közművem a szomszéd telkén


drbjozsef # 2021.10.20. 13:33

JAnita,

Ha 1958 óta így van, akkor elbirtoklási pert kell indítanod. A jogelődöd / jogelődeid (aka. előző tulajdonosok) idejében a szükséges 15 év eléggé úgy tűnik, hogy eltelt.

Zöldövezeti11 # 2021.10.20. 12:53

JAnita

"Vettünk egy családi házat. Nem néztük, hogy a ........ Viszont 7 év múlva, amikor terveztettünk a tervező felhívta a figyelmünket, hogy"
Jó hogy nem 15 év múlva !

JAnita # 2021.10.20. 06:55

Jó napot!

Vettünk egy családi házat. Nem néztük, hogy a kerítések a térképen kijelölt helyen mennek-e. Viszont 7 év múlva, amikor terveztettünk a tervező felhívta a figyelmünket, hogy a telekhatár a ház falánál indul, ehez képest a kerítés kb. 3m-re van. Ez a helyzet már szerintem a ház építésekor is így volt (vmikor 1958körül) mivel a vízakna is itt van és az évek során ide került a gázóra és a csatorna bekötés is.
Megkérdeztük a szomszédot (pontosabban a lányát), hogy esetleg megvehetjük-e ezt a részt. A válasz nem volt, mivel a néni, aki a tulajdonos már nagyon öreg és ha eladásra kerül a ház, akkor kelleni fog az a rész is, mivel szűk az udvar bejáró (sose volt kocsijuk) és biztos így könnyebb lesz eladni. Én megértem, hogy el kell raknom máshova a közműveket. Viszont perelhetek vkit a költségekkel? Elöző tulajt, hogy nem szólt vagy ingatlan közvetítőt, hogy nem szólt vagy a szomszédot, hogy ha tudta, miért engedte, hogy a küzműveket az ő telkére telepítsék?
Válaszát előre is köszönjük!