tönkretett kocsibejáró


Prunus P. # 2020.11.08. 19:58

Üdvözletem a segítőknek!

Az utcában szemben lakó család arra szokott rá, hogy az autóival rendszeresen az én füves kapubejárómon áll be a házam előtti füves területre. Az utóbbi hetek esős időszaka miatt felázott talajt szinte felszántották az autók kerekei, és a saját autómmal való ritka ki- és behajtást nagyon megnehezítették a lejtős kapubejáróban. (Kb. 10 éve a felület murvával lett leszórva, ezért a saját autóm általi használatot jól bírta, de ez a forgalom sok volt neki.) Úgy mellékesen, a ház előtti füves területre is kerékvágatok kerültek.
Feltételezem, hogy a helyi jegyzőnél lehet bejelentést tenni a kocsibejáró miatt. Ha igen, akkor milyen jogszabály alapján? (Jó lenne előre tájékozódni a témában, hogy nehezebben hajtson el a jegyző.)

Köszönöm, ha válaszol valaki.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.08. 19:59

A legfontosabb kimaradt: kié az a terület.

Prunus P. # 2020.11.08. 22:34

Közterület, természetesen, az aszfaltúttól a kapumig vezető 5 m-es szakaszról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.08. 23:18

Akkor sok igényed nem lehet. Bejelentést, persze tehetsz - de ha nem tilos használni - hiszen te is használod -, akkor mit is jelentenél be?

Szomorú örökös # 2020.11.09. 04:52

Ha mind a 4 kerék a füves zöld területen áll, akkor esetleg a KRESZ alapján támadható és a ilyen kérdésben általában a közterület felügyelet lehet az illetékes - már ha van ott helyben ilyen. Esetleg a rendőrség. Sajnos más lehetőség nincs.

https://das.hu/…m%C3%A9nyei/

Viszont ezzel a lépéssel egy „jó szomszédi viszony” kialakulása is esélyessé válik.
Nem lehetne esetleg ezt megbeszélni velük? Mégis csak az lenne a legjobb.
Mellesleg ők miért a te házad elé állnak? A sajátjuk előtt nem megoldható? :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.09. 09:16

Örülni fog a tulajdonos önkormányzat.

Prunus P. # 2020.11.09. 19:24

Köszönöm a válaszokat.

A behajtó ugyan közterület, de ilyen formán az udvaromra be- és kihajtás meg van nehezítve. Ha még egy kicsit esik, akkor lehetetlenné lesz téve. Mivel az önkormányzat nem foglalkozik ilyesmivel nálunk sem, ezért a fenntartása az én feladatom, ha be akarok jutni a portára. Meg egyébként is, a közút és a járda közti rész karbantartása az is az én dolgom, ugye, tehát a rendszeres rongálás miatt plusz munkám lesz ebből is.
Szóval, szerintem erre simán ráhúzható, hogy a telek rendeltetésszerű használatát korlátozzák a bejáró használhatatlanná tételével. Abban pedig a jegyző az illetékes.
A helyi HÉSZ nem hozzáférhető, próbálkoztam már két éve, más okból. De közterületes nincs, az biztos, és a zöldfelület védelme is erősen kétséges.
A másik oldalon (előttük) nincs füves rész, az út szélére meg valamiért nem akarnak állni, az udvarra pedig legfeljebb 1 kocsival állnak be, vagy sokszor azzal is csak a saját kocsibejárójukra. A többivel meg elém, ill. az én behajtómról a szomszédom elé.
Régebben a behajtómon is parkoltak, de erről leszoktak, mert becsengettem "hajnali" 9-kor, hogy húzzanak el onnan, mert én akarok odaállni.
Nagy kövek elhelyezése az nem illegális, közterületen?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.09. 21:48

Ja, ha te jobban tudod...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.09. 21:49

A helyi HÉSZ nem hozzáférhető
Minden hatályos önkormányzati rendelet elérhető online. Persze, lehet, hogy ezt is jobban tudod...

Prunus P. # 2020.11.11. 15:29

Megkérdeztem egy ügyvédet, ő is azt mondta, hogy a jegyzőt keressem fel birtokvédelmi eljárás indítása ügyében.

kates # 2020.11.11. 20:31

Nekem is felszántotta az új szomszéd????és ezt egészen fél éven át tette meg. Aztán elfogyott a türelmem, és kiültettem két szép tuját, pár kisebb bokrot. Most igaz hogy a "kurva anyám" de legalább rendben van a házam eleje. Ami bosszantott, hogy köszönni nem tudott, de a házam elé parkolni igen, na nem egy személyautóval... kisteherautóval munkagéppel. Tiszta dagonya sár volt állandóan.


Zgh

drbjozsef # 2020.11.12. 12:21

Prunus P.,

Birtokvédelmet a közterületre?

Végülis egy próbát megér. Ha nem foglalkozik vele, akkor adott a lehetőség, hogy belátásod szerint járj el.

Bár KBS nem igazán értett egyet vele, én a magam részéről egyetértek bermudával : fizikai akadály lerakása - az önkormányzat ahogy rád is szarik, arra is szarni fog.