Ingatlan vásárlás


Szomorú örökös # 2022.05.08. 11:18

Marcsás

Tehát mire a vételárhoz jutok már az ötödik évben leszek.

A szerződés megkötésének időpontja számít, nem pedig a teljesítés, én így tudom.

Marcsás # 2022.05.08. 11:08

Tisztelt Szakértők!
3 és fél éve ajándékba kaptam egy szántóföldet, amit most szeretnék eladni, meg is van rá a vevőm. Adót kell fizetnem, mert 5 éven belül vagyok. A szerződést 4 éve belül kötjük meg, de 7-8 hónap mire ténylegesen át megy minden szerven, és helyben hagyják. Tehát mire a vételárhoz jutok már az ötödik évben leszek. A kérdésem; az utolsó 1 vagy 2 év számít be az adó mértékének a kiszámolásába?
Köszönöm!

Majordomus # 2022.05.05. 14:39

És ehhez nyilván kell őket tartani.

osztap # 2022.05.05. 09:27

Marta50,

Lakásszövetkezeti törvény: 45. § (2)
A tagok és nem tag tulajdonosok építéssel, fenntartással kapcsolatos kötelezettségeit épületenként és lakásonként külön-külön kell megállapítani és nyilvántartani.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ehhez tudni kell, kik a tulajok.

Marta50 # 2022.05.05. 08:50

Hihetetlen, hogy olyan egyszerű kérdésben (sem az interneten, sem a 1818-as Kormányzati számon, sem az illetékes önkormányzatnál) nem kapok választ:
Lakásszövetkezet esetében kötelező-e a lakók/albérlők/ tulajdonosok nyilvántartása?
Nemrég a közös költséget 50%-kal emelték. Lehet, hogy csak bizonyos számú tulajdonos befizetéséből gazdálkodnak?
Megköszönöm a segítséget.

Majordomus # 2022.05.05. 07:33

A te vevőid a sárosak,mert gazda nélkül csinálták a számadást..
.
Nem volt meg a fedezetük a vételre.
.
Magyarul úgy kötöttek üzletet veled,hogy nem volt garantálva a pénzügyi fedezet.

nantu # 2022.05.05. 06:45

Üdv Mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni ingatlan adás vétel ügyében.
Egy lánc vásárlás közepén helyezkedünk el. A mi ingatlanunkat vásárló kifizette a vételár felét, nyilatkozott a szerződésben hogy nem kíván igénybe venni hitelt. Örültünk hogy ,gond nem lehet. Elmentünk házat néztünk,majd a kapott vételár részből mi is kifizettünk egy ingatlan felét, mi is lenyilatkoztuk hogy nem veszünk igénybe hitelt. Akitől a házat mi megszeretnénk venni, szintén ingatlan vásárlásra fordította a tőlünk kapott pénzt. A fizetési határidő közeledtével érdeklődtünk a vevőinknél, hogy állunk. A vevőink közölték hogy az Ő ingatlanuk vevője nem tud fizetni mert a bank elutasította a hitel igényét. Így kiderült hogy ebben a láncban négyen vagyunk benne. Plusz egy hónappal meghosszabbította minden eladó a fizetési határidőt ennek ellenére sem történt kifizetés, mivel a második bank is elutasította a hitel kérőt.
Most ott állunk, hogy az utolsó eladó felakarja mondani a szerződést, megtartja a foglalót és kártérítési igénye is van. Így a mi eladónk azt mondta hogy Ő is felmondja a szerződést de mivel ő sokkal magasabb foglalót fizetett így nekünk nem tudja vissza fizetni(nem is akarja) a mi foglalónkon kívüli vételár részt.Ha csak nem fizetjük ki az őt ért kárt. Így mi sem tudjuk a vételár részt vissza fizetni a mi vevőinknek.
Mindenki elbukja a foglalóját,az ingatlanos díját, szerződés díját és egyéb költségeket.
Mi a teendő ilyenkor? Csak a foglalót bukom vagy az én eladóm élhet kártérítési igénnyel? Ezt az igény én tovább tolhatom a vevőimnek? Ki a hibás ilyenkor?

Majordomus # 2022.05.01. 13:43

Osztapnak igaza van.
Némi bénáskodás van és nem rosszindulat.
Járjatok el egyűtt a f.hivatalban.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.01. 07:38

és az adásvételit együtt nyújtsuk be
Bent van az már.

osztap # 2022.04.30. 23:06

todor,

Amit most írsz, abból úgy tűnik, hogy az eladóid csak bénák, nem rosszindulatúak. A banknak visszafizették a tartozást, onnantól a törlési engedély kiállítása egy formaság, nem pénzkérdés. Fontos, de formaság. (Végső esetben a banktól Te is kikényszerítheted mint az új tulajdonos, ami ugyan lassú (ha per), de adósság már nincs a házon.) Hasonlóan, a haszonélvező kiadta a törlési engedélyt, és az ügyvéd nyilván jelezte volna, ha az nem megfelelő.

A helyedben nyomatnám, hogy adják be a törlési engedélyeket minél előbb a földhivatalba. 1-2 hét alatt feldolgozzák, és akkor tiszta a tulajdoni lap. Ha nagyon biztosra akarsz menni, csak akkor fizeted ki a maradékot. Birtokba akár most is léphetsz, ha az eladó ebbe belemegy.

De valószínűleg elfogadnám, hogy a törlési engedélyeket és az adásvételit együtt nyújtsuk be a földhivatalba, és akkor már kifizetném az utolsó részletet. A földhivatal meg idővel feldolgozza a papírokat. Nem hinném, hogy a földhivatal akadékoskodna, ha az ügyvéd nem talált hibát a papírokban. Az ilyen törlések rutinesetek.

A kötbért levonhatod az utolsó részletből. Az a legegyszerűbb.

drbjozsef # 2022.04.30. 21:08

todor,

Egyet kell értsek az ügyvéddel.

HA az eladó beleegyezik a birtokbaadásba úgy, hogy megmondod, nem fizeted ki az utolsó részletet amíg nincs a tulajdoni lap elintézve, akkor lépj birtokba. Ne újíts fel, ne változtass.
Én az eladó helyében, ha gikszert látnék, úgy sem engednélek birtokba.

Mi lehet a kimenetel legrosszabb esetben? Az, hogy tényleg le akarnak nyúlni, hogy majd nem fogsz tudni behajtani rajtuk semmit, azt akarják te állj el, és pereskedj, ami évekig tathat. Mi van, ha nem vagy birtokban? Semmi, híd alatt alszol. De ha birtokban vagy? Neki kirakatnia téged szintén csak perrel menne (jogszerű úton), ami szintén nem egyszerű, ha ő nem tartotta be a szerződést, szóval a különbség csak annyi, hogy lesz egy kártya a kezedben pluszban, és még aludni is lesz hol.

A felek egyébként kötelesek jóhiszeműen együttműködni. Tételezzük fel, hogy csak megakadt valami, vagy bénák, vagy elszámolták magukat. Próbáljatok megegyezni. Te ragaszkodj a birtokbalépéshez, cserébe nem változtatsz az ingatlanon, tűzöl egy póthatáridőt, egy-két hetet, hogy intézzék el a tulajdoni lapot, addig nem kérsz kötbért, de utána azt is fizetniük kell, ha addig nem intézik el. Kérjenek sürgősséget a földhivatalnál és fizessék ki, ha máshogy nem megy.

Ha nem teljesít bármit a szerződésből, legyen az kötbér, birtokbaadás, határidő, bármi, akkor pert indíthatsz. Mi mást?

Az Inytv törvény azon pontja szokásos ilyenkor, csak annyit jelent, hogy a beadott papírok (esetedben az adásvételi szerződés) bejegyződik széljegynek, és amíg a bejegyzés végleges feltételei nem teljesülnek (törölt jelzálog és tartozékai, törölt haszonélvezet), addig a te tulajdonjogod bejegyzését függőben tartják. A probléma szempontjából csak annyi a lényeges, hogy az 6 hónapon belül meglegyen, különben törlik végelegesen az egészet. Gondolom te ennél hamarabb szeretnéd, hogy elintéződjön.

Egyébként, megjegyzem, az okiratot szerkesztő ügyvéd ingatlan adásvételnél mindkét felet egyformán kell képviselje akkor is, ha az egyik fél "hozza" az ügyvédet, és ő is fizeti. Bátran kérdezz tőle.

todor # 2022.04.30. 20:09

Köszönöm a válaszokat!

A szerződés szerint a birtokbaadás napján be kellene mutatnia a tujdonosnak a törlési engedély kérelmeket akkor fizetném a hátralékot. De nem teszi, mert még nem intézték el (a banknak kifizették, erről van igazolás, csak a kérelmet nem intézék el).

Elvileg az ügyvédnél van letétben az özvegyi-haszonélvezeti jogról lemondás. Nem láttam, az ügyvéd tájékoztatott ma.

Még mindig nem vagyok nyugodt, mert mi ahelyzet, ha birtokba veszem az ingatlant, ahogy az ügyvéd javasolja, és a tulajok mégsem töröltetik a jelzálogjogot és a haszonélvezetit. Én ingatlanon belül vagyok, de milyen jogcímen? A felújításnak neki sem merek kezdeni, míg nincs a nevemen az ingatlan. Mert ugye, kifizetni a hátralékot akkor fogom, ha bemutatták a kérelmeket. Tehát nincs kifizetve az ingatlan, és mi van, ha közben az eladók meggondolják magukat? Náluk az előleg és a foglaló, nekünk nincs hova mennünk, mert ugye, az ingatlanunkat már eladtuk.

Nem áll szándékomban elállni a vásárlástól, de attól tartok, az eladó erre játszhat.

És mit lehet tenni abban az esetben, ha a kötbért nem teljesítik? Ami azért keletkezett, mert nem teljlesítették a szerződésben leírtakat.

És van egy pont , amit nem tudok értelmezni, ami a szerződésben szerepel, tudom, bennem van a hiba. Ez pedig a 1997. évi CXLI. törv. 47/A.& (1) bek. b) pontja.

Majordomus # 2022.04.30. 13:34

Javitás: vagy törlik a jelzálogot vagy nem....

Majordomus # 2022.04.30. 13:33

Szerintem ott is van a kötelezettség!
.
De!
Egyvalamit ne felejtsetek el!
Pénz beszél kutya...
.
Bocsi de én se tennék le 40 milliót úgy hogy vagy törlik a helzlogit vagy nem,a haszonélvező meg lehet be sem enged a lakásba akkor,amikor az én pénzemből már kifizették az adósságukat,én meg toporgok a ház előtt.
Ez nem így működik!

Szomorú örökös # 2022.04.30. 12:03

osztap

A megállapodott határidőben átadás az eladó szerződéses kötelezettsége

De akkor ott kell abban a szerződésben szerepeljen a másik oldal kötelezettsége is, hogy birtokbaadáskor ki kell fizetnie a vételár hátralévő részét. Ez így lenne korrekt. És hát amit ugyebár jól látunk, hogy a vevő a szerződéses kötelezettség részbeni nem teljesítésére hivatkozva nem szeretne megtenni. Nyilván nem a vevőn múlik most mindez, de ettől még ebbe simán beleköthet az eladó és eleve nem is adja neki birtokba az ingatlant. Talán nem is kellene addig birtokba vennie, jobb a békesség.

Ha a haszonélvező nem járul hozzá a haszonélvezeti jog törléséhez, akkor lesz majd itt igazán tűzijáték

Az tuti! Mi több, még akár használati díjat is kérhet az új tulajdonostól.

osztap # 2022.04.30. 11:55

Szomorú örökös,

A megállapodott határidőben átadás az eladó szerződéses kötelezettsége, azaz nem ár neki kártérítés. Tetszene a többi kötelezettségét is szerződésszerűen teljesíteni, akkor az elállás szóba sem kerülne, és mindenki boldogan élne, amíg meg nem hal.

Azzal egyetértek, hogy lehetett volna az ügyletet jobban is csinálni. Ha a haszonélvező nem járul hozzá a haszonélvezeti jog törléséhez, akkor lesz majd itt igazán tűzijáték.

Szomorú örökös # 2022.04.30. 11:34

osztap

Ha a vevő szerződésszerűen teljesít, az eladó nem, ezért a vevő (felszólítás, póthatáridő eredménytelen eltelte után) eláll, nem látom, hogyan tudna az eladó sikerrel kártérítést követelni...

Nem azért követelhet kártérítést az eladó, mert a vevő eláll, hanem azért, mert már esetleg birtokba vette az ingatlant és x ideje már benne lakik. Te hogy éreznéd magad? Én eleve nem adnám birtokba az ingatlant a vevő részére a kérdéses problémák megoldása előtt, főleg hogy addig ugyebár nagy valószínűséggel ki se lesz számára teljesen fizetve az ingatlan. Balga ember az, aki hamarabb átadja a kulcsokat birtokba vételre, beköltözésre.

Majordomus # 2022.04.30. 11:21

Mennyi nincs még kifizetve a vételárból?

osztap # 2022.04.30. 11:16

Szomorú örökös,

Ha a vevő szerződésszerűen teljesít, az eladó nem, ezért a vevő (felszólítás, póthatáridő eredménytelen eltelte után) eláll, nem látom, hogyan tudna az eladó sikerrel kártérítést követelni...

Szomorú örökös # 2022.04.30. 09:32

todor

hajlott korom miatt nem emlékeztem, hogy sikerült-e és hova beírnom a kérdést.

Pedig jobboldalon ott van. Szerintem eléggé jól látszik.

Szomorú örökös # 2022.04.30. 09:28

osztap

Szerintem az ügyvéd tanácsa helyes. A birtokbavétel javítja a pozíciódat.

A pozíciót lehet javítja, de mi van, ha az eladó mégsem akarja ezeket megoldani és esetleg a vevő visszalép a vásárlástól hivatkozva ezekre? Kétségtelenül nehéz helyzet, mert akkor az eladónak vissza kéne mindent fizetnie, ami tuti nem lesz egyszerű. De akár akkor ő is anyagi igényt támaszthat a vevőjelölt felé, amiért már beköltözött az ingatlanba.

Persze nyilván az volna a legtisztább, ha mindkét terhelés lekerülne a tulajdoni lapról az eladó által elrendezve.

osztap # 2022.04.30. 08:20

todor,

A birtokbavétel végén, a kulcsok átvétele után, kérdezz rá, hogy hol vannak a törlési engedélyek. Érdemes jelezni, hogy az utolsó részlet akkor lesz kifizetve, ha a papírok rendben vannak.

A jelzálogot Te nem tudod töröltetni, mert nem Te vagy a jelzálog jogosultja, hanem a bank. Ezért neki kell a törlési engedélyt kiállítania. De ha nincs tartozás, a bank nem fog akadékoskodni. A haszonélvező ellenben...

Ezért szokták kérni, hogy az adásvételi aláírásakor az özvegy lemond a haszonélvezetről. Ha nem ingyen, akkor a vevő direktben fizet neki. Akkor nincs ilyen helyzet, mint most...

todor # 2022.04.30. 07:17

osztap!

köszönöm a választ
Ezekről nem tudtam, nem kerültek szóba. A szerződésben ez áll: felek megállapodnak abban,hogy a tartozást a jelzálogjogodult részére... hiánytalanul meegfizeetikés az ingatlan a -dátum- tehermentesítik és a terhek törléséhez szükségestörlési engedélyeketeredeti példánybsan beszerzikés a legkésőbb a birtokba adás napján vevő rendelkezésére bocsájtják.
Ennyi van a birtokbavételről.
Kaptam emailben egy nyomtatványt erről a nevével, de nem volt aláírva, és még nincs ez sem elintézve.
Én is töröltethtem a jelzálogjogot?

Köszönöm

osztap # 2022.04.30. 06:51

todor,

Szerintem az ügyvéd tanácsa helyes. A birtokbavétel javítja a pozíciódat.

Ha a kötbér a birtokbavétel késése után jár, akkor nem jár neked akkor, ha a másik fél kész birtokba adni. Ha a tehermentesítés késésére, akkor igen, a birtokbaadástól függetlenül. Mi áll pontosan a szerzõdésben?

Az adásvételi aláírásakor az özvegy nem mondott le az özvegyi jogról? Akkor én mindenképp erre koncentrálnék.
Ha a bank már ki lett fizetve, a jelzálogot könnyebb töröltetni.

matthiasi # 2022.04.30. 06:45

Az ügyvéd szerint nyugodtan vegyem birtokba a házat, és ne fizessek addig, amíg nincs meg a törlési engedély.” Írta todor.
Majd kérdezi, hogy :

Az a kérdésem, birtokba vegyem-e az ingatlant, vagy ne”.

Hát ha az eladó a tulaj megengedi miért ne. Ez az egyik racionális lépés az amúgy sok félre sikerült között.
Mert az akad. Pl. egy tisztázatlan jogállású eladóingatlannál fizet. Törlési engedély nem elintézése, özvegyi- haszonélvezeti jog stb.
Amúgy mennyi az a foglaló , mennyi az előleg ? A kettő nem ugyan az.
Ha az eladónak a zsebében van jelentős összeg és még be sem költözik (nem veszi birtokba) a naiv vevő, akkor előfordulhat, hogy az eladó nem kapkodja el a dolgot.
Tehát ha valaki ilyen helyzetbe lavírozza magát, kármentésként birtokba veszi az ingatlant. ... ha megengedik !