Egyéb helyiség


Klevi # 2022.06.27. 23:18

Üdv,

Van egy pesti ingatlanom, ami tulajdoni lapon “egyéb helyiség”, az eredeti tervrajzon még műhely és raktár, most leginkabb társasházban földszint alatti pince. Nem használt semmire, viz rákötési lehetőség nincs. A helyiségén falon kívül átmegy a társasház szennyvíz csöve. A társasház igényt tart közös költségre. A kérdésem az, hogy “egyéb helyiség” pince után is kell közös költséget fizetni? Az alapító okirat általánosságban ír erről., nem egyértelmű számomra, hogy igen vagy nem.

Köszönöm a válaszokat előre is.

Szomorú örökös # 2022.06.28. 02:28

Klevi

A kérdésem az, hogy “egyéb helyiség” pince után is kell közös költséget fizetni?

A társasház részét képezi? Igen!
Te vagy a tulajdonosa? Igen!
Jogos a közös költség fizetése? Bizony igen!

drbjozsef # 2022.06.28. 04:12

Klevi,

A közös költség meghatározása, a számítás módja, összege mind a közgyűlés hatásköre. Ahogy döntötök.
(megjegyzem, ha a háznak kell X forint a fenntartáshoz, akkor nem mindegy, hogy fizetsz a pince utáni nm-ekre is, vagy nem fizetsz, de a lakásodra mondjuk 20%-kal többet kellene fizetni?)

Klevi # 2022.06.28. 07:22

Drbjozsef,

Nincs lakásom a társasházban, csak ez az egyéb helyiség.

Ha jól ertem, akkor a közgyűlésen múlik mennyit kell fizetnem, ami logikusan fizetési kötelezettséget írna elő.

drbjozsef # 2022.06.28. 07:25

Klevi,

Igen, pontosan. Akkor esetedben : ahogy a társasház közgyűlése dönt.
Elég nagy szabadságuk van ebben, és csak az egyértelműen és súlyosan méltánytalan esetében lehetne megtámadni.

Ez az "egyéb helyiség" egyébként önálló helyrajzi számmal rendelkezik, és az 1/1 különt tulajdonod? Tehát nem társasházi közös tulajdon?

Klevi # 2022.06.28. 07:34

Ez az "egyéb helyiség" egyébként önálló helyrajzi számmal rendelkezik, és az 1/1 különt tulajdonod? Tehát nem társasházi közös tulajdon?

Igen, saját hrsz e van, és 1/1. Közös tulajdonnak csak a plafonon átfutó szennyvíz vezetek minősül. A problémám igazából csak, annyi, hogy méltánytalannak érzem a közös költséget egy olyan helyiségért, ami funkciót alig tud ellátni egy lakással szemben.

Szomorú örökös # 2022.06.28. 07:54

Klevi

méltánytalannak érzem a közös költséget egy olyan helyiségért, ami funkciót alig tud ellátni egy lakással szemben

Attól, hogy nem lakás funkcióval rendelkezik, még van közös költsége.
Max. kevesebb, mint a lakásoké. Ha így van, akkor teljesen rendben is van.

drbjozsef # 2022.06.28. 10:03

Klevi,

Tulajdonos vagy a társasházban, hozzá kell járulnod a közös kiadásokhoz.

Hogy a mértéke ugyanannyi nm-re, mint a lakásoké, az sem feltétlen méltánytalan. Bejársz, használod a villanyt, koszolod a lépcsőházat, miegymás. Szóval hasonlóan használaod a KÖZÖS részeket, mint a lakástulajdonosok.

Klevi # 2022.06.28. 12:26

Igazából az utcáról külön bejáratom van,. szval lényegében semmi közöset nem használok, de értem mire céloztok. Akkor amit tehetek, az alkudozás maximum és egyezkedés. Köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2022.06.29. 19:15

Nem csak annyi. Olvasd el a társasházi Szmsz-t. Valószinű hogy van különbség a lakások és a oince m2 dija között.

Nem lenne egyszerübb felhivni a közös képviselőt?

Mint tulajdonosnak jogod van kikérni a közgyűlések jegyzőkönyveit visszamenőleg a másolási költség megfizetése ellenében. Élj vele,mindjárt okosabb leszel.

BImola # 2022.08.03. 14:07

Sziasztok,

Hol tudnék közös tárolóval kapcsolatban kérdést feltenni?

drbjozsef # 2022.08.03. 16:12

BImola,

Szerintem itt pont megfelel.

nanemaaa # 2022.08.04. 07:11

BImola
Társasházi közös képviselőnél, a szomszédoknál, az utcán az arra járóknál, a trafikosnál, bárhol szabadon kérdezhetsz. Akár itt is. ;)

BImola # 2022.08.04. 11:10

Ok. Akkor itt felteszem (csak nem tudtam, hogy hogy is van ez, új topic-ot kell indítani vagy ilyesmi. :-))

Ahol lakok társasház (nem panel, de társasház kategória), ott évekkel ezelőtt az egyik lakó lekerített magának a közös tárolóban egy részt, amihez csak ő fér hozzá (sajnos nem tudom, hogy melyik a 2 kategória közül: osztatlan közös (leginkább ez lenne) vagy közös tulajdon). Senki nem emelt ellene szólt (elég kellemetlen alak volt), de azért ez mégsem maradhat így (ha legalább csak azt a területet használta volna amit lekerített, de ezekben a lekerítésekben pont az a "szép", hogy még a "saját szabályaikat" se tartják be, és azon kívül is pakolnak). Azóta eladták a lakásuk, de mivel csak úgy lekerített egy részt (senki nem engedélyezte, nem lehet róla papír) anno, nem tudom, hogy adta át az új tulajdonosnak. Elvileg be is riasztotta, szóval áramot is fogyaszt a lépcsőházban. Elég kellemetlen helyzet, mert nem szeretném, ha ez így fennmaradna (mert gondolom x év után elbirtokolhatja?, stb.), de azt se ha rossz viszonyba kerülnénk az új tulajdonossal (viszont arról senki nem tehet, hogy az előző nem tudott együtt élni a többivel, és csak úgy lekeretítette azt a részt). Mit lehet tenni ilyenkor? Gondolom menni a közös képviselőhöz. De tudni kéne, hogy mivel jár ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.04. 11:38

Elbirtoklás szóba sem jön.

De dugni és szűznek maradni egyszerre nem megy. Választani kell.

drbjozsef # 2022.08.04. 12:17

Gondolom menni a közös képviselőhöz.
Ha az társasházi közös tulajdon, akkor igen és kérni, hogy szólítsa fel a használóját a kiürítésre, és a társasház rendelkezésére bocsátásra.
Ha ragaszkodik hozzá emberünk, akkor közgyűlés kell, ahol a tulajdonosok többséggel megszavazhatják a közös területek használatának rendjét. Például, hogy megtarthatja, bérelheti a társasháztól X forint/négyzetméter havi díjért. Ha nem, ürítse ki.
Aztán ennek végrehajtására lehet, pereskedni kell.

Ez mivel jár? Hát, nem ismerjük az illetőt, de nyilván nem egy biginning of dö bjutiful frencsip.
Lehet, nem lesztek puszipajtások.

Majordomus # 2022.08.04. 19:25

Nem leszel népszerű a házban néhány embernek. Döntsd el bevállalod e?

Na, én ezt szoktam megelőzni azzal hogy a tervrajz alapján kiszámolom a jogosultságot és felosztom a pincéket a lakások között.. azóta nincs vita...

nanemaaa # 2022.08.05. 08:04

Na, én ezt szoktam megelőzni azzal hogy a tervrajz alapján kiszámolom a jogosultságot és felosztom a pincéket a lakások között.. azóta nincs vita..
Egészen addig, míg valamelyik tulajdonos nem kezd kapálózni, hogy a másik tulajdonos felosztott rekeszének van ablaka, neki meg nincs, és különben is messzebb van a villanykapcsolótól, mint a Mari nénié. ;) :D

Majordomus # 2022.08.05. 18:24

Nincs ilyen.
Az igazság az, hogy az épület átadásakor már lefoglalják a pincéket,az elmúlt 30-40 évben kialakult a szokásjog.

Akinek nincs, azzal jön hozzám (klasszikus) hogy "tudja hogy másnak 3 pincéje van neki meg semmi."

Erre szoktam mondani hogy mutassa meg kinek van 3 pincéje egyet rögtön átadok magánk. Erre persze nincs válasz,ő is hallotta.

A felosztáskor a kérdőiven mindenki nyilatkozik hogy melyik pincét használja,és kivel,ha többet használ mint a jogosultsága, akkor kivel osztaná meg a helyet.

Az egészet felviszem Excelbe és rögtön kiderűl ki sumákol.

Ezrt nincs vita.

Dave1986 # 2022.09.01. 09:01

Tavaly nyáron költöztünk társasházba!Nem a lakáshoz tartozó pincét kaptuk meg használatra,mert azt elfoglalta 1 régi lakó!hanem egy teljesen másikat ami vizes,dohos használhatatlan!(sajátja)Jogosan vissza kérhetem a saját pincénket vagy esélytelen?Az alapitó okiratban van olyasmi,hogy a lakáshoz melyik pince jár?
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.09.01. 09:20

Dave1986,

Ha az alapító okiratban nincs megjelölve, melyik pince tartozik melyik lakáshoz, akkor mi alapján állítod, hogy a "te pincédet" elvették?

A közös helyiségek használatának rendjét a társasház közgyűlésének van joga szabályozni.

drbjozsef # 2022.09.01. 09:21

Dave1986,

Ja, bocs, félreértettem, ha kérdés : lehet. Van, amikor a külön tulajdonhoz tartozó pincerészeket megjelölik az alapító okiratban, hogy melyik tartozik melyik albetéthez, de lehet olyan is, hogy nem jelölik meg, és akkor közösen kell dönteni a használatról.

Dave1986 # 2022.09.01. 09:34

Több lakó is mondta,hogy amit kaptunk pincét az nem a miénk,hanem azé aki bepakolt a miénkbe!Ja és az elfoglaló is mondta,h elcserélte!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.01. 10:51

Mert a többi lakó is jogi analfabéta.

Kérdezd meg a közös képvislőt, melyik pincerészt használhatod?

nanemaaa # 2022.09.01. 10:55

Vagy legalább szerezd meg, és olvasd el az alapító okiratot és az szmsz-t.
Hátha a pince foglaló maga a közös képviselő, vagy annak barátja. ;)