társasház irataiba való betekintés

Majordomus # 2022.07.01. 20:46

Na,akkor elindult a folyamat.
Annak nézz utána,van e önkormányzati tulajdon a társasházban?

Ha igen akkor nem ez a hivatal lesz az eljáró hatóság.

janko60 # 2022.07.02. 21:25

Van 2 üzlete az önkormányzatnak.
Telefonon felhívott a kerület aljegyzője és tájékoztatott, hogy Kerület jegyzője nem járhat el ügyemben, levelem elküldi a Kormány......? nem emlékszem hová és ott ki fognak jelölni egy másik kerület jegyzőjét, aki foglalkozni fog az ügyemmel.
Mikorra várható panaszom elbírálása?

Majordomus # 2022.07.03. 19:42

Ezért kérdeztem.
Az önkormányzat a sa j- át ügyeiben nem járhat el,ezért mások város vagy bp-i kerület kerül kijelölésre eljáró hatóságként.
Általában 2 hónap az eljárási időszak.

Csuklósbusz # 2023.05.20. 12:05

Üdv!

Lakásszövetkezet esetén egy tulajdonosnak kiadható-e, kötelező-e kiadni pl a közműszerződéseket, közműszűmlákat, takarítási szerződést, bérleti szerződéseket stb?

Tehát ha egy lakástulajdonos felkéri a közös képviselőt pl a társasházi kukaszerződés, takarítás stb másolatának kiadását kötelező-e neki kiadnia?

Vagy csak opcionális?

Szomorú örökös # 2023.05.20. 14:04

Csuklósbusz

Lakásszövetkezet esetén nem közös képviselő van hanem szövetkezeti elnök.

drbjozsef # 2023.05.20. 14:07

Csuklósbusz,

Szerintem nem.
A társasháznál a tulajdonos is csak a határozatok könyvébe van joga betekinteni, és abból másolatot kérni. Ott a SZVB ellenőrzi a közös képviselő tevékenységét.

Ha jól látom lakásszövetkezetnél még ilyen sincs, a tag (vagy nem tag tulajdonos) ehhez hasonló jogát sem találtam, de úgy általában a szerződésekbe, meg az elnökség munkájába egészen biztosan nem ütheti bele az orrát bármikor.
Erre ott van a három tagú felügyelőbizottság, és szintén a társasházhoz hasonlóan az évi egy kötelező beszámoló a közgyűlésnek.
A lakásszövetkezetnél is a közgyűlésnek felel az elnökség, nem az egyes tagoknak.

drbjozsef # 2023.05.20. 14:08

Kiegészítés : ugyanakkor persze nem tilos. Ha nincs titkolnivaló, én megfelelő óradíj megfizetéséért szívesen megmutogatnék bárkinek bármit. Jó borsosért, csak hogy érezze a törődést.

P. Imre # 2023.05.20. 14:39

Tulajdonosi jogok lakásszövetkezetben

User
Üdv!

Lakásszövetkezet esetén egy tulajdonosnak kiadható-e, kötelező-e kiadni pl a közműszerződéseket, közműszűmlákat, takarítási szerződést, bérleti szerződéseket stb?

Tehát ha egy lakástulajdonos felkéri a közös képviselőt pl a társasházi kukaszerződés, takarítás stb másolatának kiadását kötelező-e neki kiadnia?

Vagy csak opcionális?

ChatGPT
Üdvözöllek!

A lakásszövetkezetek működését és az adott jogi kereteket országonként, sőt, akár helyszínenként is különböző törvények szabályozzák. Ezért fontos tudni, hogy mely országban található a lakásszövetkezet, mert ez hatással lehet a válaszra.

Általánosságban elmondható, hogy a lakásszövetkezetekben a tulajdonosoknak joguk van megismerni azokat a dokumentumokat, amelyek az ő érdekeiket érintik vagy befolyásolhatják. Ez a tulajdonosi jog az információhoz való hozzáférésre vonatkozik, és gyakorolható azáltal, hogy a tulajdonos kérésére az adott dokumentumok másolatát kiadják.

Ezek közé a dokumentumok közé tartozhatnak a közműszerződések, közműszámlák, takarítási szerződések, bérleti szerződések stb., amelyek a lakásszövetkezet működését és a közös költségek megosztását érintik.

Azonban a konkrét kötelezettségek és a dokumentumokhoz való hozzáférés módja részletesen szabályozva van a lakásszövetkezet alapító okiratában, a társasházi törvényben vagy más helyi szabályozásban. Ezért érdemes átnézni a lakásszövetkezet szabályzatát vagy megkérdezni a közös képviselőt, hogy megtudják, mely dokumentumokhoz férhet hozzá a tulajdonos, és milyen eljárást kell követni a másolatok kiadásához.

Összefoglalva, a tulajdonosok általában jogosultak a szükséges információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférésre, amennyiben azok az ő érdekeiket érintik. Az adott dokumentumok másolatának kiadása általában kötelező, de a részletek az adott lakásszövetkezet szabályzatában találhatók.

User
Magyarországról van szó?

ChatGPT
Igen, amennyiben Magyarországról van szó, a válaszaim a magyar jogrendszerre vonatkoznak. A lakásszövetkezetek működését Magyarországon a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a Társasházakról szóló törvény (2013. évi LXIX. törvény) szabályozza.

A Társasházakról szóló törvény kimondja, hogy a lakásszövetkezet tagjai jogosultak a társasházi közgyűlésen és a társasház működésével kapcsolatos iratokhoz való hozzáférésre. Az iratok közé tartoznak a közgyűlés jegyzőkönyvei, az éves költségvetés, az éves beszámoló, a költségelszámolások, a társasház vagyonáról, a közös költségekről és a közös költségviselésről szóló iratok, valamint a társasház üzemeltetéséhez, karbantartásához és javításához kapcsolódó iratok.

Az említett jogszabályok alapján a tulajdonosoknak joguk van megismerni és másolatot kérni ezekről az iratokról. Azonban a pontos eljárási részletek, az iratokhoz való hozzáférés módja és a másolatok kiadásának módja meghatározhatók a lakásszövetkezet alapító okiratában, a házirendben vagy más helyi szabályzatban. Ezért ajánlott az adott lakásszövetkezet szabályzatát átnézni vagy a közös képviselővel konzultálni az iratokhoz való hozzáférés részleteiről.

Tehát a tulajdonosok jogosultak az említett dokumentumokhoz való hozzáférésre, és a lakásszövetkezetnek kötelező kiadnia ezeket a dokumentumokat, de a konkrét eljárási szabályokat a lakásszövetkezet szabályzata határozza meg.

osztap # 2023.05.20. 14:52

P. Imre,

Az komoly teljesítmény, hogy a program folyékonyan beszél magyarul. Kár, hogy hülyeséget.

Ott kezdődnek a bajok, hogy a Társasházi törvény helyett a régi Pp. egyik novelláját hivatkozza. Innen csak rosszabb lesz. Nem véletlen, hogy nem hivatkozik egy konkrét paragrafust sem a valódi Társasházi törvényből, ami betekintési jogot adna a tulajdonostársnak az egyes szerződésekbe.

drbjozsef # 2023.05.20. 15:56

P. Imre,

De most komolyan, ezt most minek?
Így azért már érthetőbbé válik az a gondnokság alá helyezés... >:(

P. Imre # 2023.05.20. 17:47

Miért is, bocsánat? Bemásoltam az ezek szerint tévedő program válaszát a feltett kérdésre: nem kellett volna . De ebből hogy következik az, hogy nem rendelkezem az ügyeim viteléhez szükséges belátási képességgel? Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket valaki belátási képességéről egy-egy hülye kommentje alapján. (Mellesleg ha még hülye is vagyok, egyáltalán nem jelenti azt, hogy cselekvőképtelen is.)

Szomorú örökös # 2023.05.20. 18:15

P. Imre

De ebből hogy következik az, hogy nem rendelkezem az ügyeim viteléhez szükséges belátási képességgel?

Hát akinek ilyen marhaság eszébe jut, ott komoly értelmi fogyatékosság áll fenn.

drbjozsef # 2023.05.20. 18:44

P. Imre,

ChatGPT választ bemásolni ide?
Viccelsz?
Ha nem, akkor pláne van gond.

drbjozsef # 2023.05.20. 18:58

Na jó, legyünk méltányosak. Ha 70+ éves vagy, akkor nem.

P. Imre # 2023.05.20. 19:08

„Hát akinek ilyen marhaság eszébe jut, ott komoly értelmi fogyatékosság áll fenn.”

Ezt azért csak nem gondolod így, ugye? Mindenesetre szerencsére nem te leszel az, akinek a véleményén múlik, hogy fenntartják-e a gondnokságot vagy sem. Én hibát követtem el, amikor laikusként adtam választ, elismerem. De ti is hibát követtek el, amikor laikusként (kiváltképp egy-egy komment alapján) mondjátok, hogy gond van a fejemben. (Egyébként is: internetes kommentek alapján meglehetősen sok emberre rá lehetne húzni a „fogyatékos”-bélyeget, pedig a fogyatékosság diagnózisa még nem merül ki abban, hogy interneten hülyeségeket írogat valaki.)

drbjozsef # 2023.05.20. 19:40

Igen, ez is igaz.
Még itt is, haj de mennyire!

P. Imre # 2023.05.20. 20:06

De most akkor a szerinted/szerintetek ez valóban valamiféle mentális zavarnak tudható be? Mert nem tudom eldönteni, hogy most gúnyolódtatok (rendben van, jogosan a kommentem miatt), vagy komolyan gondoljátok, hogy pusztán ebből levonható az a következtetés, hogy „van gond” nálam (kevéssé jogosan)?

drbjozsef # 2023.05.21. 10:40

P.Imre,

Ha beláttad, akkor nincs gond. Gúnyolodtunk, én legalábbis, legalábbis nyilván nincsen szó itt az orvosi értelemben vett problémáról. Csak elég itt a mi hülyeségünk, nem kell még ide a - sajnos teljességgel irreleváns és hibás - AI is.

Csuklósbusz # 2023.05.21. 16:43

Szóval a lakásszövetkezet a legjobb módja a társasházi lenyúláshoz.

Ha nem adja ki ezeket a szerződéseket akkor lehet perre menni? Jegyző vagy valaki áll a szövetkezet elnöke felett?

Törvény nem írja hogy lehetőségem lenne rá, de azt sem hogy tilos, tehát egy bírósági állásfoglalás kellene hozzá nem?

drbjozsef # 2023.05.21. 17:51

Csuklósbusz,

Ha nem adja ki ezeket a szerződéseket akkor lehet perre menni?
Persze hogy lehet. Hiszen nem tilos az, pláne ha sok a pénzed, és szereted a kudarcokat.

Melyik részét nem értetted annak, hogy NEKED nem kell kiadnia?
Van - vagy kellene legyen - felügyelőbizottság, amelyet a közgyűlés választ. és az a feladata, hogy ellenőrizze az elnök munkáját.
Pontosan úgy, ahogy társasháznál az SZVB ellenőrzi a közös képviselőt.
Nem az a dolga, hogy minden parki hülyének ugráljon.

A lakásszövetkezet törvényességi felügyeletét a cégbíróság látja el.

drbjozsef # 2023.05.21. 17:52

Szóval a lakásszövetkezet a legjobb módja a társasházi lenyúláshoz.
Ennek a mondatnak önmagában nincs semmilyen értelme. Hogy jön a lakásszövetkezethez a társasház?

Majordomus # 2023.05.21. 19:16

Nincsenek alapinformációi sem,jogy mi a különbség a kettő között.

Csuklósbusz # 2023.05.22. 09:21

Igen, van ami nem megy.
De ez a józan észnek is ellentmond hogy nem lehet megnézni a szerződéseket..

2004. évi CXV. törvény a lakásszövetkezetekről 41. § A tag alapvető joga, hogy :e) a lakásszövetkezetre vonatkozó bármely kérdésben a tisztségviselőktől tájékoztatást kérjen, és az alapszabályba, valamint a közgyűlési jegyzőkönyvbe, illetőleg a jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen, továbbá ezekről - a másolási költség megfizetése mellett - másolatot kérjen. --------------------
  • A kertbérleti szerződés meg mondjuk a takarítási szerződés ebbe nem fér bele, meg a közműszerződések?
drbjozsef # 2023.05.22. 09:34

Csuklósbusz,

Szerintem nem.
A tájékoztatás kérés mit sem ér, lózung.
A második fele meg a Tht leképezése a határozatok könyvéről (ezt valóban nem találtam, ott külön van), tehát közgyűlés határozataiba belenézhetsz, és arról másolatot kérhetsz. Ha hozott valamelyik szerződés ügyében határozatot a közgyűlés, akkor látni fogod. Ha az elnök a saját hatáskörében intézte, akkor azzal az FB, vagy évente a közgyűlési beszámoló az, akinek/ahol be kell számolnia.

jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratok
Persze, lehetne ezt érteni úgy, hogy a takarítási szerződés is az, hiszen végüis te fizeted ezt is, de ezt szerintem nem lehet ennyire kiterjesztően értelmezni. Ezért vannak a szervei a szövetkezetnek.

Légy FB tag!

Csuklósbusz # 2023.05.22. 10:17

Vagy ehhez kellene egy bírósági állásfoglalás. :-)

Majd utánnajárok hogyan lehetek FB tag, olvasgatom még ezt a törvényt.