Telekhatáron lévő épületek


gylab # 2021.11.08. 14:01

A jegyző nem vizsgál semmi mást, csak azt, ki volt birtokon belül, és azt védi meg. Ha nem kap, akkor a jegyző bőven törvénytelenül jár el.

groszfater@gmail.com # 2021.11.08. 13:18

gylab! Igen, kérhet, és kap-is?!

gylab # 2021.11.08. 13:12

Azért ha a szomszéd volt eddig birtokon belül, akkor kérhet (kérni fog) birtokvédelmet a jegyzőtől.

groszfater@gmail.com # 2021.11.08. 13:09

almo! Építsd a kerítést nyugodtan a földmérő által kijelölt helyre! Majd akinek nem tetszik az pereskedik, neked
nincs miért bírósághoz fordulnod!

nanemaaa # 2021.11.08. 10:51

megépíthetem a kerítést a geodéta alapján mért vonalra!? Vagy esetleg bírósági útra kell vinnem a dolgot? A szomszéd nem engedélyezi a kerítést még így sem, hogy hivatalos papír van róla.

Telekhatár vita eldöntése a bíróság hatáskörébe tartozik. Mivel a szomszéd nem ismeri el a követelésedet, így nincs más lehetőséged.

almo # 2021.11.08. 10:24

Üdv! Következő a problémám. Heves Megyében vásároltam egy kis házat. A ház fala mezsgyén van. Vagy mégsem!? Az államtól vásároltam az ingatlant és a térképmásolaton rajta van, hogy kb. 70-100 cm plusz ami nekem jár a szomszéd telkéből. Látszik a vonal és a falam közti távolság. Hívtam geodétát és megmérte a dolgokat és tényleg jár nekem 87 cm a falamtól számítva a szomszéd telkéből. A kérdésem, hogy építhetek kerítést arra a vonalra amit a geodéta kimért? A mérés hivatalosan történt a szabályoknak megfelelően amit a geodéta cég a Föld Hivatalnak is megküldött. A Föld hivatal pecséttel vissza küldte a tényleges telekhatárokat, térképet tartalmazó dokumentumokat a Geodéta cégnek. A földmérő cég ezután kiküldte nekem postán az iratokat. Az iratokból egyértelműen kivehető, látható, hogy nekem jár ez 87 cm.
A kérdésem, hogy automatikusan megépíthetem a kerítést a geodéta alapján mért vonalra!? Vagy esetleg bírósági útra kell vinnem a dolgot? A szomszéd nem engedélyezi a kerítést még így sem, hogy hivatalos papír van róla.
Kérem válaszoljon. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.22. 05:40

Kérhetsz - nem kapod meg. A benapozás csökkentése - ha az építkezés egyébként nem szabálytalan - nem birtokháborítás. Esetleg kártalanítás járhat érte.

Rizimi # 2021.09.22. 05:36

Birtok védelmet kellene, hogy kérjek?

Rizimi # 2021.09.21. 10:50

Üdvözlök mindenkit!
3 épület van egy sorba építve a telkünk és a szomszéd telek határán, az utcára merőlegesen. Régi vályog és kő házak. Ebből az utca felőli a szomszédé, aki nem rég vette meg az ingatlant. Tetőtérbeépítésbe kezdett a szomszéd házon. Megváltoztatja a tető formáját és magasságát 1 méterrel, és most tűzfal kerül a felénk lévő oldalra, ami eléggé beárnyékolja az ablakokat a házunkon. Eddig szinte egész délelőtt besütött a nap, most még 12-kor sem, pedig a tető még nincs is rajta, csak a tűzfal áll. Az udvari oldalra, francia ablakot (ajtót) akar , ahonnan belátni a teraszunkra és az udvarunk nagy részére. Ez már a tetőtérben, a melléképületünk gerincmagasságától feljebb látszódik. A ráadás, hogy, a földhivatal szerinti papírokon ez a ház, 75 cm-rel beljebb van a szomszéd telkén, ami nem fedi a valóságot. A szomszéd pedig igényt tart erre a területre.
Mit lehet tenni ebben az esetben?