Ingatlan adásvétel, kötbér


Zsófi99 # 2019.03.22. 08:29

Sziasztok!

Lenne egy nagyon kaotikus ügyem amibe segítséget szeretnek kérni. Hirdetjük ingatlanunkat amire március elején jelentkezett egy pár akik a megtekintés után e-mailben jelezték, hogy az általunk kért áron megveszik az ingatlant. Kis időt kértek amíg az előzetes hitelbírálati átesnek az volt a megállapodás,hogy március 20-i héten lesz szerződés kötés. E hét hétfőn jelezték, hogy jövőhétre csúszik a dolog mivel a hitelintézettel még valamit intézni kell. Mi csütörtök este megírtuk neki,hogy megtaláltuk a számunkra megfelelő házat így jövöhéten mikor mehetünk a foglaló átvételére és szerződés aláírására mivel nekünk szabadságot kell kivenni és mi is foglalóznánk. Erre a vevő írta,hogy eddig nem volt szó foglalóról de amúgy is meg egy vállalkozónak meg kell mutatnia a lakást szóval mikor jöhetnek,mert anélkül nem tudják mennyi hitel kell de ha gondoljuk a szerződés kötésnél aminek meg nem tudja az időpontját adnak előleget. Mi már 2 hete nem hirdetjük az ingatlant mivel rájuk várunk. A kérdésem az lenne, hogy ha időközben visszamondják akkor e-mail váltásokkal amelyben egyértelműen leírják,hogy megveszik az ingatlant esetleges hitegetésért vagy bármi hasonlóért perelhetem e őket.

Válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2019.03.22. 06:30

Mindenképpen.

Ha ennyire nem elérhetők, lesz ott baj...

Baltazar123 # 2019.03.22. 01:52

Mit javasoltok, mit tegyek, ha nem lehet őket elérni?
Nem veszik fel a telefont, vagy ki sem cseng, e-mail-re sem reagálnak. A jogi képviselőjük sem éri el őket, ezt persze csak nem hivatalosan ismeri el.

Korábbi ügyvédi felszólításra sem válaszoltak azóta sem.

Menjek személyesen?

drbjozsef # 2019.03.18. 07:18

Igen, szerintem is egy ügyvéd lenne jó. Ebből akkor jöhetsz ki kicsit jobban, ha erőt mutatsz, és ugyan hajlasz a megegyezésre, de nem minden áron, ha ügyvéddel mész, és keménykedtek egy kicsit, akkor talán annyi nyomást tudtok gyakorolni, hogy pár dolgot még bele tudj vetetni.
A késés miatt a felelősség elvileg az övé - de ezt nehéz ebből az alapállapotból érvényesíteni.

Viszont, ha jól értelek, az önerődet kifizetted, és a bank is utalt már neki, csak a késés miatt törlődött a függőben tartás, és a te hiteled utolsó részletét nem fizette ki neki a bank - de a lakás nagyjából kész. Azért ez azért jó, mert pereskedés esetén a cég bedönthető, de ott van a lakás, amit nem tud eltüntetni, per esetén kérsz rá perfeljegyzést, az nem tüntethető el könnyedén

Ezzel talán tudsz rájuk nyomást gyakorolni. Vetessetek bele a szerződésbe mindent, ami neked fontos, főleg a befejezést, garanciákat.

wers # 2019.03.18. 07:14

nagyon nyeregben érzik magukat ezek szerint vagy/és gyenge az ügyvéd

Baltazar123 # 2019.03.18. 07:12

Kedves wers

Természetesen ügyvéddel megyek, de nem hatotta meg őket nagyon...

wers # 2019.03.18. 07:05

Mindenképpen mihamarabb meg kellene egyezni velük, az idő nem a te zsebednek dolgozik, a per viszont nem övéknek, és szerintem ezt ők is tudják, hogy az időközbeni áremelkedést nagy eséllyel nem tudnák bíróságon érvényesíteni.

Mindenképpen ügyvéddel menjél, elsőre sokan azt hiszik, hogy plusz költség, de utólag meg szokta érni. Nem ezen kell spórolni.

Baltazar123 # 2019.03.18. 06:48

Igen jól érted késett, most meg nem fizet.
A Bank sem fizet, amíg nincs széljegyen ismét.
A módosítás nélkül pedig nem is lesz.
Ő pedig azt állítja, hogy már tavaly készen volt, illetve, hogy még így is jól járok.
Természetesen sem az ügyvéd, sem az albérlet nincs ingyen, ő meg csak simán nem csinál semmit csak húzza az időt a lakás árak meg úgyis felfelé mennek...
A per szintén nem 2 perc és azt is én fizethetem lakás nélkül.
Illetve utána még végre is kell hajtani majd ezzel a hozzáállással.

A lakást még nem vettem át természetesen.

A békát már lenyeltem félig, de 1 hónapon belüli utalást is akar, ami lehetetlen utána én fizethetek kötbért neki. Valamint a házban is vannak még hiányosságok szintén +pár száz ezer Ft.

A fizetési meghagyás jogerős, de ha beadom végrehajtásra nem írja alá a módosítást.

Illetve az az elkeserítő, hogy ezt simán meg lehet tenni bárkivel ismét...
Még csak nyoma sincs.

wers # 2019.03.18. 06:35

addig költségeid lesznek, és ha okosan csinálja, elhúzza a pert mint a rétestésztát, és a vége előtt kiüríti és bedönti a céget, mint a sicc, és hoppon maradsz az igazaddal.

Ez igaz. A "mi jár annak akinek igaza van? A szája" tipikus eset áll(hat) fenn.

drbjozsef # 2019.03.18. 06:20

Baltazar123,

Nem értem. Fizetési meghagyást írsz, meg jogerőt. Tehát elvileg azt be tudod hajtani.
Azon kívül szerződésmódosítást. Az miért is? Van érvényes szerződése, nem? Miért írnál alá bármit is?
Beköltöztél, birtokba vetted? Azt gondolom, még nem adta át az építő.

Én azt javaslom, azt tedd, amit szeretnél.

Ha szeretnél ott lakni, az ingatlan egyébként megfelel az igényeidnek, és rendesen meg lett építve, akkor nyeld le a békát, írd alá amit akar, és engedd el a kötbért. Nézesd meg egy szakértővel, minden rendben van-e megcsinálva.

Ha van hol laknod, és bírod a feszkót, pereskedhetsz vele. Jogilag neked van igazad (ennyiből, amit írtál). Az egészen biztos, hogy az ingatlanárak emelkedésére nem hivatkozhat érvényesen egy elállásnál, a bírói gyakorlat az ingatlanpiaci változásokat egyértelműen az építő cég normál piaci kockázatának számolja. Ha más indoka nincs, ezt bukni fogja. De az igaz, hogy addig költségeid lesznek, és ha okosan csinálja, elhúzza a pert mint a rétestésztát, és a vége előtt kiüríti és bedönti a céget, mint a sicc, és hoppon maradsz az igazaddal.

wers # 2019.03.18. 05:28

eh, hétfő és reggel

az első az idézet lett volna, az utolsó meg akart volna lenni:

Csak úgy kérdem, ha a késedelem időszakában csökkentek volna az árak, akkor ők most csökkentenék az árat?

wers # 2019.03.18. 05:26

Csak akkor hajlandó aláírni a "közös" megegyezéses szerződésmódosítást, ha lemondok a kötbérről.

Ha jól értem nem teljesített megfelelően, sokat késett, és ezért még neki áll feljebb, és ő követel több vételárat.

Csak úgy kérdem, ha a késedelem időszakában csökkentenék volna az árak, akkor ők most csökkentenék az árat?

Baltazar123 # 2019.03.18. 03:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy új építésű ikerházrészt vásároltam, ami nem készült el határidőre csak 80%-ban, de hatósági bizonyítványt kapott, ellenben nem volt benne áram, víz, WC, albetétesítés... A széljegyek időközben pedig törlődtek. A kivitelező azt írta, hogy 15 napon belül javítja a hibákat, majd 6 hónapig nem válaszolt a megkereséseimre. Ügyvédi felszólítás és fizetési meghagyás után nagy nehezen elkészült az ingatlan.
A kötbért, melynek jó része időközben jogerős lett, a kivitelező nem hajlandó kifizetni. Csak akkor hajlandó aláírni a "közös" megegyezéses szerződésmódosítást, ha lemondok a kötbérről. Hivatkozik arra, hogy közben az ingatlan ára feljebb ment. Illetve ő kíván elállni a szerződéstől, amennyiben nem írom alá, mert a Bank az utolsó részletet még nem fizette ki. (Ezt egyébként jogszerűen nem teheti meg a szerződés szerint). Viszont tovább húzza az időt.
Az ingatlan ára kb 5M Ft-ot emelkedett, a kötbér + egyéb költség kb. 2M Ft (+1év csúszás). Elállni emiatt nem éri meg. Az áremelkedés miatt amennyiben az eladő mégis eladná az ingatlant másnak, még akkor is jól jár :)

Mit javasoltok?

A közös megegyezést (kötbér lemondás + egy csomó kockázat, pl garancia érvényesítése), pereskedés (hosszú + költséges), egyéb? (peren kívüli egyezség? - mediáció)

MajorDomus # 2019.02.11. 20:05

Ezek szerint!

Silla # 2019.02.10. 17:51

Köszönöm a segítséget,megoldódott.Az ágyú hatàsos volt.????

MajorDomus # 2019.02.07. 20:22

Két gyerekkel tényleg nem könnyű albérletet találni.
mi lenne,ha nem lőnél ágyuval verébre,hanem leülnél vele beszélgetni!?

drbjozsef # 2019.02.07. 10:41

Silla,

Nem.
Felszólítod, hogy 30 napon belül vigye el, különben lomként kezeled. Addig viszont vagy tárolod a lakásban, vagy elszállíttatod valahova, ahol tárolják. Te felelsz addig az állagáért. Ha lejárt a 30 nap, kidobhatod. Utóbbi esetben az egészet Te fizeted előre, de az ő költségére, vagyis behajthatod ezt a költséget is.
Természetesen, ha nem állapodtok meg másban.

Silla # 2019.02.07. 07:40

Köszönöm szépen a válaszokat!Nem gondoltuk hogy gond lesz ebből.Célunk,hogy megoldódjon azonban úgy érezzük,hogy a másik fél részéről nincs meg a hajlandóság.
Amit még tudni kell,hogy egy házaspártól vásároltuk meg a házat,akik válnak.A férj teljesmértékben segítőkèsz,így a birtokbavétellel nem hiszem hogy gond lesz.
Egy kérdésem lenne még festés miatt kipakolhatom e a bútorait az udvarra?

drbjozsef # 2019.02.07. 06:22

Silla,

Amíg birtokon belül van, nem sok mindenhez.

Mivel a jogcíme megszűnt a lakhatásra (ami nem jelenti azt, hogy jogcím nélküli lakó), tulajdonképpen bérlő vagy szívességi lakáshasználónak lehet tekinteni.

Én felhívnám a figyelmét, hogy keressen magának ő gyorsan albéreletet, különben minden károdat be fogod vasalni rajta perben vagy végrehajtással, ha szükséges.

Én odamennék a festővel a megállapodott időpontra, és megpróbálnék bejutni a lakásba. Ugyanis „a bérlő azt is köteles tűrni, hogy a bérbeadó a lakás állagának megóvásához szükséges munkálatokat elvégezze, a korszerűsítést azonban csak akkor köteles tűrni, ha az a lakás használatát jelentősen nem korlátozza.

Ha nem enged be, közölném vele, hogy ezt a kárt is ő fogja kifizetni. Ha meg beenged, onnantól mehet a lakásban a dzsembori, nem fogja élvezni a pakolászást meg festést - de ennek minimális az esélye.

Ha korrekt akarsz lenni, inkább meg kellene vele állapodni, hogy fizessen egy normális bérleti díjat.

De ha nem együttműködő, nem sokat tehetsz, ha végre sikerül beköltöznöd, utána az okozott kárt követelheted tőle (fizetési felszólítás, fizetési meghagyás, per).

Előre kellett volna komoly kötbért kikötni erre az esetre, olyan komolyat, hogy inkább másik albérletbe menjen, mint hogy maradjon. Vagy még inkább nem kifizetni az utolsó részletet a kiköltözésig. De ez a hajó már sajnos elment.

MajorDomus # 2019.02.06. 19:57

Hogy élj a jogaiddal,ha sikerül!
.
költözz be mellé!

Silla # 2019.02.06. 19:24

Mihez van jogom háztulajdonosként és hitelfizetőnként?

ObudaFan # 2019.02.06. 14:08

Nincs jogod és lenne értelme a papírnak.

Silla # 2019.02.06. 12:51

Gondolom hiába fogok vele aláíratni egy papírt, hogy elfogadom azt, hogy 02.17.-én legkésőbb kiköltézik azzal a kikötéssel, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor naponta x összeget kell fizetnie valamint, a többi költségem megfizetését követelem, elhúzhatja az időt és valószínűleg még pereskednem is kellene vele a károm miatt.
Ahhoz viszont van jogom, hogy beköltözzek a házba annak ellenére, hogy ő nem költözött ki?

ObudaFan # 2019.02.06. 12:44

Ahhoz bírói ítélet kellene, amitek nyilván nem lesz ennyi idő alatt, plusz a kilakoltatási moratórium is fennállna.
Ha szerződéskötéskor előre láthatta, hogy milyen károtok származhat abból, ha nem költözik ki, akkor ezt a kárt érvényesíthetitek rajta.

Silla # 2019.02.06. 12:34

Kedves Fórum,
2018. októberében elindítottunk egy ingatlanvásárlást, erről 2018.decemberben szerződést készítettünk. 2019. január 10.-én a tulajdonosok részére a vételár kiegyenlítésre került, 2019.02.12 kiköltözési határidővel megegyezve. Ma kaptuk a hírt, hogy a hölgy két gyerekkel nem tud elköltözni egy héttel a megállapodott időpont előtt, azonban nekünk már le van fixálva a festés, stb. Arra hivatkozik, a megállapodott időpont hétvégéjén 02.17.-ig kiköltözik, amiben nen hiszünk. Az ingatlan a mi nevünkön van, tulajdonilapon jegyezve. Hitelt már most fizetnünk kell és az albérletben csak február végéig maradhatunk. Mi tudunk ilyenkor tenni? Valóban nem lakoltathatjuk ki őket?