társasház irataiba való betekintés

Majordomus # 2022.03.24. 18:40

Vannak némi aggályaim a házatok törvényes működésével kapcsolatban.

Görcsölés helyett ugyanezeket ird le és küldd meg a Jegyzőnek.

Ő lefolytatja a vizsgálatot és intézkedik.

Igyekezz,mert jövőre a Cégbírósággal nehezebb dolgod lesz(a társasház is jogi személy lesz)

Szomorú örökös # 2022.03.24. 04:33

janko60

A közgyűlés 2019-től visszamenőleges hatállyal jóváhagyta az ügyvédnőnek kiszervezett sokmilliós kifizetést

Szerintem egy jogerős és érvényes közgyűlési határozat erősebb bármelyik aláírásnál, nem gondolod?

janko60 # 2022.03.23. 22:41

T. Majordomus!
Üzletházi, magántulajdonú albetétekről van szó.
Kérdéseidre lentebbi határozatban a válasz.

10. /2019.03.04. határozat Határozati javaslat: A rendkívüli közgyűlés felhatalmazza a számvizsgáló bizottságot arra, hogy a társasház ügyeiben szükségessé váló ügyvédi tevékenység kérdését illetően döntsön az ügyvédi közreműködés indokoltságáról. A megbízni kívánt ügyvéddel, ügyvédekkel tárgyalásokat folytasson, az eljáró ügyvédet kiválassza, a megbízás tárgya, terjedelme és az ügyvédi díjazás kérdésében döntést hozzon, megbízási szerződést aláírjon, ügyvédi díj megfizetéséről gondoskodjon, az ügyvédi megbízási szerződés létrehozása és annak teljesítése tárgyában folyamatosan és önállóan eljárjon. A számvizsgáló bizottság a közgyűlést illetve a tulajdonosokat a megbízott jogi képvisel bevonásával folyamatosan, szóban és írásban tájékoztatja az ügyek állásáról és a végzett tevékenységéről illetve annak eredményéről. Szavazás: Igen: 76,73 % Tartózkodott: 0 % Nem: 6,12 % --------
  • T. drbjozsef, Majordomus!

Ezt a határozati javaslatot, majd az ügyvédi megbízást is az ügyvédnő szerkesztette. A Számvizsgáló bizottság 5 tagjából 3 a megbízási szerződést aláírta. A Számvizsgáló bizottság elnöke nem írta alá. Akkor még volt közös képviselőnk. Ők ketten elmentek egy szakjogászhoz aki az alábbi szakvéleményt adta ki:

Álláspontom szerint azonban a határozat érvénytelen, mert jogszabályba ütközik. A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 27. § (1-2) bekezdése, illetőleg 51. § (1) bekezdése szerint a számvizsgáló bizottság ellenőrző, véleményező, javaslattető szerv, nem járhat el a közgyűlés jogkörében, amely a döntést hozó szerv, illetőleg a közös képviselő jogkörében, amelynek feladata a közösség ügyintézése, képviselete.
A szerződéskötés időpontjában a Társasháznak volt választott közös képviselője. Az Önnel kötött megbízási szerződést ennek ellenére a számvizsgáló bizottság tagjai írta alá, mely szerződés a fentiek értelmében érvénytelen tekintendő megkötésének napjára visszaható hatállyal. Ezt az álláspontot erősíti meg a BH.2015. évi 191. számú eseti bírósósági döntés is, amely szerint, ha jogszerűtlen a közgyűlési határozat és annak alapján jön létre szerződés, az érvénytelen, mert a közgyűlési határozatnak nincs jogkeletkeztető hatása. Ebből következően az Önnel kötött megbízási szerződés is érvénytelen, annak felmondása sem szükséges, hiszen az érvénytelenség megkötésének napjára visszaható hatállyal áll fenn. --
  • Ezt az álláspontot eljuttatták az ügyvédnőnek, aki felszólította a közös képviselőt, hogy megbízási szerződését írja alá. Nem tette meg.
Ezt követően egy rendkívüli közgyűlésen a közös képviselőt, mondvacsinált dolgokkal megvádolták, és leváltották, az SZB. elnöke önként lemondott. A közgyűlés 2019-től visszamenőleges hatállyal jóváhagyta az ügyvédnőnek kiszervezett sokmilliós kifizetést, melyet a volt közös képviselőnk nem hagyott jóvá és így le sem könyveltetett. Kíváncsi vagyok, hogy az ügyvédnő hogy fogja a könyveletlen könyvelést elintézni. Lehet, hogy többek közt ezért nincs írásos pénzügyi beszámolónk?
Majordomus # 2022.03.23. 08:39

Valami nem stimmel.
Van egt Intéző Bizottság vagyis nincs közös képviselő.

Akkor milyen jogcímen vesz fel pénzt az ügyvédnő?

Főleg ekkora összeget havonta?

36 lakásra ez majdnem a havi költségvetés összege!

Valamit benéztél szerintem.

drbjozsef # 2022.03.23. 07:02

janko60,

Te, mint tulajdonos a Tht. szerint betekinthetsz és máslatot kérhetsz a közgyűlés jegyzőkönyvéből, és a Határozatok könyvéből.
Az egyéb iratokat a számvizsgáló bizottság, vagy kijelölt gazdasági ellenőrző személy nézhet bele.

Az éves tervet, és az éves elszámolást bár konkrétan nem írja a Tht. hogy írásban kell megtenni, de a megfogalmazásából egyértelmű, hogy azoknak írásban kell megszületniük. Szóban? Hogy lehet bármelyiket is számon kérni? Látom, átlagos társasház, ahol a többség egyszerre hülyes is meg le is szarja a lakóhelyét. Egyébként : Tht. 47.§ és 48.§

A társasházzal szerződő ügyvéd esetén kell lennie közgyűlési határozatnak. Kérd meg a kk-t, hogy mutassa meg. Ha szabályosan megszavazta azt az adott közgyűlés, akkor nincs ezzel teendőd. Ha nem tetszik, kezdeményezd a megváltoztatását a közgyűlésen.

Ha a fentiekben nem szabályosan jár el a közös képviselő, akkor a helyi jegyzőhöz fordulhatsz, ő látja el a törvényességi felügyeletet, lásd Tht. 27./A.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

janko60 # 2022.03.22. 22:08

Tavalyi éves rendes közgyűlésen nem vettem részt. A meghívó tartalmazta, hogy az éves beszámoló szóban fog megtörténni, melyet a tulajdonostársak el is fogadtak.. Írásban kértem az intézőbizottság elnökét, hogy a tavalyi pénzügyi beszámolót megtekinthessem, esetleg digitális formában, e-mailen küldje meg. Ennek már négy hónapja, hogy semmilyen válasz nem érkezett. Szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen határidejű válaszadási kötelezettsége az intézőbizottság elnökének?
Lenne egy másik kérdésem is. 36 albetétes társasházunknak immár 3 éve egy ügyvédnő havi 200.000,-Ft-ért intézi az ügyeit. De nem tudom, mit? A megbízási szerződését kérésemre sem nézhettem meg. Régebbi közgyűlési meghívók pénzügyi beszámolóiban megnéztem hogy az éves ügyvédi eseti megbízás nem haladta meg az évi 300.000,-Ft-ot A Mostani ügyvéd díjazása ennek nyolcszorosa. Mit lehet ezzel kezdeni?

A válaszokat előre is Köszönöm