Balatoni telek megosztása


Majordomus # 2022.06.07. 18:55

Visszamenőleg ritkán hoznak törvényt.
Épitsd be minél előbb

drbjozsef # 2022.06.07. 13:03

minimalis kialakithato telekmeret

kialakítható.
Tehát nem a meglévőkre vonatkozik, ahogy sehol másutt az országban sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.07. 12:54

A beépíthető mértékig beépítheted.

satriani # 2022.06.07. 12:30

Tisztelt hozzaertok.
hasonlo temaban kernek tisztelettel segitseget:
hasonlo telekmegosztas tortent 2006 elott, ugyanigy balatonfelvideki faluban, csatornabeallas is megtortent pontosan azert h belteruleti telek eloirasanak megfeleljen. megtortent a megosztas, gondolom ez csak az akkor ervenyben levo hesz nek megfeleloen tortenhetett, igy 830 nm es telek lett kialakitva. 2006 os HESZ valtoztatas miatt (?) illetve a jelenlegi allapot szerint azonban lf1 es ovezet szerint minimalis kialakithato telekmeret 1200 nm re van megadva. a szabalyzasban nem talaltam erre vonatkozo eloirast h ez befolyasolja e a mar meglevo, megosztott telkek beepithetoseget. tulajdonos epitesi telekkent adta el nekem, epitesi osztalyon is azt az infot kaptam, h 30% bepitheto,
de nem tertek ki a telek meretere, csak hrsz alapjan adtak infot. az a kerdesem h buktam a beepitesi lehetőséget ezzel? v ez a szabaly csak a kialakitando telkekre vonatkozik? lehet vmi megoldas erre? .eltanyossagi ketelem, kisebb beepithetoseg stb vagy belteruleten ott fog vigyorogni ket haz kozott egy ures, gazos telek? koszonom a valaszt.

Andilona # 2022.02.10. 14:58

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2022.02.10. 11:43

De ha jogilag megoldható, hogy egy konkrét, fizikailag elhatárolt területet ad el, az más.

Jogilag pont nem, de a gyakorlatban igen.
Mert jogilag pont hogy egy osztatlan közös tulajdon eszmei hányadát fogja megvenni, de ha létezik a használati szerződés, akkor csak az adott terület használatának jogával.
Érdemes ilyennel foglalkozó ügyvédet keresni a szerződéshez, mert vannak kérdések amit érdemes szabályozni. Behajtás, mérőórák, felújítás-karbantartás elosztása, esetleges bővítés-építkezés (ha az egyik a bővítésével eléri a telekre engedélyezett beépíthetőséget, akkor a másik nem tud ilyet többet), satöbbi.
Ennek a szerződésnek a ténye bejegyeztethető az ingatlannyilvántartásba, így senkit nem érhet meglepetésként, hogy van ilyen (következő vevő). Illetve hitel esetén a bankok is szeretik, ha be van jegyezve.

Ezerszámra mkködnek így a pár lakásos "társasházak", ikerházak, közös udvarú több lakásos épületek országszerte. Nincs ezzel gond, csak jó legyen a szerződés...

Andilona # 2022.02.10. 11:18

Köszönöm szépen, azt hiszem ezt a választ kerestem. A másik tulaj nem akarja (akarjuk) megvenni a részét, így is feleslegesen nagy a karbantartandó területünk. (De megtartanánk a részünket majd a gyermekeink számára)
Ha a másik fél vevője örökli a megállapodást, akkor rendben is vagyunk. Húzunk egy fizikai határvonalat, és ezt ügyvéd által szerződésében rögzítjük. A gondunk az volt, hogy ki venne meg 1/3 ingatlant úgy, hogy idegeneké a többi rész. De ha jogilag megoldható, hogy egy konkrét, fizikailag elhatárolt területet ad el, az más.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2022.02.10. 08:55

Andilona,

Nem értem a célod.
A kisebb tulajdonos most is minden további nélkül el tudja adni a részét úgy, hogy a tietek megmarad. Mármint, most eszmei hányadokról beszélünk. Természetesen, elővételi joga van a másik tulajdonostársnak. Erről ráadásul előre lemondani nem lehet, az a törvény erejénél fogva megilleti a tulajdonostársat.

Ha használati megosztási szerződést köttök, pontosan definiált területekkel, lehetőleg térképvázlattal, meghatározott felelősségi körökkel, akkor ezzel együtt lehet eladni a tulajdoni hányadot, a vevő "megörökli" a jogokat és a kötelességeket is, hiszen jogutódja lesz az eladónak.

De miért ne adhatná el most azonnal a részét?

Andilona # 2022.02.10. 08:46

Elnézést pontosítani szeretném a kérdést. Ha csak ügyvéd által osztjuk ketté az ingatlant, a kisebbik tulajdonos el tudja-e adni a részét úgy, hogy a mi megtarthassuk a maradékot.
(Természetesen a jelzálogot a kisebbik tulaj eladáskor rendezné.)
Köszönöm szépen!

Andilona # 2022.02.10. 08:33

Köszönöm szépen a válaszokat. A telek az eredeti falu közepén van, nincs hozzávásárolható rész. A kisebbik rész tulajdonosa nagyon messze lakik, nem törődik a részével, így minden gond és kiadás a másik tulajdonosé (fagykárok, vízkárok, adók, gaztalanitás stb) úgy, hogy neki sincs ideje lejárni. A kisebbik tulaj ráadásul jelzálogot is tetetett a részére, így elég indokolt lenne a szétválás.
Megjegyzés: a kisebb telkek mind új területen vannak, tehát mostanában alakították ki.
Ha ügyvéd által kettéosztjuk és fizikailag leválasztjuk, az gondolom egy idő után ugyanúgy fennmaradhat, mint az engedély nélküli épületek.

nanemaaa # 2022.02.10. 08:07

Egy tuti biztos megoldás azért létezhet. Meg kell venni és a telekhez csatolni újabb 1000 m,2-t. Utána már simán megosztható a több, mint 2000 m2-es telek. De lehet akár egy ütemben is, azt telekcsoport újraosztásának hívják.
Az, hogy mit nevezünk elavult, vagy logikus szabályozásnak erősen függ attól, hogy kinek mi a személyes indíttatása. De úgy általában azt gondolom, hogy a Balaton és annak közvetlen környezete elsősorban turisztikai pihenő terület. Ott egy Budapest VIII. kerület szerinti beépítési sűrűséget létrehozni talán nem lehet cél még akkor se, ha erre egyeseknek kifejezett vágya, vagy személyes érdeke lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.10. 07:26

Miért kell a doktor helyes, alapos - és nem utolsó sorban tömör - válasza után beírni egy tévedésektől hemzsegő, hosszú és mégis semmitmondó posztot közölni? Grafomán-e vagy-e?

Zoltanuss # 2022.02.10. 07:04

Andilona !
Nem fog menni jogilag. Mármint az hogy 2 HRSZ legyen.
Amúgy viszont a lehetőségek széles tárháza áll a rendelkezésedre.
Sok minden nem tudott itt nekünk. Csak a telek méret és a tulajdoni hányad. Plusz az hogy elől a ház és az egyik résztulaj, nyilván a kérdező, rüheli rendben tartani a telekrészét.

Meg kell osztani mind a házat mind a telket !
Semmi sem tiltja.
Nyilván a pici házat nehéz a nagy házat viszonylag könnyű.
Mi a pici ház , Mondjuk 50 nmig, ami csak egy házikó. Ha nagyobb akkor könnyebb.
Viszont a pici házhoz hozzá lehet építeni egészen a hely beépítési határáig. Aztán a telket is fel lehet osztani bármilyen arányban, nyilván a 2/3 - 1/3 arányban. Azt a megosztott építményt aztán a tulajok annak nevezik aminek akarják. Akár lakásnak is ..... ha a magyar műszaki előírásokat kielégitik.
Az meg nagyon egyszerű. Lakás az aminek van egy külön bejárata és legalább 1 db 15 nm-es szobája egy szabadra néző ablakkal..

Minden más luxus.

Aztán ha megosztjátok a telket és a házat, azt rögzítitek írásban és elnevezitek Megosztási Szerződésnek vagy Megállapodásnak. Ha bizonytalanok vagytok ügyvédre bízzátok.

Amúgy a Balaton környékén 1000 nm -es telek házzal- házikóval nem semmi.

Bp. egyes részein ezért akár 100 milliót is adnak.

drbjozsef # 2022.02.10. 05:28

Andilona,

Ha telekmegosztás után a HÉSZ szerinti minimális telekméretet nem éri el mindkét telek, akkor azt nem lehet megosztani. Nincs kivétel.

Az, hogy vannak kisebb telkek, az lehetséges, feltehetőleg már régebb óta megvannak, mint a HÉSZ hatályos rendelkezése. A kisebb telek "létrehozása" tilos, nem a létezése.

Andilona # 2022.02.09. 18:56

Üdvözletem! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy balatoni faluban egy lakóház valamivel több mint 1000nm telekkel. Az ingatlannak 2 tulajdonosa van 2/3 - 1/3 arányban.
A ház a telek első részén helyezkedik el, hátul nagy üres terület van. Ha a hátsó telket leválasztanánk, szolgalmi úttal vagy akár nyéllel, mind a két tulajdonos jól járna.
Az önkormányzati szabályozás szerint ez nem lehetséges, mert 1000 nm alatti nem lehet a telek. Ehhez képest viszont jelenleg 5 olyan ingatlant (ebből 2 új építésű) árulnak, ahol a telek mérete ennek töredéke.
Van erre valamilyen kiskapu, hogy a két tulajdonos megszabadulhasson a közös tulajdontól? (Nyilván, hiszen minimum 5 esetben megoldották)
Amúgy is idejétmúlt az 1000 nm-es kikötés, ekkora földet teher rendbentartani is.
Ha van ötlet, tipp, bármi, azt köszönöm szépen előre is!