Vezeték vezetési szolgalom


MajorDomus # 2019.02.19. 20:30

Ja,mármint értékcsökkenés?! Jogos!
.
Én úgy oldanám meg,hogybecsögetnék a szomszédhozegy üveg tokajival,hogy ,,beszéljük eg,,!
.
Kötni erről egy megállapodást és pont!

Hegede # 2019.02.19. 07:23

Köszönöm válaszod, de lehet félreérthető voltam. Én lennék az uralkodó telek és a szomszédot kellene meggyőzzem, hogy adjon szolgalmi jogot. Persze ha nem egyezik bele, akkor a járási hivatal még mindig kötelezheti, de nem szeretném így kezdeni a szomszédi viszonyt.

Ezért gondoltam, hogy csak addig kérek szolgalmat, amíg a Vízművek átveszi a betötést és utána töröltetném, hogy a szomszédot se érje később emiatt anyagi hátrány.

MajorDomus # 2019.02.18. 21:27

Csa a jogosult beleegyezésével veheted le.
Mi ezzel a gond?
.
Lesz csatornád a föld alatt 2 méterrel!
És?
Ha a telekhatáron eldugul,köteles vagy megengedni,hogy a telked felől vezessék be spirálcsövet. Ennyi!

Hegede # 2019.02.18. 13:43

Tisztelt fórumozók,

az alábbi ügyben kérném a segítségeteket.

A telkünkre, csak a szomszéd bekötővezetékére csatlakozva vezethetnénk be a szennyvíz csatornát. Ehhez a Vízművek szolgalmi jog bejegyzését kérni, amit nem igazán értek, hiszen a Vízművek tulajdonjoga csak a szomszéd telek bekötővezetékére terjed ki. A bekötővezeték és az ingatlanok közötti vezeték nem a Vízművek tulajdona.

Az utcában lévő többi telek is ilyen módon csatlakozik a törzshálózatra és sehol sincs bejegyezve szolgalom. Igaz, azok a bekötések kb. 20 évvel ezelőtt történtek. Lehet akkor még más volt a szabály.

Kérdésem az lenne, hogyha a Vízműveket nem tudom meggyőzni, hogy tekintsenek el a szolgalmi jog meglététől, akkor a bekötés után töröltethetem-e a szolgalmi jogot, vagy a utána a Vízművek kötelezni fog, hogy csatlakozzam le a bekötővezetékről? Bár nem tudom, hogy egyáltalán a Vízművek honnan értesülne a szolgalmi jog megszűnéséről. Inkább a földhivatal lehet az, aki megtagadhatja a szolgalom törlését.

És az sem világos számomra, hogy vezetés vezetési szolgalom esetén mit jelent az, hogy nem gyakorlom a jogot. Ha egyszer lerakjuk a vezetéket és utána 10(15) évig nem nyúlunk hozzá akkor automatikusan megszűnik a szolgalom?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Zsolt