Kisajátítás


bszabo28 # 2020.06.02. 21:20

Üdv!

Van egy telkem, amin az önkormányzat szennyvízátemelőt létesített. Nekem úgy kommunikálták, hogy kisajátítják a területet (pontosabban a részkisajátítással a telek egy részét) különben nem épülhetne meg a csatorna. Engedélyeztem, hogy megépítsék a kisajátítás alatt lévő telek részen az átemelőt, erről írtunk egy nyilatkozatot is. Az adásvételi szerződést a polgármester a következő hétre ígérte - ennek már 5 hónapja. Írásbeli ajánlatot nem kaptam a telkemre - gondolom nem is fogok soha amíg én nem megyek utána határozottabban. A nyilatkozat viszont a kisajátítás alatt lévő telekre vonatkozik, ami úgy tudom, hogy csak akkor indul el, ha nem fogadom el az ajánlatot, így azt gondolom, hogy az átemelőt sem építhették volna meg addig.

Mivel kb 400 ezer Forintről van szó, így nem fordultam ügyvédhez.
Azt szeretném megtudni, hogy ez a szituáció átlagos, ennyire lassan működik a közigazgatás vagy ez annál több?

És még lenne egy kérdésem, szennyvíz átemelőre (kb 20m2) vonatkozik valamilyen szabály milyen távolságra lehet lakóháztól?

Előre is köszönök minden választ!

MajorDomus # 2020.06.03. 16:20

A kisajátitás azonnali és teljes kártalanitáshoz kötött.
Hiba volt engedni az épitkezést a pénz kifizetése elött.
Most már sürgesd mielőtt megfeledkeznek róla.

bszabo28 # 2020.06.04. 18:05

Köszi szépen a válaszod!

Azzal, hogy engedélyeztem, hogy felépítsék lényegében elvesztettem a tulajdonjogom és semmit nem tehetek az ellen, ha nem akarják megvenni?

MajorDomus # 2020.06.04. 18:30

El nem vesztetted,sőt akár bérleti díjat is kérhetsz.

bszabo28 # 2020.06.04. 23:28

A bérleti díj lenne tulajdonképpen a legkorrektebb, köszi szépen az információt, ennek utánanézek!

Zoé Kutya # 2021.03.29. 15:06

Sziasztok!

A segítségeteket kérem az alábbi esetben:

  • Adott egy külterületi, gazdasági-ipartelep, amin keresztülmegy egy keskeny betonos út, aminek a vége a szántóföldekre vezet. (minimális forgalom, jobbára mezőgazdasági traktor, stb..)
  • Az út jobb-bal oldalán kimért telkek vannak, korábban egy TSZ terület volt az egész terület, később kerültek külön hrsz-re az egyes tulajdonok.
  • a jelenlegi út helyére a magyar állam (NIF)a szomszédos településre vezető összekötő utat épít, ezért az én területemből egy részt ki akar sajátítani.
  • nagyon keskeny az út és annak jobb-bal oldalán rendelkezésre álló szabad hely, ezért a kisajátítás vonalát teljes mértékben "rátolták" a ingatlanom falára, sőt előtte-utána még be is jönnek a telek irányába kb 2 m-t. Ettől cikk-cakkos lesz a kerítésem.
  • a telkemen jelenleg nincs vezetékes víz és gáz bekötés, csak villan van.

A probléma:

  • szeretném beköttetni a víz-gáz vezetékeket, de attól tartok, h az épület fala és az út között nem lesz elegendő hely a közművek szabályos bekötésére...
  • az MSZ 7487/2:1980 szabvány 2.sz melléklete által előírt védőtávok nem tarthatóak, de a NIF és a tervezőiroda ezzel nem foglalkozik, csak annyit mond, hogy e közmű vezetékeket a későbbiekben kell/lehet tervezni, ami elé nem gördítenek akadályt.

A tervezőnek a keze meg kötött a szabványhoz...
Olyan, mint ha egy későbbi időpontra akarnák eltolni a felelősséget, amikor már mondhatják azt, hogy "mi engedjük, de hát ha a tervező nem tudja betervezni a szabvány alapján, akkor sajnos semmit sem tehetünk.."
Erre szeretnék már most bizonyosságot kapni, hogy még most, a tervezési szakaszban foglalkoznak a közmű tervezéssel.

Kérdésem: milyen garanciát kérni, kérhetek-e egyáltalán a NIF-től és a tervezőjétől, hogy a szűkös helyre tuti elférnek a közművek és ha most nem foglalkoznak a közművel és a későbbiekben nem férnek el, akkor vállalják a felelősséget lévén, hogy most ők pattintják le a feladatot.

Illetve kérlek írjatok olyan ügyvédi irodát, amelyiknek napi szintű rutinja van kisajátítási ügyekben. (Bp-Fejér-Tolna megye és vonzáskörzete elsősorban.)

Hálásan köszönöm a hozzászólásokat és a segítségeteket!