Használatbavétel tudomásulvétele visszavonása


Umbara # 2019.02.12. 12:41

Köszönöm a választ.
Akkor egy dolog marad reménykedni, hogy maradék 9 év alatt nem fog a szomszéd 20 centit méregetni és feljelenteni. Ha meg igen akkor bírság és fix nem átlátható ablak (ha elfogadják) vagy az üvegtégla.

nanemaaa # 2019.02.12. 08:52

Bírság akkor van, ha kapsz fennmaradási engedélyt. De ha a megvalósított építmény nem felel meg a rá vonatkozó előírásoknak, akkor egy megoldás van, a szabályossá alakítás.
A hatóság természetesen indíthat hivatalból is eljárást, de erre nem szokott szükség lenni, általában a szomszéd hamarabb feljelent.
Mindig ez eljárás lefolytatásakor hatályos jogszabály alapján kell eljárni, ergo pillanatnyilag a mai szabályok alapján.
A "gumiszabályt" azért kellett megszüntetni, mert sok hatóság visszaélt vele, ugyanakkor maga a jogszabály is sok vitát váltott ki, eleve hülyeség volt ezt a szöveget jogszabályba iktatni. Az ellenzők kérdése a következő volt ezzel kapcsolatban: "Közérdek-e a jogszabályok betartása és betartatása?" A válasz egyértelmű, hogy igen, mert nem esetén az egész jogszabály figyelmen kívül hagyható lenne, ami ugyebár mégis csak káoszhoz vezetne. A jogbiztonság megköveteli a jogszabályok betartását, akár jó, akár nem a pillanatnyi rendelkezés. Egy jogalkalmazónak nincs hatásköre önkényesen felülbírálni egy jogszabályt, abban foglalt előírásokat.

Umbara # 2019.02.11. 22:11

Ez amúgy pontosan mit jelentene? Bírságot kell fizetni arra a fél négyzetméterre és kész vagy köteleznének, hogy szabályossá tegyem az ingatlant azaz be kéne falaznom azt az ablakot ami a kérdéses részen van? Ezért nem felel meg a ház az országos szabályoknak.
A szomszéd telken építkeznek (így merült fel a kérdés újra). Ha kijönnek majd hozzájuk is a használatba vétel miatt lehet, hogy magától eljár a hatóság? Mennyire gyakori ez?

Anno az építési felügyeletnél mondták, hogy volt egy gumiszabály amivel "bármit" legálissá lehetett tenni ha nem ütközött közérdekbe de ezt eltörölték 2016-ban. Az építési engedély 2016 előtti de a napló 2016 jan 1. után lett megnyitva. Melyik törvény vonatkozna ránk a 2016 előtti vagy az utáni?
Köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2018.08.01. 13:20

A használatbavételt a hatóság hallgatással veszi/vette tudomásul, ergo azt vissza nem lehet vonni, és nincs is miért. Ennek ellenére ez nem legalizálja a szabálytalan építést, a járási építési hatóság egy szomszéd bejelentés alapján 10 éven belül simán eljárhat.

Umbara # 2018.08.01. 09:51

Nem olyan rég fejeztünk be egy építkezést. Az építés során a kivitelező rosszul tűzte ki az épületet és az pár méteren (amin van rendes ablak is) 20 centivel belóg a ház a 3 méteres telekhatárba. Voltak kint használatbavétel tudomásul vételi szemlén. Mivel nem volt kerítés ezért elnézték. Már a jogerős végzés is megjött róla.

A kérdésem, hogy ebből lehet-e még később problémánk? Az építésügynél azt mondták telefonon, ha egyszer megkaptuk az engedélyt és mivel a hatóság hibázott ezért a jóhiszeműséget feltételeznek és ez már végleges.

Esetleg valami gonosz leendő szomszéd felhasználhatja-e ezt később ellenünk. Egyáltalán vissza lehet vonni egy használatbavétel tudomásulvételi határozatot.
Előre is köszönöm a választ.