albérlet kiadása adózással


Drien # 2011.01.14. 10:20

Lehet h az én problémám nem teljesen a topikhoz tartozik, de én már nem tudom h mit csináljak, vagy kihez forduljak!
2 hónapja költöztem át egy új albérletbe, viszont az előző helyen még tartozik nekem a főbérlő 75ezerrel, amit nem akar nekem megadni! A pénzemet olyan indokkal tartja vissza, hogy pár dolog elromlott, ami önnön hibámon kívül történt, és a szerződés szerint azt a kárt nem nekem, hanem a tulajnak kell állnia. Azt még ehhez hozzá tenném, hogy amikor körbe nézett a lakásban kárt felmérni költözésem előtt, akkor ezekről a károkról nem esett szó, csak kiköltözésem után 1 hónappal, amikor már esedékes volt, h a visszatartott pénzemet megkapjam! Ilyenkor mit tudnék tenni, mert nem akarom h a pénzem elvesszen!
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy én utána tudok e annak járni, hogy az az albérlet be volt e jelentve, vagy sem, és ha igen, akkor ezt hol tudom megtenni?

SolnesM # 2011.01.10. 08:26

T. babyk !!
eddig 55000 ft volt a bérletidíj.
Abban benne volt az áfa is. Ugyanis egy áru/szolgáltatás díja így szerepelhet

1. xx forint ( ha más nincs,akkor természetesen áfával értendő),

2. xx + áfa. Itt azért illik a fogyasztó részére az áfát is kiszámolni.
Volt olyan vállalkozó aki egy kedvező árat ajánlott, de a kapuban mondta, hogy természetesen áfa nélkül értette.. Én meg természetesen áfával. Ő nem kapott nálam megbízást.
Így felfogható itt a szitú úgy is 25 x emel a kiadó.

Mit lehet csinálni ??
1. ott hagyni,

2. megegyezni egy közetes összegben, pl. 60 eft -ban számlával.

Most azt mondja nekünk, hogy csak akkor marad a bérleti díj 55.000 Ft, ha nem kérünk számlát, de nekünk mindenképp kell a számla.

Azt nektek kell eldönteni, hogy ennyiért megéri e, azt meg neki, hogy mennyiért adja ki.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 14:06

Nandy, segíts már nekem egy kicsit légyszíves.
Van egy Th-m, a garázsok külön álló épületet alkotnak, és úgy szól az Alapító Okirat, ha nem a házban tulajdonos egyben a garázstulajdonos, akkor terült használati díjat kell fizetnie.
Nem rég vettem át ezt a házat, ez a bevétel úgymond szürke, mert közös k ként fizetik, de valahogy mégsem az, mert azt külön kellene szedni, és másra, amit szeretnék is bevezetni. Viszont évek óta ez az összeg nem emelkedett a külsősöknél, mert ha emelni akarták, akkor mindjárt tudták, hogy ez olyan "fekete" bevétel, aztán perelje érte be a ház, de többet nem fizet.
Már kikértem az adószámot, lakáskassza miatt amúgy is kellett, és szeretném helyre tenni ezeket a galibás garázs ügyeket.
A kérdésem az lenne, a területhasználat az bérletnek számít? Vagy miként kell elszámolni és adózni utána?

nandy # 2011.01.09. 12:25

A fizetővendéglátás és a bérbeadás két teljesen különböző dolog!

Amiről te beszélsz, az klasszikus bérbeadás. Nem kell már külön adószámot kérni, viszont ha nincs adószám, akkor csak nyugtát tudsz adni, számlát nem.

nagyildike # 2011.01.09. 12:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tulajdonomban lévő társasházi lakást szeretnék kiadni (nem lakom benn, és nem oda vagyok bejelentkezve). Annak idején egy másik lakás kiadásánál volt lehetőség arra, hogy a haszonélvező nyugdíjas édesapám nevére lett bejelentve az APEH-nál, mint fizetővendéglátás. Azt szeretném megkérdezni, most is van- e ilyen lehetőség, és ha igen, hogyan kell ezután adózni. (Édesapám sem oda van bejelentve).
Előre is köszönöm szíves válaszát.

babyk # 2011.01.06. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni:
2010. szeptemberében albérletbe költöztünk. A bérleti díj a szerződésben foglalt 55.000 Ft (Áfa összeg nem szerepelt, csak annyi, hogy 55.000 Ft). Számlát kértünk a bérleti díjról, ami 0% Áfa kulcsos volt. Most januárban, amikor a havi bérleti díjat akartuk kifizetni, akkor a bérbeadó közölte, hogy mostantól 55.000+25% Áfát kell fizetnünk, azaz 68.750 Ft-t. Mindezt előzetes bejelentés nélkül tette meg. A szerződésben 55.000 Ft szerepel, és csak arra tér ki, hogy márciusban a KSH szerinti infláció mértékében változhat a díj, amiről új szerződést kell kötni. Most azt mondja nekünk, hogy csak akkor marad a bérleti díj 55.000 Ft, ha nem kérünk számlát, de nekünk mindenképp kell a számla.
Kérdésem lenne, hogy mit tudunk csinálni ez esetben, illetve, hogy a bérbeadó részéről jogos-e ez a igénye?
Válaszotokat előre is köszönöm, Évi

swann # 2011.01.05. 12:32

Tiszteletem!
két kérdésem van:

  • értékcsökkenés (amortizáció)

    három évnél régebbi az lakásom, amit bérbeadok. Eddig 25%-os különadóval adóztam. Az amortizáció, ha jól olvasom, csökkenti az adóalapot. Bármely bérbeadó érvényesítheti ezt, vagy csak aki a tételes költségelszámolást választotta?

Be kell-e menni az adóhatósághoz, hogy az amortizációs levonást érvényesíthessem?

  • másik kérdésem: a korábban kiváltott adószámmal, ami most már nem szükséges e jövedelemszerzéshez, mi történjen? Vissza kell adni, vagy egyszerűen nem használom a továbbiakban? Előre is kösz a segítséget.
Titiána # 2011.01.04. 14:16

Őszikék57: köszi,örülni fogunk neki.

Őszikék57 # 2011.01.04. 13:55

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsot és a hozzászólást. Szándékomban áll bemenni az adóhivatalba, de sajnos ezt már csak a jövő héten tudom megtenni. Ígérem, megosztom veletek az ott kapott információkat.

Ildikóka82 # 2011.01.03. 18:56

Bocs,hogy beleszólok, de egy tapasztalt kolléga ugyanerre a kérdésemre így válaszolt:

"2011-től önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít és az összevont adóalap részeként adózik 16% Szja-val. Továbbá, ha 1 millió forintot meghaladja az ebből szerzett jövedelmed, akkor 14% EHOt kell fizetned."
"Es be kell jelentenem barmely hatosagnak vagy onkormanyzatnak?
...
nem kell semmit sem bejelentened, elég ha adózol (negyedévente minden negyedévet követő hó 12-ig fizesd be az adót)."
A legtisztább az,ha magát az APEH-et kérdezed meg!


Iwikó

matthiasi # 2011.01.03. 18:26

Őszikék57 !
Titiána sok hasznos tanácsot adott !
mint írta , a közüzemi költségeket a bérlő fizesse. Ehhez nem kell a bérlő nevén lenni a számláknak. A bérbeadó cimére kell kérni, majd a lakbér fizetésekor megkérni, hogy a számlákat legyen szives befizetni. Egyben ilyenkor megtörténhet az ellenőrzés is !!
Az adÓ ??
Hát jó lenne ha 16 % lenne, de nem annyi. Állítólag valamit csökkent 25 % -ról 20,6 % -ra !!
Nyilvántartás ?? Hát vezetni kell !! kell egy bevételi napló - sorszámos és minden bevételt dokumentálni kell !!
De ha mész az adó hivatalba, kérdezz rá az adóra és osszdd meg velünk az infót !!

Titiána # 2011.01.03. 12:49

Őszikék57
nem tőlem kérdezted, de remélem nem baj, ha én is válaszolok.
16 % az adózás ennél is. A költségek fizetésében biztos vagy? Inkább a szerződésben írd bele, hogy a közüzemi díjakat - víz, gáz, fűtés - nevesítsd cégnévvel, upc/digi, stb. stb. a bérlő fizeti, így ha mégsem fizeti, akkor utólag rajta követelheted, nem mellesleg, takarékoskodik... Hidd el, nem tudsz olyan bérleti díjat kikalkulálni közüzemi költséggel együtt, hogy utána ne érezd azt, hogy 3x fürdik télen is... (persze, ez az én véleményem.)
Nyilvántartást igazán nem kell vezetned, legyen szerződés, leltár, ha elköltözik szintén leltár, minden hónapban adj elismervényt/számlát, hogy mennyi pénzt vettél át.
Jó, ha elolvasod ezt a topicot és van itt még egy albérletes, vannak ott sztorik, hogy mire számíthatsz, min lehet(ett) volna változtatni, hogy mindenki elégedett legyen. Nem elrettentésként írom, hogy olvass vissza, de utólag többen lettünk - én is - okosabb...
Ha család veszi ki a lakást, akkor MINDENKIT nevezz meg, aki be fog költözni, anyós, após, nagynéni, így mindenki felel mindenért.

Őszikék57 # 2011.01.02. 13:49

Kedves matthiasi!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyit (hány %) kell adózni a lakásbérbeadás után? Vagy ezekre a kérdéseimre az adóhivatalban választ fogok kapni, ha bemegyek adószámot kérni?
Kell-e valamilyen nyilvántartást vezetnem? A költségeket én szeretném fizetni, mert így biztos, hogy ki lesz fizetve. A költségeket is le kell számláznom a bérlőnek? Az is ugyan úgy adózik mint bérleti dij?

matthiasi # 2011.01.01. 21:29

Helló Őszikék57 !
A legfontosabb, hogy megbizható bérlőt találj.
Az interneten van rengeteg hirdetési lehetőség - pl. apró.hu stb.
Adózni kell. A technikája : bemész a területileg illetékes adó hivatalba (amit mán máskép hívnak ).
ott kérsz egy adószámot , ami segitségével vásárolsz egy számlatönböt - negyedévente előleget fizetsz , majd évvégén vallasz.
Viszont : a leendő bérlőket körültekintésselválaszd ki. Mindig mond van még 3 érdeklődő, akivel tárgyalásban vagy - függetlenül, hogy igaz vagy sem.
ezzel nem kerülsz abba a helyzetbe, hogy bárkinek kiad. Ti. a bérlet nem árú cikk amit ha kiteszel a placra bárkinek el kell adni. A bérlet egy bizalmi doolg.
Kínos valakinek azt mondani : ő nem kapja meg.
Mert sok bérlő nincs tisztában a fizetőképességével.
Tehát a kölcsönösen szimpatikus ügyféllel megállapodsz - írásban. Két havi kaució és egy havi felmondás. Ezt le kell írni sok egyébbel.

Alkú ??
Elvileg a lakbérből lehet. A kaucióból ?? Ne engedej.
Az akinek annak a kifizetése problámás, azt jelenti hitelképtelen.
Senki nem ad neki pénzt. Se az anyja se a barátja se a testvére. És neki sincs !!!
Amúgy nehéz kiadni lakást - túlkinálat van !!

Őszikék57 # 2011.01.01. 14:58

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni valakitől, aki jártas az ingatlan bérbe adás ügyekben.
Van egy kicsi lakásom, amit 2011-ben szeretnék kiadni albérletbe. Fogalmam sincs hogyan fogjak hozzá és merre induljak el. Mi az amit első lépésként meg kell tennem? Hova kell menni első körben? Mit kell beszerezni a bérbeadáshoz? Hogyan kell utána adózni? Minden érdekel a bérbeadással kapcsolatban.
B.U.É.K mindenkinek!

havasi gyopár # 2010.12.31. 16:30

Segítséget szeretnék kérni, hogy ingatlan bérbeadás eseten hol találok jelenleg érvényes adózási törvényt? Az Apeh oldalát már böngésztem, lehet figyelmetlen vagyok, de nem találtam rá. Úgy emlékszem, hogy az idei évben valamit változtattak az előzőekhez képest. Ha valaki tud segíteni ebben, előre is köszönöm!

Ildikóka82 # 2010.12.26. 17:34

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
Szeretném lakásomat kiadni, milyen bejelentési és adózási kötelezettségeim vannak? szja? eho? stb.


Iwikó

Zoltanuss # 2010.12.11. 19:58

T.. kicsinikuci !

....és ezért nem kaptam számlát, én is felkereshetek egy ügyvédet? vagy teljesen felesleges? ELőre is köszönöm!
Ha sok pénzed van igen !
De számlát valószinű azért nem kaptál, mert nem tud adni - nincs bejelenteve.
Viszont ha nyugtátkérsz az csak ad.
Alkudj !
Felezd meg a tartozást , de azt fizesd ki !
ha sok a tartozásod, még egy verés is kinézhet !!

Titiána # 2010.12.11. 15:40

kicsinikuci
felkeresni fel lehet, legfeljebb az ügyvédnek fogsz fizetni, meg a tartozásodat. A számla kötelező, el tudod számolni vhová, azért kellene? Ha nem tudod elszámolni, akkor inkább fizesd meg neki, nehogy kamatot követeljen. A számla fontos lenne az apeh felé, de ez az ő gondja.

Titiána # 2010.12.11. 15:37

attilla: régen kérdeztél, de azért én is megírom, a bérlőd ráadásul hamisított is egy meghatalmazásit, mert csak úgy az utcáról, másik címen lévő lakcímkártyával egy köv. címre netet bekötni megh. nélkül nem lehet.
Úgyhogy aludj csak nyugodtan, legrosszabb esetben berendelnek, írásmintát kérnek, ha nem profi aláíráshamisító, akkor nem lehet problémád.

kovacsz # 2010.12.10. 09:59

Bolondságokat beszélsz, ha tartozol fizesd ki.

kicsinikuci # 2010.12.10. 09:49

Kedves Ügyvéd Úr!

A napokban kaptam egy levelet, amelyet az előző albérletem tulajának az ügyvédétől jött, amelyben leírja, hogy nekem elmaradásom van és 15 napom van rá, hogy befizessem, mert ha nem akkor végrehajtás stb. stb. Amikor eljöttem a lakásból ténylegesen volt tartozásom, de azt beszéltük meg, hogy ő hozza az apeh számlákat (mert tudni illik, egyik hónapban sem hozta), és akkor lerendezzük az anyagiakat is. Eltünt, nem jelentkezett és most jött ez a levél. A kérdésem az lenne, ha valamilyen úton módon ő nem jelentette le az apehnak és ezért nem kaptam számlát, én is felkereshetek egy ügyvédet? vagy teljesen felesleges? ELőre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.11.25. 17:02

Mert van máááááásik

matthiasi # 2010.11.25. 16:45

Hi attilla !
Szerencséd van, mivel csak ilyen jupicid -es mókád van.
De ha ez a gázzal , villannyal vagy a vízzel történik már nyakig vagy avízben. Mert ugyan igaz, hogy a szerződés a bérlő/albérlő és aszolgáltató között történt tehát a nemfizető bérlőn kéne követelni az elmaradást.
Csakhogy addig amig nincs a számla rendezve : nincs szolgáltatás. Kikapcsolva a víz, a gáz és a vellany !!
Jupiszi nélkül meg meg lehet valahogy lenni !!

Lonicera # 2010.11.25. 11:45

Mivel a szerződés a szolgáltató és az előfizető (azaz az albérlő) között jött létre, így tőle követelhetik a tartozást.