Tarsashazi pince eladasa


Majordomus # 2022.06.04. 19:57

Felejtős.
Ez a kulcsszó.

drbjozsef # 2022.06.04. 04:26

Sonjasonja,

Ha megtartom a rameso hanyadot,hogy intezzem,h kulon hrsz-t kapjon.
Sehogy. Illetve, pont úgy, ahogy leírtuk a most megvenni szándékozó ember esetén : közgyűlés, alapító okirat módosítás, földhivatal, önkormányzat. EGY részt nyilván sose fog megszavazni a közgyűlés, miért tenné? Felejtős.

Hogy kiadhassam berbe vagy eladhassam?
Ha most kizárólagos használati jogod van egy részére, mert ez egy külön pincerekesz, akkor most is átengedheted a használatot bárkinek (ha ezt az SZMSZ nem tiltja meg konkrétan). Eladni természetesen nem tudod, hiszen nem a tied a tulajdonjog. Az a társasházé.
Ha nem külön rekesz, csak a nagy közöst használhatod te is mint a többi tulajdonostárs, akkor már határeset, bár végülis ugyanezt a jogodat ugyanúgy - mármint, csak a használatot - továbbadhatod, csak ez sokkal nagyobb konfliktusforrás lehet, nem-e terjeszekedik valaki túl a közösben.

Kiadhatom-e vkinek lakas celjara?
Ha ez nem lakóingatlan, akkor nem. Ugyanakkor ha a használatot engeded át, akár lakhat is ott valaki. Ami persze nem szabályos, csak nagyon nehéz fellépni ellene. Sajnos pont ismerek ilyen társasházat, ahol a nyugdíjas néni nem engedi be a hajléktalan alkoholista fiát a lakásába, de a pincébe igen, és az ott lakik a pincében, iszonyá bűzt csinálva, és kirakni se tudják, mert a néninek JÁR a kulcs a pincéhez, ha lecserélik a zárat, másnap újra ott tanyázik a fia, mert odaadja neki a kulcsot.

Majordomus # 2022.06.03. 18:39

Sehogy sem tudod elintézni.
Amit leirtál annak keresztülviteléhez nem élsz elég hosszú ideig.

"A tobbi elozo koz kepviselo meglopta a hazat 5-10 millioval. Valszeg az uj is erre jatszik"

Mondjuk én ezért simán beperelnélek 5-10 millióra,hogy minden bizonyiték nélkül rágalmazol embereket.
Volt feljelentés,volt kivizsgálás,volt elmarasztalás? Akkor miért fröcsögsz itt bizonyitékok nélkül?

Ha minden eddigi képviselő meglopta a 16 lakásos házat 5 -10 millióval akkor ti vagytok az ország leggazdag társasháza,vagy csak szimplán hülyeségeket beszélsz.

Teljesen logikus, ha rossz a tető akkor a bevételt annak felújitására kell forditani.

Ez mindenkinek a felelőssége függetlenül attól hol lakik. Ezt jelenti a közös tulajdon.

A többlet visszafizetése nem tartozik a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások közé.

Az a szabály,ha a társasház számlájára folyik be a pénz,akkor a társasház az adoalany, ha a tulajdonosok között felosztják akkor minden tulaj saját adóbevallást nyujt be.
Ezzel a kitétellel feloszthato a pénz.
Más kérdés hogy én sem támogatnám a felosztást.

Sonjasonja # 2022.06.03. 13:03

Koszonom a valaszokat!

Ha megtartom a rameso hanyadot,hogy intezzem,h kulon hrsz-t kapjon.
Hogy kiadhassam berbe vagy eladhassam?

Kiadhatom-e vkinek lakas celjara?

drbjozsef # 2022.06.03. 07:41

Sonjasonja,

A pincét ki kell venni a közös tulajdonból. Ez alapító okirat módosítással jár, amihez főszabályként 100% egyetértés kellene. Ez alól viszont pont az ilyen elidegenítések esetén két kivétel is van :
Ha az alapító okirat rendelkezett róla, akkor a tulajdonosok 2/3-a is elég
Ha az alapító okirat nem rendelkezik ilyenről, akkor a tulajdonosok 4/5-e is elég, de ilyenkor határozatban kell felszólítani a kisebbségben maradt tulajdonosokat, hogy 60 napon belül nyilatkozzanak, hogy élnek a keresetindítási jogukkal.

Lásd : Tht. 10.§

Ha a 4/5 megvan, akkor meg fogjátok tudni csinálni, kivéve, ha az ellenkező tulaj perre megy, és bizonyítani tudja, hogy neki méltányos érdekét sérti a pince közös tulajdonból kivonása. Ez nem túl valószínű, de nem is lehetetlen, nem ismerjük a körülményeket.

Van e joga a koz kepvnek kieroszakolni a tulajoktol,h oda menjen a penz a thaz szamlara?
Rossz kérdés. Evidens, hogy oda megy. A közös tulajdonú rész a társasház tulajdona, ha eladjátok, a társasházhoz folyik be a bevétel. Nem is mehet máshova. Ez nem kívánságműsor.
Ha nem tetszik a közös képviselő, akkor váltsátok le még most.

A vevonek az az erdeke,h a thaz kozos szamlajara keruljon a penz,mert abboluj tetot epittetnek. O a teto alatti lakas egyik tulaja. Mi nem.
Ez érdekes. Úgy érted, hogy te a tető felett laksz?

A társasház a többletét, ha úgy gondolja, visszafizetheti a tulajdonosoknak. Viszont erről határozatot kell hozni, és mivel ez meghaladja a rendes gazdálkodás körét, ezért ilyen határozat csak és kizárólag a tulajdonosok 100%-ának egyetértésével hozható. Ha egy valaki is ellenkezik, akkor az nem osztható vissza, marad a társasházé.

nanemaaa # 2022.06.03. 07:37

A pince önálló helyrajzi szám alá vételét úgy hívják, hogy az önálló rendeltetési egységek számának változása. Ez azonban településképi bejelentéshez kötött tevékenység, melyre vonatkozó kérelem elbírálása az önkormányzat hatáskörébe tartozik.
Amíg nincs bejelentés tudomásulvétele, majd annak a tényleges megvalósítását igazoló hatósági bizonyítvány szintén az önkormányzat részéről, addig a földhivatal nem vezet át semmit. A településképi bejelentést az önkormányzat csak abban az esetben veheti tudomásul, ha az önálló rendeltetési egységek számának változása valamennyi országos és helyi építési előírásnak is megfelel. Persze ott már majd a kérelmezőnek azt is meg kell adnia, hogy mi is lenne a most még pincének az új rendeltetése. Mert szerintem pince önmagában nem vehető önálló albetétbe. Ennek során pedig nyilván kérdésként fog felmerülni az új rendeltetéshez szükséges járulékos építmények biztosítási lehetősége is. Ilyen lehet pl a telken újabb parkolók kiépítése, az új egységnek a közös közműhálózatról történő leválasztása...stb.
Azt jól látod, hogy az önálló rendeltetési egység változásához alapító okirat módosítás is kell. Csak ezek birtokában kerülhet sor az ingatlan-nyilvántartási átvezetésre. Ennek keretében a közös pincéből a lakáshoz történő terület csatolás is természetesen egy menetben megvalósítható.
Az, hogy a vételár hogyan és ki részére kerüljön megfizetésre, szerintem a lakógyűlés döntésén múlik. A a közgyűlés úgy dönt, hogy a teljes összeget beteszi pl a felújítási alapba, akkor úgy dönt. Vagy épp ellenkezőleg.

Egyebekben, ha ezt az egész cirkuszt nem akarjátok végig csinálni, és a társtulajdonos tényleg csak azt szeretné, hogy csak ő mehessen a pincébe krumplit tárolni, akkor érdemesebb elgondolkodni a helyiség csoport hosszú távú kizárólagos használatba adásán, amihez nem kell más, csak az szmsz módosítása. A használatba adásért is lehet pénzt kérni. és nem lesztek kitéve annak, hogy a használó egyszer csak kocsmát nyit benne.

Sonjasonja # 2022.06.03. 03:12

Tisztelt Forumozok!

Egy belvarosi budapesti tarsashaz(16 tulaj) teljes osztatlan kozos pincejet akarja megvenni az egyik tulaj. En egy elado tulajkent irok. Minden tulajnak van thlajdoni hanyada a pincebol.

A tobbi tulajdonos vagy kulfoldi vagy videki es meghatalmazza az igyved tulajdonos, vagy csilliardos vagy kicsit gazdag vagy egyszeruen hiszekeny .

De a hazban egy maxim tulaj meg akarja tartani a pincebol a tulajdoni hanyadat. (Ingatlan ugyved….) Akkor igy osztatlan kozos tulajdona lesz avevovel?

A vevo is tulajdonos atarsashazban.

A tulajoknak nincs pontos kijelolt helyuk az alapito okirat szerint. Csak tulajdon hanyada van .

Pince Alaprajz es alapitookirat nalam van. Be tudom linkelni.

A legutobbi kozgyulesen arrol volt szo,h eloszor kulon hrsz-re veszik.

A koz kepviselo (ingatlan es tarsashazi jog gal kapcs. ugyved….) azt mondta,h a tarsashaz tarsashazi szamlajara megy a 30 millio forint vetelar!!! Nem kapjak meg a tulajok. De mi meg meg akarjuk kapni a sajat szamlankra es rendelkezni akarunk a vetelarral.

Meg,hogy nagyon magas az ado ra….Mennyi az illetek?

Van e joga a koz kepvnek kieroszakolni a tulajoktol,h oda menjen a penz a thaz szamlara? A tobbi elozo koz kepviselo meglopta a hazat 5-10 millioval. Valszeg az uj is erre jatszik.

Hogy tudna a vevo (nem ert a joghoz,fiatal, szerzodes szoveget se alapitookirat szoveget se tud ertelmezni ,felo,hogy atverik) fuggetlen 1/1 tulajdonhoz jut ni a pince vasarlasanal?

Hogy tudja megakadalyozmi,h a masik tulaj,akinek marad pinceresze,ne tarsa sakkban osztatlan kozos tulajdon reven?

Ha 1/1 pincetulaj,kulon hrsz-szel,akkor fizet kozoskoltseget. Mennyit?
Ha osztalan kozosbe huzza csobe a masik tulaj,akkor hogy fizetnek kozos koltseget?

A pincenek van egy kozmuvesitett jarolapozott resze,ami csak az utcafronti lakas tulajoke. Ossze akarjak vonni az egeszet eladasnal ,pedig a tobbi resz homokos fold lepusztult.

Meg nincs megszavazva a kulon hrsz-re vetel.
Mikor forduljak ugyvedhez,h ne vagjanak at?
Illetve hogy tudom megakadalyozni,h a thaz szamlajara menjen a vetelar,amibol en nem latok egy fillert se?

Azt allitja a vevo ,bogy a foldhivataltol varjak a valadzt,hogy

“Na, tul nagy a kavalkád, de úgy tűnik az ügyvédem megszülte a megoldást. Ha megszavazzuk 2/3addal a pince eladást, be adunk egy alapító okirat módosítást amiben az lesz hogy a tulajdonosokknak lesz a kifizetés és ha atengedik akkor nyertünk és akkor a tulajokat kell kifizetnem :)

Első körben megkell szavazni, utána beadni és ha a földhivatal átengedi akkor már fizetem is a tulajokat :)“

En elolvastam az alapitot,de nem latok olyat,h a thaz szamlajara lehet csak kifizetni…

A vevonek az az erdeke,h a thaz kozos szamlajara keruljon a penz,mert abboluj tetot epittetnek. O a teto alatti lakas egyik tulaja. Mi nem. Tehat neki lesz egy pinceje es ingyen reszesul az uj tetobol. Szerintem ez jogszerutlen es igazsagtalan.

Koszonom a valaszokat elore is.
Kerem,hogy mindenki irja meg,milyen minosegben ir.(ugyved, laikus,stb)

Ekezethianyert elnezest kerek.