Ingatlan bérleti szerződés felmondás


drbjozsef # 2020.01.03. 16:22

MisiMókus69,

  1. Persze. Ha senki sem mondta fel, érvényes. Nem köteles ott lakni - de fizetni igen.
  2. Ismerjük mi azt a szerződést?
  3. Szerintem az új jobb lenne. (És ne kiköltözési nyilatkozatot kérjél tőle, hanem befogadási nyilatkozatot hozzon. Hogy van hova mennie. Az még jobb.)
  4. goto 2.
  5. Hivatalosan intézve, felmondás után, a bérlővel kell elszámoljál.
Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.03. 12:17

3. Igen.

MisiMókus69 # 2020.01.03. 10:23

Sziasztok!
Az alábbi problémában kérnék segítséget.
A lakásomat bérleti szerződéssel és közjegyző előtt aláírt kiköltözési nyilatkozattal adtam ki, határozatlan időre egy fiatal párnak.
A bérleti szerződést, mint bérlő csak a hölgy írta alá, a párja csak, mint vele együtt költöző van megemlítve személyes adataival a szerződésben illetve a közjegyzői okiratban.
A problémám, hogy karácsony előtt a lány elköltözött, a bérlőtárs telefonon szólt, hogy összevesztek, de ő szeretne továbbra is maradni, ami ellen nincs kifogásom. A bérleti díjat eddig is a férfi utalta.
1.) Írtam a lánynak (a telefont nem veszi fel), hogy mondja fel a szerződést – nem válaszolt.
Ennek ellenére még él a szerződés?
2.) A szerződést a férfi nem írta alá (alá kellett volna írnia?), így most milyen jogon lakik a lakásban? A kiköltözési nyilatkozat még érvényben van rá, ha esetleg valami probléma lenne?
3.) Új szerződés vagy szerződésmódosítás lenne célszerű?
4.) Új szerződéssel egyidejűleg új kiköltözési nyilatkozatot is szükséges vagy a korább alapján is kiköltöztethető probléma esetén?
5.) A kaució elszámolása is érdekes, mert a kauciót a férfi adta át kp-ban beköltözéskor és mivel ő marad így a kaució is marad. Mindent a férfi fizetett, csak a szerződésben a lány volt bérlő, akkor most a lány felé, hogy számoljak el?
Igazából nem gondoltam volna, ebből ilyen bonyodalom lesz, de ha a bérlő társsal is aláíratom a szerződést, akkor egyszerűbb lett volna.
Köszönettel

hendrick # 2019.07.30. 20:12

Patikusom vagy szabin van, vagy barlangászik vagy valami asonló, mert hangpostába megy. Ha holnapig nem érem el, kénytelen leszek valaki "újat" megkeresni. Sajnos nagyon hirtelen jött ez az egész... nyilván direkt.

drbjozsef # 2019.07.30. 12:57

Fizetési meghagyással.

hendrick # 2019.07.30. 12:35

Köszönöm a megerősítést, ezt sejtettem én is.
A kérdés már csak az, hogy ha benne volt a szerződésben, hogy a birtokbaadáskor frissen festett és mázolt állapotban volt a lakás (7 évvel ezelőtt), akkor az a szerződésbeli fordulat, hogy birtokbaadáskori állapotban kell visszaadni a lakást hogyan érvényesíthető, ha bérlő vonakodik ezt úgy értelmezni ahogy bérbeadó. (kifest/kifestet vagy kifizeti)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.30. 09:07

Az a szerződés nem szűnt meg, a felmondás érvénytelen.

hendrick # 2019.07.29. 21:48
  • A felmondás tényét tartalmazó bankszámlakivonat kb a birtokba visszaadás előtt 6 héttel érkezett meg bérbeadóhoz, aki nem tudja elolvasni, mert vak.

>> Behajtható a festés ára?
>> Milyen összegben? Iparkamarai állásfoglalás?
>> Látott már valaki ilyen felmondást? (bankszámlakivonat közlemény) Érvényes felmondás lehet-e ez egyáltalán, és ha igen mikorral? Amikor utalt? Amikor kikézbesítették a bankszámlakivonatot a postaládába? Amikor valaki végre észrevette? Valamelyik vásott jogász találta ki ezt a bankszámlaközleményrovatot, mint kézbesítési módot vagy ez valami laikus "találmány"?

hendrick # 2019.07.29. 21:37

Kedves ismerősöm története:

  • Bérleti szerződés határozott időre szól. Ez lejárt. Korábban jogász azt mondta ha felek nem törekszenek a megszüntetésre, a jogviszony automatikusan határozatlan idejűvé alakul. (bérbeadó nem próbálja birtokba visszavenni, bérlő továbbra is használja, és átutalja a bérleti díjat)
  • Bérleti szerződésben felek kikötötték, hogy frissen festett és mázolt állapotban vette birtokba bérlő a lakást, és így is kell visszaszolgáltatnia.
  • Van kaució.
  • Bérlő bérbeadó bankszámlájára átutalást intéz a szokásos bérleti díjjal és beleírja az átutalás közlemény rovatába, hogy két hónapra és három hétre rá felmondja az ingatlanbérletet, innentől nem utal bérleti díjat, a telefonon a bérbeadót tiltólistára teszi. Az átutalás közlemény rovatában megjelölt birtokba visszaadási nap előtt két nappal telefonon felhívja bérbeadót, hogy akkor 18 órakor. Ő nem fog festeni.
  • A kauciót gyakorlatilag lelakta.
  • A lakás bérleti díja a piaci érték alatt van, tekintettel a bérlő kötelezettségére a tisztasági festésre.
  • Bérlő egy egyház által fenntartott intézmény vezető beosztású dolgozója, rendelkezik lefogható bevétellel
  • Egy vállalkozó szerint a festés kb 400e Ft 2000 Ft-os négyzetméteráron, anyag, munka adó.

Mit tud a bérbeadó csinálni? Mit érdemes?