Osztatlan közös tulajdon megszűntetése - hogyan?


Majordomus # 2022.07.02. 18:51

Ez egy hó ötlet. Amivel kiketülhető a többiek beleegyezése!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.02. 18:34

Ajándékozásra nincs elővásárlási jog.

dipo # 2022.07.02. 16:56

Nyilván elővásárlási jog fenn áll, viszont nem elérhetők, így nem tudnak élni vele.

Majordomus # 2022.07.01. 20:31

Rendben. De ezzel csak ő szállna ki a buliból.
Mi van a többiek elővásárlási jogával ilyenkor?

dipo # 2022.07.01. 15:58

Köszönöm!
Javaslom hogy probalja meg meg egyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.01. 13:14

Én nem hiszem, hogy a szomszédokat ajándékként ne érdekelné. Pláne, ha még az ügyvédi költséget, illetéket is kifizeted helyettük.

drbjozsef # 2022.07.01. 12:28

dipo,

tekintve, hogy tulajdonjogról lemondani nem lehet, marad az, hogy egy hajléktalannak "eladja".
Pénze nem lesz belőle, sőt, de megszabadul a gondtól.

dipo # 2022.07.01. 10:54

osztap,

Igen ezeken túl van. Elajandekozni nincs kinek, a terület fekvése miatt bérbe nem veszik, szomszedokat nem érdekli, önkormányzat csak annyit reagál, hogy rossz helyen van.

osztap # 2022.07.01. 09:28

dipo,

Adja ki bérbe művelni, vagy ajándékozza el! A szomszédokat/az ő földhasználóikat kérdezném meg első körben. Utána az önkormit - lehet, hogy ők nem fogadják el, de adhatnak kontaktokat.

dipo # 2022.07.01. 09:13

Tisztelt Szakértők!

Adott egy (faluban) kis értékű, kis fölrterület (800m2) 4 tulajdonos. A helyi Önkormányzat felszólítására évek óta csak az egyik tulajdonos reagál és tisztítja ki a területet, már többet költve a gazolásra, mint a fölr értéke. Két tulajdonos elérhetetlen. Mivel (amennyiben jó az értelmezésem) egyetemleges a felelősség, vagyis ha nem tisztítja ki az egyetlen elérhető tulajdonos, úgy az Önkormányzat őt bírságolja meg, azonban az elérhető tulajdonos nem tudja tovább érvényesíteni a fizetési kötelezettséget a többiek felé (egy másik nehezen, de elérhető tulajdonos van). Az elérhető tulajdonos gondolkozik a közös tulajdon megszüntetése iránti peren, azonban a többi tulajdonos elérhetetlebsége miatt, jól vélem, hogy árverés lenne, mely esetben szakértő mérné fel az ingatlan értékét amikor is azonban az ő díjja előreléthatólag nagyobb lenne, mint az ingatlan értéke. Ezért csupán fontolóra vette a per indítását. Milyen megoldás lehet még az elérhető jogkövető tulajdonosnak szabadulni az évente visszatérő önkormányzati "fenyegetetségtől"?

drbjozsef # 2022.07.01. 04:11

Kenderice,

Elég pert indítanod, ott a bíróság - ha valamilyen különösen méltánylandó ok nincs, és itt egy építési teleknél nincsen - meg fogja szüntetni a közös tulajdont. Az egyetlen korlátozás az, hogy nem dönthet olyan megszüntetési mód mellett, amely ellen minden tulajdonostárs tiltakozik. Ha neked jó az, hogy megveszi valamelyik, és akár az árverés is, akkor az a közös tulajdon meg lesz szüntetve.

Árverésen természetesen részt vehetnek a tulajdonostársak, sőt, ha az egyébként meglévő elővételi jogukkal akarnak élni (valszeg az "ajándékozás" értelme ez volt), akkor az árverési rendszerbe "előárverező"-ként kell bejelentkezniük a végrehajtónál. CSAK így élhetnek ezzel a joggal árverésen, ilyenkor nem kell felüllicitálniuk az utolsó ajánlatot, hanem elég csak tartaniuk.

Majordomus # 2022.06.30. 20:31

Nem kell bonyolitani. Mindenképpen ügyvéd kell hozzá.

Indits pert a közös tulajdon megszüntetése tárgyában.
A bíróságon majd kiderül hogy ki mit akar?
Legvégső esetben árverés lesz és mindenki pénzhez jut.

Kenderice # 2022.06.30. 19:45

Tisztelt Szakértő.
Adva van egy osztatlan közös tulajdonú, belterületi üres építési telek.
Eddig 3 tulajdonosa volt, az egyik messze külföldön lakik és nem foglalkozik vele. Ez az állapot kb. 20 éve áll fenn.
Tavaly lett egy vevő az ingatlanra aki fel is vette a kapcsolatot a külföldi tulajdonostárssal aki azt ígérte neki, hogy hazajön és ő is -mint a másik két tulajdonostárs- el fogja neki adni a tulajdonrészét.

Történt februárban, hogy értesítést kaptam a földhivatalból, hogy az egyik tulajdonostárs a saját, 1/2 tulajdoni hányadának 1/4 részét a leendő vevőnek és házastársának \"ajándékozta\".
Tehát most 5 tulajdonosa van az ingatlannak.
1/16, 1/16, 4/16, 4/16 és 6/16 arányokban.

Felhívtam ezután az új tulajdonostársat, hogy mi volt ezzel a terve. Azt gondoltam, hogy így már magához válthatja a többi tulajdonostárs tulajdonrészét de közölte velem, hogy nincs ilyen szándéka.

A külföldi tulajdonostárs ígérete ellenére nem utazott haza és azóta elérhetetlen, ami még jobban megnehezíti a helyzetet.

Úgy gondoltam, hogy ez már tarthatatlan állapot és emiatt osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti pert szeretnék indítani.

Mivel az ingatlan természetben nem megosztható így nem marad más választás, minthogy vagy az egyik tulajdonostárs magához váltja a többiek tulajdonrészét, avagy az ingatlan árverés útján értékesítésre fog kerülni (ha jól értelmeztem a törvény adta lehetőségeket).

Gondolom ez utóbbit nem akarná az újdonsült tulajdonos, hiszen a teljes ingatlan megvétele volt az eredeti célja.

A kérdéseim:
Én indíthatüok-e pert azzal, hogy Ő váltsa magához a többiek hányadát (mert én nem tudom), vagy ezen indokkal (szeretné magához váltani a többiek részét) csak ő indíthat pert? Vagy úgy indíytom a pert, hogy valaki váltsa magához és akkor ő jelentkezni fog, hogy megtenné? Kell egyáltalán ilyen megszüntetési mósot javasolni, vagy ez majd a tárgyaláson fog eldőlni?
Ha árverésre kerül a sor, akkor licitálhat valamelyik tulajdonostárs? Vagy azok mind csak kívülálló szemlélői lehetnek ennek a fajta megszűntetésnek? Azért kérdezem mert ha árverésen venné meg az egyik tulajdonos a többiek részét, akkor az gyakorlatilag a másik megszüntetési mód, a magához váltás lenne, csak kacifántosabban.

Köszönöm a válaszokat előre is.