Trükkös ingatlannyilvántartás


kkzsolt # 2021.07.26. 18:25

Akkor egy pillanatra vissza a társasházhoz.
Ugye az ingatlannyilvántartásban az albetéteknél csak annyi szerepel, hogy a beadott alapító-okirat szerint, tehát nincs tételesen megnevezve a tulajdon.

Mint megbeszéltük ez akár szabályos is lehet.
De mi van ha módisítani kell a az albetétekhez tartozó tulajdonokat?

Ekkor készíteni kell egy módosított alapító-okiratot és azt beadni a földhivatalhoz? Vagy korrekcióra kell felhívni a földhivatalt, hogy minden albetétben jelenítse meg a tulajdonokat és ezek után beadni a módosítást?

nanemaaa # 2021.07.16. 06:44

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A tulajdoni lapnak nem kell tartalmaznia a méreteket. A fenti jogszabály 1-3 §-aiban mindent megtalálsz.
A beépíthetőség sok minden függvénye, de leginkább a helyi építési szabályzat, és annak jogállapota a döntő.

vicaa88 # 2021.07.15. 21:56

Köszönöm válaszát. A kivett tanya beépíthetősége mennyi? Plusz akkor maga a ház ebben az esetben nem is kell hogy a tulajdoni lapon szerepeljen hogy hány NM-es az épület?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.15. 17:51

A "kivett tanya" az épület.

Majordomus # 2021.07.15. 17:31

Nagy valószinűséggel engedély nélkül épült,ami 74 m2 -es ház esetén azért furcsa.

Csak azt nem értem,hogy miért a Jogi Fórumon érdeklődsz,és miért nem az eladót kérdezed meg?

Addig ne fizesd ki neki a fennmaradó vételárat mig a tulajdonviszonyokat nem rendezi.

Ugyanis neked a kivett tanya és a szántó nem ér annyit mint a lakóház udvarral.

Az eladó tegye rendbe a dolgait.

Szomorú örökös # 2021.07.15. 15:26

vica88

Attól, hogy három topikba is beírod ugyanazt a kérdést, még nem fogsz rá gyorsabban választ kapni, sőt! Ez a szabályzatban is eléggé konkrétan le van írva, esetleg illene elolvasni kérdezés előtt:

Egyes kérdések Fórumunkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevések zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást. Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel.

vicaa88 # 2021.07.15. 13:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban a konkrét ügyben szeretném a segítségüket kérni, hogy Nagykőrös külterületén lefoglalóztunk 3300nm-es területet 74nm-es teljesen felújított házzal.
A térképen fel van tüntetve az épület ezt láttuk a térkép másolaton viszont az ingyenes ügyfélkapuról lekérhető tulajdonilapon csak annyi szerepel hogy
946nm kivett tanya és 2354nm szántó. Az épület nem szerepel a tulajdoni lapon.
Lehetséges hogy nem is lehetne ott az épület vagy egyáltalán mennyi így a beépíthetőség külterületen ebben a formában és hogy lehet hogy a térlépen pedig szerepel ?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Holló Lajos

kkzsolt # 2021.05.10. 18:18

Már rég megtörtént, csak adatvédelem...

Az alapító okiratban egy darab helyrajzi szám nincs. Ahol van az a társasházi bejegyzési határozat. Ráadásul ott is trükkös, mert pont a társasház bejegyzésekor változott a számozás, magyarul a 4 számjegyű aaaa helyrajzi számból lett 5 számjegyű bbbbb. De szerintem ez mellékág.

Az alap probléma, hogy négy tulajdonos egyenlő részesedéssel alapította a társasházat. A tulajdonosoknál lévő alapító-okiratban is ez van. A telekkönyvre beadott alapító-okiratban viszont az ügyvédet intéző tulajdonos saját magának lecsípett egy garázst a közös területből. Magyarul e szerint az összes tulajnak van egy lakása és egy pincéje kivéve az ügyvédezőnek, akinek van lakása, pincéje és garázsa.
A telekkönyvi hatóság ezt a bejegyző határozatban vissza is igazolta.
Azonban ha megnézem az albetétek tulajdoni lapját, akkor mindenkinél csak a lakás van rajta, a pince és a garázs nincs csak "alapító-okirat szerint" hivatkozással.

De ez még nem minden. A "kapzsi" tulajdonos nem szerepel az albetét tulajdoni lapján. A tulajdoni lap szerint a telekkönyvi hatóság bejegyző határozatával szemben a bejegyzéstől számított 5 évig nem volt tulajdonosa a "kapzsi" albetétnek. Ezt követően adás-vétel útján új tulajdonosa lett. Ekkor került fel az albetét lapjára bármilyen tulajdonos.

Az elméletem az, hogy a telekkönyvi hatóság észrevette a svindlit, mivel a telekkönyvre beadott alapító-okirat első lapja (egyenlő részesedés) és második lapja "kapzsi" verzió ellentmondásban van egymással. Ezt pedig úgy kerülte ki, hogy nem jegyezte be a "kapzsi" tulajdonost és az "alapító okiratban meghatározott helyiségek" kitételt alkalmazta. Így a tulajdoni lapról nem derült ki a disznóság.

Azt keresem miként lehet ezt egy kicsit megkapargatni. Viszont nanemaaa által írtak alapján a disznóság asztal alá söprése nem kifogásolható.

oligaliga # 2021.05.10. 12:42

kkzsolt

Nos amit én láttam, van egy társasház főlap.

Igen, így hívjék, ez a Társasház tulajdoni lapja.

Ehhez tartozik annyi allap ahány tulajdon (tulajdonos) van. Ezt alászámozzák tulajdonosonként /1 ... /n jelöléssel. Hinném hogy ez a " társasház különlap I. részén ".

Nem allap, hanem különlap. Nem tulajdosonként, hanem albetétenként. Albetét=nem társasházi tulajdon. (az egyszerűség kedvéért)

Ekkor azt is hinném, hogy az allapon fel kel tüntetni a tulajdonhoz (tulajdonoshoz) mindazokat az ingatlanokat mely az ő tulajdona de nem társasházi tulajdon. Ilyen a lakás (egyben), a pince vagy tároló és a garázs.

Nem, az "allapon" (különlapon!) az adott albetét adatai vannak rajta. A lakásnak, a garázsnak, a tárolónak, ha önálló albetétek, saját tulajdoni lapjuk van, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos.

Ennek ellenére az allapokon csak a lakás van feltüntetve, holott a bejegyző határozaton a pince és a garázs is ott szerepel mint magántulajdon (nem társasházi tulajdon).

Ld. az előbbi választ. Persze, hogy egy határozat van a bejegyzésről, ha egy nyomtatványon érkezett a kérelem.

Tanács: ha kezedben van a Társasház Alapító Okirata, abból ki tudod keresni a téged érdeklő ingatlanok helyrajzi számát és le tudod kérni a tulajdoni lapjukat.

Utána gyere vissza, és tedd fel az igazi kérdésedet.

nanemaaa # 2021.05.10. 12:14

Ez egy elég ritkán alkalmazott megoldás a társasházak esetében, hogy a lakással "örökre" összekötik a hozzá tartozó garázst és tárolót, mert így nem önállóan elidegeníthető egységekké válnak. Megjegyzem, hogy a magam részéről ezt a megoldást én a magam részéről pártolnám, mert élhetőbb környezetet és a lakás tulajdonosok számára egyfajta biztonságot is nyújtó megoldásnak gondolom.
Láttam már ilyen tulajdoni lapot egyébként, és ott valóban fel volt tüntetve, hogy lakás és a hozzá tartozó garázs és tároló.
De az is tény, hogy ha ez az összekapcsolás magában az alapító okiratban szerepel, akkor ennek elegendőnek kell lennie, tekintve, hogy az Inytv vhr. 54. § (1) bekezdés szerint elegendő a lakást feltüntetni, a hozzá tartozó kiegészítő helyiségeket nem írja a jogszabály.

kkzsolt # 2021.05.10. 11:58

oligaliga-nak.
Nos amit én láttam, van egy társasház főlap.
Ehhez tartozik annyi allap ahány tulajdon (tulajdonos) van. Ezt alászámozzák tulajdonosonként /1 ... /n jelöléssel. Hinném hogy ez a " társasház különlap I. részén ".

Ekkor azt is hinném, hogy az allapon fel kel tüntetni a tulajdonhoz (tulajdonoshoz) mindazokat az ingatlanokat mely az ő tulajdona de nem társasházi tulajdon. Ilyen a lakás (egyben), a pince vagy tároló és a garázs.
Ennek ellenére az allapokon csak a lakás van feltüntetve, holott a bejegyző határozaton a pince és a garázs is ott szerepel mint magántulajdon (nem társasházi tulajdon).

KBS-nek. Lásd fent.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.09. 18:20

Félreérted. Azt hiányolja, hogy miért nincs odaírva, hogy "két szoba, konyha, fürdőszoba".

oligaliga # 2021.05.09. 16:39

kkzsolt

Az Inytv. Vhr. szerint kötelező elemek:

54. § (1) A társasház különlap I. részén fel kell tüntetni a lakás, a nem lakás céljára szolgáló helyiség helyrajzi számát, megnevezését, címét (emelet, ajtószám) és alapterületét, továbbá utalni kell a társasház törzslapon nyilvántartott ingatlanból hozzá tartozó eszmei hányadra.

Ebből adódóan irreleváns, hogy a lakáshoz mi tartozik a közösből, elég az alapító okiratra hivatkozni.

Ha a tulajdoni lap az albetét jellegét nem tartalmazza, na az már lehet jogszabálysértő.

kkzsolt # 2021.05.09. 11:26

"Ha nem ez lenne a törvényben, akkor nem ez lenne az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetve."
Khm. Most éppen egy ügyben kavarok ahol tucat esetben az ingatlannyilvántartás nyilván valóan nem fele meg a hatályos törvényeknek. Tehát a bizonyítékok alapján erre nem vennék mérget. Sőt a inytv-t nézve sem stimmel a dolog.

Grave7 # 2021.05.07. 15:43

Ha nem ez lenne a törvényben, akkor nem ez lenne az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetve.

Azt az alapító okiratot, ami alapján az ingatlanügyi hatóság a társasházat nyilvántartásba vette.

kkzsolt # 2021.05.07. 15:12

A minap kezembe akadt egy társasházi tulajdoni lap ami nem sorolja fel a tulajdonokat (lakás, pince, garázs), hanem hivatkozik a társasház alapító okiratára és kész.

Vajon ez törvényes? Ha igen, akkor melyik alapító okiratot kell hivatkozottnak tekintetni?