Lakáshasználati díj


Zoltanuss # 2021.04.04. 07:42

Azért ,hogy nem jellemző a bérbeadás még lehet lakáshasználati díjat megállapítani és ami még lényegesebb, az át nem adás miatti kárra jó vastag összeget kérni.
Vagy bejön, vagy nem.

Ha már fizetési meghagyást bocsáttat ki, legyen jó vastag !!

MajorDomus # 2021.04.02. 12:53

Okulj ebből.
Én minden lakásvételnél - szerződésben -fenntartok 10 % vételárat és napi 5000 ft használati díjat,amit a szerződés szerinti átadás napjától a birtokbaadás napjáig felszámitok,és a fennmaradó vételárból levonok.
Nagyon igyekeznek költözni.

Texasbill # 2021.03.30. 13:19

Nos, ami azt illeti, törekedtem az objektív tényezők ismertetésére a kérdésfeltevés kapcsán, de nyilván vannak szubjektív tényezők is, ami miatt a vevők a lakáshasználati díj behajtása és a fizetési meghagyáson gondolkodnak - pl. az eladó rendszeres újabb és újabb hazugságokkal traktálta a vevőket, hogy éppen miért nem tud kiköltözni, a vevők közben fizették a házra felvett két hitelt és az albérletet, hogy amíg be nem tudtak költözni a házukba, addig is lakjanak valahol.

Nyilván más a helyzet, ha valaki előre jelzi, hogy csúszik a kiköltözés, számítson rá az ember, és más a vázolt helyzet, amikor az eladó az ingatlan kapujában szembesül többedjére azzal, hogy az aznapra megbeszélt birtokba adásból nem lesz semmi csak egy újabb kifogás és újabb határidő.

de úgy gondolom, hogy mindezek irrelevánsak a kérdés szempontjából, ami arra vonatkozott, hogy ki döntheti el, mennyi lakáshasználati díjat lehet ezekben az esetekben kérni.

Vidéki családi házról van szó, ahol nem jellemző a bérbeadás, ezért nincs hasonlítási alap sem.

SolnesM # 2021.03.30. 09:05

Van erre bevett gyakorlat?

Mármint arra, hogy plusz kettő hónapig használja valaki még a volt lakását.

Nincs, de elég kicsinyességre vall 2 hónap + használatért valamicskét kérni, sőt nyomban fizetés meghagyáson agyalni.
természetesen mind ez függ/het/ az ügylet körülményeitől.

Gondolhatja úgy az eladó hogy rossz üzletet csináltam, nos akkor még kettő hónapot maradok, ugyan ezt gondolhatja a vevő is sok pénzt adtam az ingatlanért ráadásul még tovább rontja az üzlete, hogy nem mozdul az a fránya eladó. Ezer szempont.
ja hogy mennyit lehet kérni ,
Nagyjából annyit mint a környék szokásos bérleti díjai.

De ez a lényeg :

és az eladó átadta az ingatlant.

Amúgy egy ingatlannál pl. én lakottat eleve nemhogy nem veszek, hanem nem is nézek. Annak ellenére, hogy néha lényegesen olcsóbb lehet.

Texasbill # 2021.03.30. 06:35

Adott egy jogi probléma - ingatlan adásvételt követően az eladó fél megtagadta az ingatlan birtokba adását és az adásvétel* szerinti birtokbaadási dátumtól számítva további két hónapig benne lakott.

  • adásvételi szerződés

elnézést az elírásért!

Texasbill # 2021.03.30. 06:29

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy jogi probléma - ingatlan adásvételt követően az eladó fél megtagadta az ingatlan birtokba adását és az adásvétel szerinti birtokbaadási dátumtól számítva további két hónapig benne lakott. Ezt követően a felek peren kívül sikeresen megegyeztek és az eladó átadta az ingatlant. A vevő fél fizetési meghagyást szándékozik kezdeményezni a két hónap alatt felmerülő költségeinek megtérítésére, ebbe szeretné belefoglalni a kéthavi lakáshasználati díjat is.

Kérdés, hogy ilyenkor ki határozhatja meg a lakáshasználati díj mértékét? Csak nem üthet a vevő a hasára, mondva egy számot. Van erre bevett gyakorlat?