Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ez rejtett hiba?

drbjozsef #   2020.11.28. 16:26

De szavatosság, csak feltételeztem, hogy a kérdező használt lakást vásárolt, tehát nem fogyasztói szerződésről beszélünk.

Egy új építésű lakás vadiúj kazánja talán nem krepál be rögtön.

De csak feltételeztem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.28. 15:24

mert neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már eladáskor is fennállt,
Akkor nem szavatosság?

www.kbs-ugyved.hu

ezmostmi? # e-mail 2020.11.28. 13:54

..tehát , ha 5 évig szavatolt a használt kazán "is" , a 4.évben kilyukad , akkor az eladó vegyen a vevőnek újat?...:-))))))))))))))

drbjozsef #   2020.11.26. 11:45

largerroberto,

Igen.

A lakás rendeltetésszerű használatárt szavatossággal tartozik az eladó, bizonyos kivételekkel.

A fűtésrendszer jellemzően ide tartozik.

Ugyanakkor az érvényesítése nem könnyű a gyakorlatban (ha már "gyakorlatban"-t kérdeztél), mert neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már eladáskor is fennállt, hogy kellő gondosság mellett sem ismerhetted fel, és nem kellett az ingatlan általános állapotából sem számítanod az adott hibára.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

largerroberto # e-mail 2020.11.26. 08:07

Fűtési rendszer nem látható, gondossággal sem felismerhető hibájánál is érvényesül a gyakorlatban a következő, elévülési idővel kapcsolatos szabályozás ? "Ha a szerződés alapján szolgáltatott dolog ingatlan, a kellékszavatossági igény a teljesítés időpontjától számított öt év alatt évül el."

drbjozsef #   2020.11.12. 16:54

Az FMH és a per költségeit is neked kell megelőlegezned, ahogy az ügyvédedet is fizetni, ami per esetén ajánlott kategória.

Ha nyersz, ezeket mind meg kell fizesse a per vesztese.

Hogy esélyed mennyi van a nyerésre, azt neked kell tudnod, látatlanban erre nem lehet mit mondani.

Mindenesetre én a helyedben ennyire még nem is szaladnék előre.

A hiba bejelentése, és a javítás kérése nem kerül sokba, csak egy tértivevényes levélbe. Aztán meglátod, mi lesz a válasz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zoe10 # e-mail 2020.11.12. 13:04

Kedves József!

Nagyon köszönöm a válaszát! Kb. 10 éves lehet a kazán (kondenzációs) külső szemmel teljesen jó állapotú. Nem igazán akarja kifizetni, eddig szóban jeleztük, nem volt túl együttműködő. Ha perre kerül a sor ön mennyire látja értelmét, mennyit kellene arra áldoznunk nagyságrendileg? (éppen 500 ezer forinton múlt, hogy megvesszük, vagy sem, azért vettük meg, mert elengedte ezt az 500 ezret.) Több viszont nekünk nem fért volna bele, elálltunk volna a vételtől. Ehhez képest nagyon kellemetlen, hogy máris ekkora költséggel kell számolnunk. 2x is megtekintettük, derültek ki még apróbb hibák, amikkel nem foglalkozunk, tudomásul vesszük, de ez szerintünk nem az apró kategória.

drbjozsef #   2020.11.11. 12:10

zoe10,

A lakás eladója szavatossággal tartozik a lakásért, és lakástörvény szerinti a lakásfelszerelési-berendezési tárgyakért is. Például a fűtésrendszerért, gázkazánért.

Ugyanakkor vannak kivételek.

Kivétel, ha a vevő ismerte, vagy kellő gondosság mellett ismernie kellett volna a hibát. Ez határeset, mert kipróbálhattad volna, de ha jól értelek, hogy az eladó kifejezetten kijelentette, hogy jó a kazán, inkább az ő felelőssége.

Kivétel, ha közli veled a hibát, és ennek ismeretében vásárolsz. A fenti alapján ez ugyanúgy az ő hibája.

Kivétel, ha a tárgy használtsága, életkora, általános állapotából számítani lehet hibára. Ha a kazán nem nagyon régi, nem valami ócskaság, akkor esettedben ez sem áll fent, de ezt neked kell tudnod.

Teendőd : haladéktalanul, írásban, igazolhatóan (tértivevény) közlöd az eladóval a hibát, és kéred a hiba kijavítását, vagy az eszköz kicserélését. Ha elutasítja, és a használathoz elengedhetetlenül szükséges, akkor megjavíttathatod, és fizetési meghagyásban követelheted tőle az összeget. Ha ellentmond erre is, perre kerül a sor.

Dokumentáld fényképekkel, videóval, két tanús jegyzőkönyvvel, szakértői véleménnyel a hiba fennállását.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zoe10 # e-mail 2020.11.11. 09:04

Kedves fórumozók!

Most vettünk egy házat, amelyben, mint kiderült nem működik a gázkazán, kompletten cserélni kell. Az eladó a cége nevével adta el nekünk a házat, mert vállalkozó és többek között, ingatlanok adás vételével foglalkozik. Éppen ezért ő nem lakott az ingatlanban, akiktől vette (árverés során) azt mondták neki, hogy működik. (elmondása szerint fél órát be is kapcsolták és akkor még melegedett)
Hivatalos birtokba adás előtt adott nekünk kulcsot, mi is megpróbáltuk bekapcsolni, és valóban bekapcsol, de hamarosan leáll. 3 szaki is megerősítette, hogy rossz az egész, ez egy 700 ezres tétel.
Ugyan birtokba adás még nem történt, de mire ez kiderült számunkra, már az önerőnket rég megkapta, a banki hitel szerződést és a közjegyzői papírokat is aláírtuk. Az első megtekintés során rákérdeztem 2x is, állította, hogy működik. (Július révén nem volt bekapcsolva)
Mit lehet tenni?