zártkert kerítés


drbjozsef # 2022.01.27. 08:35

Ja, értem. Nem pont "szándék" amire kérdeztem, vagy nem ilyen értelemben.
Akkor azt se tudod, akar-e pereskedni, gondolom.
Mindenesetre, ha per lesz, összességében nem indul olyan rossz helyzetből (A).
Én a helyében felhívnám (B) figyelmét az elbirtoklásra, amit ő is perrel tehet "legálissá" ha muszáj, úgyhogy sokkal jobb lenne, ha megegyeznének és bejegyeznék közös megegyezéssel a területcserét, ahelyett, hogy egy hosszú évekig tartó, hat-hétszámjegyű összeget felemésztő perköltséggel vitatkoznának a bíróságon, ahol a vége jó eséllyel ugyanez lenne. Ha ezt igazolhatóan, levélben is közli vele, azzal akár az esetleges perköltségek egy részét is megspórolhatja (hiszen ő pont ezt akarta per nélkül is).

istvantorok # 2022.01.27. 07:25

Idézlek:
"Van amúgy bármi ésszerű indoka (B)-nek, hogy nem engedi? Simán a rossz viszony vagy ilyesmi miatt akar betartani?"
Megismétlem az erre adott válaszom:
"Nincs infó (B) valós szándékáról"

drbjozsef # 2022.01.27. 06:34

Nincs infó a valós szándékáról?
Akkor nem írtál igazat, amikor azt írtad, hogy "(B) szomszéd kérné az első 5 méteren a kerítés kimért helyére történő áthelyezését" ?

istvantorok # 2022.01.27. 06:28

Nincs infó (B) valós szándékáról.A területe elhanyagolt ,gazos,egyik telekszomszédja már egyszer fel is jelentette emiatt.

drbjozsef # 2022.01.26. 10:36

javítás : a területrendezés lenne egy nagyságrenddel olcsóbb, mint a mérőóra áthelyezés. Előbbi legfeljebb néhány tízezer forint. Plusz esetleg a területek ára.

drbjozsef # 2022.01.26. 10:35

istvantorok,

Mire számíthat az (A) tulajdonos amennyiben (B) erősködik ,perre megy? Pénzbeli megváltás ,egyéb kompenzáció nem játszik (B) -nél!
Majd játszik, ha a bíróság úgy dönt.

Az elbirtoklás alapján azt a területet is simán megszerezheti (A), ha neki jó az, hogy akkor esetleg cserébe elveszti a másik részt, akkor (B) legfeljebb ezt érheti el.

De enélkül is lehetséges a rendezés, ha (A) ellenkérelmében felajánlaná azt a másik területet cserébe, hivatkozva arra, hogy a területek értékéhez képest a területrendezés (földmérővel, földhivatallal együtt is) egy nagyságrenddel drágább, mint neki lenne a kerítés és a mérőóra áthelyezése. Elképzelhetőnek tartanám, hogy a bíróság az ésszerű megoldást választaná akkor is, ha (B) ezt nem akarja. Egy kivétellel : ha (B) igazolná, hogy valamilyen okból mindenképpen vissza kell kapni azt a területet, mert mondjuk csak ott tud autóbeálló kaput nyitni szabályosan, vagy az építkezése határvonala miatt kell neki, és neki okozna nagyobb hátrányt, ha nem kapja vissza. Mondjuk ha 40 év alatt nem volt ilyen indoka, akkor nemigen tudom elképzelni, hogy pont most lenne...

Van amúgy bármi ésszerű indoka (B)-nek, hogy nem engedi? Simán a rossz viszony vagy ilyesmi miatt akar betartani?

istvantorok # 2022.01.26. 09:42

Az (A) szívesen meghagyná (B) nek a jelenlegi állapotot,amiben (B) több,mint 25M2 többlettel bír a szintén sok éve rosszul elhelyezett kerítés miatt a telek másik szakaszán,cserébe ezért az első 5 méteres szakaszért.Ez (B)-t nem érdekli.Köszönöm linket és a választ!

osztap # 2022.01.26. 07:55

istvantorok,

(A) jó eséllyel kérheti a bíróságtól tulajdonjogának bejegyzését az ötméteres szakaszra elbirtoklás címen, mert volt olyan 15 éves időszak, amikor sajátjaként birtokolta azt. (Mielőtt a földmérő felmérte.). Erre (B) nyilván kontrázni fog, hogy ő meg elbirtokolta a húszméteres szakaszt, és szintén jó esélyei vannak. Ptk. 5:44 §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha ez (A)-nak nem elég jó, akkor szerintem muszáj lesz mozgatni a kerítésfalat.

istvantorok # 2022.01.25. 09:29

Üdvözlök Mindenkit!
Az alábbiakban kérnék állás foglalást:Adott két szomszédos zártkert (mk1)Szemből nézve a bal oldali ingatlannak (nevezzük :A) a jobb oldali kerítésének az első 5 métere nem a helyén van ,hanem a jobb szomszéd (nevezzük:B)telkén egy méternyire!(a területen levő telkek nem szabályos alakúak zömében trapéz, háromszög ,össze-vissza alapterületű) Tehát a 92 fm hosszú közös oldali kerítés első 5 métere a (B)szomszéd kárára van,adott egy szakasz ahol a kimérés helyén van,és adott egy 20 méternyi rész a szomszéd(B) kapott többet.A (B) szomszéd kérné az első 5 méteren a kerítés kimért helyére történő áthelyezését.
Az első 5 méteres részen a kerítés első mezőjét (2,5 méter hosszan) A bal oldali (A ) tulajdonos zsalukő kerítésre építette 2018-ban ,mert bevezettette az ingatlanra a villanyt földkábelen és kellett egy villanyóra fogadó fal,mert a drót kerítésre nem engedélyezte az ELMÜ .Az első mező zsalukő fala pontosan a régi helyére készült ,abban a hiszemben ,hogy a régi(kb 40 éve épült drótfonat) jó helyen van.A zsalukő rész és a ELMÜ bekötés áthelyezése nagy költség (kb. 1 millió Ft(kőműves,konténer,regisztrált ELMÜ szerelő,stb)) Ha ez nem lenne, a drótfonat kerítést pár perc alatt a helyére lehetne tenni kb. költség nélkül.Mire számíthat az (A) tulajdonos amennyiben (B) erősködik ,perre megy? Pénzbeli megváltás ,egyéb kompenzáció nem játszik (B) -nél!