Fennmaradási és tovabbépítési engedély


Gabizun # 2022.01.14. 07:02

Udvozletem, nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy vettem egy 20 eve szerkezetkesz allapotban levo hazat, aminek az epitesi engedelye mar lejart. Annyi bokkeno van még hogy 3 sor teglaval magasabbra epitettek es igy nem tetoteres lett hanem 1.szint keszult el. Azonban igy az epitmenymagassag nagyobb mint a ami a telepulesen megengedett, de a terasz télikertesitesevel ez megoldhato es egy kis fold feltoltessel.
Mostanra olyan allapotba hoztam, hogy az also szint kesz, hoszigeteles annyi kerult ra, hogy BB szintnek megfeleljen.

Az lenne a kerdesem, hogy a lako ingatlanna nyilvanitashoz es fennmaradasi engedely megszerzesehez jol tudom hogy egy tovabbepitesi -aktualis jogszabalyoknak megfelelo- tervet kell csinaltatnom es ezt onkormanyzthoz is be kell kuldenem telepuleskepi velemenyert? Ha szabalyos lesz igy az epulet akkor is elofordulhat hogy elutasitjak?

Elore is koszonom a valaszokat!

nanemaaa # 2022.01.14. 08:04

A fennmaradási engedélyezési eljárás lefolytatásának hatósága az építésügyi hatóság, melynek megtestesítője a kormányhivatal.
Településképi véleményezési eljárást akkor kell előzetesen lefolytatni, ha azt helyi önkormányzati rendelet előírja. A vélemény egy a bizonyítékok sorában, melyet az engedélyező hatóság fog mérlegelni.
Azzal szerintem nagy butaságot csináltál, hogy egy szabálytalanul megépített, de a 10 éves jogvesztő határidőn túljutott épületet újabb szabálytalan építéssel tovább építetted. Így megnyílt a hatóság számára az építésügyi bírság kiszabásának lehetősége, de még a bontatás lehetősége is.
Egy utólagos feltöltés készítésével nem biztos, hogy meg tudtad oldani a homlokzatmagassági problémát, mert könnyen lehet, hogy a szabálytalan feltöltést is elbontatják majd veled. Ugyanis feltölteni alap esetben tilos, kivéve, ha azt helyi építési szabályzat írja elő.