Túlépítés


kiger # 2019.07.10. 16:01

Tisztelt fórumozók!
Vásárolnék egy házat, azonban nincs feltüntetve se a térképen se a tulajdoni lapon. A tulajjal úgy egyeztem meg, hogy a feltüntetést én vállalom és a vételár maradék részét akkor kapja meg, ha ez sikerül. Az építőhatósággal egyeztetve hatósági bizonyítvány kellene a házról. A földmérő azonban sajnos azt jelezte, hogy a ház szélső oldala belóg 1 méterre a szomszéd telekre, így a feltüntetési vázrajzot nem tudja elkészíteni. Az építőhatóság szerint mivel a ház az utolsó, így ahova átlóg már nem belterület így nincs megoldás, nem kaphat hatósági bizonyítványt. Létezik, hogy nincsen megoldás erre a problémára?

Válaszukat előre is köszönöm.

jffr # 2020.08.31. 09:20

Kedves kiger!

Egy hasonló helyzetre keresek megoldást. Mi lett az általad említett ügyből?

Köszönöm

nanemaaa # 2020.09.01. 06:56

Ezt az ügyet ma már egyébként sem lehet hatósági bizonyítvánnyal lerendezni, mert tiltja a jogszabály. Csak fennmaradási engedély alapján tüntethetné fel a földhivatal. Ott viszont erősen érdeklődni fognak az építés idejéről is.
Egyebekben telekalakítással a probléma megoldható lehetne, de nagyon bonyolult dolog, ha ez egyben a belterületi határvonal módosítását is igényli. Szerintem ezt már nem fogja vállalni az önkormányzat, túlságosan hosszadalmas és költséges lenne.
A legjobb, amit tehetsz, hogy elengeded ezt a telket a házzal együtt. És legközelebb nem vállalod át a tulajdonostól a szabályossá tétel teendőit és költségeit. Ez olyan, mintha forgalmi engedély és törzskönyv nélkül vennél autót, és magadra vállalnád, hogy ezeket majd te pótolod valahogy. Azután vagy sikerül, vagy nem. Jelen esetben nem.

MajorDomus # 2020.09.01. 18:17

Okosabb visszalépni.és olcsóbb is.

Tündérvölgy # 2021.06.08. 10:42

Tisztelt Fórumtagok!

A helyzetem röviden a következő: a szomszédunkban álló épületet teljesen lebontották, mert társasház épül a helyére. A házunk legalább 60-70 éves(régi falusi parasztház), két falszakaszunk is közös volt a korábbi szomszéd házzal, illetve a telekhatáron két kisebb, használaton kívüli melléképület is áll (korábban tyúkól volt), ami kvázi-kerítésként választotta el hajdanán az ingatlanokat.

Az építtető ma előállt azzal, hogy az ólak túlépítettek (kb. 70 cm-rel), és ezek szerinte eleve szabálytalanul vannak felhúzva, neki gondot okoz. Azt nem tudom, ezt mi alapján állítja (hivatalos papírt földmérésről nem kaptunk, mint).Egyúttal közölte, hogy azonnal bontassuk le.

Kötelezhet-e bennünket hatóságilag, hogy lebontassuk ezeket a melléképületeket?

(a házat nemrég örököltük, egyelőre nem tudjuk, hogy az ólakra kértek-e x évtizede engedélyt)

Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.06.08. 11:04

Kérni bármit lehet. Hogy teljesíteni kell-e, az egy egészen más tészta. De ha nem lesz egyezség a dologban, akkor vélhetőleg bíróságon fog végződni az ügy. Az más kérdés, hogy adott ügyben a bíró hogyan dönt? Az viszont szinte biztosra vehető, hogy aki először bíz meg földmérő szakértőt, és ha lehet tévedni az ügyben, akkor ő a megbízó javára fog tévedni.