Kút legalizálás


Szomorú örökös # 2018.10.22. 06:26

F.Laca

HAHA! - Azt én MÁR NEM ÉREM MEG!

Óh! Bárcsak így lenne! Azt a kis időt már valahogy csak kibírnánk! :-)

Szomorú örökös # 2018.10.22. 06:25

F.Laca

És még te állítod, hogy soha nem háborogtál a vízszolgáltatás alapdíja miatt? Egyfolytában azt teszed, ha felmerül, pedig már MD is leírta egyértelműen, hogy ez a szabály körzetenként más. Tehát ha egyszer a Fővárosi Vízművek úgy dönt, hogy alapdíjat szed, akkor neked is kell majd fizetni, hiába mégy be hozzájuk a hatalmas pofáddal reklamálni.

Mellesleg megint össze-vissza hazudozol, még arra sem emlékszel, hogy korábban többször is azt írtad - utoljára alig 4 napja - hogy 6 évente cserélik a mérőórát:

F. Laca 2018.10.17. 19:53: Amikor meg 6 évente hivatalosan mérőcsere van, csak ott pampognak nekem, hogy "biztosan lopom a vizet", mert hogy csupán 4-5 m3 van a mérőben.

Már jelenleg csak 4 évnél tartunk...döntsd már el, hogy melyik az igaz? Vagy ennyit ittál megint, hogy már a Cavinton sem hat? :-D

Szomorú örökös # 2018.10.22. 05:23

F.Laca

A vízóra alapdíj miatt viszont sose háborogtam

Persze, meg ahogy azt Móricka gondolja.
Kár, hogy a fórum minden hozzászólást megőriz. :-D

A Fővárosi Vízművek viszont csakis akkor számláz alapdíjat, ha ott mért fogyasztás van! Ami persze teljesen logikus, mert hisz - ha nem volt fogyasztás, akkor valójában rendszer-használat sem volt! Az alapdíj jogtalan lenne.

Pedig teljesen jogos lenne, hiszen a nálad felszerelt mérőóra a te telkeden van, nem az ő raktárukban, tehát használatban van még akkor is, ha azon egy centiliter víz sem folyik át. De ez legyen az ő nagylelkűségük.

De gondolj csak bele, veszel egy üveg sört, amelyen van mondjuk 10 Ft betétdíj. Azt nem akkor kapod vissza, amikor megittad belőle és felteszed a kamrában a polcra, hanem csak akkor, ha visszaviszed az üveget a boltba. Esetleg másik példán keresztül még konkrétabb: kikölcsönzöl egy kárpittisztító gépet vagy egy utánfutót. Nem csak addig fizeted a díjat, ameddig tisztítasz vele vagy ameddig cucc van az utánfutóba pakolva, hanem egészen addig fizeted a bérleti díjat, amíg vissza nem viszed. Ez ilyen egyszerű. Csakis a vízműveken múlik, hogy nem szednek alapdíjat érte, köszönd meg nekik.

Mellesleg jól látszik, hogy mennyire sz@rrágó vagy, megérdemelnéd, hogy megbüntessenek akár többször is egymás után. Vízdíjon spórolsz, de a kötelezően bejelenteni való ásott kúton meg sumákolnál, hiszen javarészt onnan locsolsz (erről is írtál már korábban), azaz a föld természeti kincsét akarod ingyen használni, mert úgy gondolod, hogy neked ahhoz jogod van és ahhoz másnak semmi köze. Nos pont erről szól ez az új jogszabály, hogy bizony ezt bebuktad. Hogy mikor kerül erre sor, az már csak idő kérdése.

Szomorú örökös # 2018.10.22. 05:16

gylab

Látod, csak eljutott a címzetthez is, akinek írtam, de te vetted magadra feleslegesen. Van, aki annak ellenére, hogy kötelező a kutat műszaki dokumentációval mellékelve bejelenteni, mégis úgy gondolja, hogy a gazos kiskertjében ő ezt megúszhatja, de hát van ez így. No amikor majd az ismételhető bírságot megkapja érte, akkor nyilván már hiába háborog, késő lesz. Mindent a nagy pofával nem lehet elintézni.

Viszont a te helyzetedet teljesen másként kezelném, mert nálatok valóban nincs vezetékes víz, így egy fúrt vagy ásott kút regisztrációja ingyenesnek kellene, hogy legyen. A bejelentéstől nem tekintenék el a korábbiakban leírtak miatt, de hogy ezt megadóztassák egy ilyen helyen, az eléggé gáz.

nonolet # 2018.10.21. 22:11

Szomorú örökös

Látod még azt se érted... mi történik.

Szomorú örökös # 2018.10.21. 20:33

gylab

Lehet, fatökű vagyok (bár van néhány kölök a háztartásban)

Mielőtt magadra vennéd, ez nem neked szólt. :-)

És csak emlékeztetnélek egy Vadsuhanc fórumtársnak most beírt hozzászólásomra, amit nyilván nem olvashattál még:

2018.10.21. 20:41: Természetesen másként kezelném a tanyasi fúrt kutakat, ahol gyakorlatilag vezetékes víznek sokszor nyoma nincs.

gylab # 2018.10.21. 20:29

Tisztelt Szomorú!
Úgy látom, csak a kérdés sikkadt el. Lehet, fatökű vagyok (bár van néhány kölök a háztartásban), de probléma nem az, amit gondolsz. Senki nem vetette fel problémaként, hogy fizetni kellene. Csak tudod, nem csak Budapest belső kerületei vannak, hanem azon kívül még van az országnak egy pár négyzetkilométere, ahol emberek laknak, és nem azért tartják azt a műszakilag kifejezetten problémás, egyébként ihatatlan vizet adó kutat, mert nem akarnak vízóra alapdíjat, vagy akár vízdíjat fizetni, hanem azért, mert nemes egyszerűséggel nincsen vezetékes víz. Mint nálam. Tudom, ez hihetetlen, de tényleg nincsen. Csatorna sincsen. Sőt, közvilágítás sem. Tehát a probléma az, hogy lehetne legalizálni törvény szerint, de valójában mégsem, mert olyan feltételei vannak, amiket lehetetlen teljesíteni (pl. kivitelezői nyilatkozat, szennyvízkezelési terv). Ha emiatt bukta van, akkor nem csak a kutat szüntetik meg, hanem nagyságrendileg a telek értékét számítják fel ezért. És még víz sem lesz. Én szívesen megfizetném a vízdíjat, ha lenne víz. De nincsen. Csak egy pici empátiát kérnék, képzeld el, hogy nálad megszüntetik a vízellátást. Nuku esti zuhanyzás. WC lehúzásról ne is álmodj. Marad a budi. Majd az mondják, hogy ha minden feltételnek megfelelsz - gondolom neked van kivitelezői nyilatkozatod a lakásod vízbekötéséről - fizetsz 5M forintot, akkor lehet, hogy mégis engedélyezik, de ha mégsem, akkor fizetsz 30M forintot, és nem lesz vized. Csak átszámoltam egy belvárosi lakás értékére a mostani díjakat...

Szomorú örökös # 2018.10.21. 20:25

Vadsuhanc

Megboldogult öreganyám 60 évvel ezelőtt ásatott egy kutat. ( nem fúrt ) Akkor nem volt illegális.

60 évvel ezelőtt nem volt rá semmilyen jogszabály. De gondolj csak bele egy másik történetbe: amióta mindenki elkezdett fával tüzelni, hova jutottunk? Erősen több fát tüzelünk el, mint amennyi után-termelődés van a természet által. A szénbányászatot a magyarok teljesen felszámolták - öreg hiba volt - a szén lassan pedig olcsóbb, mint a tűzifa. Szerintem kb. pont ennek akarják elejét venni, hogy igyekeznek korlátozni a föld vízkészletének a szabadrablását. Természetesen másként kezelném a tanyasi fúrt kutakat, ahol gyakorlatilag vezetékes víznek sokszor nyoma nincs. Locsolásra is megvan a lehetősége vezetékes vízzel egy kiskertben vagy magánházban ilyen célra külön mérőórát felszereltetni (ezeknél általában csatornadíj nincs felszámolva az elhasznált víz után). De hogy valahol szabályozni kell, az egészen biztos.

Nálunk pl. van itt egy nyilvános artézi kút, ahová mindenki rengeteg edénnyel jár, mert sokkal tisztább víz, mint a vezetékes. Azonban a jelenlegi aszályos időszakban bizony ez a kút elapadt, egy csepp víz nem folyik belőle. Gondolkodj el egy kicsit ezen úgy országos viszonylatban is.

Vadsuhanc # 2018.10.21. 18:41

Kedves Szomorú örökös!

Megboldogult öreganyám 60 évvel ezelőtt ásatott egy kutat. ( nem fúrt ) Akkor nem volt illegális.

40 éve ez a kút nem volt használva tulajdonképpen víz sincs benne, de, hogy azóta egy vödör víz sem volt kivéve belőle az tuti.

Az a probléma, hogy mit nevezünk kútnak.... Mert, hogy a kertemben vagy az udvaromban akkora és olyan mély gödröt ások vagy olyan van amilyet csak akarok szerintem nem kétséges. Ha a gödör nem alkalmas a víz vételére nem ütközik a jogszabályba.

A víz vételezését kell bejelenteni a törvény szerint. Vagy nem?

Szomorú örökös # 2018.10.21. 18:05

Vadsuhanc

Tessenek már megmondani, hogy melyik törvény írja elő a már meglévő, de nem üzemeltetett kút bejelentési kötelezettségét?

Ha nem működik, akkor valóban nem sok értelme. De van itt olyan fatökű, aki úgy gondolja, hogy ha neki van egy vízzel teli, működő ásott kútja, akkor ahhoz senkinek semmi köze. Igaz a vízóra alapdíj miatt háborog, de az, hogy ő gyakorlatilag azt a vizet használja, amiért minden más állampolgárnak a jelenlegi törvény alapján majd fizetni kell, az már kevésbé zavarja. Tudtommal létezik ugyebár olyan törvény, jogszabály is, hogy pl. én nem fúrathatok olajkutat a saját portámon, mert az, ami a föld mélyében van, az minden esetben az államot illeti, így nem is értem, mi alapján gondolja bárki, hogy az ugyanilyen természeti kincsnek számító vizet is majd ingyen lehet használni?

Hozzá teszem, hogy az olajat sem szabad csak úgy kiszivattyúzni a föld alól, ha jól tudom, akkor helyette vizet szoktak bepumpálni - gyerekkoromban még így hallottam - de ez lehet, hogy nem teljesen így van. Talán pont ezért próbálják a vizet is valamilyen szinten szabályozni, mert beláthatatlan károkat okozna, ha mindenki csak úgy elkezdene fúrt kutakról vizet vételezni, mivel az sem termelődik csak úgy vissza magától a helyére, főleg hogy ezek nagy része emberi fogyasztásra teljességgel alkalmatlan is.

No az ilyen törvényeket semmibe vevő, letojó emberek azok, akik tipikus másokon élősködő pondrók az én szememben.

Vadsuhanc # 2018.10.21. 15:01

Tessenek már megmondani, hogy melyik törvény írja elő a már meglévő, de nem üzemeltetett kút bejelentési kötelezettségét?

Még nem olvastam át ezt a törvényt, de az jön le, hogy egy régi kút esetén az üzemeltetéshez kell engedélyt kérni ergo ha nem üzemeltetek egy már a törvény hatálybalépése előtt meglévő kutat arra nem.

Persze lehet tévedek.

Szomorú örökös # 2018.10.21. 13:13

efi99

Kezdenek rájönni, hogy mekkora értelmetlenség.
Először 2020, aztán majd lassan el is felejtődik.

Valami olyasmi várható! Amikor bevezették a gázkészülékek kötelező 2 éves felülvizsgálatát, akkor is ilyen meg olyan szankciókat helyeztek kilátásba, ha ezt valaki nem rendeli meg. Először természetesen fizetni kellett érte, aztán már bizonyos cégek ingyenesen végezték. De őszintén bevallom, én a régi lakhelyemen soha nem rendeltem meg ezt a felülvizsgálatot, mégsem lett belőle bajom. Szóval alakul ez a történet szépen lassan a feledés irányába.

Special nekem csak egy 25 méteres fúrt kút van, a házzal vettem, de azt javasolta az előző tulaj, hogy felejtős a bejelentése szerinte. Ő a nyáron felállított medencét töltötte fel vele. Mivel a füvemet az idén nem nagyon kellett locsolni a sok csapadék miatt, így nagy valószínűséggel nálam is valami hasonló feladata lesz.

efi99 # 2018.10.21. 10:19

Apa, kezdődik.
https://www.napi.hu/….671979.html?…
Kezdenek rájönni, hogy mekkora értelmetlenség. Először 2020, aztán majd lassan el is felejtődik.

drbjozsef # 2018.10.20. 18:27

Tiszta Walter Matthau - Jack Lemmon show.

Szomorú örökös # 2018.10.20. 04:30

efi99

Aztán meg aki meg bejelenti, annak sem ártana ellenőrizni a valóságtartamát.

Hát igen, erről eszembe jut egy régi vicc:

Csörög a telefon a KGB központjában:

  • Szeretném bejelenteni, hogy Igor Szergejevics a rendszer ellensége. Gyémántokat rejteget a tűzifájában!

A KGB azon nyomban kiszáll Szergejevics házához, felforgatják a pincét, gyémántokat nem találnak. Hogy biztosak legyenek a dolgukban, egyesével átnézik a tűzifát, sőt mindegyiket széthasogatják, hátha azokban rejtették el a gyémántokat. Mivel semmit sem találnak, elnézést kérnek, majd elvonulnak.
Kis idő múlva csöng a telefon Igor Szergejevicsnél:

  • Halló, Igor?
  • Igen.
  • Volt nálad a KGB?
  • Igen.
  • Felvágták a tűzifát?
  • Igen.
  • Akkor most te telefonálsz, fel kéne ásni a kertemet...
efi99 # 2018.10.19. 15:23

oligaliga
Példának okáért a parlagfűért is lehet szépen kapni büntetést, aztán még egyszer sem csöngetett senki sem a környéken ezügyben. És persze hiába is csöngetne, kapun kívül marad, amíg nem rendőrrel jön. Vagyis körbeértünk, akkor lesz itt ellenőrzés, ha majd a munkaerőhiányal küzdő rendőrség ráér szépen végigkísérgetni a vízügyest.
Aztán meg aki meg bejelenti, annak sem ártana ellenőrizni a valóságtartamát. És persze nem csak annyit, hogy látszik egy kútgyűrű. Szóval röpke 4000 év alatt talán végeznek is vele.
Minden szabály annyit ér amennyit be tartatnak belőle.

efi99 # 2018.10.19. 15:17

Mert amennyiben valaki elővakarja a még teljesen más szabályok szerint kiállított 100 éves engedélyt az majd mennyiben fogja megnyugtatni Káder Jánost ?

nonolet # 2018.10.19. 12:26

A létesítő gondolom ...

Alapban a MINDENKORI tulajdonos.
Az ellenkezője bizonyításáig.

Namármost, HA az adásvételibe belekerült anno,
hogy
a telken VAN fúrott kút, mert volt és van is.

Akkor ez a mostani tulajt vajon mentesíti-e?

Hisz egy teljes bizonyító erejű, ügyvédi pecsétes írat írja le ezt a tényt, 2015-ből.

nonolet # 2018.10.19. 12:23

Alfateam

... nem érteni jól a magyar?!
Vagy csak durrogni szokásod szerint valami butaságot?

Mert azért előtte viszont ez van ám, hogy:

"továbbá!!! a közcélú vízilétesítménynek nem minősülő "

wers # 2018.10.19. 10:54

Tehát az aki létesítette.

Biztos így fogják érteni, mikor büntetnek? Engem nem nyugtattál meg.

wers # 2018.10.19. 10:54

Tehát az aki létesítette.

Biztos így fogják érteni, mikor büntetnek? Engem nem nyugtattál meg.

bokros # 2018.10.19. 10:25

" az a létesítő, aki 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített."

Tehát az aki létesítette. Én biztos, hogy nem ásattam kutat.
Már így vettem. Keressék meg ki létesítette ezt a kutat a családi ház udvarán valamikor 60-70 évvel ezelőtt


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

wers # 2018.10.19. 08:26

köszönöm oligaliga
Egyéb értelmes kérdés?” :)) nincs, az nincs

oligaliga # 2018.10.19. 08:20

alfateam

Miért is fontos az idézet?

oligaliga # 2018.10.19. 08:18

A fúrt kútra is. A kérdező a saját fúrt kútját kérdezte. Ha neked ásott kutad van, akkor arra is. Egyéb értelmes kérdés?