Ajándékozás visszavétel


MajorDomus # 2020.08.12. 21:58

Azt hiszem neked csak az az értelmes válasz ami neked ad igazat.
Pedig nincs igazad.

Ha ingyen ez nem felel meg,fogadj ügyvédet,pár tízezer ft ellenében elmondja neked ugyanezt.

mojito000 # 2020.08.12. 09:56

Na értelmes választ tőled sem várhat az ember...

mojito000 # 2020.08.10. 21:35

Mi van akkor, ha nem akar fizetni semmilyen felújítást a társtulajdonos, nem tart semmit rendben... konkrétan otthagyta a lakást, már máshova van bejelentve.
.
Lehet-e megoldás az, ha nem adjuk el az ingatlant? Nagynénémnek a része a fele telek és a lakás 1/4 része (földszint fele). A telket így nem tudja megosztani és eladni. A lakás földszintjét nem tudja kiadni albérletbe mert annak a fele édesanyámé. Esetleg, ha idegent szeretne oda "beköltöztetni" azt megteheti? Mondhatja-e édesanyám, hogy a földszint fele az övé és nem szeretne idegent beengedni?
.
Nem szeretne édesanyám elköltözni, de azt sem szeretné, hogy idegenek költözzenek az alsó szintre és anyagilag is jobban kijönnének, ha nem lenne eladva az ingatlan...

MajorDomus # 2020.08.05. 20:25

Persze hogy van,de nem az, hogy te felülbirálod az örökhagyó akaratát.
.
Adjátok el közösen a házat és osztozzatok meg.
Ennyi.
.
A felújitási költségek arányos részét kérheted a társtulajdonostól.

mojito000 # 2020.08.05. 09:58

Ahogy írtam a szerződésben szerepel, hogy "viselik az ajándék 2/4-ed ingatlanrész terheit". Elköltözött és nem újítja fel azt amit használtak és "lelaktak". Gondoltam a kert is beletartozik az "ingatlanrész terheit" címszó alá ha már az is az ajándék részét képezi. Elköltözik és ráhagyja nagymamámra és anyámra az egész ingatlant, hogy műveljék és a többi, nagynénémnek meg semmi kötelezettsége csak várnia, hogy az anyja feldobja a talpát és vigye az ingatlanból befolyó pénzt. Reméltem, hogy van valamilyen lehetőség, hogy a rosszból valami kevésbé rosszat kihozni...

MajorDomus # 2020.08.04. 19:37

Kissé el vagy tájolva.
Amit leírtál,az nem ad okot az ajándék visszakövetelésére.
.
A tulajdonos valóban köteles viselni a rezsiköltségeket,de nem abban az esetben,ha a haszonélvező az ingatlanban lakik és ténylegesen használja azt. Ebben az esetben a haszonélvezőt terheli a rezsiköltség. A tulajdonost csak a felújitási költségek.
.
Miért segitsen a nagynénéd a kert művelésében amikor nem lakik ott és nem is használja?
.
Vagy úgy gondolod hogy a termés 1/4-ed részét is jogosult elvinni?

mojito000 # 2020.08.03. 14:03

Kedves Fórum!

Egy elajándékozott ingatlant szeretnénk visszavenni. Az ajándékozó a nagymamám a megajándékozottak az édesanyám és a nagynéném. A megromlott viszony szeretnénk valamilyen módon visszaszerezni az elajándékozott részt.

Az ajándék az ingatlant, egy földszinti lakást jelent. Erre az épületre, amikor az ajándékozás történt (2000-es évek eleje), már építve volt egy emeleti szint, amire kitér az ajándékozás és teljes mértékben édesanyám tulajdonát képezi. Az alsó szintből lejön egy apai örökös rész. Nagypapám halálakor az akkor még emelettel nem rendelkező épület feléről végrendelkezett, amit fele-fele arányban hagyott édesanyámra és nagynénémre. Az ajándékozás az alsó rész fennmaradó felére vonatkozik. Tehát az épület földszintjének fele édesanyámé a másik fele pedig a nagynénémé. Az emelet kizárólag édesanyám tulajdona. Tudomásom szerint ingatlan ajándékozásakor a telket is el kell ajándékozni, ami szintén fele-fele arányban történt.

Az elmúlt két-három hétben nagynéném az élettársával panellakásba költöztek. Eddig a földszinten laktak nagymamámmal, édesanyám pedig az emeleten lakott (az emeletnek külön bejárata van).

Az ajándékozásnak nincs különösebb megkötése, amit kötelező jelleggel teljesíteni kell, kivétel talán "viselik az ajándék 2/4-ed ingatlanrész terheit". Ezt egyértelműen nem teljesítik, ugyanis kiköltöztek. Előző hónapban internetet köttettek be hűségnyilatkozattal (sajnos a nagymamám nevén ugyanis az ő nevén volt az előző szolgáltató), amit a nagymama nem tud használni, de ő neki kell fizetni stb...

Az ingatlanhoz tartozik egy nagyobb kert 1800 m2 alapterület. Ezt is édesanyám és a nagymamám művelik közösen, gondolom ebben is segítenie kellene a nagynénémnek.

Az ajándékozást megtámadni oly módon gondoltam, hogy arra hivatkozva hogy a megajándékozott (nagynéném) nincs rászorulva az ingatlanra megélhetés céljából és nagymamám (ajándékozó) nem tudja fenntartani a földszintet. Elviszik a jövőhéten a konyhabútorokat, nem tud a konyhában majd leülni. Nyugdíjból nem tud új bútort venni. Édesanyám persze tudna segíteni neki, de nem tudom, hogy ez például a megélhetését veszélyezteti-e nagymamámnak és erre hivatkozva visszakövetelheti-e az ajándékozott részt, hogy azt később eladja... Nagynéném persze arra vár, hogy mikor juthat pénzhez ebből az egészből és ha erre perre kerülne a sor mondhatná azt, hogy visszaköltözik és segíti a nagymamámat vagy rosszul gondolom?

Pár sor a szerződésből ami nem tiszta számomra:

"2.)Ajándékozó az 1.) pontban részletesen körülírt ingatlan 2/4-ed tulajdoni illetőségét, élete végéig fennálló (holtig tartó) haszonélvezeti joggal terhelten ajándékba adja a megajándékozottaknak."

Itt ebben az esetben ki a "haszonélvező"? Amennyiben az ajándékozó (nagymamám), abban az esetben minden további ok nélkül el tudja adni az elajándékozott ingatlant. (habár nagynénémnek az apai örökség (földszint 1/4-ed része) még az övé, de esetleg elővásárlási jog vagy valamilyen módon vissza lehetne vásárolni...)

"3.) Megajándékozottak ... haszonélvezeti joggal terhelten ajándékul elfogadják."

Ebben a pontban nem írtam ki a teljes mondatot, de remélem érthető. Az előző idézethez hasonlóan van megfogalmazva csak a megajándékozottakra vonatkozóan... Sajnos ebből az idézetből úgy értelmezem, hogy a megajándékozottaknak van haszonélvezeti joguk...

"7.) A szerződő felek ... 2/4-ed tulajdoni illetőségnek forgalmi értékét 4.000.000 FT-ban határozzák meg."

Miért volt ez fontos leszögezni?

Milyen módon lehet ezt az ügyet megközelíteni, ha van rá mód? Ha esetleg van rá igény az ajándékozási szerződést le tudom fotózni és be tudom linkelni. Ha valami fontosat az üggyel kapcsolatban kifelejtettem, akkor azt amint lehet megírom.

Előre is köszönöm a válaszokat!