Zártkertben végezhető tevékenységek


osztap # 2022.01.25. 16:29

Esetleg érdemes környezetvédelmi vonalon (hulladék, veszélyes hulladék) elindulni.
A jogi út összefoglalója:
https://jegyzo.hu/…etosegeirol/
A jegyző meg a kormányhivatal környezetvédelmi hatósága tudnak eljárni.

Szaki # 2022.01.25. 12:56

Van amit nem sikerült még letisztáznom, a raktározás elvileg telepengedély köteles ipari tevékenység, de azt nem tudom, hogy raktározásnak minősül-e ha pl egy autóparkot tart a kertben (vagy egy rakás mobil wc-t), de saját célból. Helyi hivatali ember szerint csak akkor raktár ha ő kap pénzt a raktározásért, de itt nem ez a helyzet, ő kereskedik velük. Itt zártkertben elvileg semmilyen(se bejelentés se telepengedély köteles ipari tevékenységet nem lehet folytatni) de nemtudom, hogy egy ilyen lerakat beleesik-e barmelyik kategoriaba(az autoszereles maga pl biztos , hogy igen).
Amúgy a varoshazan azt mondták, már többen panaszkodtak rájuk, tavaly feljelentette őket egy másik szomszéd, és még a kukás srác is akivel veletlen szóba elegyedtem is magátol mondta, hogy tudunk ilyen telek mellett élni, és miért nem jelentjük fel.
Szóval nem bolha.
De a roncsokat meg a szemetet még jobban megnézem.

drbjozsef # 2022.01.25. 09:07

amik egy lakóterületen is előfordulnak, és ott kénytelen mindenki ezt elfogadni.

Hajajj, melyik kertvárosi részen nincs tizenöt sarkonként legalább egy olyan porta, ahova embermagasságig roncsok/lomok/szemét/akármi van felhalmozva az egész telken, legfeljebb egy keskeny ösvénnyel, hogy hátra lehessen jutni a házhoz (ami szintén egy rom általában)...
És lófxszt se lehet kezdeni velük, amíg nem terjed a pestis.

nanemaaa # 2022.01.25. 08:14

Abban nem vagyok biztos, hogy a roncsok és egyéb szemetek tárolása, üzemi jellegű munkavégzés nem telepengedély köteles-e? De abban igen, hogy ha engedély köteles, akkor azt nem fogja megkapni, és a jegyzőnek jogában áll intézkedni a szabálytalan telephely megszüntetésére.
Persze közel sem biztos, hogy a kérdező és a hatóság ingerküszöbe azonos. Az önmagát jogaiban sértettnek vélő szomszéd hajlamos fekete macskát párducnak, a bolhát pedig elefántnak látni. Az biztos, hogy a zártkert, mint mezőgazdasági terület ilyen jellegű felhasználása nem szabályos, és irritálhatja a szomszédokat is, de sajnos a zártkerti ingatlanok rendeltetésüktől eltérő, lakóterületkénti használata bizony magával hordozza azokat az egyéb nem kívánt dolgokat is, amik egy lakóterületen is előfordulnak, és ott kénytelen mindenki ezt elfogadni.

Szomorú örökös # 2022.01.24. 18:29

Szaki

a zártkerti övezetben ahol lakunk...

Senki nem tartott fejedhez fegyvert, hogy zártkerti területre költözz állandó jelleggel lakni.
Itt, ahol most lakom, sokan azért cirkuszolnak nyáron, hogy egy szabadidőparkban néha hangosabb rendezvények vannak, merthogy ők így nem bírnak aludni és reggel mennének dolgozni. Nos ők meg is kapják ezért a többiektől, hogy akkor nem ott kell lakni, hanem magán a közeli településen, ahol jóval kevésbé zavaró mindez. Persze ilyenkor egyből jön a válasz, hogy nekik erre volt pénzük. Viszont akkor meg nem kell cirkuszolni, ha a közeli szabadidőpark teljesen szabályosan évente egyszer-kétszer nyáron rendezvényeket szervez. A zártkerteket általában pihenésre, pihenő kertnek alakították ki, nem lakóövezetnek, így nincs pl. sok esetben semmilyen közszolgáltatás - pl. hulladékszállítás - és ezt a települések így is kezelik. Ha valakinek ilyen panasza van, az akár az önkormányzattól is hasonló választ fog kapni rá, mint amit én írtam.

Szomorú örökös # 2022.01.24. 18:24

Szaki

A kérdésem arra vonatkozna, hogy a zártkerti övezetben ahol lakunk, a szomszéd végezheti-e az alábbi tevékenységeket

A felsoroltakból egyedül a 4. pont az, ami ha meghaladja a hivatalosan megszabott zaj-értéket az adott területen, akkor azért lehet támadni. MInden más teljesen szabályos szerintem. Te nem szabhatod meg neki, hogy ha vesz egy telket, hogy azon mit csinál, vagy mit tárol. A használt autót - főleg ha már lejárt a műszakija - közterületen nem tárolhatja, mert megbüntetik érte. Csakis magánterületen, viszont ott azt csinál vele, amit akar, ha az nem jár a már korábban említett határértéket meghaladó zajos tevékenységgel.

Tehát az, hogy ő szerinted zártkertet vett és kertészkedjen rajta, nos ez egy eléggé eltévedt látásmód.

Szaki # 2022.01.24. 13:48

Üdvözletem
A kérdésem arra vonatkozna, hogy a zártkerti övezetben ahol lakunk, a szomszéd végezheti-e az alábbi tevékenységeket, illetve ha nem, milyen jogi tiltás alá esnek.

  1. Autótárolás, kb 15-16 autót tárolnak a telken, többnyire használható állapotuakat, de van köztük lerobbant is és időnként szerelik is őket.
  2. A telkén gyakorlatilag alig lehet lépni a felhalmozott lomtól, barkàcs-építő alapanyagtól, amik együttesen,és a rend hiányából kifolyólag is egy szeméttelep benyomását keltik az emberben.
  3. Az utcában bérel egy telket, ami szintén telepként funkcionál, ahol a lerobbant kocsiktól a mobil wc-ken át a tényleges szemétig minden van.
  4. Rendszeresen dolgozik nagy zajjal járó gépekkel, jellemzően eladásra készít különböző termékeket.