Vonatkozó tövények és szabályok viszonya


kkzsolt # 2019.05.09. 18:22

Csak NEM szeretném ha olyan kép alakulna ki, hogy minden rendezett amikor semmi sem az. Tudom, hogy ez sokaknak kellemetlen, de ilyen a valóság.

MajorDomus # 2019.05.06. 21:30

Szerintem már fejezd be, már a gumicsontot rágod.

kkzsolt # 2019.05.06. 18:49

A társasházon belüli "elszámolás" körébe tartozó védelemre az egyetlen paragrafus a tht 23§. Ennél többet senki sem tudott mondani.

A törvényszöveg szerint a társasházon belül bárki lophat mindaddig amíg mást nem akadályoz ugyanebben vagy amíg állam/önkormányzat/közműszolgáltató érdekét nem sérti.

Ha ugyenz nem a társasházon belül, hanem két telekszomszéd között történik, akkor már teljes szigorral lesújt a törvény.
Ez az a megkülönböztetés ami számomra elfogadhatatlan.

MajorDomus # 2019.05.01. 21:04

Szerintem is.
egyébként van rá jogszabály. a társasházi törvény.
ennek alapján a közösség képviselője megvédheti a társasház érdekeit.

drbjozsef # 2019.05.01. 13:22

Vagyis maradt a hadova.
Akkor ejtsük.

osmi # 2019.05.01. 11:31

Kedves Zsolt!
A kényszerű tulajdonközösségnek kell magát megvédeni a "saját fészkébe székelőtől". Ezt azért már ne toljuk az amúgy is "túlpöffeszkedő államra".

kkzsolt # 2019.05.01. 11:17

Ha már szóba került az erkölcsi értékrend, még egy fontos gondolat egy ismerőstől:

A fejlett és elmaradott országokat az különbözteti meg, hogy a fejlett országokban az erkölcsi értékrend "törvény" az ott élők számára, a fejletlenekben viszont nem.
Ez a különbség egyetlen oka. A többi már csak következmény.

kkzsolt # 2019.05.01. 11:12

Akkor leegyszerűsítve az a probélma, hogy a hatályos törvények és jogszabályok semmiféle védelmet nem nyújtanak az ellen, hogy a társasházi közösség tulajdonos(ai) meglopják a társasházi közösséget.
Ha végignézed ezt a beszélgetés sajnos pont ezt igazolja.

A törvények és jogszabályok kizárólag arra koncentrálnak, hogy a magát az államot és a közműszolgáltatókat ne lessen meglopni.

MajorDomus # 2019.04.30. 20:26

> .<

drbjozsef # 2019.04.30. 06:31

kkzsolt,

A sok hadovában lemaradtam egy brosúrával. Most akkor NEKED az a bajod, hogy egy tulajdonostárs lopja az áramot (és a többi tulajdonostársnak ez megfelel), vagy a társasház TÖBBSÉGÉT zavarja ez az állapot?

Mert most olyan példát hoztál, ami az első esetre releváns.

MajorDomus # 2019.04.29. 20:25

szerntem tegyünk pontot a vitára,úgysem tudunk meggyőzni.

kkzsolt # 2019.04.28. 14:40

MajorDomus-nak.
Közös képviselő? Nos egy tőlem független hiteles forrásból származó történet (még hányat szeretnél hallani?):
Egy közeli ismerős th lakást vett egy tehetős környék >40 lakás házában. Mint jó seprű elmenet az első közgyűlésre. Itt rögtön kiderült, hogy a kk indokolatlanul nagy mennyiségű szóróanyagot számolt el. Felszólalt és javasolta, hogy ne fogadják el a beszámolót. A közgyűlés ennek ellenére simán elfogadta azt. Kissé mérgesen végigkérdezett néhány embert, hogy miért is ekkor balekok? A válasz az volt, azért szavazták meg a kk beszámolóját, mert az előző kk jóval többet lopott...

Vadsuhanc-nak.
Az erkölcsi és a törvényes értékrend teljesen más (magyarországon). Az erkölcsi mérce (mércém) szerint persze hogy lopás. A tht (társasházakra vonatkozó törvény) szerint viszont nem az.

Egy szóval sem írtam, hogy a szolgáltató adja olcsóbban. A többi tulaj fizeti ki helyette!

MajorDomus # 2019.04.26. 18:26

Egy társasházban ezt elég nehéz kivitelezni.

Vadsuhanc # 2019.04.26. 06:15

Kedves kkzsolt akkor ezt a témát le is lehet zárni, hiszen Te magad írod:

,,," Nem akadályozzák meg, hogy valaki lopjon, hanem a többség is el kezd lopni....”"

Akkor ezek szerint Te is elfogadod, hogy ez lopás. Mellesleg következetesen azt állítod, hogy az áramszolgáltató a társasháznak 95 százalékkal olcsóbban adja az áramot mint a magánszemélyeknek amely állítás enyhén szólva is butaság.

MajorDomus # 2019.04.25. 20:58

Hát ez nem igaz!
nem tudsz mondani 2 társasházat sem,amelyik igy működik.
legfeljebb 5 lakásos kisház,ahol nincs képviselő aki erre odafigyel.

kkzsolt # 2019.04.25. 11:11

Vadsuhanc-nak.

Igen így gondoltam.
Egy csomó társasház is így működik. Nem akadályozzák meg, hogy valaki lopjon, hanem a többség is el kezd lopni.
És ne felejtsük el, hogy a magyar állam is így működik...

kkzsolt # 2019.04.25. 11:08

Itt van egy kis félreértés. Az "ez magyarország" példák a mindennapi helyzetre vonatkoztak. Ezeket viszonylag könnyű kezelni a vonatkozó törvények és például az SZMSZ segítségével.

Sajnos a szolgáltató megkárosításnak megakadályozására legalább 1000 törvény és jogszabály létezik.
A társasház megkárosításának megakadályozására viszont kb . egy (sem). Ezt SZMSZ-ben kell rendezni, már ha az ér valamit.

Természetesen ha van szolgálatói mellékvízmérő, mellékgázmérő vagy mellék elektromos fogyasztásmérő, akkor minden tiszta és egyzserű.
Amiről most szó van, az az eset, amikor a társasház saját hatáskörben osztja el az erőforrásokat (víz, villany, gáz, parkoló). Ebben a tekintetben az egyetlen törvény a tht 23§. Ez pedig elég sovány és könnye kikerülhető.

MajorDomus # 2019.04.21. 20:05

Mondjuk óra előtt vagy után,de szerződésszegés a vill.en.
törvény szerint.

Vadsuhanc # 2019.04.21. 10:46

Kedves kkzsolt!

Idézlek: „.."mert mondjuk egy 20 lakásás társasház esetén 95%-kal olcsóbban kapja az áramot ha ezt törvény vagy (jog)szabály nem tiltja...”"

Miért olcsóbb 95 %-kal a közös villany mint a saját villany.? Ja mert ezt a 95 százalékot a többi lakóval fizetteti meg ? Értem.

De ha tévesen gondolkodtam, akkor a maradék 19 lakó is ráköt a közös villanyra és akkor a mi aranyos tolvajunkon kívül mindenki 95 százalékkal olcsóbban kapja az áramot?

Így gondoltad?

drbjozsef # 2019.04.21. 10:19

Mondjuk a villanyóra más mint a víz, mert ott a társasház szerződött a szolgáltatóval, és feltehetőleg azt, hogy mi van az óra után, nem annyira érdekli a szolgáltatót - de az biztos, hogy akármit nem is csinálhat. Az elektromos rendszerre rákötésnek is vannak szabályai. Úgyhogy a szolgáltatónál én is megpróbálnék keresgélni...

MajorDomus # 2019.04.20. 19:22

Pontosan!
.
Ilyen esetben én is felmondom a tulaj szerződését.és onnan 300 ft/m2 vizdijas közös költséget fizet

oligaliga # 2019.04.20. 18:37

kkzsolt

Az új tulajdonos beépített egy átkötő vezetéket, ami kikerüli a lakás vízóráját.
A tulajdonos megbontotta a vízóra plombáját, és amikor például mos leszedi a mérőszerkezetet, aztán meg visszateszi.

Ezt nyugodtan lehet jelenteni a vízműnek, szabálytalan közműhasználat. A szolgáltató felmondja a mellékszolgáltatási szerződést, kötbérezi a szabálytalan felhasználót, és a felmondás után a vízóra nélküli közös költséget lehet előírni.

Ugyanígy járnék el a villannyal is. Ebben az esetben szerintem ugyanis a fogyasztási helyen beépített villanyóra a szolgáltató tulajdona. Ha valamit lehet vele kezdeni, azt a szolgáltató tudni fogja.

drbjozsef # 2019.04.20. 18:32

kkzsolt,

Ha jól értelek, példákat hoztál a sajátod analógiájára, tehát te abban a hiszemben vagy, hogy a felsorolt három példád is rendben van, semmilyen jogszabályba nem ütközik.

Hát nem. Inkább sem.

kkzsolt # 2019.04.20. 15:33

MajorDomus-nak:
"ez lopás, közösség megkárositása jogcimen"
Ugye itt a társasházi közösségről beszélünk.
Erre a tht 23§ az irányadó törvény.
Így a 3 autóval rendelkező tulaj csak akkor károsítja meg a közösséget, ha a többi tulajnak is 3 autója van és már a kertben sincs hely hogy parkoljanak. Ez a vonatkozó magyar törvény.
Közműre vonatkoztatva például:
Társasházi tulajdonos használhatja a közös villanyt, hogy nehogy orra essen a lépcsőn. Akkor miért ne vezethetné be a lakásába ha ezt törvény vagy (jog)szabály nem tiltja, hogy ne essen el a szobában?
Társasházi tulajdonos használhatja a közös vizet a kert locsolására. Akkor miért ne vezethetné be a lakásába ha ezt törvény vagy (jog)szabály nem tiltja, hogy azzal fürödjön?
Szerintem a társasház közműve ugyanazon megítélés alá esik mint a társasház telke.

Vadsuhanc-nak:
„TÁRSASHÁZ VILLANYÁRA MIÉRT IS NEM A SAJÁT VILLANYÁT HASZNÁLJA ?”
Amint azt írtam, mert mondjuk egy 20 lakásás társasház esetén 95%-kal olcsóbban kapja az áramot ha ezt törvény vagy (jog)szabály nem tiltja.

Ne legyünk már naivak, ez magyarország. Csak néhány élő példa:
Egyetemi tanár megbuherálta az ingyenes napenergiát elosztó berendezést, hogy ne arányosan hanem mindig jusson neki ingyenes energia (a többiek kárára).
Az új tulajdonos beépített egy átkötő vezetéket, ami kikerüli a lakás vízóráját.
A tulajdonos megbontotta a vízóra plombáját, és amikor például mos leszedi a mérőszerkezetet, aztán meg visszateszi.

Vadsuhanc # 2019.04.19. 09:34

Kedves kkzsolt!

A véleményem : nem fogadod el, hogy az áram nem dolog így nem lehet közös tulajdon,nem lehet közösen birtokolni. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan számol el a rákötő személy a társasházzal.

Arra még mindig nem válaszoltál, hogy ez a szegény ember aki rákötött a TÁRSASHÁZ VILLANYÁRA MIÉRT IS NEM A SAJÁT VILLANYÁT HASZNÁLJA ?