Ez rejtett hiba?


drbjozsef # 2021.01.14. 05:34

Az, hogy milyen költségei vannak, nem volt kérdés.

Igen, pereskedni nem feltétlenül olcsó. Sőt.

Zöldövezeti11 # 2021.01.14. 04:16

Az idézet így teljes :

Kénytelen vagyok saját zsebből finaszirozni a javítást hogy a családommal időben be tudjunk költözni.
Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben kihez esetleg milyen hatósághoz kell fordulnom hogy el tudjam indítani a kártérítési eljárást ?

Zöldövezeti11 # 2021.01.14. 04:14

Patesz !

A valós és az álproblémák felsorolása után ezt kérdezed :

Kénytelen vagyok saját zsebből finaszirozni a javítást hogy a családommal időben be tudjunk költözni.

J.. megadja a választ :

bírósághoz

csakhogy a bíróság csak igazságügyi szakvéleményt is fog kérni, ami kapásból pár százezer ft.

nanemaaa # 2021.01.11. 07:50

Patesz

Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben kihez esetleg milyen hatósághoz kell fordulnom hogy el tudjam indítani a kártérítési eljárást ?

Szerintem először egy építésügyi szakértőhöz, hogy meg tudd valamivel alapozni a keresetedet. Mégis inkább egy szakember mondja ki a szakszerűtlenséget, mint egy laikus.

Zöldövezeti11 # 2021.01.10. 21:38

zoe10 !!

Kb. 10 éves lehet a kazán (kondenzációs) külső szemmel teljesen jó állapotú.

Egy 10 éves kondis kazán már kidobandó, lejárt az ideje.

Zöldövezeti11 # 2021.01.10. 21:31

Patesz !

Hibás karton szerkezet : belmagasság álmenyezet szabvány alatti, karton szerkezet szakszerűtlen kivitelezése, hibás rögzítés ( mozogtak a falak )
Mennyi is a belmagasság a szabvány szerint !

Tavaly jártam Svájcban és bizony 2,4 m volt a belmagasság ott ahol laktam.

drbjozsef # 2021.01.09. 08:22

Patesz,

Bírósághoz.

Patesz # 2021.01.09. 06:23

Üdv!
Rövid tájékoztatás a helyzetemről.
Felújított ingatlan vásárlás szavatossági jog érvényesítése. (Kártérítést )
Hibás karton szerkezet : belmagasság álmenyezet szabvány alatti, karton szerkezet szakszerűtlen kivitelezése, hibás rögzítés ( mozogtak a falak )
Eladó vállalta a hiba kijavítását, ( mennyezet megemelését nem csinálta meg ) javítás silány minőségű a hiba nem hárult el. (Kijelentette nem csinálja meg a javítást mégegyszer)
Kénytelen vagyok saját zsebből finaszirozni a javítást hogy a családommal időben be tudjunk költözni.
Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben kihez esetleg milyen hatósághoz kell fordulnom hogy el tudjam indítani a kártérítési eljárást ?
Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.28. 15:26

De szavatosság, csak feltételeztem, hogy a kérdező használt lakást vásárolt, tehát nem fogyasztói szerződésről beszélünk.

Egy új építésű lakás vadiúj kazánja talán nem krepál be rögtön.

De csak feltételeztem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 14:24

mert neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már eladáskor is fennállt,
Akkor nem szavatosság?

ezmostmi? # 2020.11.28. 12:54

..tehát , ha 5 évig szavatolt a használt kazán "is" , a 4.évben kilyukad , akkor az eladó vegyen a vevőnek újat?...:-))))))))))))))

drbjozsef # 2020.11.26. 10:45

largerroberto,

Igen.

A lakás rendeltetésszerű használatárt szavatossággal tartozik az eladó, bizonyos kivételekkel.

A fűtésrendszer jellemzően ide tartozik.

Ugyanakkor az érvényesítése nem könnyű a gyakorlatban (ha már "gyakorlatban"-t kérdeztél), mert neked kell bizonyítanod, hogy a hiba már eladáskor is fennállt, hogy kellő gondosság mellett sem ismerhetted fel, és nem kellett az ingatlan általános állapotából sem számítanod az adott hibára.

largerroberto # 2020.11.26. 07:07

Fűtési rendszer nem látható, gondossággal sem felismerhető hibájánál is érvényesül a gyakorlatban a következő, elévülési idővel kapcsolatos szabályozás ? "Ha a szerződés alapján szolgáltatott dolog ingatlan, a kellékszavatossági igény a teljesítés időpontjától számított öt év alatt évül el."

drbjozsef # 2020.11.12. 15:54

Az FMH és a per költségeit is neked kell megelőlegezned, ahogy az ügyvédedet is fizetni, ami per esetén ajánlott kategória.

Ha nyersz, ezeket mind meg kell fizesse a per vesztese.

Hogy esélyed mennyi van a nyerésre, azt neked kell tudnod, látatlanban erre nem lehet mit mondani.

Mindenesetre én a helyedben ennyire még nem is szaladnék előre.

A hiba bejelentése, és a javítás kérése nem kerül sokba, csak egy tértivevényes levélbe. Aztán meglátod, mi lesz a válasz.

zoe10 # 2020.11.12. 12:04

Kedves József!

Nagyon köszönöm a válaszát! Kb. 10 éves lehet a kazán (kondenzációs) külső szemmel teljesen jó állapotú. Nem igazán akarja kifizetni, eddig szóban jeleztük, nem volt túl együttműködő. Ha perre kerül a sor ön mennyire látja értelmét, mennyit kellene arra áldoznunk nagyságrendileg? (éppen 500 ezer forinton múlt, hogy megvesszük, vagy sem, azért vettük meg, mert elengedte ezt az 500 ezret.) Több viszont nekünk nem fért volna bele, elálltunk volna a vételtől. Ehhez képest nagyon kellemetlen, hogy máris ekkora költséggel kell számolnunk. 2x is megtekintettük, derültek ki még apróbb hibák, amikkel nem foglalkozunk, tudomásul vesszük, de ez szerintünk nem az apró kategória.

drbjozsef # 2020.11.11. 11:10

zoe10,

A lakás eladója szavatossággal tartozik a lakásért, és lakástörvény szerinti a lakásfelszerelési-berendezési tárgyakért is. Például a fűtésrendszerért, gázkazánért.

Ugyanakkor vannak kivételek.

Kivétel, ha a vevő ismerte, vagy kellő gondosság mellett ismernie kellett volna a hibát. Ez határeset, mert kipróbálhattad volna, de ha jól értelek, hogy az eladó kifejezetten kijelentette, hogy jó a kazán, inkább az ő felelőssége.

Kivétel, ha közli veled a hibát, és ennek ismeretében vásárolsz. A fenti alapján ez ugyanúgy az ő hibája.

Kivétel, ha a tárgy használtsága, életkora, általános állapotából számítani lehet hibára. Ha a kazán nem nagyon régi, nem valami ócskaság, akkor esettedben ez sem áll fent, de ezt neked kell tudnod.

Teendőd : haladéktalanul, írásban, igazolhatóan (tértivevény) közlöd az eladóval a hibát, és kéred a hiba kijavítását, vagy az eszköz kicserélését. Ha elutasítja, és a használathoz elengedhetetlenül szükséges, akkor megjavíttathatod, és fizetési meghagyásban követelheted tőle az összeget. Ha ellentmond erre is, perre kerül a sor.

Dokumentáld fényképekkel, videóval, két tanús jegyzőkönyvvel, szakértői véleménnyel a hiba fennállását.

zoe10 # 2020.11.11. 08:04

Kedves fórumozók!

Most vettünk egy házat, amelyben, mint kiderült nem működik a gázkazán, kompletten cserélni kell. Az eladó a cége nevével adta el nekünk a házat, mert vállalkozó és többek között, ingatlanok adás vételével foglalkozik. Éppen ezért ő nem lakott az ingatlanban, akiktől vette (árverés során) azt mondták neki, hogy működik. (elmondása szerint fél órát be is kapcsolták és akkor még melegedett)
Hivatalos birtokba adás előtt adott nekünk kulcsot, mi is megpróbáltuk bekapcsolni, és valóban bekapcsol, de hamarosan leáll. 3 szaki is megerősítette, hogy rossz az egész, ez egy 700 ezres tétel.
Ugyan birtokba adás még nem történt, de mire ez kiderült számunkra, már az önerőnket rég megkapta, a banki hitel szerződést és a közjegyzői papírokat is aláírtuk. Az első megtekintés során rákérdeztem 2x is, állította, hogy működik. (Július révén nem volt bekapcsolva)
Mit lehet tenni?