Albérleti kérdés


matthiasi # 2021.08.17. 19:55

Ezért kell a 2 havi kaució.

Vagy inkább 3 havi. Habár a bérlők ezt nehezen nyögik ki.

Szomorú örökös # 2021.08.17. 17:57

szendiszundi

Kérdésem miért a tulajt szívasák ilyen miatt

A tulaj elérhető, a lelépett bérlő meg nem.
Neked egy lehetőséged van, kifizeted a tartozásukat és átíratod azonnal az órákat a nevedre, majd fizetési meghagyást adsz ki a lelépett bérlőid ellen. Kauciót nem fizettek? Esetleg az már nem fedezi a tartozást? A kaució nem egy ingyen juttatás számodra, hanem az pont az ilyen helyzetekre való. Ez a tanulópénz, máskor válogasd meg a bérlőidet! Sajna ennél jobb tanács nem létezik.

gerbera317 # 2021.08.17. 17:48

Ha te közműszolgáltató lennél, bizonyára olyan jófej lennél, hogy magad erednél a nyom nélkül megszökött bérlő után, és nem a helyben is megtalálható lakástulajdonost - aki az egészet okozta neked a felelőtlenül megkötött bérleti szerződésével - vennéd elő. Úgy-e?

szendiszundi # 2021.08.17. 17:33

Helló
albérlőim le léptek de a mvm-es gázórát ,émász villany órát ,vízorát nem tudom igy vissza íratni ha tartozás van ?mert ama voltam intézni a mvm-nél hogy vissza kerűljőn a nevemre de tartozást mutat igy csak akkor írják vissza ha rendezve lesz a tőbbi kőzmű még folyamatba van Kérdésem miért a tulajt szívasák ilyen miatt

Majordomus # 2021.08.06. 19:43

Ezért kell a 2 havi kaució.

Mire lelakja,addigra ki is tudod rakni a lakásbol.

matthiasi # 2021.08.06. 19:40

Grave7 !

Tehát a lényeg, hogy sokkal hosszabb mint ahogy a kedves bérlőm gondolta.
ha a hónap 16-utolsó napja között történik a felmondás közlése, akkor az azt követő 2. hónap végére felmondott a szerződés.

Ok. felmondott jún.17 .-én akkor az azt követő második hónap az aug. vége lesz. tehát még én kérhetnék tőle bérleti díjat ?
A forduló júl 10. - én lett volna, addig rendezve a bérleti díj. Akkor a bő másfél hónap megilletett volna ?
De legyünk nagy vonalúak, Marcsi gyakorlatilag 10.- ére kiüritette a lakást. A megmaradó időt felezzük, a 7 hét helyett csak 3,5 hete vonok le a kaucióból.
Leírhatom ezt ?
A Marcsi várja a neki nem járó pénzt. Mint írtam epésen megjegyezte ,hogy az ismerősei elvégzik/elvégezték volna neki szívességből a faljavítást. Ok. de nekem fizetni kell érte... Egy normál munkanapot igényel. Aztán a többi.
Szóval nullszaldó lesz !!

Ja a csajoknak sokszor sok mindent elvégeznek ingyen, ami másnak pénzbe kerül.

Pumukli # 2021.08.06. 16:37

Gerbera!
"Ha nemfizetés miatt felmondod a bérleti jogviszonyt, úgysem az fogja eldönteni a kilakoltatás gyorsaságát, hogy a szerződést közjegyző szerkesztette vagy ügyvéd, vagy ti magatok kockás papíron;" sajnos nem, ugyanis a közjegyzői (ahogy ma a közjegyző tájékoztatott) az végrehajtható az ügyvédi szerződéssel meg mehetek bíróságra és várhatók hónapokat, éveket...
Egy havi 240 ezer ft-os albérletnél óvatosnak kell lenni, ezért is fordultam a fórumozókhoz. Most mondhatod azt, hogy nem itt fogom megtudni a tutit, azonban sok jó észrevételt tudnak írni szakemberek és nem szakemberek, amire esetleg még érdemes lehet odafigyelnem a szerződéskötéskor.
Matthiasi!
Ez is most egy fontos információ volt számomra, mondhatni : Jó tudni ezt is.
Köszönöm

Grave7 # 2021.08.06. 15:22

@matthiasi:
Jó, hogy olvasod a Ptk-t, de kicsit félreértetted ezt a „felmondás minden hó 1 től 15 -ig lehetséges [...] M. 17 én mondott fel, mondhattam volna M. majd elsején” dolgot.
Szeretném ezt pontosítani a jövőre tekintettel, neked és bárki másnak is aki olvassa.

Ptk .szabályai lakásbérleti szerződésre
6:347. § [Rendes felmondás]
(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel.
(2) Ha a felmondás nem az (1) bekezdésben meghatározott határidő betartásával történik, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő második hónap végére felmondottnak kell tekinteni.

Tehát nincs olyan korlátozás, hogy csak a hónap 1-15. napján lehet felmondani.
A jogszabályt köznyelvre lefordítva:
. ha a hónap 1-15. napja között történik a felmondás közlése, akkor a következő hónap végére felmondott a szerződés,
. ha a hónap 16-utolsó napja között történik a felmondás közlése, akkor az azt követő 2. hónap végére felmondott a szerződés.
(Szóval nem kell megvárni a következő hónap elejét a felmondással.)

Kogeza # 2021.08.06. 14:19

"A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a kettő között, mármint a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés illetve a bérlő által közjegyzőnél tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat között."

Ha rendben meg van fogalmazva a tartalma, akkor lényegében semmi különbség, mindkettő azonnal végrehajtható. Utóbbinál előny, hogy nem kell neked megjelenned a közjegyzőnél, csak a bérlőnek.

Azonban egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat esetén is kell lennie bérleti szerződésnek, ez gondolom, világos volt eddig is.

A közjegyzői okiratba foglalást gondolom nem a bérleti díj minél könnyebb behajtása miatt szeretnétek, hanem hogy ha önként nem távozik a bérlő, akkor ne kelljen a kiköltöztetése iránt pert indítani. A "kiköltözési záradék" legyen benne a közjegyzői okiratban, ez a lényeg.

matthiasi # 2021.08.06. 13:20

És akkor hozzád gerb.... ha megengeded !

hanem az, hogy tudod-e bizonyítani, hogy a szabályszerű felmondást a bérlővel szabályszerűen közölted-e.

Nálam pont fordítva van a helyzet. Volt egy bérlőm. Egy házban lakunk. Jó hosszúra nyúlt a bérleti idő. 12 év. Alapvetően megvoltunk elégedve egymással. Ok ennek oka a viszonylag alacsony bérleti díj volt.

Aztán jún 17 -én megkeresett a bérlő és titokzatosan közli, hogy elmenne. Ok. mondom Marcsika semmi akadálya,
nem rab Ön.
Majd egy óra múlva közlöm, hogy azért a 30 napos határidőt csak betartja.... M. ugyan is 3 hét múlva ment volna.
Kérhettem volna, hogy közölje írásban, nem kértem, nem közölte.
Na mindegy elment. Elvitte a rengeteg cuccait ( 3 forduló nagy furgonnal ). Majd egy hét múlva visszagyütt a macskájért. És félénken érdeklődött az elszámolásról.
Mondtam türelem.
Már akkor kőrvonalzódott, hogy a szaldó nulla lesz. Volt 4-5 még be nem fizetett számla, némi falrongálás / 65 luk a falban /, egy szabálytalan gáz készülék le és felszerelés majd a végén a csonk szabálytalanul... baleset veszélyesen hagyva. Ugyan így kettő elektromos dugalj félig leszerelve majd úgy hagyva.. Szintén baleset veszély .
Az hölgy egy buzgó ezermester volt. Nos a hibák kijavítva és készülne az elszámolás . Csak nem kell piti összegeket számlával igazolni ?
Ja 4 db. bútor is eltűnt. A Marcsika értéktelennek minősítette. Mondtam Marcsikának, az értéke azoknak az volt, hogy ott voltak .
A sok mese után . amit csak azóta tudtam meg : a szabályos határozatlan idejű felmondás minden hó 1 től 15 -ig lehetséges és a következő hónap 30 ig szól.
M. 17 én mondott fel, mondhattam volna M. majd elsején, írásban és a következő hónap 3 0 -áig. Tehát júl 1 -én aug végére. A ptk megfelelő paragrafusában van így.
Nem tudtuk.
Így a negyed hónap helyett a M. másfél hónapot fizetett volna még. A sok leírt hiányosság eleve fedezetlenül maradt.
M. nem kapja meg vélt összeget a kaucióból és nekem sem lesz fedezetem a káromra.
Mikor jött a macsekért, megjegyezte hogy az ismerősei megcsinálták volna a faljavításokat. / A két szép szeméért / de hát nem tették.
A kérdés : a jogszabály nem ismerete, majd későbbi megismerése esetén alkalmazható -e. Elvi mert az összeg olyan, hogy nem éri meg érvényesíteni

matthiasi # 2021.08.06. 12:38

Pumukli !
Köszönöm.
Mi más pályán játszunk. Úgy 80 és 130 eft közötti mezőben.

Az esetetek azért nem jellemző az országban.... vélem én.
Sok sikert.

gerbera317 # 2021.08.06. 11:52

55000 ft lesz a határozatlan idejű közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés
Jegyezzük meg, hogy a határozott idejű bérleti jogviszony szerződésbe foglalása is ugyanennyibe kerülne. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy mi a búbánatot akarsz elérni ezzel a közjegyzősdivel? Ha nemfizetés miatt felmondod a bérleti jogviszonyt, úgysem az fogja eldönteni a kilakoltatás gyorsaságát, hogy a szerződést közjegyző szerkesztette vagy ügyvéd, vagy ti magatok kockás papíron; hanem az, hogy tudod-e bizonyítani, hogy a szabályszerű felmondást a bérlővel szabályszerűen közölted-e. Erről szólnak a 3-4-5 évig tartó rémtörténetek az ilyen perek, majd pedig a végrehajtás elhúzódásáról. Úgy, hogy közben havonta 240 ezeret nem fizet meg a bérlő (az sok ám!), emellett teljesen lelakja a házat, és a közüzemi szolgáltatók is a végén a tulajdonos ellen fordulnak.

Pumukli # 2021.08.06. 11:11

Kedves Matthiasi!
Nagy értékű családi ház. Bérleti díj havi 240 ezer ft. Mi az ország nyugati részénél lakunk, ők a főváros mellöl költöznek.
A kiadást rábíztam egy helyi ingatlanközvetítő fiatalemberre. Egy héten belül talált rá bérlőt.
Az ingatlanos jutaléka 1 havi díj. A bérlő legalább 3 évre venné ki (ausztriai munka miatt). Miután megértettem velük, hogy a közjegyzőhöz ragaszkodunk, beleegyeztem abba, hogy Bp-en keressenek egyet, mert nekik a 3 gyerekkel az jóval közelebb is van, mi meg amúgy is költöztetjük a fiúnkat, tehát megyünk Pestre. Kellemeset a hasznossal...
Eladni ezt a családi házat nem szeretnénk, ennek több oka is van...
A közjegyzővel már beszéltem, 55000 ft lesz a határozatlan idejű közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés. Ehhez már küldött emailben mintát, amit a bérlő is megkapott. A finomítások után amikor mindketten elfogadjuk, jelezzük a közjegyző felé és azt majd megyünk közösen aláírni.
Szóval ez az 55000 ft még olcsóbb, mint itt nálunk a közjegyzői díj, mert felhívtam egy helyit, ő 85000 ft-ot mondott.
Most jelenleg így áll a dolog....

matthiasi # 2021.08.06. 10:06

Kedves P... Pumukli !
Ez egy újabb , na nem hiba, csak nem életszerű valami.

Egy ingatlanközvetítő által történik a kiadása.

Az ingatlan közvetítő sok mindent csinálhat, pl. hirdet, szűri az érdeklődőket, bemutat, azaz talpal, de kiadni nem tudja. A kiadás egy speciális személyhez kötött valami. Nagyjából olyan mint az alkalmazás munkára. Gézát felvesszük, Miskát nem. Az ok szerteágazó. Hogy miért nem , Nem kell indokolni. Max. helyhiány, betelt a keret
Mo. -i gyakorlat a közvetítő 1 havi bérleti díjat kér. Aztán jön a közjegyzői díj az is nagyjából egy hónap. Nektek mi marad ?
Rá kell szánni az időt különben nem gazdaságos a bérleti tevékenység. Ha nincs idő, másképpen kell hasznosítani azt az ingatlant... pl. eladni. Ott valamivel indokoltabb a közvetítői tevékenység igénybevétele.... habár ügyes ember ezt is megoldhatja. Jó szomszéd, közeli ismerős, ráérő nagymama. stb.
Más félreértés, nem stimmelés is lehet.
Most odáig jutottunk, hogy talált egy közjegyzőt”. Korábban pedig azt írtad . hogy ti ragaszkodtok inkább ehhez az eljáráshoz... akkor talán nektek kellene keresni.

Amúgy bizonyos értékhatár felett hasznos és szükséges az ügyvédi/közjegyzői közreműködés. Hogy mennyi ,had ne én mondjam meg.

Pumukli # 2021.08.06. 08:11

Tisztelt Gerbera317!
Önnek mindig ilyen nyers a stílusa? Nem lehetne egy kicsit kultúráltabban?
Segítséget kértem nem kioktatást.

Tisztelt Matthiasi!
Egy ingatlanközvetítő által történik a kiadása. Előtte írtunk egy átvételi elismervényt az ingatlan bérleti díjának foglalójaként.
Közben folynak az egyeztetések, hó végén költöznének. Most odáig jutottunk, hogy talált egy közjegyzőt aki engem fel is hívott, beszéltünk. Küld emailben mindkét félnek egy albérleti szerződés mintát, amit mi finomítunk, és utána ha véglegesítettük, akkor mehetünk hozzá.
Én egy egyszerű ember vagyok, akinek a jogi nyelv felér egy idegennyelvvel. Ő gyorsan megpróbálta elmagyarázni a kérdésemre a választ, nagyjából értem, de tényleg csak nagyjából...
Mindenesetre mi a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződést kértük, erre gyúrunk most.
Köszönöm a segítségét

gerbera317 # 2021.08.06. 07:12

bérlő által közjegyzőnél tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat
Ühüm. És az megvan, hogy mire vállal kötelezettséget a bérlő, vagy csak szimplán megtetszett nektek ez a czifra kifejezés, egyébként pedig fin§otok sincs, hogy mi ez, mire való, és mit kell(ene) tartalmaznia?

matthiasi # 2021.08.06. 06:31

A leírt procedúra - móka lehet egykét napos, de akár párhetes is.

Sok mindentől függ. A bérlemény helyétől, állapotától a kért bérleti díjtól és még számos tényezőtől.

Most vagyok egy ilyen folyamat végén. Volt akinek a kiadandó ingatlan nagyon tetszett, volt akinek nagyon nem. Volt aki az álmait kereste, volt akit a kényszer hajtott.
Úgy általában az első lépésnél megálltunk.
Bő kettő hetes un. rendbehozási folyamatba / némi festés, némi reparáció, had ne soroljam / csöppentek az érdeklődők. Volt aki nem volt képes előre látni, volt aki pénztelen volt, volt akinek nagy volt a kabát, volt akinek kicsi. Ezeket kellett meggyőzni hogy várjanak... volt aki megértette, volt aki nem, Rótták a várost ebben az afrikai melegben.
A kabát - 48 nm, a kor a magyar lakhatási átlagnak megfelel, közepes helyen van , 90 körüli bérleti díj.
Alkudni elvileg lehet, de vagy bátortalanok voltak vagy nem tartották érdemesnek.
Ennyi !

matthiasi # 2021.08.06. 06:09

Hát ez a folyamat sok sebből vérzik. /nem az ügyvéd - közjegyzői oldalról /

Pl. foglalót mindig csak szerződés legalább szerződés tervezet elkészülte után fogadunk el.

Úgy általában azért a bérbeadó kívánsága teljesül.... tehát a közjegyző / ügyvédi közre működést azért csak meg lehet valósítani. Majd.

messziről költöznek, és szombati napra tudtak fuvart szerezni. Miután beköltöznek, rá két napra mennénk a közjegyzőhöz szerződést írni. Ez így rendben lehet?

Nem lehet.
Fuvar akad később is. Ráadásul nyár van sátorban is el lehet lenni.
A helyes sorrend. A bérlő jeleőlt megtekinti a kiveendő házat lakást, Akár többször is. Kérdez ezt azt a bérbeadótól.
A bérbeadó közben káderezi a jelöltet. Beszélgetnek.

Aztán a bérlő jelölt nyilatkozik, hogy neki tetszik- megfelel. nem jön ezermesteri ötletekkel (azokat a saját ingatlanban kell kiélni ) Némi építő jellegű fejlesztésről azért lehet beszélgetni. Tehát ha kölcsönösen megfelel a két üzletfél egy másnak. Bérlő - bérbeadó és a szerződés tárgya, akkor azt leírjuk -
  • ez lesz az un. szerződés tervezet, ez sokszor 3 - 4 oldal is lehet /azért nem biztosítói szerződés a maga 46 oldalával /. tehát van egy szerződés tervezet. Ebben sok minden mellett szerepel a pénz és a kulcsok átadása is, ami csak egy idejű lehet... az az ésszerű. Nos ebben fázisban lehet menni az ügyvédhez- közjegyzőhöz, ami nyilván előre való bejelentés lapján történik.

Addig ? Addig a leendő bérlő lakik más kereskedelmi szálláshelyen. Vagy a régi helyén.
Pumukli -nak !

Pumukli # 2021.08.05. 16:39

Tisztelt Fórumozók!
Ki szeretném adni a családi házunkat. Már meg is van a bérlő, foglalót fizetett rá. Szerződés még nem íródott.
Ők nem szeretnének ügyvéd általi bérleti szerződést írni, hanem azt szeretnék, ha magunk csinálnánk egyet és két tanúval hitelesítenénk.
Mi viszont ragaszkodunk a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés vagy a bérlő által közjegyzőnél tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozathoz.
A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a kettő között, mármint a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés illetve a bérlő által közjegyzőnél tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat között.
Valamint még egy fontos kérdés: messziről költöznek, és szombati napra tudtak fuvart szerezni. Miután beköltöznek, rá két napra mennénk a közjegyzőhöz szerződést írni. Ez így rendben lehet?
Elnézést a kérdésekért, nem sűrűn voltam ilyen helyzetben.