Építtető nem intézi a használatbavételit


Majordomus # 2023.01.17. 19:57

Hát ez az ami nem biztos.

nanemaaa # 2023.01.17. 08:17

Kérdés2: Az engedélynek és az ahhoz tartozó építészeti-műszaki tervdokumentációnak megfelel-e az elvégzett építési munka?

Majordomus # 2023.01.16. 20:08

Ettől függetlenül Lászó szeretne beköltözni a kifizetett lakásába.

Kérdés: kinek a nevére szól az építési engedély?

SolnesM # 2023.01.16. 17:43

Tanulság : nem kell építkezni!
Van rengeteg eladó ház, azokból kell válogatni !

SolnesM # 2023.01.16. 17:37

László88 ! Ha a kivitelező megkapta a pénzét,akkor nem fog már semmire sem reagálni !

kivitelező nem válaszol, se levélre, sem e-mailre, se telefonra,
Na ja ilyen a magyar építőipar.

nanemaaa # 2023.01.16. 08:23

Nem bizos hogy a 'Füstfaragó Épitőipari kft' jártas a hatósági eljárások intézésében.

Vagy túlságosan is jártas, és pontosan tudja, hogy mivel, és hogyan tértek el az engedélyezett tervektől, és nem akar belefutni egy fennmaradási engedélyezési eljárásba, esetleg milliós bírságba. Netán bontásba.
Egyebekben valóban az az alap kérdés, hogy kinek a nevére szól az építési engedély? Mert biza neki kell intéznie a használatbavételt és a feltüntetést is. Az építtető jogai és kötelezettségei nem azonosak a kivitelezőjével.

Majordomus # 2023.01.14. 20:37

De előbb nézd meg hogy mit vállalt a szerződésében.

Nem bizos hogy a 'Füstfaragó Épitőipari kft' jártas a hatósági eljárások intézésében.

drbjozsef # 2023.01.14. 17:34

László88,

De hát az építtető te vagy. Miért nem intézed te?
Ez az ember, aki nem intézi neked ez generálkivitelező is volt? Vállalta a szerződésben a használatbavételi/tudomásulvételi beszerzését? Biztos neki kell intéznie? Van határidő erre a szerződésetekben?

Ha biztos vagy benne, hogy neki kell, és lejárt a határidő is, akkor írj neki egy tértivevényes levelet, hogy 3 munkanapon belül igazolja neked, hogy elindította az ügyet. Ellenkező esetben pert indítasz ellene.

László88 # 2023.01.14. 13:09

Üdvözlöm. 2016 év végén, felkerestünk egy tervezőt kivitelezőt, el is készítette a terv rajzot, és elkezdődött az építkezés, 3 éve befejeződött, de mindig csak ígérget, már legutóbb a földmérőt vártuk de még nem ért ide, mi felkerestünk egy másik földmérőt, és leírta mi szükséges a térkép bejegyzéshez, kivitelező nem válaszol, se levélre, sem e-mailre, se telefonra, kérdésem az lenne, mit tehetünk hová forduljunk hogy be tudjuk jegyeztetni a változást a földhivatalba? ezt a választ kaptuk "2. Másik szükséges irat az I. fokú építésügyi hatóság irata, mely lehet használatba vételi engedély (ha engedéllyel épült) vagy fennmaradási engedély (ha engedély nélkül épült). Ha az építésügy felé egyszerű bejelentéssel történt a bővítés, abban az esetben hatósági bizonyítványt állítanak ki a megvalósulásról.

Amennyiben a kivitelező beszerzi az építésügyi iratot, lehet kezdeni a vázrajz készítését.

Köszönöm, üdvözlettel:

Majordomus # 2022.02.26. 17:47

Hát ha már ennyi milliot kifizettél akkor fizesd ki neki a 800 ezret,fejezze be a házat és add el jo áron. Igy megszabafulsz tőle.

nolinaa # 2022.02.26. 16:06

Azt még elfelejtettem írni, hogy igen örülök, hogy immár 3 éve miatta lakom albérletben mert nem adja át. Igen, van olyan építkezés ami csúszik több évet.... de akkor ő se költözött volna be az ikerház másik felébe.... mert ugye a kivitelező azt saját magának megcsinálta! Biztos magának akarja a másik felét is arra vár mikor adom fel! Hát most örülhet, mert vagy a bank viszi el mert albérlet plusz hitelt már nem tudok sokáig fizetni.... Életem munkáját vette el tőlem amiről álmodtam egész életemben.... de a fájdalom az enyém amit érzek....örülök, hogy nem ilyen ember vagyok mint ő , mert szégyellném magam ....

nolinaa # 2022.02.26. 15:58

Kedves Majordomus!
Igazából a bíró mindenről lemondatott engem...szóval se kötbér se hibás teljesítési kötbér...szóval buktam mindent amit eddig kifizettem albérletet, ügyvédi díjat és bírósági illetéket. De ok legyen, lenyelem... De amiért lényegében harcoltam , hogy a beton kerítésláb kerüljön ki a házam szigeteléséből a kivitelező nem hajlandó kivenni és a szerződésben lévő terasz tetőt sem hajlandó megcsinálni...szóval akkor hogyan egyezzek meg a kivetelezővel? Lényegében akkor minek mentem ügyvédhez ? Csak el lett húzva az ügy közel 3 évig ... elment a pénzem és ugyanott tartok mint eddig. Semmire nem hajlandó a kivitelező .
Csak úgy tudunk megegyezni ha én kifizetem a maradék 800 ezret , becsukom a szemem amikor átveszem a házat , mert tele van hibával. Kaptam ajándékba egy kerítéslábat ami miatt remélem hőhidas lesz a szoba , terasz tetőm nem lesz hiába volt bent az árban . Szóval bukta az egész! De annak örüljek , hogy kifizettem sok-sok milliót a házért....az albérletért....a sok kamatot a hitelre, a lakásbiztosítást .... de ő semmit nem enged ! Szép!
És abban is buta voltam, hogy posztoltam.... az ember ne várjon együttérzést pláne ne segítséget! Lehet, hogy tényleg én vagyok a naív akit jól át lehet vágni.....igaz.... :( mert nem azért posztoltam, hogy más azt számolgassa mennyi albérletet fizettem ki a 2 év alatt... Mert szerintem nem ezért írtam le a történetem. De ha valakinek ez jött le akkor ez van!
Én nem érzem magamat semmiben hibásnak! Kötöttem egy szerződést és fizettem ütemezés szerint! Az , hogy normális elszámolás hiánya miatt nézeteltérés alakult ki illetve a kivitelezési hiba miatt ,nem jogosítja fel a kivitelezőt arra, hogy ne teljesítje azt amit szeződésben aláírt! Főleg ne úgy, higy azzal megkárosítja a vevőt! De ugye ez csak a mesében van , hogy a vevő azt kap amiért becsületesen fizetett!!! Ha én hibázok a munkahelyemen azért vállalom a felelősséget! És soha nem csapnék be senkit 10 Ft-tal sem nemhogy több szazezrekkel.... de legyek naív buta szőke nőszemély..... Szóval az egyesség sztem arról szól, hogy mindkettő fél emged nem pedig csak az egyik főleg nem az akit megkárosítottak.... legyek én a hibás és mindenki más nem! És itt be is fejeztem mind a harcot mind a posztolást.... Mert igazam sosem lesz,,, se pénzem.... Aki próbált segíteni annak köszönöm szépen!

Majordomus # 2022.02.26. 15:07

És élsz tovább albérletben?
Vagy megegyezel a kivitelezővel?

nolinaa # 2022.02.26. 14:52

Nos , próbálok összegezve válaszolni. 2 évem arra ment el, hogy ügyvédtől ügyvédig futkoztam.... szóval 3 éve át kellett volna adni az otthonom. 2018- van kezdtem el az építkezést és 2019. Majusban kellett volna átadni. Az cirka 3 év....3 milliót elosztom 36 hónappal akkor az havi szinten 83. Ezer Ft albérlet Deeeee a mi albérleti díjunk havi 120 ezer Ft..... A bíróság nem szeretné kibogozni , mert azt mondta vagy ház vagy kártérítés.... Gondolom szépen el lehet éldegélni a házban 90%- is készültségi fokban de nincs gáz az épületben így se fűtés se meleg víz nincs. És ha nincsen használatbavételi engedélyem akkor hogyan éldegeljek benne? Nem adja vissza birtokba a házat a kivitelező! 800 ezer Ft maradt el az utolsó üzemből....de a sok kötbér tartozás miatt már nem is kellene azt kifizetnem szerintem. De igazából ez senkit sem érdekel....hogy hol lakom ? Hogyan fizetem az albérletet a hitelt az ügyvédet és a bíróságot ...? Úgy ,hogy éjjel nappal dolgozom.... Könnyű úgy ítélkezni aki nincs ebbe bent.... Se házam se pénzem se igazságom...szóval feladom.... Már nem bírok egyszerűen harcolni azért amiért egész életemben gyűjtöttem....és elvitték....miért is? Mert nem fizettem ki 675 kg csepmeragasztót 35 M2 burkolásért plusz stb....jah és nem baj ha beleepitett egy kerítéslábat a szigetelesbe jól van az úgy....és az sem baj , hogy kifizettem a terasz tetőt és ő csak simán lehúzta ...és azt hazudtak nem is volt a terven.....szóval legyen a kivitelezőnek igaza....feladom! :'(

SolnesM # 2022.02.19. 07:05

nolinaa cirka 10 napja
Köszönöm ha bárki tanácsot ad” Hát majd a biróság kibogozza..... ha tudja.
Anno 4 vagy 5 éve nem házat lakást vett hanem csak egy ígérvényt, hogy lesz valamikor.

Aztán írja, hogy összeveszett az építővel meg hogy csak 90 % -ra van készen... és a kivitelező nem folytatja. ( én sem folytatnám ).

Nos 90 % -os készültségű házban /lakásban jól el lehet éldegélni. A kérdés az, hogy a kifizetés és a teljesítés milyen arányban van.
De hát rossz az ügyvéd, rosssz a bíróság meg mindenki rossz.
El kell menni vállalkozónak majd kiderül, hogy az a szakma sem fenékig tejfel.

SolnesM # 2022.02.19. 06:45

Mert 2 évem elment és azt kaptam meg , hogy örüljek neki ha befejezi esetleg a házat mert most dupláját éri mint amikor vettem....igen? És albérletre meg elment 3 milliom....ha átadta volna

Írta nolina
Hát bizony örülni kell, mert akad olyan építkezés is ahol 2 évnél lényegesen nagyobb a csúszás.
Tény hogy emelkednek az árak, de azért 2 év alatt nem duplázódik meg az érték.
A családban. 4,5 éve befizettek új lakásra . Talán kettő részleteben. Akkor 2 évet prognosztizáltak az elkészülésre. Ebből lett a 4.5 év.
Már átadták a lakásokat.... szállingóznak a 'boldog' tulajok. Már aki.
de azért nincsen még készen.... nincsenek világító testek, nincsen konyha bútorzat, konyhai nagy gépek. Ezeket be kell építtetni.

Meg kell küzdeni a 'szerelő' asztalosok, villanyszerelők, burkolók hadával. pl. az egyik burkoló.... amúgy "ezermesteri " rangú illető mondat, hogy ő bizony még a 40 x40-esnél nagyobb lapot nem vágott.... igaz látott. a kettő nem ugyan az.
és hab a tortán hogy a közösköltség csillagászati, a közösképvselő a beruházó bebetonozott embere.
Az albérletről, ami csak bérlet. Lehet még találni 100 eft -os bérletet.... igaz szerény, de lakni lehet benne, ha már amúgy sem végleges az ott lakás.. 2 év alatt az nincs 3 milla.

K. Imre # 2022.02.19. 04:05

nanemaaa
Ennek a tarsashaznakw, amibek nincsen meg a hasznalatbaveteli engedelye, mar bekoltoztek a lakok a lakasokba.... mivel nem tudtak tovabb varni es alberletet fizetni stb.....

nolina13 # 2022.02.11. 11:54

Én is azon gondolkodom , hogy ügyvédet cserélek.... Mert 2 évem elment és azt kaptam meg , hogy örüljek neki ha befejezi esetleg a házat mert most dupláját éri mint amikor vettem....igen? És albérletre meg elment 3 milliom....ha átadta volna akkor is dupláját éri és megmaradt volna az albi pénz...plusz ügyvédi díj...plusz bírósági illeték Stb... De honnan tudjam , hogy másik ügyvéd nem ilyen? Kiben lehet megbízni? És ki csap oda az asztalra.... Idegileg kivagyok és úgy érzem , hogy sosem lesz még a házam és a hitelt meg csak fizetem....a ház még úgy ahogyan van leamortizálódik főleg úgy hogy még az ablakot sem képes becsukni a kivitelező 2 éve tárva nyitva ... Valaki esetleg tud ügyvédet ajánlani aki tud is elérni valamit ebben az ügyben? Vagy hozzám nyilvánosságra mert ez már nem állapot....egy nőt könnyű megvezetni....

drbjozsef # 2022.02.11. 11:43

fogalmam sincs hogyan tovább....
Első blikkre azt mondanám, hogy a mostani helyett egy kompetensebb ügyvéd kellene neked... ha van egyáltalán most...

nolina13 # 2022.02.11. 10:59

Igen , értem én , hogy jogszolgáltatás van de akkor mire van? Ha nem lehet érvényesíteni? Ráadásul úgy , hogy a bíró azt mondta minek kellett ilyen pitiáner dologgal a bírósághoz fordulni ...no komment.... Majd ha neki kellett volna egy olyan újépítésű házat átvenni amibe be van építve a keritesláb a szigetelesbe plusz felszámolják a tetoterasz árát aztán nem építik meg hanem megvádol engem csalással ....akkor mit mondana a bíró? Majd akkor is ezt? Meg kifizetné 30 M2 jarolapozasra 675 kg csempe ragasztó? Na szóval a jogszolgáltatás egyenlő a nullával.....Akkor holnaptól én is vállalkozó leszek ....mert úgy látszik itt Magyarországon mindent meg lehet csinálni....ha bajba jut az ember segítséget ne várjon se az ügyvédtől se a bírótól...mert mindegyik csak ígért mindent aztán a nagy nullát kapom.... ház vagy kártérítés? Ilyet ki sem mondhatott volna a bíró ! Mert a házat kifizettem a kártérítés meg benne van a szerződésben.....fogalmam sincs hogyan tovább....

nanemaaa # 2022.02.09. 11:17

Azt hiszem, mindenkinek igaza van a maga szempontjából. A kivitelezőnek azért, mert ő dirigál, te meg futsz a pénzed után. Ő pontosan tudja, hogy minél tovább húzódik a per, te annál többet fogsz bukni a dolgon. És hidd el, ez már a legtöbb esetben eleve bele van nekik kalkulálva, így ő bírja anyagilag is, és fixen fizetett ügyvédjei is vannak erre a célra. A bírónak is, mert neki végképp nem érdeke, hogy egy per hosszan húzódjon. Viszont e tekintetben nincs a kezében a gyeplő, a vitás felek addig és úgy húzhatják az ügyet, míg akarják, vagy a másik bele nem fárad, vagy rokkan. És nyilván neked is igazad van, mert alkalmasint jár a kötbér, és nem kell nagy szakértői szaktudás egy szakértő részéről, hogy megállapítsa, hogy miről szólt a kiviteli terv, az mennyiben köszön össze az engedélyes tervekkel, és hogy valóban volt-e részedről tervmódosítási szándék.
Magyarán járni jár, de nem biztos, hogy valaha is hozzájutsz.
Igazságszolgáltatásról meg butaság beszélni, ilyet senki sem állított soha, hogy létezik, utoljára talán a Mátyás féle népmesékben "létezett". Most jogszolgáltatás van.
OFF
Vádlott: "Győzött az igazság!"
Ügyvéd: "Nem baj, majd fellebbezünk."
ON

nolinaa # 2022.02.08. 16:41

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni!

Nem tudom, mit tegyek.... 3 éve nem adja át a kivitelező a házat , mert összevesztünk hibás teljesítés miatt és az elszámolás hiánya miatt...( Le akart húzni , nem számol el normálisan! Ezért úgy döntött nem fejezi be a házat kb 90 %- os készültség van meg. Ott áll a ház és tárgyalni nem igazán akarnak.... Bepereltem a céget , de az első tárgyalásra el sem jöttek. A 2. Tárgyalásra végre eljött a cég egyik tulajdonosa és össze vissza hazudozott. Eladott egy tetőteraszos házat és a végére már lehúzta és azt mondta nem is volt tetőeraszos a ház , hogy én módosítottam meg a tervrajzot...A külső szigetelésemet kivagta, megrongálta , mert a szomszéd ház keriteslába útban volt. Nem szólt nekem hanem fogta és kivágta ott a szigetelést. 3 éve albérletben vagyok plusz fizetem a hitelt. Bíró mindenképp azt akarja , hogy egyezzünk meg. De csak én fizetek rá , mert azt mondta mondjak le a 3 évi kötbérről , a hibás teljesítési kötbérről....se albérleti pénz semmi...Én helyezzem bírói letétbe az utolsó ütem árát ami ugye elmaradt az összeveszés miatt.......és akkor a kivitelező meg befejezi a házat. Azért ez megint milyen dolog? 3 éve albérletbe kényszerít , mert nem hajlandó elszámolni....Azzal magyarázta a bíró, hogy ha nem engedek akkor pereskedhetek még 3 évig...akkor kérdem én miért van a szerződésben a kötbér? Ha nem lehet érvényesíteni a szerződést? Akkor most én vagyok az aki jól ráfaragott, mert már 3 millió elment albérletre Nem tudom , hogy mit tehetnék....vigyem el esetleg egy másik városba az ügyet? Mert túlságosan sok pénze van a kivitelezőnek és mindenhová elér a keze....másra nem tudok gondolni ...mert ezt nem tartom igazságszolgáltatásnak ...:'(
Ő hibázott és én fizetek meg érte több milliót....

Köszönöm ha bárki tanácsot ad!

nanemaaa # 2022.01.31. 09:20

Az építtetőnek igaza van. Amíg az utolsó lakás nem alkalmas rendeltetésszerű használatra, a lépcsőház korlátok nélkül biztonságosan nem használható, a lift nem készül el, és nem kapja meg a szükséges ÉMI engedélyt, addig az építkezés nem befejezett, a kivitelező nem tudja kiállítani az e-naplóban a szükséges kivitelezői nyilatkozatot, így a használatbavételi engedély sem kérhető meg. Legalább is eredménnyel biztosan nem.
Használatbavételi engedély és az e-napló lezárása nélkül a telek építési munkaterület, ahol idegeneknek, civileknek belépési joga sincs, így nyilván beköltözni se tudhatnak. Egyébként se lenne célszerű egy életveszélyes lépcsőházban hagyni például gyerekeket szaladgálni. Komoly következményei lehetnének mind a kivitelező, mind a szabályt sértő civilek részére egy halálos balesetnek.

Zoltanuss # 2022.01.29. 06:10

Nem Rózsadomb, de szintén gazdag /sznob/ környék.
Cs.hegy Cserszömölce u.

Egy ürge valamiért a leendő pince garázsának lejáratát nem hosszú rámpán kívánta megoldani, hanem lifttel. Kínlódtak kb. 1 évig mindig volt valami problém, végül a liftes mániával felhagyott. Azóta kint parkol az utcán mint a többi autó.

Szomorú örökös # 2022.01.29. 04:12

Zoltanuss

8 lakásosnál lift ?

Ha már a Rózsadombon van...miért ne?
De ahogy elnézem, gazdagéknál sem könnyebb, mint a kisembereknél.