Osztatlan közös tulajdon bitorlása.


Naívfi # 2022.06.06. 11:43

Tisztelt Fórumozók!
Van egy ingatlan, aminek a tulajdonosi szerkezete a következő: 4/8-ad részben egy volt eltartó, 1/8 +1/8 részben a 2 unoka-öcsém, és 2/8-ad részben én vagyok a negyedik tulajdonos. Az ingatlannak az eltartó tulajdonát képező 4/8-adát eddig haszonélvezeti jog, a másik, összesen szintén 4/8-ad részét pedig özvegyi jog terhelte, idén tavaszig. (Ezek a jogok a tulajdoni lapon még szerepelnek).
Jelenleg az ingatlan (családi ház), lakott. 5 személy lakja, a volt eltartó, és az ő egyik fia a családjával. A ház és az udvar kialakítása olyan, hogy azt természetben megosztani képtelenség. Az eltartó, nekünk a társtulajdonosoknak bejelentette, hogy hajlandó megvásárolni a mi tulajdonrészeinket a reális forgalmi érték feléért, vagy hajlandó eladni nekünk az ő tulajdonrészét a reális forgalmi érték másfél szereséért. A mi elképzelésünk az lenne, hogy az ingatlant eladjuk, és az árán a tulajdoni hányadok arányában osztoznánk. Erre, a volt eltartó ellenállása miatt, kevés esélyt látok. Abban is kételkedek, hogy akadna olyan vevőjelölt, aki egy lakott ingatlanért hajlandó lenne reális árat fizetni.
Tanácsokat kérnék. Van- e lehetőségünk rávezetni a volt eltartót annak a felismerésére, hogy ő csak 50%-ban tulajdonosa az ingatlannak. Vannak-e olyan lehetőségeink, amelyekkel élve, beindíthatnánk egy olyan gondolatmenetet a társtulajdonosunk fejében, miszerint talán kellemesebb egy kicsi, de 100 %-ban saját házban lakni, mint egy nagyban, idegenekkel osztozkodva, fele- fele arányban.
Jelen helyzetben, a saját jogaimmal sem vagyok tisztában. Mivel „történelmileg így alakult”, hogy a tulajdonostárs (és az általa szívességből befogadottak), az ingatlan kerítésein belül tartózkodik, a kaput és az ajtót védő zárakhoz kulcsokkal csak ő rendelkezik, kérhetek-e kulcsokat, van-e jogom a saját ingatlanom területét a lábammal megérinteni?
Előre is köszönöm a segítséget!

osztap # 2022.06.06. 13:28

Naívfi,

A kivásárlás a megállapodásotokon múlik. Ha nincs megegyezés, akkor közös tulajdon megszüntetése iránti pert indíthatsz. Akkor a bíróság végső esetben árverezteti az egész házat. Bő egy év lesz, és úgy számolj, hogy minden fél 20-30%-kal kevesebbre jön ki a végén, mint a piaci ár lenne, ha közösen adnátok el az ingatlant. Érdemes ezt átbeszélni vele.

Arra is érdemes felhívni a figyelmét, hogy minden tulajdonostársnak joga van az egész ingatlan használatához. Nem csak néha meglátogatni, hanem használni. Nem csak a kisszobát, hanem az egészet. Ha abból kizárnak, akkor többlethasználati díj illet meg. Ezért küldj a 4/8-os tulajnak egy tértis levelet, amiben udvariasan kéred, hogy kézhezvételtől számított nyolc napon belül biztosítson számodra hozzáférést az ingatlanhoz, ellenkező esetben a levél keltétől számítva havi x Ft többlethasználati díjra tartasz igényt.
Az x Ft a helyben szokásos bérleti díj. Ha nem fizet, akkor fizetési meghagyást adathatsz ki ellene közjegyzővel.

A Te 2/8-odra ez nem lesz csillagászati összeg. De ha nem fizet, akkor hamar jönnek rá a költségek (FMH, per, végrehajtó...), ami elég lehet ahhoz, hogy rájöjjön, hogy a saját ház szebb. Főleg, ha a két 1/8-os unokaöcséd is eljátssza vele ugyanezt.

Majordomus # 2022.06.06. 19:16

Az a kérdés számithatsz e az unokatesókra?

Nagykoruak már?

Ha igen akkor nekik is érdekük hogy a pénzükhöz jussanak.

Az a célszerű hogy hárman bíztok meg egy ügyvédet!

Akkor már 50 % erőt képviseltek.
És a többlethasználati díj mértéke is "elgondolkodtató" lesz az eltartónak.

Majordomus # 2022.06.06. 19:17

U.i
Az ügyvéd szintén elgondolkodtató levelet tud irni a bentlakóknak.

Naívfi # 2022.06.08. 10:13

osztap , Majordomus

A 2 unokaöcsém már nagykorú, és együttesen kívánunk fellépni az érdekeink teljesüléséért.
Viszont annak a nyűgét, hogy díjat szedjünk, számlát adjunk, könyvelést vezessünk, adóbevallást készítsünk, kockáztassuk, hogy egy vétlen elírás, vagy határidő mulasztás miatt megbírságoljanak, egyikőnk sem szeretné a nyakába venni.
Csak az eladást tartjuk ideg-kímélő megoldásnak. Jelenleg a házban külön szobája van a gyerekeknek, a szülőknek, és a nagymamának (Nagyi = Volt eltartó). Talán érzékeltetni tudnánk velük azt, a reális, életszínvonalat, amire valóban jogosultak, ha mi is beköltöztetnénk melléjük 5 lakótársat. Teljesen ingyenesen, csak úgy szívességből.
DE! Nem vagyunk tisztában a jogainkkal. A kulcsokhoz hogyan juthatunk hozzá? (Kérem szépen? Legyen olyan kedves?) És ha nem adják? Évekig pereskedhetünk, és majd talán a jogerős ítéletet sem hajtják végre. Oszt’ akkor mi van!
Olyan fogalmaknak nem ismerem a jelentését, valamint az elméleti, és GYAKORLATI jelentőségét, mint a Birtok, Birtok-jog, Birtok-védelem, vagy pl. Zaklatás. A Tulajdon, és a Birtok egymáshoz való viszonyával sem vagyok tisztában.

osztap # 2022.06.08. 11:46

Naívfi,

Te meg a két unokaöcséd bízzatok meg egy ügyvédet, hogy segítsen a közös tulajdon megszüntetésében. Első lépésben írhat egy levelet a 4/8-os tulajdonosnak, amiben felajánljátok neki a tulajdoni hányadotokat megvételre x Ft-ért, és kilátásba helyezitek a közös tulajdon megszüntetése iránti pert, amennyiben mondjuk 60 napon belül nem jön létre adásvételi szerződés. Az ügyvédi levél jogilag semmivel nem ér többet, mintha Te írnád meg, de a jogban kevésbé jártas címzetteknél ezzel jön át, hogy a küldő "most már tényleg komolyan gondolja".
Kulcsot/hozzáférést leírtam alább. De ennek csak akkor van értelme, ha be akarod szedni a többlethasználati díjat...

Évekig pereskedhetünk, és majd talán a jogerős ítéletet sem hajtják végre.
Ha nincs megegyezés, akkor marad a per. A hosszát írtam alább. A végrehajtást a végrehajtó meg fogja oldani, ha máshogy nem megy.

Olyan fogalmaknak nem ismerem a jelentését
Üsd be a gugliba, hogy "közös tulajdon megszüntetése". Több cikksorozat is lesz ott, ami 5-10 oldalon leírja a lényeget. És ne félj olvasni a Ptk-t, mondjuk az 5:73. §-sal kezdve.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Minél jobban beleásod magadat, annál olcsóbb és kevésbé fájdalmas lesz a dolog.

Majordomus # 2022.06.08. 19:01

Teljesen egyetértünk!
.
Egyébként "gugli" a barátod,ha beirod a birtokvédelem szót kismillió találatot kapsz és a többire is.
.
Az ügyvédi levél ajánlott.
Osztapnak igaza van,ez már jelzés értékű.

Arra mindenesetre jó,hogy a nyulat kiugrassza a bokorból.

Naívfi # 2022.06.10. 06:59

Az igazi kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem nekem is birtokba venni az ingatlant. Tehát van-e lehetőségem arra, hogy én magam is beköltözzek, vagy oda szívességből az ismerőseimet beköltöztessem. A jelenleg ott lakó tulajdonostársunk (4/8), az utóbbi 3 évben tökéletesen hozzászokott ahhoz, hogy neki és a családjának zavartalanul meg van oldva a lakhatása, egy kényelmes 3 szoba összkomfortos családi házban, ahol eddig az özvegy/haszonélvező hozzájárulását, és a védelmét is élvezte. Nem képes tudomásul venni, hogy ez a védelem megszűnt. Most viszont azt vélelmezi, hogy egy másfajta jog továbbra is védi az ő zavartalan lakhatását, mégpedig a birtokvédelem joga. Ezért az eladásról gondolkodni sem hajlandó. Abban érdekelt, hogy a mostani helyzet több ezer évig változatlan maradjon. Kialakult egy olyan állapot, ami szerint az, akit ő, a volt eltartó nem enged be a kapun, az csak a kerítésen átmászva tud bejutni az ingatlanra. Kérem, írjátok meg, hogy jogomban áll-e a kerítésen keresztül átmászni, és a résztulajdonomat képező kertben kempingeznem?
Google professzor nekem is régi barátom, de pl. a wikipedián arról a szócikkről, hogy „Birtoklási jog”, csak egy üres oldalt találok. https://hu.wikipedia.org/w/index.php?…

matthiasi # 2022.06.10. 08:47

Naívfi !

Csak keményen !
A háborút meg lehet nyerni !

Zöldövezeti11 # 2022.06.10. 09:04

Naívfi !

Az eltartó, nekünk a társtulajdonosoknak bejelentette, hogy hajlandó megvásárolni a mi tulajdonrészeinket a reális forgalmi érték feléért, vagy hajlandó eladni nekünk az ő tulajdonrészét a reális forgalmi érték másfél szereséért. A mi elképzelésünk az lenne, hogy az ingatlant eladjuk, és az árán a tulajdoni hányadok arányában osztoznánk.

Ez egy régi gyakorlat volt. A 4/8 -dos tulaj egy lakott részt kíván megvenni. Az értéke felétek csökken.
Viszont Ti drágábban kaphatjátok meg. Kiakarjátok hagyni az üres állapothoz vezető utat.
Az az út hosszadalmas és költséges.

Van azért döntési lehetőségetek !

osztap # 2022.06.10. 12:52

Naívfi,

El kell döntened, hogy mit akarsz. Használni, de nem enged be -> többlethasználati díj. Eladni, de nem tudtok az árban megegyezni -> közös tulajdon megszüntetése iránti per.

Az igazi kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem nekem is birtokba venni az ingatlant. Tehát van-e lehetőségem arra, hogy én magam is beköltözzek, vagy oda szívességből az ismerőseimet beköltöztessem.

Jogod van. Ptk. 5:74. § Hogy lehetőséged van-e, az más kérdés...
A gyakorlatban várható, hogy nem enged be, azaz a közös tulajdon birtoklásából és használatából kizár. Ebben az esetben követelhetsz többlethasználati díjat. Menete amint lentebb írtam.
Elvben mehetnél perre, kérve a bíróságtól, hogy kötelezze a másik tulajt, hogy engedjen birtokba lépned. A pert megnyernéd, a végrehajtó végrehajtatná az ítéletet, ha kell rendőrrel kényszerítve ki azt, hogy bemehess. De semmi sem gátolná meg a másik felet, hogy utána másnap újból kizárjon. Te meg kezdhetnéd újra, előlről. Ezért követelik kizárás esetén inkább a th. díjat, folyamatosan mindaddig, amíg a birtokban lévő fél meg nem engedi, hogy Te is használd a házat.

Majordomus # 2022.06.10. 22:01

Ezzel elértünk a falig.
Most neked kell döntened hogyan lépsz tovább?
Az unokaöcséid támogatásával döntetlenre állnak az erőviszonyok. Erősködni felesleges,a végrehajtással csak az idődet és a pénzedet pocsékolod .
Inditsd meg a pert a közös tulajdon megszüntetésére.
Mindjárt más lesz a helyzet.
Első körben ügyvédi levél.