Kötelezhető vagyok - e?


MajorDomus # 2019.09.07. 18:54

Ezért van joguk ujra felosztani!

drbjozsef # 2019.09.05. 04:13

Bár pincei lomtárolók közös tulajdoni illetőségekbe tartoznak,...

MajorDomus # 2019.09.04. 19:40

Nem egészen.
A lakásprivatizáció során ez úgy történt,hogy készült egy sablonos Alapitó Okirat,egy Műszaki Leírás,és egy Értékesitési Tervdokumentáció.
Na most. A felmérés során a meglévő állapotot rögzitették,ez került bele az Alapitó Okirat mellékletét képező tervdokumentációba,ahol ugye névszerint rögzítették a tárolót használó nevét is.
Ugye ebből az lett,hogy a volt házfelűgyelő megtartotta a ,,szolgálati,,tárolót,ami 17 m2,a többiek meg szoronganak 4-6 m2-es kis lyukakban.
.
Ebben az esetben nem lehet a tárolót elvenni.
.
Más a helyzet akkor,ha az összes tároló osztatlan közös tulajdon,a fenti példa szerint egy tulaj akkora tárolót használ,mint 4 másik összesen.
.
Ebben az esetben egy sima közgyűlési határozattal lehet dönteni a pincék tulajdoni hányad szerint történő felosztásáról.

wers # 2019.09.04. 09:48

A gondolatomat is... :)

vagy mégsem mindig, vagyis nem mindet?

drbjozsef # 2019.09.04. 09:38

A "senki" alatt abban a bekezdésben a "pár lakó"-t értettem, nem a társasházat. Persze, ha ők megszervezik a többséget...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.04. 09:29

Alakul. Csak most meg a második és a harmadik bekezdés ellentmondásba került. (Az alapító okirat egyébként nem szabályozhatja a közös tulajdonú részek használatát. Annyit tehet, hogy meghatározza, melyek a közös tulajdonú részek. A többi az SzMSz tárgya.)

Segítek kicsit: a társasházi közgyűlés egyedi határozata nem szerződés. Még az SzMSz sem az...

drbjozsef # 2019.09.04. 09:11

Melyik részére gondolsz?

Vagy szabályozva van (térképen mellékleten, akármin), és akkor nincs kérdés.

Vagy nincs, csak ez a pongyola megfogalmazás. Kialakult használati rend van 27 éve, ez alapján nincs több joga senkinek okoskodni.

Természetesen, ha arra célzol, hogy a társasház közgyűlési többsége az AO-n belül tetszőlegesen szabályozhatja a használatot - HA nincs ennél konkrétabb szabályozás a mellékletekben -, akkor igen, igazad van, ezt minden további nélkül megteheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.04. 08:49

Ez nem volt egy átgondolt hozzászólás.

drbjozsef # 2019.09.04. 07:17

Mindenesetre ha most használatukban van egy "lomtároló", akkor milyen alapon lenne bármi joga is bárkinek, hogy egy másikba költöztessék?
Már nincs különbség a helyiségek között.

Meg az is lehet, hogy a térkép ezt is jelöli, lakásokra, nem tudjuk.

Ezek szerint most 8 lakás van, de több lomtároló?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.04. 05:35

És azt honnan tudod, hogy az egyetlen pont (XIV.) alatt megjelölt összes tároló közül melyiket kinek van joga kizárólagosan használni?

drbjozsef # 2019.09.04. 05:17

Mindenesetre ahhoz elég, hogy - ha jól értem melléklet térképen jelölve van - ne tehessék ki egy AO előtt használt másik pincerészbe őket.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 09:07

"Kizárólagos használat illeti meg a közös tulajdon XIV. pontja alatti pincei lomtárolókra a külön tulajdon 1-8. pontjában felsorolt öröklakások tulajdonosait”"
Ez nem éppen az a tiszta, egyértelmű és konkrét megfogalmazás, amit egy végrehajtandó normaszövegtől várna az ember.

gerbera317 # 2019.09.03. 08:03

Alapítás előttire nehezen. Arra az alapításkor kellett volna gondolni.

daih # 2019.09.03. 07:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alapító okírat szerint - ahogy írtam - a pince és a lomtárolók közös tulajdonban vannak. Tartalmazza az alapító okírat az alábbiakat: "Kizárólagos használat illeti meg a közös tulajdon XIV. pontja alatti pincei lomtárolókra a külön tulajdon 1-8. pontjában felsorolt öröklakások tulajdonosait"
A társasháztulajdoni alapító okírat előtt már ezt a lomtárat használták a szüleim, az alapító okírat mellékletében szereplő műszaki leírásban illetve pincerajzon is ez a helyíség lomtárként van feltüntetve. Csak azért, mert egy két lakó úgy gondolja, kötelezhetnek-e bennünket egy a társasház alapítása előtti állapot visszaállítására?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.03. 06:46

Honnan tudhatnánk mi ezt? Nem ismerjük az alapító okiratot, az SzMSz-t.

daih # 2019.09.03. 06:24

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbiakban kérném segítő tanácsukat:
A szüleim a 1962-ben költöztek egy 8 lakásos bérlakásba, mely akkor széntűzelésű volt és minden lakáshoz járt egy tároló a pincében. Időközben a széntűzelés megszűnt a gázkonvektoros fűtésre való átállás miatt, ezek a helyiségek saját tárolóként szolgáltak. A 70-es években az ő pincerészük - melyben a ház egyik szennyvizvezetéke volt, beázott, ezért át kellet költözniük egy másik - szárító megjelőléssel szereplő - pincerészbe.
A bérlakások 1992-ben történt értékesítését megelőzően műszaki felmérés szerint ez a helyiség már nem szárítóként, hanem úgyanúgy lomtárként szerepelt, mint a többi lakó pincerésze is, ennek megfelelően történt a lakás megvásárlása is, azóta is ezt a lomtár megjelőlésű helyiséget használjuk.
Szüleim időközben elhunytak, most egy pár lakó arra akar minket mint örökösöket kötelezni, hogy ezt a lomtárt hagyjuk el és költözzünk vissza - a bérlakási állapotban használt lomtárba.
Bár pincei lomtárolók közös tulajdoni illetőségekbe tartoznak, de a fentiek alapján kötelezhet-e - ha igen milyen jogszabály, milyen formai feltételekkel - a társasház ezen lomtároló elhagyására és egy még a társasház megalakulása előtti bérlakási jogviszonyban használt lomtárba való átköltözésre. Ahhoz, hogy erre kötelezhessenek, milyen formában, milyen döntést kell meghoznia a társasháznak? (A közös képviselő arra hívatkozik, hogy neki semmi köze nincs a társasház közös tulajdoni illetőségű lomtárak használatával kapcsolatosan)

Várva segítő észrevételeiket, tanácsaikat,
köszönettel: Dai