Beépíthetőség - osztatlan közös tulajdon


nanemaaa # 2022.01.17. 10:28

Zöldövezeti11
Te legalább érted, amiket írtál? Szerintem ne menj bele olyan számítgatásokba, amikhez nem értesz, még véletlenül félrevezetsz másokat.

nanemaaa # 2022.01.17. 10:26

l.kriszti
A kérdésem az, hogy nekem, mint a másik 1/4 rész tulajdonosának hogyan kell kalkulálnom a beépíthetőséget?
Az egész telekre vetítve.
Az számít, ami kerület térinformatikai rendszerében hivatalos infóként szerepel?
Nem. Az számít, ami a telken található, és a telek beépítettségébe beleszámító építmény, vagy építményrész.
Van relevanciája a tulajdoni hányad arányú beépítésnek?
Nincs.
Tehát, ha a két másik tulaj "túlépítése" miatt én kerülhetek hátrányos helyzetbe, ha építeni szeretnék?
Igen.

Zöldövezeti11 # 2022.01.16. 12:47

Az a 4.5 m pontosan jó.

1 lépcsőfok emelés az 16 cm, a földszinti belmagasság 2,2 m, a födém 15 cm, az emeleti belmagasság az szintén 2,2 m, a felső födém az 15 cm. A 36 cm túllépést pedig lealkudja.
Vagy hagyja a fenébe a telkét ! De ha nem talajvizes a terület akkor akár süllyesztheti is a földszintet.

Mint a Balatonnál a neves - vagy inkább mohó befektetési cégek a nádasban /melette 50 cm -rel sűllyesszetették a társasnyaralók földszintjét. Eladták aztán mások jól megszívták.

Szomorú örökös # 2022.01.16. 10:26

Zöldövezeti11

És mire lenne jó, ha használati megosztást készítenének a jelen állapotról? Attól még nem fog változni semmi.
Az pedig, hogy felfelé lehet építeni, a gerincmagasság-szabály korlátozza. Itt nálunk special 4,5 méter.

Zöldövezeti11 # 2022.01.16. 09:56

l.kriszti

Használati megállapodás nincs sajnos”.

Akkor készíteni kell !

Milyen lehetőségeim vannak?
Eléggé korlátozottak. De pl. felfelé lehet építeni

drbjozsef # 2022.01.16. 05:22

A használati megosztási szerződés (vagy kerítés, vagy bármi) teljességgel irreleváns az építéshatósági eljárásoknál. Az csak a tulajdonosok egymás közötti "belső" viszonyait rendezi. A teljes telekre vonatkoznak az előírások, és arra is nézik.

Szomorú örökös # 2022.01.16. 05:00

l.kriszti

A kérdésem az, hogy nekem, mint a másik 1/4 rész tulajdonosának hogyan kell kalkulálnom a beépíthetőséget? Az számít, ami kerület térinformatikai rendszerében hivatalos infóként szerepel?

Jó esetben amíg valaki nem jelzi a hatóság felé, hogy jóval nagyobb a beépített terület, mint amekkora lehetne az adott telken, addig bizony a hivatalos infó alapján számolják, az pedig már neked mindössze - ahogy én számoltam - 9 négyzetméternyi bővítést enged meg, nem többet.

Van relevanciája a tulajdoni hányad arányú beépítésnek?.....Használati megállapodás nincs sajnos.

Osztatlan közös tulajdonnál használati megosztás hiányában eléggé nehéz megállapítani, hogy melyik terület kihez is tartozik valójában, így az egész telket egyben kezelik, és nyilván a beépíthetőséget is így számolják az én laikus véleményem szerint. Ha a három telekrész határozott kerítéssel el van választva - ún. eszmei megosztás, nálam is így van - akkor viszont akár már az is számíthat használati megosztásnak, max. papírra nincs leírva. A telek jelenleg - ahogy számoltam - épp 9 négyzetméterrel kisebb mértékben van „papíron” beépítve, a valóságban pedig máris túlépítés van. Az a baj, hogy ha a többi épület 10 éven túl épült, akkor nem fogják elbontatni velük. A legnagyobb gáz, hogy az 1/2 rész tulajdonosa már eleve átlépte azzal a bizonyos 190 négyzetméterrel a tulajdonrésze beépíthetőségét - ami ugyebár csak 140 négyzetméter lehetne - és így a ti lehetőségeiteket korlátozza. De mint írtam, mivel használati megosztás hiányában nagy valószínűséggel általában egyben kezelik a telket, eléggé nehéz lenne alapból megszabni, hogy ki mennyit építhet a telekre a tulajdona alapján.

l.kriszti # 2022.01.15. 20:40

Kedves fórumozók!
1860 nm telek osztatlan tulajdonban van 3 tulajdonos között. Egy tulaj 1/2, másik két tulaj 1/4-1/4 arányban tulajdonos.
Az ingatlan beépíthetősége a jelenlegi szabályozás szerint 15%. A meglévő épületeket több, mint 20 éve építették, nem a tulajdoni hányad arányában. A 1/2 tulaja a kerület térinformatikai rendszere szerint kb. 190 nm-t épített be.
Az egyik 1/4 tulajának épülete, a kerület térinformatikai rendszere szerint 28 nm-nek van jelölve, de tisztán látszik, hogy valójában jóval nagyobb, kb. 72 nm lehet.
A kérdésem az, hogy nekem, mint a másik 1/4 rész tulajdonosának hogyan kell kalkulálnom a beépíthetőséget? Az számít, ami kerület térinformatikai rendszerében hivatalos infóként szerepel?
Van relevanciája a tulajdoni hányad arányú beépítésnek? Tehát, ha a két másik tulaj "túlépítése" miatt én kerülhetek hátrányos helyzetbe, ha építeni szeretnék? Az én 1/4 területemen a rendszer szerint 1 db 20 és 1 db 11 nm-es (ez a valóságban kb. 40 nm) épület van, amiket elbontanék és 1 db 60 nm körülit szeretnék építeni. Használati megállapodás nincs sajnos.
Milyen lehetőségeim vannak?
Nagyon köszönöm