Örökölt termőföldekből építési telkek


nanemaaa # 2021.04.07. 12:57

Először is tisztázni kell, hogy mi a terület rendeltetése a helyi építési szabályzat szerint. Ha mezőgazdasági terület, ami sanszos, akkor kezdeményezni kell az önkormányzatnál a helyi településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítását. Amit nem feltétlen valószínű, hogy egyetlen fecske miatt meg is tesznek, de ez már egy másik kérdés.

A tulajdonközösségek megszüntetése kérdésében érdemes előzetesen becserkészni a társtulajdonosokat, hogy ők bele mennének-e ebbe? Ugyanis ha nem, akkor legfeljebb a bíróságtól kérheted a tulajdonközösség megszüntetését. Ha a bíróság viszont nem jut veletek dűlőre, akkor a megszüntetés jogcímén elárverezteti a telkeket, és mindenki megkapja belőle a tulajdoni hányada szerinti részét. Az árverésen egyik tulajdonos, vagy annak hozzátartozója sem vehet részt.

CorLeonis92 # 2021.04.07. 09:07

Tisztelt Fórum!

Nagymamám hagyatéki eljárása folyik jelenleg, és mint kiderült, Budapesten és Pest megyében összesen 25 ingatlan volt a birtokában. A legtöbbjük (23 a 25ből) külterületi, valamilyen mezőgazdasági típusú telek (szőlő, gyümölcsös, szántó, kivett út (??)) és a legtöbbjük csak valamilyen kis része egy nagyobb teleknek (47/420-ad, stb.) de akad egy kettő, ahol csak 1-2 másik tulajdonos van/volt rajta kívül, a tulajdoni lapok alapján. Több elég közel fekszik (ezt kb csak a MePAR + Google Maps alapján nézve) beépített "városias" részekhez. (~1-300 m mondjuk).

A nagymamámnak két gyeremeke volt, illetve 4-en vagyunk unokák, és egyikünk sem foglalkozik bármilyen szinten mezőgazdasággal (nagyszüleim sem ezzel foglalkoztak, kárpótlási jegyekből vette Nagymamám a telkeket/telekrészleteket). Az unokák közül vagyunk egy-ketten, akik lakásban élnek, de szívesen építkeznénk, családi házakat, ezekre a környékekre (2. kerület, Budakeszi, stb.).

A kérdésem a következő, van e esély arra, hogy pl. egy II. kerületi, vagy Budakeszi telken, elővásárlási joggal élve, megvegyünk a többi tulajdonos részét, majd kérvényezzük hogy belterületi telek, és azután építési telek legyen egy ilyen telekből.

Tisztában vagyok vele, hogy utána nem adhatjuk el közvetlenül "magasabb áron" mert 90%-s illetéket kellene fizetni és tényleg, nem is ez a cél, mi magunk költöznénk oda. Alapvetően ha ez költségekkel jár nem probléma, hiszen ekkora építési telkek ezeken a környékeken több tízmillióba kerülnek, tehát ha néhány millió is a költség, nekünk megérné, hiszen olcsóbban juthatnánk telekhez (és Nagymamám vágya is teljesülne, hogy "hasznosításra kerüljön a családi vagyon"). Az sem feltétlenül probléma, hogy ha hosszadalmas eljárás, mert mindannyiunknak van lakóhelye, tehát nem sietünk sehova.

A kérdés csak az hogy ez olyan procerdúra e, amelyet le tudunk folytatni (tehát nem csak várunk hogy valaha a település úgy dönt hogy ez belterület magától) vagy felesleges ezzel bajlódni, és jobban járunk ha mindet eladjuk pár tízezer/százezer forintért.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
E.D.