Társasházi közös helyiségek használata


MajorDomus # 2020.08.24. 17:14

51%-al közgyűlésen,1 %-al az új Alapitó Okirat aláírásának megtagadásával.
(enelkül nem lesznek tulajdonosok a pincében)
A kizárólagos használatot viszont keresztül tudják vinni szmsz módositással ahhoz elég az 51%.
Itt csak a bíróság marad.

THvulture # 2020.08.24. 16:59

T. Cím!
Sürgős jogi tanácsot kérnék a következő ügyben.
6 lakásos belvárosi társasház vagyunk, 1 ("A") és 1 ("B") épülettel. Az utcafronti A épület 4 lakásos: 2 fszti, 2 emeleti lakással. Az udvari B épület 2 lakásos.
Az A ép. 2 földszinti tulajdonosa szeretné megszerezni az alattuk lévő pincerészeket, amelyek jelenleg közös tulajdonban vannak. Az udvari B épület 2 tulajdonosa szeretné megszerezni a - szintén közös tulajdont képező -, felettük lévő padlásteret. Cserébe nekünk (az A épületi 2 tulajdonosnak) felajánlották a felettünk lévő padlásteret, amelyet csak jelentős költségek (több tíz millió forint) árán tudnánk hasznosítani, de ez anyagi korlátok miatt nem áll szándékunkban.
A helyzetet bonyolítja, hogy az A épület földszinti tulajdonosai az alattuk lévő pincehelyiségek egy részéből- a társasház engedélye nélkül- a járvány ideje alatt kialakítottak egy kis lakást (szigeteltek, festettek, villanyvezetéket cseréltek, gipszkarton falat húztak), továbbá egy raktárhelyiséget saját vállalkozásuknak. A pincét eddig érintő szóbeli megállapodásban foglalt területhatáron jelentősen túlterjeszkedtek, bár kétségtelenül nekünk is maradt még hely saját holmijaink tárolására.
Az alábbi ajánlattal éltek "birtokháborító" szomszédaink:
a. Kizárólagos használati jogot kérnek az általuk kialakított helyiségekre a társasháztól, vagy
b. örökös kizárólagos használati jogot kérnek, vagy
c. tulajdonjogot kérnek.
Mivel a B épület 2 tulajdonosa hajlik arra, hogy a felettük lévő padlástérért cserébe bármelyik fenti pontot megszavazza, az 51% a társasházi közgyűlésen feltehetően "birtokháborító" szomszédaink oldalán lesz.
Kérdésem:
Ha én és az emeleti szomszéd egyik megoldást sem szeretnénk, hanem változatlanul közösen szeretnénk használni a pincét, hány százalékos szavazattal vétózhatjuk meg az ő a, b vagy c ajánlatukat?
Válaszukat köszönöm!