Alapanyagdrágulás új épitésü ingatlan


H. Blanka # 2022.05.20. 19:55

Kedves fórumtagok!
2019.novemberében irtunk alá egy adásvételi szerzödést új épitésü lakás vásárlására Budapesten. Az épitkezési projektet akkor kezdték, kb. a nulláról. A szerzödésbe foglalt átadási határidö 2020. december lett volna. A szerzödésben szerepel körbérre vonatkozó megállapodás, ami az átadási határidö fél évvel való túllépését követöen jár. Mértéke napi x ezer Forintban, de maximum 600 ezer Forintban volt meghatározva. A 600 ezer Forint böven járna nekünk, mivel a lakást még mindig nem adták át teljesen. A lakásunk kész van, de apróbb javitó munkálatokat még meg kellene csinálniuk, illetve a ház még mindig épitkezési területnek számit. A garázsbeálló és a tàroló sincsenek még kész. Hónapok óta hitegetnek minket, hogy ekkor meg akkor lesz az átadás. Konkrétan hazudoznak. Az e-mailjeimre gyakran nem válaszolnak. A történethez hozzá tartozik, hogy a vételárból 500.000 Ft-ot nem fizettünk még ki. Jeleztem nekik, hogy igényt tartunk a körbérre(ezt e-mailben tettem, erre sem válaszoltak).Erre teljesen felháborodtak, hogy a ház többi vevöje(kb 30 lakásos házról van szó) sem kérte vissza a körbért, mert megértették, hogy milyen nehéz két éven van túl szegény vállalkozó cég, és partnerként viselkednek.Illetve az utóbbi két évben az alapanyagárak is az egekbe szöktek, és ök mégsem számoltak fel pluszban semmit. Én felháboritónak találom, hogy ilyenekkel jönnek. Azt is közölték telefonon, hogy az ügyvezetö igazgató senkinek nem is hajlandó kötbért visszafizetni. Ez nevetséges, mivel ezzel megszegi a szerzödést, és perelhetö.
Kérdésem, hogy megtehetjük-e, hogy a kötbérre hivatkozva egyszerüen nem fizetjük ki a fennmaradó 500 ezret? Illetve az épitkezési cégnek lenne-e egyáltalán joga az alapanyag árak emelkedése miatt a szerzödésbe foglalt vételár fölött plusz pénzt követelni?

Majordomus # 2022.05.20. 20:40

Lenne.
Ha lenne fogalmad arról mi van az épitőanyag piacon nem háborognál ennyire.
Egy darab tégla 1000 ft,egy zsák cement 5000 egy m3 sóder 13000!
A kivitelező nem hiteget,hanem már a saját hasznát éli fel a drasztikus áremelkedések és az infláció miatt.
.
Örülj annak ha be tudja fejezni.

Ha valaha dolgoztál volna vállalkozóként most nem gúnyolódnál "a szegény vállalkozó cégen".
.
Óvatosan járj el, mert a XIII.kerületben az épitő céget cserbenhagyta a kivitelező és levonult.
Emiatt másik céggel egy évvel később adták át a lakásokat.
.
4 tulaj követelte a kötbért és perre mentek,balga fejjel még az átadás előtt.
A beruházó erre felmondta a szerződést amit 2020-as áron kötött,visszafizette a pénzt és a kötbért (félmillió) és idei áron eladta másnak a lakásokat!
Húsz milliót nyert az ügyön.

Szóval csak lassan a testtel. Nehogy 2 szék között a pad alá essél.
Nem a vállalkozót akarom védeni,de 30 % a különbség a 2019-es árakhoz viszonyitva.

H. Blanka # 2022.05.21. 06:14

Van fogalmam arról, hogy milyen drágulások mentek végbe az épitkezési iparban, de kérdezem én, ennek a drágulásnak mi köze ahhoz, hogy már másfél éve késnek az átadással? Egyébként véletlenül tudtam meg, hogy a kivitelezö cég vezetöje pl börtönbe került, és ezért hónapokig álltak. Nyilván erröl ök egy szót sem szóltak.
Örüljek annak, hogy be tudja fejezni? Igen, valahol persze örülök neki. Magyarországon ezek szerint örülni kell annak, ha az épitkezési cég a szerzödésben vállalt legföbb közelezettségét egyáltalán valamikor teljesiti. És a vevö ne háborogjon, hogy 2-3 évet késnek az átadással, mert ha ezen háborog, akkor fogalmatlan, meg mit képzel magàról.
Amúgy valahol hasznos volt a hozzászólás, köszönöm.

Szomorú örökös # 2022.05.21. 06:53

H. Blanka

Van fogalmam arról, hogy milyen drágulások mentek végbe az épitkezési iparban, de kérdezem én, ennek a drágulásnak mi köze ahhoz, hogy már másfél éve késnek az átadással?

Ha ennek a mondatnak az iszonyatos ellentmondását megérted, felfogod, akkor nem fogsz többé ilyet kérdezni.
Mennyivel lenne jobb, ha közölné, hogy a szerződéses összeg változik emiatt?Ja persze, akkor meg azért háborognál. Én special nem az építőiparban dolgozom, de az én árajánlataimban mindig szerepel egy mondat:
Anyagárak tekintetében az esetleges árváltozás jogát fenntartom!
Volt, aki háborgott, mert már decemberben nem fért bele a munka, január pedig áremelkedéssel indult és ezt neki kellett kifizetnie. Hiába kattogott rajta, hogy ő a korábbi árajánlatot fogadta el, az alapján kell(ene) számláznom, közöltem vele, hogy nem írtunk alá szerződést, az elfogadott árajánlat pedig még nem kötelez rá, hogy el is végezzem a munkát. Ez ilyen egyszerű! Ők aláírták veled a szerződést, amelyből ők most próbálják kihozni mindkét fél számára a legjobbat.

Egyébként véletlenül tudtam meg, hogy a kivitelezö cég vezetöje pl börtönbe került, és ezért hónapokig álltak. Nyilván erröl ök egy szót sem szóltak.

Mert nem is tartozik rád. Az viszont valóban gáz, hogy ha a cégvezető bármilyen okból kifolyólag munkaképtelenné válik - lehet ez mondjuk súlyos betegség is - akkor a cég leáll. Normális cégeknél ezért van a helyettes, hogy ő viszi addig tovább az üzletet.

Majordomus # 2022.05.21. 11:25

Mi 7 hónapot vártunk a befejezésre,még én sajnáltam a beruházót. Ugye vele voltunk szerződésben.
.
A kivitelező cég egyik nap dolgozott,másik nap bem. Illetve igen,csak egy násik épitkezésen,ott jobban szoritott a határídő.
Itt is közölte a csapatvezető hogy 3 munkája van,ha nem tetszik levonul.
Szerencse hogy az árrobbanás előtt átadták a házat.
Szóval nem olyan egyszerű ez a történet.
Ráadásul mi jóindulatu tisztességes céget fogtunk ki,aki a kivitelező zsarolása ellenére sem emelt árat.
Blankának jogilag teljesen igaza lenne,hiszen ő szerződött egy összegre meg egy lakásra 2019-ben. Most 2022 van.
Válság infláció árrobbanás.
Az épittető némi joggal hivatkozhat vis maior esetre.
Blanka meg a szerződésre.
A gond ott van hogy addig lajáskulcs nem lesz mig mindent ki nem fizet,és örüljön ha az 500 ezer elegendő lesz.
Nagyon nehéz most épitkezni,de épiteni sem könnyü.
S akkor Blanka még bem ismerkedett meg a társasház alapítás gyönyöreivel. Az sem lesz piskóta!