Ajándék+örökség és haszonélvezeti jog problémák


MajorDomus # 2020.10.19. 18:37

Ajándékozd el a részedet a nővérednek. Megszabadulsz a gondoktól.

Másik lehetőség: évekig pereskedsz a semmiért.

ezmostmi? # 2020.10.19. 09:24

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))

_Tiszafa_ # 2020.10.19. 06:48

Már nagyon be akartam fejezni az előbbi hozzászólásomat, így a lényeget kihagytam. Belefáradtam az itteni dolgokba és már szeretnék hazaköltözni, viszont a helyzet azzal nem lesz sokkal jobb, maximum annyival, hogy nem hallgatom éjjel-nappal a cigányzenét, ugyanis nővéremék utána sem hajlandók foglalkozni az ingatlannal és a kutyákkal sem. Nővérem szavaival élve ő nem kötődik a házhoz, elvitte ami neki értékes volt, azt sem bánja, ha összedől.
Tehát hazaköltözésem után is ugyanúgy rám marad a kutyák etetése, a bozótírtás, karbantartás (amit még karban lehet tartani).
Az ingatlan elhelyezkedése miatt (és jelen állapota miatt) - és ez a másik házra is vonatkozik - eladhatatlan és értéktelen lett. Nem elég, hogy nagyon kint helyezkedik el mindkettő, de igencsak elszaporodott mindkét környéken az a réteg, akik miatt jobban járnánk, ha lebontanánk és eladnánk téglánként.
Kiadni viszont ki lehet(ne), és a bérleti díjból felújítani. Igaz, ezt is csak olcsón lehet kiadni, de a semminél több. Van egy fiatal, becsületes házaspár akik a körülmények ellenére szívesen kibérelnék, mert amennyit kérnék, azt ki tudnák fizetni. A műhelyre is lenne érdeklődő bérlő, de felelősséggel csak úgy lehet kiadni, ha előtte megcsináltatjuk, amit meg kell. Ők belefektetni nem hajlandók, viszont a bérleti díj rájuk eső részére és a másik ház teljes bérleti díjára (a haszonélvezeti jogra hivatkozva) igényt tartanak. Tehát itt is ugyanaz lenne, mint a másik háznál, hogy semmi nincs bele visszaforgatva, ha csak én nem áldozok rá, viszont nem kapok belőle vissza semmit.
A napokban kíváncsiságból letöltöttem a másik ház tulajdoni lapjának másolatát az ügyfélkapuról. Megdöbbenve láttam, hogy mindenféle követelések vannak bejegyezve. Mivel a korábbi albérlők a számlákat is hátrahagyva távoztak, a közműveket csak úgy tudták nővéremék átíratni, ha vállalták, hogy gondoskodnak az albérlők által otthagyott számlák kifizetéséről. Ez nem történt meg, így a házra terhelték.
A vízdíjszámla 2008 óta nővérem nevén van. Akkor lett bekötve a víz. Nővérem úgy jelentette a vízművek felé, hogy az ingatlan nincs csatornára kötve, (amúgy rá van kötve a csatornára), hogy kevesebb legyen a vízdíj... 2 éve kiszámláztak neki 2008-ig visszamenőleg közel 1 millió Ft talajterhelési díjat, amit nem hajlandó fizetni. Ezek után esélyes, hogy azt is a házra terhelik.

Korábban gondolkodtam rajta, hogy felajánlom nővéremnek, hogy megveszem az 1/3-ad tulajdonrészét mindkét házból, (nem sokat ér egyik sem. A hagyatékin ezt a házat 5millióra értékelték, hiába a nagy telek, a gazdasági épületek, stb. a másik ház még ennyit sem ér. Jó, ha 2 milliót). Legalább nem közösködök velük úgy, hogy, ha befektetni kell, akkor tegyem azt meg én, viszont, ha haszon van, abból a teljes rájuk esőt kérik. De már megtakarított pénzem sincs és már annyit költöttem csak a kutyák etetésére, a bozót irtatására, a kert kaszáltatására, hogy már összeszámolni sem merem.

A fölösleges vitákból elegem van, ugyanazokat a köröket futom potyára. Nem jogi személytől azt a tanácsot kaptam, hogy fogadjak egy ügyvédet, ugyanis azzal, hogy valaki elfogad egy örökséget, kötelezettségei is vannak vele szemben. Nem úgy van, hogy én lakom itt, rakjam rendbe, újítsam fel, mivel nem én zártam ki őket (kulcsuk is van a mai napig). Mivel ők a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, amit én ráfordítok időt, pénzt, azt meg kell térítsék nekem. És, ha ők erre nem hajlandók (márpedig nem hajlandók), a tartozásuk fejében mondassam le őket a tulajdoni jogukról.

A 3. örököst, bátyámat azért nem említettem, mert vele minden rendben van. Meghatalmazott, hogy kezeljem a részét ahogy jónak látom. Ő az USA-ból úgysem tud csinálni semmit és amúgy is lemondana szíve szerint mindenről a javamra. Elvileg az övé a másik ingatlan haszonélvezeti joga, ha jól értelmezem, mert egyedül ő nem rendelkezik saját ingatlannal.

Mit tehetek?

Előre is köszönöm a válaszokat.

_Tiszafa_ # 2020.10.18. 22:35

Kedves Hozzáértők!

Próbáltam alaposan utánaolvasni a fórumban van-e hasonló témában már valamilyen válasz, de nem találtam, ezért nyitottam újat.
Előrebocsátom, hosszú lesz egy kicsit, mert a probléma összetett. Két ingatlanról van szó.

Az egyik ingatlant, még 1983-ban kaptuk ajándékba a szüleinktől 3-an, hogy majd anno ne kelljen albérletbe kezdenünk.
Az ajándékozási szerződésbe nővérem haszonélvezeti jogra való bejegyzése is bekerült, ami addig illeti meg, amíg saját tulajdonú ingatlana nem lesz. Utána a haszonélvezeti jog azt illeti meg automatikusan, akinek még nincs. Nővérem idősebb mint mi, 1984-ben, 1 év múlva megvették az első saját közös lakásukat, a haszonélvezeti jog viszont a mai napig ott van a ház tulajdoni lapján. Tehát ezek szerint a haszonélvezeti jog 1984 és 2000 között bátyámé és az enyém, 2000 óta meg csak bátyámé, ha jól értelmezem?
2000 óta van kiadva albérletbe. A pocsék albérlőkről nem beszélnék. Mivel bátyám 96 óta külföldön van, ő nem tartott igényt a bérleti díj ráeső részére, mondta, hogy költsem a gyerekeimre, így 1/3-ad rész volt a nővéremé, 2/3-ad az enyém kb. 2012-ig. Akkor megromlott nővéremmel a viszonyom, azt mondta innentől ők nem szaladgálnak a pénzért, az albérlő vigye el hozzájuk, majd ő intézi. Onnantól fele-fele arányban volt a pénz. 2015-ben mondták, hogy javítani kell az alapot, úgyhogy ebbe menne a pénz. Rendben, ez alap.
Úgy kb. 1 év után rákérdeztem, hogy vajon kész van-e már az alap? Elvileg igen, viszont nővérem úgy döntött, hogy érvényesíti a bejegyzett haszonélvezeti jogát és azóta a teljes összeget megtartja. Nem örültem, de nem is csináltam belőle gondot. Idáig.
Történt ugyanis, hogy miután a kezébe vette a dolgokat, én minden negyedévben kiküldtem az albérlőnek a szemétdíj csekket (az én címemre jött). Igen ám, de onnantól, hogy nem nekem hozta az albérlő a pénzt, a csekkeket se fizette, többszöri felszólításra se. Nővérem meg magasról le..... Bár, amikor erőteljesen megsértődtem, azt mondta, hogy intézi. No, ebből az intézésből az lett, hogy behajtottak rajtam 266ezer Ft-ot. Onnantól kezdve nővéremékhez postáztam a csekkeket, hogy fizettessék be.
Elmondanám, hogy azóta sincs fizetve, most 175ezer a tartozás.

Vagy 3 éve sógorom rám telefonált, hogy ellopták a kukát. Mondom oké, kérjenek a kukásoktól másikat. 12800,-Ft. Én is annyiért vettem anno, amikor egyszer már ellopták. Igen, tudják, voltak benn. De, ha bemegyek a rendőrségre és feljelentést teszek, mivel a nevemen van, akkor a papírral lehet igazolni, hogy ellopták és kapunk ingyen. Hát, mondom én nem égetem magam, a bérleti díjból igazán tudnak venni egy kukát.

Mivel a munkahelyem közel van, 2 éve bejött az egyik szomszédom, hogy csináljak valamit, mert ez már nem állapot. Mivel a bérlőnknek nincs kukájuk, az udvaron gyűjtik a szemetet zsákokba. Az összes szál hajam égnek állt. Szóltam sógoromnak, rendezzék a dolgokat. Két év után, tavaly hallottam a szomszédoktól, hogy végre van kuka, de a szemét alig fogy, mert nem fér a kis kukába a nagy zsák. Mondtam nekik, hogy nem tudok mit csinálni sajnos, szóljanak nővéremnek, vagy jelentsék fel őket. Közben én is megkerestem az albérlőt, megígérte, hogy eltakarítja a szemetet (még mindig nincs eltüntetve), egyúttal kérdőre vontam, hogy mi lesz a szemétdíjjal? Mondta, hogy sógorom mindig kiviszi amikor megy az albérletpénzért, de ő azt nem fizeti, hanem annak fizet, akitől a kukát kapta, merthogy nem nővéremék vitték a kukát!

Ez az egyik problémám. Szeretnék itt rendet tenni, mert többet nem is tudok és nem is akarok már fizetni potyára mások helyett. Ráadásul a ház is borzalmas állapotban van. Az elmúlt években semmi nem volt a karbantartásra, felújításra költve és lassan elmondhatom, hogy az utolsó előtti állpotban van. Ha most nincs hozzáfogva, akkor kész. Nővéreméknek hiába szólok, nem érdekli. Neki csak az albérletpénz számít. Slussz. Nem telik felújításra.

Úgy hallottam, hogy az a tény, hogy be van jegyezve a haszonélvezeti joga, az nem azt jelenti, hogy van is neki, mivel az ajándékozási szerződésbe foglalt kikötés miatt az már érvénytelen.

Másik problémám: örökölt ház. Szintén 3 örökös. Bátyám még mindig külföldön van. Apukám 2016-ban lett beteg, vagyis akkor diagnosztizálták nála a hasnyálmirigy daganatot, ami alig 2 hónap alatt el is vitte. Nővérem vele sem kommunikált évek óta, akkor előkerült, kapkodott fűhöz-fához.
Apukám halála után megbeszéltük, hogy ami olyan eladjuk és a ház rendbetételébe fektetjük az összeget, ill. a számlákba, mert villany addig is fogy, mennek a fagyasztók, gáz is fog valamennyi mert teljesen fűtetlenül ne maradjon a ház télen, stb. Addigra hátha a kutyáknak is találunk megoldást, mert itt maradt 2 puli és egy komondor-újfoundlandi-németjuhász keverék. Őket is rendbe kellett tenni, mert emberhez nem voltak szoktatva, és senkit nem engedtek a közelükbe, így se szőrápolás nem volt, se orvos nem látta őket sose.
Ehhez tudni kell, hogy apukám asztalos volt és rengeteg faanyag, ilyen-olyan gépek is voltak. Plusz gyűjtögetett. TV volt 11, videomagno 9. Fagyasztók, mosógépek és mindenféle, ami máshol már nem kellett. A házban és az udvaron is majdnem lapjával lehetett közlekedni. Rend volt, mert mindent élére állított, de akkor is plafonig zsúfolva minden.
Sógorom vállalta az eladogatást, hogy ő ért az ilyen dolgokhoz, közben így ki tud járni naponta etetni a kutyákat. Én rá is bíztam. 2-3 hónap elteltével már kezdték pedzegetni, hogy miért nem költözök ide? Teher lett a napi szaladgálás, kutyaetetés. Akkor én albérletbe laktam, mert 2015-ben megromlott a volt élettársammal a párkapcsolatom és mivel a közös kamasz gyerekünk úgy döntött, hogy ő az erősen látáskárosult apjával szeretne maradni, azt a döntést hoztam, hogy akkor elköltözök én, mert a gyerekem nem fogom kitenni a házból, a volt párom meg nehezen oldja meg a lakásgondjait. (A ház 1/1-ben az enyém).

Én nem akartam ideköltözni semmilyen formában. Ez a környék már erősen beszínesedett. Egy szem fehér szomszéd sincs. Meg lelki okokból sem. Amellett ez nem egy nőnek való hely. 3500 nm-es telek, aminek több, mint a fele kert, a másik fele pedig be van építve mindenfélével. Konkrétan egy ekkora udvarban csak a járdán lehet közlekedni, mert mindenhova fel van húzva valami, amibe tárolni lehet, és minden plafonig van pakolva bontott szekrényekkel, ajtókkal-ablakokkal, gerendákkal, stb. (jó lesz a kazánba).
Plusz a ház erősen felújításra szorult. Olyasformán, ha mindenhez tegnap fogtak volna hozzá, az is későn lett volna. Két oldalon a falakban ujjnyi repedés. Minden helyiségben potyog a plafonról a festés. A ház salétromos, omlik a vakolat belül. A vízvezeték 40 éves és a boyler bemeneti csöve konkrétan lerohadt.
A villanyvezetékek hasonlóan rettenetes állapotban vannak és föledeletlen is az egész. A ház nincs rákötve a csatornára, az ülepítő tele, a vizet úgy kell leimádkozni.
Az udvar felső részében a színes szomszédság miatt apukám hagyta szabadon nőni ami odagyökerezett és tüskés volt. Így a ház előtti akác-vadrózsa kombó már belenőtt a ház előtti vezetékekbe is. A hátsó két nagy fűzfát szétrágták a hangyák, sürgősen ki kell vágatni és még sorolhatnám.

Úgy költöztem ide, 3 hónap múlva, miután engedtem a 'családi nyomás'-nak, hogy az eladott holmik árából semmi nem jutott házfelújításra. Én sem kaptam belőle semmit, állítólag elfogyott a kutyák etetésére és a benzinköltségre. (A kutyáknak egy 300 l-es fagyasztóládát anno apukám telepakolt kutyáknak való hússal, erre nem nagyon kellett költeni).
Amikor idejöttem, készítettem fotókat is, hogy mi volt itt, mire idejöttem. Hozzáteszem, hogy nővéremék kb. ezerszer elmondták, hogy azzal, ha én ideköltözök ki fognak járni és segítenek amiben kell és persze a kutyák etetésében is.
Ebből semmi nem történt meg. Úgy jöttem ide, hogy a házba alig lehetett bejönni, úgy szét volt hányva minden. Ami értékes volt, el lett adva. Pénz nem volt semmiből. A villany sem volt fizetve, mert kikapcsolták. Kaptam a nyakamba egyből 40ezres vízszámlát, mert nem lett időben elzárva a garázsban a csap és elfagyott, 1 hétig folyt. Két hónap múlva kaptam 107 ezer Ft-os gázszámlát, mert kiderült, hogy az sem volt fizetve. Meg 75ezer Ft-os szemétdíjat.
Mire idejöttem, a patkányok szó szerint berágták magukat a házba is a kazánon keresztül.
Mióta idejöttem, írtok. Patkányt, az udvari kókányolt építménybe költöző darázskolóniákat, hangyákat, mindent. Nővéremék 4 éve a lábukat be nem tették. Többször szóvá tettem, hogy nem tudom etetni a kutyákat sem egyedül. Ígéret hegyek, hogy majd hozzájárulnak... Maradt is így, ígéretnek.
A már akkor mindenbe belenőtt növényzetet sógorom ígérte, hogy levágja. Tavaly le kellett vágatnom nem kevés pénzért, mert már beleakadt nagyobb jármű is és majdnem leszaggatta a telefonvezetéket. Sorolhatnám még a dolgokat.
Az, hogy milyen kínlódás volt az elmúlt 4 év, nem részletezem, mert már így is hosszú.
Minden megtakarításom elment úgy, csak a javításokra, hogy alig jutott bármi is előbbre, mert minden teljesen el van használódva. A korábbi jól fizető munkámat fel kellett adnom, miután idejöttem, minimálbérért kellett munkát vállalnom, mert innen az volt jól megközelíthető. Viszont ebből számlákat fizetni, a kutyákat etetni és itt is haladni előre nem lehet.

A fürdőszobában a csempét nem lehet lemosni, mert leesik a falról. A gázvezetékek is vacak állapotban vannak, ráadásul kiderült, hogy sógorom, aki gázszerelő egy csomó olyan dolgot csinált, ami nincs a tervrajzon. Tehát az egész gázrendszert is újra kéne terveztetni.

Ez már egyszerűen nem megy.

Nővéremék pontosan tisztában vannak az itteni állapotokkal és azokkal az állapotokkal is, amik akkor voltak, amikor megörököltük ezt az egészet. Tudták, hogy baromira rendet kell tenni, mégse jutott a sok eladásból semmire. Tudták, hogy a kutyákat élelmezni kell, de nekik erre nem telik. Tudták, hogy minden annyira vacak állapotban van, hogy tegnapra is késő lenne megcsináltatni, mégis mindenre azt mondják, hogy nekik erre nincs pénzük és mivel én itt lakom,ennek fejében tegyek rendbe mindent. Én viszont mostanra tönkrementem csak abba, hogy itt vagyok és mentem ami menthető.
De már azt sem tudom.
Nővéremék úgy gondolják, hogy mivel én vagyok itt, nekem kell rendbe tennem, felújítanom, kutyákat eltartanom és amúgy is mindent. De ez nem megy, ha megfeszülök sem megy.

Mit tudok tenni?