Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Késedelmi kamat harmadik fél késve - teljesítésére?

drbjozsef #   2018.12.06. 14:07

zhori,

Annyira nem számít a harmadik fél, hogy ha a bank egyáltalán nem ad hitelt páldának okáért, az az adásvételi szerződés szempontjából a vevőnek felróható ok, és eltérő megegyezés hiányában egy jó vastag foglalót is elbukhat vele.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 13:37

Érzésem szerint harmadik fél teljesítési késedelméért

És azt nem érzed, hogy a bank az adásvételben egyáltalán nem is fél? (Harmadik személy - és nem fél - késedelmes teljesítése pedig nem is értelmezhető, hiszen a szerződés inter partes jellegű.)

www.kbs-ugyved.hu

zhori # e-mail 2018.12.06. 12:23

Kedves Fórumozók!

Kérdésem ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatos, nevezetesen, hogy ha az ingatlan eladója vállalkozás (új építésű ingatlan), és a vevő az ingatlan ellenértékének egy részét banki hitelből fedezi (fedezné), akkor az eladó köthet-e ki késedelmi kamatot a vevővel szemben arra az esetre, ha a bank a hitel késedelmesen folyósítja?
Magyarán köteles-e a vevő az eladónak késedelmi kamatot fizetni, ha a hitelkérelmét bizonyíthatóan időben beadta a banknak, de a bank egyéb okból kifolyólag - saját hibájából - a szerződés fizetési határidején túl folyósítja a hitelt?
Érzésem szerint harmadik fél teljesítési késedelméért a vevőt nem terhelheti késedelmi kamat fizetésének kötelezettsége, főleg, mivel manapság minden bank fenntartja magának a jogot, hogy kis túlzással akkor folyósít, amikor kedve tartja.

Köszönöm a segítséget!