Területrész birtokba vétele


Zsolti1984 # 2020.01.15. 11:07

Tisztelt Fórum Tagok!
Egy évek óta húzódó problémával szeretnék Önökhöz fordulni, illetve tanácsot, iránymutatást kérni, hogy mit lehet tenni az adott ügyben?
Megvettünk egy telket, melyre egy házat építettünk. Jelenleg a használatba vételi engedély folyik. A telek jogi határa a hátsó szomszédomhoz vezető út közepére esik. Ezt egy kiigazítás után hozta létre a földhivatal térképezési hiba címén. Jelenleg, emberségi okból, úgy raktam le a kerítést, hogy a hátsó szomszédom be tudjon járni. A kerítésem és a ház között 2 méter távolság van. A hivatalos térképmásolat szerint egy másik útról megközelíthető a hátsó szomszédom telke, még hrsz-a is van, de fizikailag kevéssé járható egy része.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan vehetem birtokba ennek az útnak a felét? A birtokba vétel oka az lenne, hogy oldalhatáros beépítési mód esetén garázst és melléképületet csak oda tudok építeni. (Sajnos a 2 méter széles területen nem fér el az autó.)

Illetve mit jelent a bejárás biztosítása? Gyalog vagy gépjárművel kell biztosítani? Mert a kettő között szélességben van különbség. A hátsó szomszédomnak nincs autója. Meg egyébként megmarad egy 1,5 méter szélességű út, ami az ő telkéhez tartozik (az út másik fele), nyeles telek.

Egyébként:

Többféle lehetőséget ajánlottam a hátsó szomszédomnak, többek között vásároltam volna neki az önkormányzati telekből is egy bejárót, hogy egy másik utca felől be tudjanak járni. Ezzel kapcsolatban az önkormányzattal már többször egyeztettünk. Sajnos a szomszédom mindentől elzárkózott, pedig neki nem került volna pénzbe.

Mit tehetek ilyen ügyben?

Várom válaszukat!