Ingatlan ajándék visszaköveteleése


MajorDomus # 2020.10.20. 15:14

Vannak erre cégek!

drbjozsef # 2020.10.20. 04:30

Optimális,

Szögezzük le akkor újra : az unokák semmi olyat nem követtek el, ami miatt akár a leghalványabb esélye lenne az ajándék visszakövetelésének. Ez teljesen felejtős. Így járt.

Az édesapám célja az ingatlanba való visszaköltözés.

A kérdés az, hogy mikor, és mit hajlandó tenni ezért és segíteni neki a rokonsága normális fele.

A jogi út az, hogy birtokvédelmet kérhet a jegyzőtől, és pert indíthat a lakáskiűrítésre. Ez el fog tartani hónapokig, mire lesz egy végrehajtható határozata, amivel akár a rendőrség segítségét is kérheti.

Vagy van a nem jogi út, visszamegy a házba, ő hajigálja ki a gyereke cuccait, és elküldi a fenébe. Mint haszonélvező, vita esetén, neki van joga ott lakni. De ez ugye egyedül nem megy, pedig láttam már ennél cifrább visszafoglalást is.

MajorDomus # 2020.10.19. 18:31

Szép kis rokonság

Optimális # 2020.10.19. 12:59

Az édesapám célja az ingatlanba való visszaköltözés.

Ha lehetséges akkor a z eredeti állapot visszaállítását követően (az unokát részéről), vagy maga állítja helyre de akkor igényt tart a helyreállítási költség megfizetésére, és kártérítésre.
Gondnokság alá vonási eljárás folyamatban. Nem fogják gondnokság alá vonni, mert képes az életét minden szempontból irányítani.

Grave7 # 2020.10.19. 12:38

@Optimális: Szerintem itt a fórumon az lenne a jó stratégia, ha az igazságot írnád mindig, ferdítések („ valóban az unokák tették! :(”) nélkül.

Írod: „gondnokság alá vételi eljárást is indítottak” - ennek mi lett az eredménye? Ha gondokság alá helyezték édesapádat, ki a gondnoka?
Ha nem helyezték gondnokság alá, akkor mit szeretne édeasapád, mi legyen az ingatlannal?

Optimális # 2020.10.19. 12:23

Kedves Kovács Béla Sándor!

Nagyra értékelem, hogy időt szán az eset értelmezésére, és a megoldás keresésére.

Valóban igaza van, a testvéremék voltak akik az édesapám lakhatását ellehetetlenítették. Az egyik gyermekük még kiskorú (a megajándékozott unokák).

Ha van esetleg valamilyen stratégia amit Ön esetleg kivitelezhetőnek gondol, és azzal kapcsolatban van még néhány részletkérdés ami pontosítást igényel, kérem kérdezzen! Sajnos, könnyen előfordulhat, hogy az ügy szempontjából, fontos részletek és összefüggések maradhatnak ki!

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.19. 10:30

Azt írtad elsőre: "két év múlva [...] a testvéremék..." Gondolom, a "testvéredék" nem az unokák.

Optimális # 2020.10.19. 09:52

Kedves Kovács Béla Sándor!
Sajnos, valóban az unokák tették! :(

A szerződésben nem volt kitétel, hogy ha ezt teszed akkor kapod az ajándékot. Így ezen a nyomvonalon úgy gondolom nem tudunk elindulni :(.
De azt gondolom, a megajándékozott unokák viselkedése (nagyapa kidobása, megkárosítása,gondnokság alá vonási eljárás, egyéb feljelentés) nem megfelelő az ajándékozottal szemben.
De ha optimista vagyok és a jegyző biztosítja a birtokvédelmet,

  • akkor is édesapám, egy lakhatatlan ingatlanba költözhetne vissza (mivel a tulajok, nem fogják az eredeti állapotot visszaállítani, mert nincs rá pénzügyi lehetőségük, és a történtek után, nem is fogják akarni)

Ha saját pénzén helyreállítja, a felmerülő kötségeket ráterhelheti a házra? Kérhet kártérítést az őt ért hátrányok miatt?
Sajnos, a pénzügyi hátránynál, és az elszenvedett sérelmeken túl egy idős ember hátralévő életének megkeserítése történik, pénzügyi előny szerzésének céljából. A mentális állapot romlása, sajnos fizikai szinten is megjelenik egy idő után.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.18. 10:21

Nem mondtad, hogy mindezt az unokák cselekedték.

Optimális # 2020.10.18. 10:13

Kedves Válaszadók! :)

A pillanatnyi állapot szerint, az illetékes jegyzőnél a birtokvédelmi kérelem már le van adva ( bár azzal sem futunk szerintem messzire).

A polgári per elindítását én szükségesnek gondolom, több okból kifolyólag.
Én úgy "okoskodtam", hogy a haszonélvezeti jog megsértése, valamint a házból való elüldözés körülményei ( + gondnokság alá vonási eljárás) elégségesnek kell lenni ahhoz, hogy a T. bíróság az édesapám tisztán jószándékú cselekedetét, a vele szemben tanúsított önző érdekekkel szemben, egy ajándék visszaadással "jutalmazza", ami lehet az ajándékozott x millió forint visszaadása, vagy az ingatlan tulajdonjogának átruházása. Ez az én verzióm. :)

MajorDomus # 2020.10.18. 09:45

Ez jogosnak tűnik.

drbjozsef # 2020.10.17. 19:34

Optimális,

Az ajándék visszakövetelésének nagyon szűk feltételei vannak. Esetetek nem tűnik annak.

Az, ahol meg tudtok fogni valamit, az az, hogy haszonélvezeti joga van. Őt onnan nem rakhatta volna ki senki, nemhogy a családja, de idegen tulajdonos sem. Nincs hozzá joga.

Hiba volt az unokák nevére íratni. De ezen már nem nagyon lehet segíteni.

Kérjen birtokvédelmet a helyi jegyzőtől.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.17. 16:46

Ne uszítsd! Vagy beszállsz a perköltsége, sír-nevet alapon?

MajorDomus # 2020.10.17. 16:17

Fogadj ügyvédet,és édesapád inditson polgári pert ajándék visszakövetelése címen, méltatlanság miatt,valamint az ajndékozó rászorulttá válása miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.17. 16:01

Az egy másik jog, ahol az apák bűnét hetedíziglen büntetik a fiakban.

Optimális # 2020.10.17. 15:16

Kedves Fórumozók!
Az alábbi szomorú esettel kapcsolatban kérem, a segítségük!
Édesapám (74 éves), 2 éves vásárolt egy ingatlant az unokái nevére, élethosszig tartó haszonélvezeti joggal saját maga részére. Az ingatlant azért vásárolta az unokák nevére, mert a lánya, és annak férje nevére a velük szemben fennálló jelentős összegű pénzügyi követelés miatt már nem volt ésszerű, valamint sajnos előre látható volt, hogy a 2. ingatlanjukat is elárverezik a fejük felül rövidesen. Az ajándékozás, adásvételi szerződésben rögzített, oly formában, hogy a nagyszülő x millió forinton megvásárol egy ingatlant, amit tovább ajándékoz az unokái részére. Két év elteltével, amikor a testvéremék lakhatási lehetősége megszűnt, röviden szólva ellehetetlenítették az édesapám lakhatását (elbontották a feje felől a tetőt, majd egy engedély nélküli házbővítésbe kezdtek). A kilakoltatás durva és egyértelmű volt, mert a házban lévő személyes holmijait az udvarra dobálták, és ezzel egy időben egy gondnokság alá vételi eljárást is indítottak. Édesapám egy kis méretű komfort nélküli nyaralóba szorult. Felajánlottam neki egy összkomfortos lakást, de az egész életét ezen a kis településen élte le, és nem íván innen elköltözni. Tehát esetében a jótett helyében jót várj bölcsesség a testvérem családja részéről nem teljesült. Az érzelmi oldalra nem térnék ki, mert az elmondhatatlan. Előzőleg a testvérem, az édesapám nevére vett fel egy nagyobb összegű hitelt, amit szintén az apám fizetett vissza 15 éven keresztül. Ezt csak az előzmények megvilágítása miatt írtam. Szeretném ha édesapám, megfelelő körülmények közé kerülhetne ismételten, ezért az ajándék, ami a mi esetünkben ha jól értelmeztem a jogszabályt az x millió forint visszakövetelését fontolgatom, az unokák méltatlanná válása miatt ( haszonélvezeti jog megsértése, gondnokság alá vonási beadvány, a felek közötti jó viszony megszűnése címén. Mit gondolnak, a bíróság előtt egy ilyen kérelem megállja a helyét? segítségüket előre is megköszönve, Optimális