Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös ingatlanban lezárt helyiségek

Figyelek #   2019.11.16. 12:30

drbjozsef, MajorDomus. Mindkét választ köszönöm.

drbjozsef #   2019.11.15. 21:24

Figyelek,

Én nem értek hozzá, szerintem nem sok mindennel léphetne fel ellened (jogilag mármint, egyébként ki tudja), ha kellő körültekintéssel jársz el.

Én a helyedben ezt tenném:
Jelezném neki legalabb 5-6 nappal, hogy jönni fog értékbecslő, aki az egész ingatlan meg szeretné tekinteni, tehát vagy adjon kulcsot, vagy jelenjen meg személyesen akkor. Ha egyiket sem teszi meg, kénytelen leszel felnyitni az ő költségére a helyiségeket. Mindezt lehetőleg igazolhatóan, tehát vagy tértis levélben, vagy személyesen/telefonon telefonfelvétellel.

Ha nem ad kulcsot és nem jön el, akkor két tanúval mennék. Előttük nyitnám fel a szobákat, lefényképezném előtte-utána a zárakat, és lefényképezném a szobákat is, valamint minderről felvennék egy jegyzőkönyvet is két tanúval, majd visszalakatolnám a szobákat.

Ezután elküldeném neki a kulcsok másolatát (nem baj, ha neked is van). Valamint a számlát a lakatokról, kulcsokról, hogy fizesse ki.

Nyilván a szobák felnyitása ellen nem lehet kifogása. Közös tulajdon, pontosan ugyanolyan jogod van hozzá, mint neki. Nem több, de nem is kevesebb.

Az egyetlen amibe beleköthetne, az az, hogy ő aranyrudakat meg gyémántokat tartott ezercsillió forint értékben a szobákban, és te azokat elloptad. Ezért kell, hogy lefedezd magad a jegyzőkönyvvel és a tanúkkal.

Én ezt tenném.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.11.15. 21:03

Fel!
Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni.

Figyelek #   2019.11.15. 17:37

Közösen örökölt, de nem lakott ház 3 szobájából kettőt lezárt az egyik fél. Erről nem egyeztek meg, nincs róla papír sem. Most viszont a "másik fél" értékbecslőt akar hívni, aki valószínűleg látni akarja azt a két szobát is. (Egyébként még van másik 1-2 helyiség is, ami le van zárva). A szobákon biztonsági zár van. Felnyithatóak-e jogi következmények nélkül? (Aki lezárta a helyiségeket, nem akarja önként kinyitni azokat.)