Lakáshasználó nem akar kiköltözni!


MajorDomus # 2019.04.02. 19:29

Rejtélyek megoldásával nem tudunk foglalkozni.

Mi van a szerződésben?
"(felmondási idő,bérleti dij,szerződés
időtartana stb)

Cogito # 2019.04.02. 07:22

Tisztelt Szakértők!

Árverés után az adós tulajdonos (1/4 ed része volt) bent maradt az ingatlanban. A többségi tulajdonos ( aki aztán 1/1 lett) ki akarta tenni az adóst, de kérelmét elutasította a bíróság, mert van jogcíme ( bérlő) és emiatt nem lehet kitenni. A tulajdonos mégis szeretné kitenni, de ha ez egy határozatlan bérlet a bíróság szerint, akkor csak díj nemfizetés miatt teheti ki? Bérleti díjat nem fizet, csak él a lakásban. Szólítsa fel a tulajdonos, hogy fizessen X ft bérleti díjat és ha ennek nem tesz eleget, felmondhatja a bérleti jogviszonyt? És mi ban akkor ha a bérlő nem fogadja el, hogy bérleti díjat kell fizetnie vagy annak az összegét?
Vagy csak simán mrendes felmondással kiteheti? Köszönöm a segítséget

trepak85 # 2019.03.08. 21:36

Én értem, hogy szerinted nem lehet, csak azt nem értem, hogy miért nem? Azért, mert ez nem bérleti, hanem szívességi lakáshasználati szerződés? Írhatok vele újat bérletire 1 Ft-ért, ez nem probléma. A birósági végrehajtó és a titkár szerint a törvény nem írja elő, hogy bérleti díjat kellene felszámítani, csak szimplán bérleti szerződésről beszél. Ha nem emiatt gondolod, hogy nem lehet használni a szerződésben kikött időpont után, akkor nincs ötletem.

MajorDomus # 2019.03.08. 20:29

Hát akkor használd....

trepak85 # 2019.03.07. 20:45

Még mindig nem értem, miért ne használhatnám, ha a törvény egyszer ezt mondja?

gerbera317 és Kovács_Béla_Sándor felhasználók szerint lehet nemperes eljárást alkalmazni határozott idejű szerződés lejárta után.

Link: https://www.jogiforum.hu/…1923.0.0.1.1

MajorDomus # 2019.03.07. 19:11

addig kiihozza a postás az első nyugdijadat!
.
foglaltasd közjegyzői okiratba,akkor azonnal kiteheted,másként csak lakáskiüritési perrel.

trepak85 # 2019.03.06. 22:05

Nem értem. Miért nem használhatom, ha ezt mondja a törvény? Felhívtam ma a bíróságot, megkérdeztem a végrehajtót, aki megkérdezte a titkárt és mind a ketten arra a következtetésre jutottak, hogy a határozott idejű szerződésem lejárta után kérhetem nemperes eljárásban a lakás kiürítését. Hívtam egy másik bíróságot, ott viszont azt mondták, hogy habár ezt mondja a törvény, a bírói gyakorlat szerint nem valószínű.

Én már rongyosra olvastam a 183/A paragrafust, de még mindig nem értem, miért ne lehetne használni, ugyanis pont ezt mondja? Melyik részét értelmezem rosszul?

Van két cikk, egyik az origo-n, másik a DAS Jogsegély oldalán és mindkettőben pont arról beszélnek, hogy lehet használni.

Origo: http://www.origo.hu/…oltatas.html

DAS Jogsegély: https://das.hu/…-lakasberlo/

MajorDomus # 2019.03.06. 21:44

Nem.
lakáskiüritési per.

trepak85 # 2019.03.05. 22:57

Pontosítok. A jelenlegi két tanús határozott idejű szívességi szobahasználati magánokirat szerződéssel kérhetem-e a bíróságot, hogy nemperes eljárással lakoltassák ki a szerződés lejárta után?

trepak85 # 2019.03.05. 19:42

Csak egy kérdésem van: A most két tanú előtt aláírt határozott idejű szívességi szobahasználati szerződés lejárta után, van vagy nincs lehetőségem nemperes eljárásban kitenni a lakásomból?

MajorDomus # 2019.03.05. 19:17

3.pont

trepak85 # 2019.03.04. 20:18

Sajnos még mindig nem értem.

  1. A most aláírt határozott idejű szívességi szobahasználati szerződés lejárta után, van vagy nincs lehetőségem nemperes eljárásban kitenni a lakásomból közjegyzői okirat nélkül, simán ezzel az itthon nyomtatott, két tanús szerződéssel?
  2. Ezt a már két tanú előtt aláírt szerződést be tudom foglaltatni közjegyzői okiratba anélkül, hogy a másik félnek alá kéne írnia, hogy ott kéne személyesen lennie vagy anélkül, hogy bármilyen módon hozzá kéne ehez járulnia?
  3. Olvastam olyat, hogy a lakónak kellene nyilatkozni valami közjegyzői záradékba vagy mibe, hogy vállalja a kiköltözést és akkor lehet csak kirani közvetlenül végrehajtóval. Ez igaz vagy elég a már meglévő szerződés, mert az határozott időtartmra szól és ki kell menni a szerződés lejárta után?
MajorDomus # 2019.03.04. 19:19

Nincs.
de nem kell új szerződés,amit aláirtatok,azt kell közjegyzői okiratba foglalni.

trepak85 # 2019.03.03. 16:55

De akkor, ha jól értem így is tudom használni a nemperes eljárást, ha a lejárat után nem költözne ki, mivel határozott idejű a szerződés. Nem hiszem, hogy rá tudnám venni, hogy most megint írjunk új szerződést és most közjegyző előtt. Esetleg, ha a már 2 tanú előtt megírt szerződésünket én egyedül közjegyzői okiratba foglaltathatom, akkor megcsinálom, de gondolom erre nincs lehetőség.

MajorDomus # 2019.03.03. 15:51

Ezért rögzitsétek közjegyzői okiratban. az a leggyorsabb.

trepak85 # 2019.03.03. 01:43

A szerződés lejárta előtt nem akarom kirakni. A lényeg az, hogy tudjam alkalmazni a nemperes eljárást akkor, ha nem költözne ki a szerződés lejártáig/aznap.

trepak85 # 2019.03.03. 01:06

Miért menne rá egy évem? A törvény szerint határozott idejű bérleti szerződés esetén, idézem: "a bíróság a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül meghozza az (1) bekezdés szerinti végzést. A végzésben a bíróság a végrehajtót arra hívja fel, hogy a végrehajtási költségek előlegezését követő 3 munkanapon belül foganatosítsa a lakás kiürítését"

Ez nekem maximum 8 napnak látszik.

183/A. § (1) A bérbeadó a határozott időre kötött lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiségbérleti szerződés esetén a meghatározott idő lejártát követő 60 napon belül kérheti a 183. §-ban meghatározott rendelkezések alkalmazását, ha a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelt. A kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.
(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárás során is alkalmazni kell a 182/A. § rendelkezéseit azzal, hogy az ingatlan a kiürítés elhalasztása szempontjából nem minősül önkényesen elfoglalt lakásnak.

183. § (1) A bíróság az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését - végrehajtható okirat kiállítása nélkül - nemperes eljárás során hozott végzésben rendeli el. E végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.
(2) Az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése iránti kérelmet az ingatlan fekvése szerinti járásbírósághoz kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni

  1. a kérelmező adatait és rövid úton történő értesítésének módját,
  2. az ingatlan pontos címét,
  3. az ingatlan tulajdonosának adatait,
  4. a lakás elfoglalása előtt ki és milyen jogcímen lakott a lakásban,
  5. a lakásban tartózkodó személyek adatait, az ott tartózkodó személyek számát és azt, hogy van-e köztük kiskorú,
  6. a kért intézkedést [183. § (1) bek.],
  7. annak a helyiségnek vagy raktárnak a megjelölését, ahol a kérelmező a kötelezett ingóságainak - a kötelezett költségére és veszélyére történő - elhelyezéséről gondoskodik.

(3) Ha a kérelem megfelel a (2) bekezdésben foglaltaknak, a bíróság a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül meghozza az (1) bekezdés szerinti végzést. A végzésben a bíróság a végrehajtót arra hívja fel, hogy a végrehajtási költségek előlegezését követő 3 munkanapon belül foganatosítsa a lakás kiürítését, és az eljárás időpontjáról értesítse az illetékes rendőri szerv vezetőjét, kiskorú személy érintettsége esetén pedig az illetékes gyámhatóságot is.
(4) A bíróság a végzést haladéktalanul kézbesíti a kérelmezőnek és a végrehajtónak.

MajorDomus # 2019.03.02. 22:23

Azért,hogy ne menjen rá egy éved!

trepak85 # 2019.03.02. 19:01

Az egyébként megoldja a kilakoltatási moratórium problémáját, ha bele írnánk a szerződésbe, hogy megegyezünk arról, hogy §182/1 időszak alatt is végrehajtható a szerződés?

trepak85 # 2019.03.02. 18:22

Ezt most nem értem.
Simán írtunk egy szerződést 3 példányban, két tanú előtt. Mind a ketten aláírtuk és benne van, hogy még X dátumig lakhat a lakás bizonyos szobájában.

Miért kellene közjegyzői okiratba foglalnunk, amikor a VHT §183/A pontja azt mondja, hogy:

(1) A bérbeadó a határozott időre kötött lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiségbérleti szerződés esetén a meghatározott idő lejártát követő 60 napon belül kérheti a 183. §-ban meghatározott rendelkezések alkalmazását, ha a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelt. A kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.
(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárás során is alkalmazni kell a 182/A. § rendelkezéseit azzal, hogy az ingatlan a kiürítés elhalasztása szempontjából nem minősül önkényesen elfoglalt lakásnak.

Ezek alapján bármilyen magánokiratba foglalt hátorozott idejű szerződés lejárta után 60 napon belül a tulajdonos kérheti a nemperes eljárásában történű 5 napon belüli végrehajtói intézkedést.

Én úgy értelmezem, hogy nincs szükség közjegyzői okiratra vagy tévednék és lehet, hogy nem oldottam meg semmit?

Sajnos, ha jól látom ezt November 1 és Április 30 között nem lehet viszont kérni a §182/A miatt.

MajorDomus # 2019.03.01. 20:26

Igen,de közjegyzői okiratba foglaljátok,mert akkor azonnal végrehajtható lesz.
sok időt és macerát spórolsz meg vele!

trepak85 # 2019.02.28. 21:59

Úgy néz ki megegyeztem vele. Maradhat még egy darabig, viszont írtunk egy határozott idejű szerződést. Így már ha jól értem, akkor fogom tudni használni a nemperes eljárást és 5 napos határidővel közvetlenül a végrehajtó tenné ki, ha nem menne el magától? Holnap fogjuk aláírni, két tanú előtt. Ez igy segít rajtam? Csak annyit írtam a szerződésbe, hogy én mint tulajdonos, ő meg mint szívességi szoba használó ingyen, térítés mentesen, kizárólagos használatra megkapja azt a szobát ahol most is lakik, határozott időre, X dátumig. Vissza dátumozva írjuk meg az előző felmondásától. Ez így működhet?

MajorDomus # 2019.02.27. 18:19

Utóbbi esethez közjegyzői okirat szükséges.
előbbinél megvezettek,2 tanuval a tulaj simán fiktiváltathatja a lakcimet, senki nem fogja a lakót nyilatkoztatni.

trepak85 # 2019.02.27. 09:35

Utána jártam a lakcím fiktiváltatás ügyének. Az önkormányzaton azt mondták, hogy két személy, lehetőleg a szomszédok írják alá a dokumentumot, hogy az illető végleges szándékkal, önként elköltözött. Majd az önkormányzat megkeresi az illetőt és nyilatkoztatja. Amennyiben azt fogja nyilatkozni, hogy nem költözött el, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét. Ez tehát nem fog működni.

Itt egy végrehajtó oldalán azt olvasom, hogy amennyiben határozatlan idejű szerződést felmondok valakinek és tudomása van a felmondásról, úgy az illető önkényes lakáshasználó és nem peres eljárásban a végrehajtó kiteheti az ingatlanból.

Bírósági végrehajtó oldala:

http://www.drfodortamas.hu/…glalonak_161

MajorDomus # 2019.02.20. 20:34

Mire?
Lakcime nincs ott,felmondtál neki!