Ingatlanvásárlás ingatlanközvetítőtől


matthiasi # 2021.04.11. 20:55

A kérdés :

Nem csak ügyvéd előtt lehet adásvételi szerződést kötni?

Nem az adásvételit az eladó és a vevő a jó isten előtt is megkötheti.

Aztán a jelentörvények alapján ,hogy az illetékes hivatal erre áldását adja... magyarul bejegyezze az ingatlan nyilvántartásba, csak olyan szerződést fogad bé, amelyiken ügyvédi ellenjegyzés is van. Az ügyvéd meg olyan szerződést ellenjegyez, amit ő szerkeszt. És ha már szerkeszti és ellenjegyzi miért ne ő intézné az egyéb tennivalókat is.

Ez amúgy kb. 50 éve van. Nyilván ráunt a hivatal a sok fércmunkára. Ha rajtam múlna nem csak az ingatlanra kérnék... írnák elő ilyen eljárást hanem minden adásvételi ügyletre. Ha rosszmájú lennék azt mondanám had keressenek az ügyvédek.
Mint írtam 50 éve. 51 éve az apámmal jó kis adásvételi szerződést készítettünk... elfogadta a hivatal.

Persze más vámszedők akkor is akadtak.

matthiasi # 2021.04.11. 20:40

Közvetítőtől nem lehet ingatlant vásárolni.
Csak a tulajtól.
Viszont a közvetítő bemutatja a kínálatát, a kiválasztott lakást bemutatja egyszer, néha kétszer. Lehet tőle kérdezni,,, vagy igazat mond vagy nem. Aztán ajánlhat ügyvédet. Azt el lehet fogadni, de lehet más ügyvédet is megbízni a szerződés szerkesztésével és ellenjegyzésével, illetve az egyéb szokásos ügyek intézésével.

jogtanácsosuk révén fogják igen kedvező áron lebonyolítani
A jogtanácsos ügyvéd, a kedvező ár relatív.
Hogy ne legyenek később viták, olyan lakást kell kinézni, ami azonnal beköltözhető, nincs rajta teher, magát a lakást alaposan letesztelni... keresztkérdésekkel. Ha gyanús a dolog pl. a közvetítő mellébeszél, figyelmeztetni, ha folytatja, faképnél hagyni, néha a választásnál segítséget kérni és nem beleszerelmesedni egy jónak tűnő lakásba, mert lehet az kegyetlenül rossz is.

A vevő az úr a vételnél. (már ha van pénze ) Mondjuk azért a határt tudni kell, meddig érdemes szapulni egy megveendő lakást, mert akadnak tulajok akik életük munkáját továbbra is jó kezekben szeretnék látni. A szélhámosok használják ki ezt az emberi gyengeséget... az ügyes akár ingyen,vagy jelentéktelen árért is megszerezheti az ingatlant.

Az eladó ház nem eladó menyasszony.

Bérbevevésnél viszont nem jó taktika a kiveendő lakás szapulása. Aki szapulja, az biztos nem veheti ki !

Egy előnye lehet a z ingatlanos ügyvédjének.
Ha netán visszamondja az eladó az utolsó pillanatban, akkor eleve nem kell kifizetni az ügyvédet... mármint az ingatlanosét.. az idegent azt ki kell fizetni.
De hát egy jól előkészített ügyletnél ez ritkán fordulhat elő.

Adrienn22 # 2021.04.09. 12:20

Tisztelt Szakértők!

Ingatlant szeretnék vásárolni, ezért felvettem a kapcsolatot egy nagyobb ingatlanközvetítő irodával. Teljes körű szolgáltatást nyújtanak, melybe beletartozik az is, hogy az adásvételi szerződést a saját jogtanácsosuk révén fogják igen kedvező áron lebonyolítani. Kétségeim támadtak emiatt- létezik egyáltalán ilyen? Nem csak ügyvéd előtt lehet adásvételi szerződést kötni? Érhet amiatt bármilyen hátrány, hogyha a jogtanácsos készíti a szerződést? Nem szeretnék később jogvitákat, inkább fizetnék többet, csak biztosan ne legyen gond a szerződéssel. Önöknek mi a véleménye? Köszönöm a segítséget!