:55

Nos, akkor mégegyszer megpróbálom leírni. :)

Van x fogyasztásunk, a bérbeadó az x fogyasztásunkra rádobott 27%-ot. A téli időszakban vált gyanússá, hogy valami nem stimmel, mert nem nagyon voltunk otthon és spórolunk is, tehát igyekszünk keveset fűteni, azon belül is csak egy helységet, ahhoz képest mégis magasabb számla jött ki.

Nem kapunk tételes számlát, egy penzatveteli elismervenyt kapunk.

Magánszemélytől, magánszemélyként béreljük a lakást.

Nem tudom hogy adózik vagy hogy nem. Addig jutottunk, hogy hozzáad 27%-ot a mi fogyasztásunkhoz, mert ő ezután adózik... Azt már tudom, hogy semmiképp sem 27% amire ő gondol, hanem 25%,viszont a kérdésem az, hogy nekem kell megfizetni ezt a 15%-ot, mint bérlő?

Tehát ha Pisti kiad egy lakást, ami után adózik. A mérőórák az ő nevén maradnak, akkor a rezsit mindig úgy kalkulálja, hogy 15%-al többet kér a bérlőktől, vagy az a 15% az ő kiadása lesz?

De azt hiszem Wers megválaszolta a kérdésem.

wers # 2018.11.30. 07:07

Rosszul írtam: a rezsi is bevétel. (adóköteles jövedelem nem biztos, hogy lesz belőle, sőt)

wers # 2018.11.30. 07:06

Abban igaza van, hogy a rezsi is jövedelem, amit a bérlő megfizet, de nem biztos, hogy adóznia kell utána.

Ha tételes elszámoló, akkor csak a 100.000 Ft után után fizeti az szja-t.
Ha a 10%-os költséghányad alkalmazását választja, akkor sem 27% jön rá a rezsire, vagyis nem is rájön,hanem ő adózik utána.

Többnyire jobban jár a tételes elszámolással, ahol minden felmerülő költségét elszámolhat, és csak a fennmaradó a jövedelem. Szerintem. De ez már legyen a bérbeadó dolga. Ne a bérlőé.

drbjozsef # 2018.11.30. 06:24

Szerintem Brucsong észrevette volna, ha rendszeresen 27% ÁFA tartalmú számlát állít ki neki a bérbeadó.

Szerintem ez kamu lesz.

Brucsong,

Az SZJA 15% (tavaly még volt 14% EHO, idén már nincs, de az is 29% lenne összesen).
Az ÁFA 27%.

Kérdés mit akar pontosan a bérbeadó.
Hogyan bérlitek a lakást? Egy magánszemélytől bérlitek, és mint magánszemély bérlitek?

A bérbeadó magánszemélyként is tartozhat az ÁFA körbe. De ebben az esetben minden olyan költségről amire felszámolja a 27% ÁFÁ-t, számlát kell kibocsásson. Kaptatok számlát (szabályos ÁFÁ-s számla, nem az a "számlalevél" amit a szolgáltatók küldenek) bármiről, amit fizettetek?

Szomorú örökös # 2018.11.30. 04:06

Brucsong

Először csak annyit mondott, hogy bruttósít.. Amikor rákérdeztem, hogy ez pontosan mit takar, akkor elmondta, hogy ő úgy tudja, hogy a rezsi után is adóznak, így az 27%-al magasabb.....Azóta azt megtudtam, hogy tényleg adóköteles, de 27% helyett 15%.....A Bérbeadó a kvázi saját SZJA-ját kifizettetheti velünk?

És ha ennyire okos vagy, mert „utána néztél”, akkor azt vajon tudod-e, mi a különbség a jövedelemadó és az ÁFA között? Ha a bérbeadó ÁFA körbe tartozik és a rezsit úgy számlázza le, mint a bérleti díjat, akkor bizony azon ÁFA van, amit nyilván nem ő fog megfizetni, hanem ti.

Brucsong # 2018.11.29. 19:26

Szomorú örökös!

A rezsit emelte meg 27%-al.
A bérleti díj nem változott.

Először csak annyit mondott, hogy bruttósít.. Amikor rákérdeztem, hogy ez pontosan mit takar, akkor elmondta, hogy ő úgy tudja, hogy a rezsi után is adóznak, így az 27%-al magasabb.

Azóta azt megtudtam, hogy tényleg adóköteles, de 27% helyett 15%.

De én nem tudtam, vagyis nem hallottam még olyanról, hogy ezt a 15%-ot nekünk kell kifizetni.

Szomorú örökös # 2018.11.29. 16:53

Brucsong

Bérlünk egy lakást, havi 100.000 Forintért. A bérleti szerződésben úgy szerepel, hogy havi bruttó 100.000 Forint, plusz a rezsi ránk eső részét fizetjük...A Bérbeadónk konkrétan 27%-ot dobott rá a rezsinkre

Nem teljesen egyértelmű, úgyhogy pontosítani kéne. A bérleti díjra tette rá vagy a rezsire? Mert nem ugyanaz. A bérleti díj havi fix összeg, a rezsi meg az energiafogyasztásotok. Előbbi nyilván közös megegyezéssel - de csakis azzal - változtatható, ami ugyebár azt jelenti, hogy ha emel és te nem fogadod el, akkor vége a szerződésnek, mert életre szóló bérleti díjjal kötötted. A rezsi viszont mindig számla alapján elszámolandó.

Brucsong # 2018.11.29. 13:53

Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok.

Bérlünk egy lakást, havi 100.000 Forintért. A bérleti szerződésben úgy szerepel, hogy havi bruttó 100.000 Forint, plusz a rezsi ránk eső részét fizetjük. Külön mérőóra van, de nem a mi nevünkön.
Azt tudjuk, hogy ilyenkor a Bérbeadó adózik utána mint bevétel, viszont a kérdésem az, hogy azt a bérlőre kiszokták-e róni?

A Bérbeadónk konkrétan 27%-ot dobott rá a rezsinkre, amit most mondott csak el nekünk (tavaly április 13-án vettük ki a lakást). Már azt tudjuk, hogy 27% helyett 15%, viszont ő ezt velünk ki is fizetteti.

Ez tényleg így megy? A Bérbeadó a kvázi saját SZJA-ját kifizettetheti velünk?
A szerződésben semmiféle plusz nincs feltüntetve.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Dóri

drbjozsef # 2018.10.09. 19:53

Mate,

Kiadott lakas utan kotelezo ev kozben adoeloleget fizetni negyedevenkent. Tehat minden januar, aprilis, julius es oktober 1-12 kozott be kell fizetni az elozo 3 honap adojat. Kulon erre adott NAVos szamlaszamra kell utalni, az adoazonositoddal a kozlemenyben.

Aztan el kell szamolni a normal szja bevallasban az egesz evre, ha voltak extra kiadasaid, utolag is visszaigenyelhetsz az adoelolegkent befizetettekbol (is).

Mate101101 # 2018.10.09. 17:36

Sziasztok
Egy kérdésem lenne: Az adót az albérlet után mikor kell/ meddig kell befizetni?

drbjozsef # 2018.06.27. 12:47

Ezzel csínnyán bánnék. Ha nem szedsz rezsit, hanem a bérleti díj "része", akkor a saját nevedre szóló közüzemi számlákat nem számolnám el. Bár végülis ő is használja, de jó kérdés. Nem tudom szoba kiadásnál hogy számolják el. (Gyanítom : sehogy, mert nem adóznak utána, szvsz a túlnyomó többség).

Kishegyesi # 2018.06.27. 12:13

drbjozsef

Köszi így fogok tenni. Már vannak számláim a felújításról. Még jöhet bármi. Arra is gondoltam, hogy ha csak minden második víz, gáz számlát számolok el rezsinek abból lehet valami problémám. Hisz azzal nem járnék messze a valóságtól. Nem tudom hogy számolják el azok akik csak egy szobát adnak ki?

drbjozsef # 2018.06.27. 11:12

Végülis jó akkor, ez pont az az eset talán.
Szerintem nem sokkal könyebb költséghányaddal számolni, mint tételesen, utóbbihoz kell egy marék számla, és le kell vonogatni a végén a bevételből, és kész. Mondjuk a 0,9-cel való szorzás valóban egyszerűbb.

Akkor lehet ez jó neked, ha év közben a kiadásaid (elromlott készülék, cserélendő bútor, mittudomén) kevesebbek, mint a bevétel 10%-a.

Egyébként én a helyedben a teljes 3havi díj után befizetném a negyedéves SZJA előleget, és az adóbevallásban utólag a köv. év elején visszaigényelném amit lehet. Ekkkor még simán el lehet dönteni, hogy hogyan töltöd ki a bevallást : tételessel, vagy költséghányaddal. Szerintem előre nem kell semmit eldönteni, a hátránya, hogy kicsit több adóelőleget kell beutalni.

Egyébként, megjegyzem, egy-egy számla bárhonnan leeshet a baráti-ismertségi körben, amiről egy (három, öt) évvel később nincs az az adóellenőr aki megmondja, hogy ez a karnis az ami a számlán van, vagy nem az. Vagy pár doboz festék, zártszelvény, csavar, mittudomén. HA van ilyen, a tételes rögtön visszahoz egy kicsivel több pénzt.

Kishegyesi # 2018.06.27. 10:43

Kedves drbjozsef!
Egy ház részt adtam bérbe, nem tudom külön mérni a fogyasztásokat, csak a villanyórát. A többit csak tippelem. Így nem kértem külön rezsit sem, benne van a bérleti díjban.
Az önadózáshoz is segítséget fogok kérni valakitől, ezért gondoltam, hogy abból a szempontból is könnyebb a 10% költséghányaddal számolni.